- Amb un pressupost base de licitació de 277.851 euros, les obres seran cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible

- La instal·lació del sistema geotèrmic suposarà un considerable estalvi, tant econòmic com energètic

- També s'aconseguirà un estalvi d'emissions de CO₂ de 151.384,75 kgCO2 a l'any


La Junta de Govern Local de Borriana ha aprovat el projecte d'instal·lació geotèrmica per a la Piscina Municipal presentat per Itecon Enginyeria i Construcció SL, amb un pressupost base de licitació de 277.851 euros, que incorpora el corresponent estudi de seguretat i salut i estudi de gestió de residus,

Les obres de la instal·lació seran cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible i, segons ha manifestat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, suposarà bàsicament “un estalvi energètic global de la instal·lació, durabilitat i qualitat suficients, i un ús segur de la instal·lació”.

El sistema geotèrmic garantirà, ha indicat, “una eficiència excel·lent durant tot l'any a partir de l'aprofitament de l'energia geotèrmica de molt baixa temperatura per a climatitzar el centre esportiu i pel fet que el terreny és un focus d'intercanvi estable”.

Amb la instal·lació del sistema geotèrmic, ha assegurat, s'aconseguirà “un considerable estalvi, tant econòmic com energètic, ja que és el sistema de climatització que menys energia consumeix” i, al mateix temps, “un estalvi d'emissions de CO₂ de 151.384,75 kgCO2 a l'any”, ha precisat Safont

La busca de l'eficiència energètica d'equips i el consum responsable en les instal·lacions municipals amb la meta del desenvolupament energètic sostenible és l'objectiu per a l'alcaldessa, que ha indicat que els problemes energètics actuals “poden veure's atenuats amb l'aplicació de mesures d'estalvi, com en aquest cas, amb un important estalvi energètic”.

El càlcul de la potència tèrmica a col·locar en la instal·lació geotèrmica serà de 100 kW i serà capaç de cobrir la demanda base de calfament del got de la piscina. La intenció és instal·lar en paral·lel a la caldera actual de gas natural una bomba de calor geotèrmica acoblada a un sistema de sondes amb tecnologia DCL per a l'evaporació i condensació de la instal·lació.

Així, ha puntualitzat Safont, la bomba de calor geotèrmica serà l'encarregada de subministrar la demanda base de l'aigua de calfament del got de la piscina i en moments puntuals s'activarà la caldera.

Entre les principals prestacions de tipus mediambiental d'aquest sistema, ha destacat que no genera CO₂ de manera directa, ja que no intervé cap combustió, no es necessiten fumerals per a l'evacuació de fums i no existeix la possibilitat de contaminació epidemiològica com ara la legionel·la.

També ha assenyalat entre els beneficis pel que fa al nivell sonor, l'absència de sorolls exteriors i, a nivell de rendiment, que com no depén de la temperatura exterior el sistema és molt eficient tècnicament amb un alt rendiment.

- Es tracta del segon cas en les costes espanyoles aquest estiu


Tècnics de la Fundació Limne han localitzat aquest matí un niu de tortuga careta o babaua (Caretta caretta) en una platja de Borriana. La troballa s'ha produït mentre es realitzava un estudi de les tortugues d'estany que habiten séquies pròximes a la mar i han vist un clot remogut amb diversos ous oberts.

El niu, segons ha explica la directora de la Fundació Limne, Sales Tomás, “presentava nombrosos rastres de rabosa, com ara petjades, excrements o escarbades, la qual cosa fa pensar que no hi ha hagut una eclosió natural i que la major part dels ous han sigut depredats”.

A la zona s'ha desplaçat un investigador de la Unitat de Zoologia Marina de l'Institut Cavanilles de la Universitat de València, Jesús Tomàs, que ha inspeccionat el niu, i ha retirat alguns ous sencers que ja no eren viables, per al seu estudi posterior. L'investigador ha destacat “la importància de la troballa i la necessitat d'implicar particulars i entitats conservacionistes en les xarxes de seguiment d'aquests nius”.

La localització primerenca d'aquests nius, segons Jesús Tomás, “és clau per a garantir l'èxit de les postes i algunes iniciatives europees, com el projecte LIFE MedTurtles, ja treballen en aquesta línia”.

Sobre aquest tema, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental de Borriana, Bruno Arnandis, ha recordat que el municipi participa des de fa anys en la campanya “Tortugues del Mediterrani”, enfocada a les varades i pesques accidentals d'aquestes tortugues marines.

Des de l'Ajuntament valoren molt positivament la troballa i “insten la ciutadania a col·laborar en la detecció de tortugues nidificants i els seus nius en eclosió a través del telèfon d'emergències de Protecció Civil 112”.

 

Segon cas aquest estiu

Es tracta del segon niu aparegut aquest estiu en les costes espanyoles, concretament en les valencianes, després del que es va localitzar a la platja del Saler (València). La tortuga careta o babaua és una espècie marina que es troba amenaçada, ja que la seua població està catalogada com a "vulnerable" en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades i apareix en les llistes de la Directiva Hàbitats, en el Protocol sobre biodiversitat i ZEPIM i en els Convenis de Berna i Bonn.

