- Avui 24 de maig, festa gran de la comunitat educativa salesiana


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, han assistit aquest matí als actes organitzats pel col·legi Salesià en honor a María Auxiliadora, avui 24 de maig, dia de la festa gran de la comunitat salesiana.

En el marc de la celebració i després de l'eucaristia celebrada al pati del col·legi, l'alcaldessa amb el director del col·legi, José Burdeus, han entregat en el mateix pati els premis Don Bosco que reconeixen l'alumnat destacat per les seues actituds de bona convivència i de respecte, que han estat triats pels mateixos estudiants del tercer cicle de Primària, dels dos cicles de l'ESO i de Batxillerat, que són els encarregats de seleccionar entre els companys i companyes els guardonats.

Enguany, en la festa escolar, han sigut guardonats: Carla Monfort Serrano de .6è de Primària, Ainhoa Losada Morales del primer cicle de l'ESO, Sílvia Martí Morales del segon cicle de l'ESO i Marcos García Viñes de Batxillerat, que han rebut uns bustos xicotets de Sant Joan Bosco i un diploma acreditatiu.

- Dirigida a persones amb discapacitat intel·lectual i/o física, fins a 25 places

- La inscripció serà del 15 al 31 de maig i podrà ser presencial en el centre social amb cita prèvia telefònica, o telemàtica amb certificat digital

- Es realitzarà del 17 de juliol a l'11 d'agost en el CEE Pla d’Hortolans


L'Ajuntament de Borriana ha obert el termini per a inscriure's en la XXIII edició d’Estiu Especial, el programa socioeducatiu per a aquest estiu que organitzen els Serveis Socials municipals a través del Centre Social Antonio Pastor, dirigit a persones amb discapacitat intel·lectual i/o física amb activitats lúdiques, tallers i eixides.

Enguany Estiu Especial se celebra com és habitual en el CEE Pla d’Hortolans, com des de l'any 2000, i disposa de 25 places per a persones a partir dels 3 anys i fins a edats avançades, amb activitats d'esplai que contribueixen al seu desenvolupament personal i social.

L'activitat es desenvoluparà del 17 de juliol a l'11 d'agost i suposa una ferramenta de respir familiar, per tal d’afavorir la conciliació laboral i familiar, i també d'oci ocupacional, pedagògic, educatiu i terapèutic per al col·lectiu de persones amb diversitat intel·lectual i/o funcional i les seues famílies.

Una escola d'estiu que proporciona una continuïtat en els hàbits i coneixements adquirits durant el període escolar amb recursos d'oci pedagògic, i ofereix un espai de convivència i relació fora de l'àmbit familiar. D'aquesta manera els pares i mares poden conciliar la vida familiar amb la laboral.

Les inscripcions es poden realitzar en el mateix centre i el termini de sol·licitud estarà obert des de demà dilluns dia 15 fins al 31 de maig, amb cita prèvia telefònica a través del 964 512 525.

II Jornadas Educativas municipales ‘Borriana Inclou Emocions’
  • - L'auditori Juan Varea i el CMA Martí de Viciana acullen aquesta vesprada i demà dissabte la trobada formativa

  • - Organitzades per l'Ajuntament de Borriana a través de la Regidoria d'Educació


L'auditori Juan Varea de Borriana i el Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana acullen aquesta vesprada i demà dissabte les II Jornades Educatives municipals “Borriana Inclou Emocions”, organitzades per l'Ajuntament de Borriana a través de la Regidoria d'Educació amb la col·laboració del Centre de Formació del Professorat, Cefire, de Castelló.

Les jornades començaran aquesta vesprada a les 16.30h fins a les 21h i continuaran demà dissabte 6 de maig de 9h a 14.30h, amb el cartell de complet, ja que s'han cobert les 200 places previstes per a l'àmbit educatiu i hi ha mig centenar de persones inscrites de l'àmbit familiar.

Aquesta segona trobada, l'objectiu de la qual se centra a divulgar experiències que acosten l'escola i la família, compta amb ponents de gran prestigi i està dirigida al professorat d'infantil, primària i secundària, i també a les famílies i a estudiants futurs docents.

En aquesta edició s'engloben sota el títol “Borriana Inclou Emocions”, i aborden “el repte d'educar les emocions i la pràctica de l'educació emocional amb propostes educatives basades en el coneixement de les pròpies emocions i el reconeixement i el respecte en els altres”, segons ha explicat el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer.

Es tracta d'una proposta formativa “de qualitat i transcendental”, amb la finalitat “d’ajudar a desenvolupar una major competència emocional en els docents en l'àmbit escolar que repercutisca també en l'àmbit familiar, teixir vincles entre la comunitat educativa i afavorir un aprenentatge significatiu i personalitzat, i oferir recursos, propostes i bones pràctiques d'intervenció a l'aula”.

A més de fomentar l'intercanvi d'experiències en matèria d'educació emocional entre el professorat i oferir recursos i propostes d'intervenció a l'aula, ha indicat Monferrer, “es dota el professorat de ferramentes pràctiques per a la inclusió i, alhora, es divulguen experiències que acosten l'escola i la família, i es teixixen vincles entre la comunitat educativa, ha manifestat.

En les jornades es tractaran propostes per a potenciar l'educació emocional com a mitjà per a la resolució de conflictes, l'autoconeixement i regulació, la millora de les relacions interpersonals i es posarà sobre la taula la importància de l'educació emocional dins i fora de l'aula. Així mateix, es proposaran bones pràctiques educatives en l'entorn pròxim.

En aquest sentit, ha valorat, “és molt satisfactori tractar aquestes qüestions tan importants per al procés educatiu, tant parental com a nivell de centres escolars, per a contribuir a crear una nova societat i adonar-nos que l'educació té un altre sentit i va més enllà del model d'ensenyament tradicional enciclopèdic”.

- L'última sessió plenària ordinària de la legislatura inclou la sol·licitud a la Conselleria d'Educació dins del Pla Edificant

- Amb un pressupost de més de 5 milions d'euros inclou la rehabilitació del centre i la construcció d'un nou edifici d'Educació Infantil, d'un gimnàs i del corresponent porxe de connexió


El Ple municipal de Borriana aprovarà aquesta vesprada, en l’última sessió ordinària de la legislatura, sol·licitar a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport la delegació de competències per a l'execució de les obres de rehabilitació i ampliació del CEIP Roca i Alcaide dins del Pla Edificant, segons ha avançat el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer.

Amb un pressupost de més de 5 milions d'euros, el projecte per a incloure en el pla Edificant, consisteix bàsicament, ha explicat, en “la rehabilitació de les infraestructures existents i l'ampliació del centre, amb la construcció d'un nou edifici d'Educació Infantil, un nou gimnàs i el corresponent porxe de connexió”.

Concretament, la intervenció en l'edifici actual inclou principalment la renovació d'instal·lacions, fusteria, acabats i aïllaments i inclourà una redistribució dels espais existents per a adequar-los a les necessitats. Aquest edifici es quedarà per a instal·lacions comunes i per a impartir les classes d’Educació Primària.

Monferrer ha indicat que la primera proposta o plantejament inicial “passava per traslladar a la planta baixa les aules de 3, 4 i 5 anys, situades actualment en planta primera”. No obstant això, després de l'estudi de les necessitats d'aquesta tipologia d'aules quant a dimensions, orientació, dotació de lavabos i comunicació directa amb el corresponent pati d’Infantil, “es va posar de manifest la impossibilitat de mantindre les aules en l'edifici existent”, ha assenyalat.

Per tot això, ha manifestat el regidor d'Educació, finalment es va acordar “projectar un nou edifici per a Educació Infantil, amb l'aulari el més pròxim possible a l'edifici existent, per a poder utilitzar el servei de menjador”.

Així mateix, després de la inviabilitat de mantindre el gimnàs a l'interior del centre, ha conclòs Monferrer, es planteja la construcció d'un nou gimnàs en la zona exterior en perpendicular a l'edifici d'Educació Infantil, configurant la zona de jocs de Primària i es generarà una plaça per a l'alumnat, amb un pati central naturalitzat.

Quant a la pista poliesportiva el projecte la situa en la part més allunyada de l'edifici principal, per a restar-li protagonisme i perquè no genere la interrupció d'altres activitats de joc.

- Amb el títol Acte comunicatiu infant-adult durant els primers anys (0-6). Context escolar i familiar”, en la qual s'ha comptat amb la col·laboració del Cefire

- Se celebrarà aquest dissabte 22 d'abril de 9.30h a 13.30h al Centre Municipal dels Arts

- Dirigida a les famílies i als professionals relacionats amb el món de la primera infància, amb la finalitat d'oferir-los suport professional


El servei municipal d'Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI) de l'Ajuntament de Borriana finalitza la campanya de suport al desenvolupament infantil amb la Jornada d'Educació Infantil i Atenció Primerenca amb el títol “Acte comunicatiu infant-adult durant els primers anys (0-6). Context escolar i familiar”, que se celebrarà dissabte que ve 22 d'abril, amb la qual es pretén oferir estratègies per a millorar la comunicació entre la infància i els adults.

Organitzada per l'ADI amb la col·laboració del Cefire i emmarcada en la campanya de suport al desenvolupament infantil que impulsa l'ADI, la Jornada tindrà lloc al Centre Municipal dels Arts de 9.30h a 13.30h, dirigida a famílies de xiquetes i xiquets menuts i als professionals relacionats amb el món de la primera infància, amb el propòsit d'oferir-los suport professional.

La Jornada comptarà amb l'assistència de l'alcaldessa, Maria Josep Safont, i a més estarà impartida per dos excel·lents i reconegudes professionals: Rosa Vidiella Badell, pedagoga i educadora especialitzada, formadora de mestres i orientadora d'espais, edificis i equipaments, i Núria Ferrando Arrufat, fisioterapeuta infantil i psicomotricista i formadora de mestres.

Les professionals de l'ADI, Ana Vicent i Lina Puig, han explicat que després d'aquests anys de pandèmia han vist necessari reactivar la detecció per tal d'afavorir una atenció professional primerenca, ja que aquesta acció en edats primerenques “té un marcat caràcter preventiu i compensador”.

Cal recordar que l'ADI està desenvolupant aquesta campanya amb la finalitat d'oferir recursos que beneficien aspectes del desenvolupament en la primera infància. En una primera fase s'han realitzat accions de reactivació de la detecció precoç de xiquetes i xiquets amb algun factor de risc biològic o social o que presenten signes d'alerta en el desenvolupament, amb l'objectiu de poder oferir suport professional com més prompte millor.

La segona fase, en què s'han editat una sèrie de nous microvídeos amb informació sobre el desenvolupament infantil i s'han realitzat xarrades, microtertúlies, així com sessions de coordinació, entre d’altres, es dona per finalitzada amb la Jornada prevista per a aquest proper dissabte.

 II Jornadas Educativas municipales ‘Borriana inclou’
  • - L'auditori Juan Varea i el CMA Martí de Viciana acolliran les jornades que se celebraran els pròxims dies 5 i 6 de maig

  • - Organitzades per l'Ajuntament de Borriana a través de la Regidoria d'Educació

L'auditori Juan Varea de Borriana i el Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana acolliran les II Jornades Educatives municipals “Borriana inclou” que se celebraran els pròxims dies 5 i 6 de maig, amb l'objectiu de divulgar experiències que acosten l'escola i la família. Jornades organitzades per l'Ajuntament de Borriana a través de la Regidoria d'Educació amb la col·laboració del Centre de Formació del Professorat, Cefire.

En aquesta edició s'engloben sota el títol “Borriana Inclou Emocions” i abordaran “el repte d'educar les emocions i la pràctica de l'educació emocional amb propostes educatives basades en el coneixement de les pròpies emocions i el reconeixement i el respecte als altres”, segons ha avançat el regidor d'Educació, J Ramon Monferrer.

Aquestes segones Jornades, en què a deu dies de tancar la inscripció ja s'han inscrit més de 130 persones docents a través del Cefire, de les 150 places previstes, i més de 70 famílies a través de l'organització, compta amb ponents de reconegut prestigi i està dirigit al professorat d'infantil, primària i secundària i als departaments d'Orientació, i també a les famílies i a estudiants futurs docents. El Cefire certificarà l'assistència a les persones docents.

Amb una durada de 10 hores, les jornades es realitzaran el divendres 5 de maig de 16.30h a 21h i el dissabte 6 de maig de 9h a 14.30h. La inscripció per a les persones docents es realitza a través del Cefire i compta inicialment amb 150 places. El període d'inscripció finalitza el dimecres 26 d'abril.

Per a Monferrer, es tracta d'una proposta formativa “de qualitat i transcendental”, amb l'objectiu “d’ajudar a desenvolupar una major competència emocional en els docents en l'àmbit escolar que repercutisca també en l'àmbit familiar, teixir vincles entre la comunitat educativa i afavorir un aprenentatge significatiu i personalitzat”. A més de “fomentar l'intercanvi d'experiències en matèria d'educació emocional entre el professorat i oferir recursos i propostes d'intervencions a l'aula”.

En les jornades es tractaran propostes per a potenciar l'educació emocional com a mitjà per a la resolució de conflictes, l'autoconeixement i regulació, la millora de les relacions interpersonals i es posarà sobre la taula la importància de l'educació emocional dins i fora de l'aula. Així mateix, es proposaran bones pràctiques educatives en l'entorn pròxim.

En aquest sentit, ha valorat, “és molt satisfactori tractar aquestes qüestions tan importants per al procés educatiu, tant parental com a nivell de centres escolars, per a contribuir a crear una nova societat i adonar-nos que l'educació té un altre sentit i va més enllà del model d'ensenyament tradicional enciclopèdic”.

Així, ha manifestat, es tracta de dotar el professorat de ferramentes pràctiques per a la inclusió, divulgar experiències que acosten a l'escola i a la família, teixir vincles entre la comunitat educativa i afavorir un aprenentatge significatiu i personalitzat, i oferir recursos, propostes i bones pràctiques d'intervencions a l'aula.

- La presentació de sol·licituds per a matrícules d'Infantil i Primària serà del 20 al 28 d'abril i en ESO i Batxillerat del 4 al 12 de maig


Les famílies de Borriana comptaran per al pròxim curs 2023-2024 amb 4 aules gratuïtes d'Infantil de 2 anys en col·legis públics d'Infantil i Primària, una oferta pública de places que faciliten la incorporació primerenca al sistema educatiu, segons ha avançat el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer.

En conseqüència, ha explicat, més de 70 xiquets i xiquetes del tram de 2 a 3 anys tindran plaça gratuïta en centres públics d'Infantil i Primària en aquesta etapa no obligatòria el curs 2023-2024, ja que totes aquestes aules tenen una ràtio reduïda de 18 alumnes per unitat, concretament en els CEIP Cardenal Tarancon, Roca i Alcaide, Penyagolosa i Josep Iturbi.

Monferrer ha recordat que la Generalitat Valenciana ha invertit per al curs 2022-2023 un total de 77,5 milions per al Bo Infantil, per a “garantir la gratuïtat de l'ensenyament en el tram de 2 a 3 anys per a totes les famílies, independentment del fet que trien per als seus fills i filles una escola infantil privada, una escola infantil pública o un col·legi públic”.

Uns bons que, ha precisat l'edil d'Educació, també es podran sol·licitar el pròxim curs i suposa en el tram de 2 a 3 anys “tindre garantida l'escolarització gratuïta, independentment del nivell d'ingressos familiar, perquè la Generalitat assumeix tot el cost d'escolarització en les escoles infantils 0-3 adherides amb el Bo Infantil, amb la qual cosa les famílies no han de pagar res en concepte d'ensenyament, matrícula o per reserva de plaça per a l’escolarització de 0 a 3 anys”.

 

Calendari de matrícula

D'altra banda, ha recordat que el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV <https://dogv.gva.es/datos/2023/03/13/pdf/2023_2551.pdf>) ha publicat el calendari d'admissió i matricula per al curs 2023-2024 dels nivells d'Infantil, Primària, ESO i Batxillerat.

Les famílies de Borriana podran completar tot el procediment telemàtic d'admissió, matrícula inclosa, a través de la plataforma <telematricula.es>, sense que calga acudir al centre educatiu si així ho desitgen. Aquesta nova opció no impedeix que les famílies que ho preferisquen puguen fer la matrícula de manera presencial com sempre.

El procediment d'admissió, ha manifestat, “és especialment important per a les famílies que matriculen els fills i les filles per al pròxim curs per primera vegada en Infantil de 3 anys, a les aules gratuïtes de 2 anys dels CEIP i en escoles infantils de titularitat de la Generalitat de 0-3 anys.

El regidor d’Educació ha insistit en el fet que “des de la Inspecció Educativa s’haja recalcat la importància de formalitzar la matrícula en el termini establert, ja que en cas de no formalitzar-la la plaça passarà a considerar-se una vacant i podria cobrir-se per una altra persona”.

En l'admissió escolar del pròxim curs 2023-2024, a les places d'Infantil 2 anys opten les xiquetes i els xiquets nascuts en 2021, i a les d'Infantil de 3 anys la població nascuda en 2020.

El procés d'admissió és el primer tràmit que es fa per a l'escolarització per primera vegada o per a sol·licitar canvi de centre educatiu. El realitzen les famílies i es tracta d’aportar tota la informació i posar les opcions dels centres preferents per a poder fer la baremació, si fora necessari, i la determinació del centre educatiu en què s'escolaritzen els fills i filles.

 

Sol·licituds Infantil i Primària

La presentació de sol·licituds d'admissió telemàtica en Infantil i Primària serà del 20 al 28 d'abril. El 14 de juny, amb la publicació de les llistes definitives d'alumnat admès en cada centre, començarà la matriculació. Des d'aquest mateix dia fins al 30 de juny, podran formalitzar la matrícula les famílies que opten a fer-ho en línia, i del 22 de juny al 5 de juliol les que vulguen fer-la de manera presencial en els centres.

 

Sol·licituds ESO i Batxillerat

Quant a l'admissió telemàtica en ESO i Batxillerat serà del 4 al 12 de maig. En el cas de l'ESO, les llistes definitives d'alumnat admès es publicaran el 19 de juliol i aquest mateix dia començarà la matriculació en línia, que estarà oberta fins al 24 de juliol. Les famílies que opten per formalitzar la matrícula de manera presencial podran fer-ho del 20 al 25 de juliol.

Pel que fa a les llistes definitives d'alumnat admès en Batxillerat, es publicaran el 24 de juliol i des d'aquest dia fins al 27 de juliol es podrà formalitzar la matrícula de manera telemàtica i, si s'opta per fer la matrícula de manera presencial, caldrà acudir als centres educatius del 25 al 28 de juliol.

Proceso de admisión  Escola Infantil Príncipe Felipe curso 2023-2024
  • - L’escoleta, amb 91 places, compta amb 68 vacants per al pròxim curs

  • - El termini d’informació i presentació de les sol·licituds s'ha establit entre els dies 3 i 28 d'abril


L'Ajuntament de Borriana ha aprovat el procediment d'admissió i el calendari del procés per a l'alumnat de l'Escola Infantil Municipal Príncep Felip per al curs escolar 2023-2024, i ha resolt el termini per a presentar les instàncies, informació i presentació de sol·licituds, entre els dies 3 i 28 d'abril, tots dos inclusivament.

El regidor responsable d'Educació, J. Ramon Monferrer, ha explicat que l'escoleta d'Educació Infantil Príncep Felip, de titularitat municipal, compta amb 91 places, de les quals per al pròxim curs hi ha 68 vacants, distribuïdes de la següent forma: 8 són per a l'alumnat nascut en 2023 (aula 0-1 anys), 25 places per a nascuts en 2022 (aula 1-2 anys), 35 vacants en dos aules (2-3 anys) per a nascuts en 2021.

Respecte als criteris d'admissió de l'alumnat, s'organitzen segons un procediment objectiu que, en concurrència, permet que s'accedisca en funció dels punts obtinguts en aplicació dels criteris que s'estableixen en la resolució municipal del procediment publicat en el web municipal.

D'aquesta manera, per a l'escolarització es té en compte la presència de germans i germanes matriculats en el centre; pares, mares o tutors legals que treballen en el centre; proximitat del domicili; renda per càpita de la unitat familiar; condició legal de família nombrosa, i concurrència de discapacitat funcional en l'alumne o alumna o en algun familiar: pare, mare o germans. A més, es valora la condició de família monoparental.

Les sol·licituds, segons el model de l'Annex I, publicat en el web municipal hauran de presentar-se en el registre electrònic de l'Ajuntament de Borriana, <https://burriana.sedelectronica.es/info.0>, degudament emplenades, signades i acompanyades de la documentació que s'hi indica.

Les persones sol·licitants que no tinguen possibilitat de presentar la sol·licitud a través del registre electrònic de l'Ajuntament, podran enviar el model de sol·licitud al següent correu electrònic <borriana.23-24@geim.es>. En aquest cas la sol·licitud s'entendrà presentada quan conste l’entrada en el registre de l'Ajuntament.

El lliurament de sol·licituds es pot realitzar del 3 al 28 d'abril i la llista provisional d'alumnat admès eixirà el 5 de maig, mentre que la presentació de reclamacions a la llista provisional d'admissió serà del 8 al 9 de maig, els dos inclusivament.

Segons estableix la resolució del procediment d'admissió, la publicació de la llista definitiva eixirà el 12 de maig i una vegada finalitzat el procés previ que s'iniciarà amb el lliurament d'instàncies, informació i presentació de sol·licituds, s'efectuarà la formalització de la matrícula del 15 al 26 de maig, els dos inclusivament.