Campaña en Burriana por la Semana Europea de Movilidad,
  • - Dins de la Setmana Europea de Mobilitat, la campanya està prevista per al dissabte 24 i diumenge 25 de setembre en la plaça de la Mercè


L'Ajuntament de Borriana proposa una campanya de sensibilització de mobilitat urbana sostenible dins de la Setmana Europea de Mobilitat que se celebra la setmana que ve. A Borriana, la campanya es realitzarà a través d'una activitat lúdica prevista per al dissabte 24 de setembre de 10h a 13h i de 17h a 20h i el diumenge 25 de 10h a 13h a la plaça de la Mercè.

Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, amb aquesta iniciativa “volem donar a conèixer el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de la ciutat, per a poder ampliar la consciència de la població, informant de l'accessibilitat de les zones urbanes a través de formes de mobilitat i transport d'alta qualitat i sostenible”.

Per a la qual cosa, ha assenyalat Arnandis, des de l'Ajuntament es proposa una activitat lúdica al carrer, amb la instal·lació d'un estand “al qual la ciutadania puga acostar-se de manera voluntària i participar en un joc sense necessitat d'inscripció prèvia”.

L'objectiu del joc és que les persones participants “passen una estona agradable realitzant les activitats requerides durant les proves i, alhora, que se sensibilitzen sobre la mobilitat sostenible”. Aquest format, ha assegurat, “propicia que es puguen obtindre dades curioses i provades sobre els beneficis d'utilitzar la xarxa de mobilitat urbana sostenible de Borriana”.

Les sessions que estaran guiades per dos especialistes en pedagogies vives i actives i amb formació en educació ambiental, constarà d'un joc ja elaborat en què en un tauler format per caselles s'observarà de manera visual i senzilla un trajecte significatiu del municipi de Borriana, des d'un punt d'eixida a un punt d'arribada o meta.

Aquest trajecte es desglossarà en dos trajectes, un l'utilitzat per a cotxes o vehicles motoritzats i un altre per al carril bici. En el joc, aquest recorregut es podrà realitzar com a ‘participants cotxes’ o ‘participants bicicletes’ i, per tant, usant un trajecte o l'altre.

Durant la partida, amb una duració d'aproximadament 20 minuts, aniran passant per caselles del tauler en què hi haurà diferents proves de coneixement, d'activitat, de mímica, etc. També es trobaran caselles de multes, emissió de CO₂, semàfors…, on es podrà perdre el torn o tindre alguna penalització a fi de conscienciar dels beneficis i inconvenients de cadascun dels mitjans de transport. El que més beneficis potencials tinga sempre serà el d'utilitzar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible del municipi.

PMUS Borriana

El regidor de Sostenibilitat Mediambiental ha manifestat que el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Borriana reuneix un conjunt d'actuacions que tenen com a objectiu implantar formes de desplaçament més sostenibles en l'espai urbà, reduint el consum energètic i les emissions contaminants, aconseguint al mateix temps garantir la qualitat de vida de la ciutadania, igualment es contemplen els objectius d'aconseguir la cohesió social i el desenvolupament econòmic”.

Es tracta d'un projecte que forma part de l'Estratègia Edusi, cofinançada en un 50% per la Unió Europea amb fons Feder en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible, que arreplega un conjunt d'actuacions a fi de “millorar l'accessibilitat de les zones urbanes i oferir una mobilitat i un transport sostenible i d'alta qualitat”, ha manifestat Arnandis.

Amb això, ha assegurat Arnandis, es pretén “millorar la qualitat de vida de les persones, recuperant els espais públics per als vianants, millorar la seguretat viària i combatre la sinistralitat” i, també,” adequar l'accessibilitat a serveis, usos urbans i equipaments per a tots els col·lectius”.

El projecte, que ja va rebre l'any passat l'Informe Ambiental i Territorial Estratègic favorable de la Generalitat Valenciana, i després del període de participació ciutadana ja està a punt de la seua redacció definitiva per a l'aprovació i implementació”.

Entre les actuacions i propostes contemplades per l'empresa ENGITEC, encarregada de la redacció del projecte del PMUS i després dels resultats del diagnòstic realitzat en el municipi, Arnandis ha destacat la que planteja tancar al trànsit els caps de setmana el Pla perquè siga per als vianants i la de convertir en zona de vianants altres carrers del centre com el Racó de l’Abadia, Sant Cristòfor, les Placetes, Comunitat de Regants, del Forn de la Vila, Vicent Forner i d’El Salvador”.

La intenció, ha explicat, és “generar rutes per als vianants i escolars i alternatives de zones d'aparcaments intermodals”, perquè suposarà “la millora dels itineraris a peu per a les persones i de la trama urbana, i crear un punt d'atracció i de dinamisme comercial, a més de reduir els nivells de contaminació”.

cuarta laguna artificial del Paisaje Protegido de la Desembocadura del río Mijares en Burriana

 - Els operaris ja hi han instal·lat la geo membrana impermeable que cobreix la futura zona humida de 1.200 metres quadrats ubicada a la vora de l'àrea recreativa del Camí Carnissers del terme de Borriana


Les obres de la quarta llacuna artificial que tindrà el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, format pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, es troben en un punt molt avançat després que l'empresa encarregada de la construcció haja instal·lat la geo membrana impermeable damunt de la zona excavada en el llit del riu.

A hores s'està segellant les vores de la llacuna amb pedres de la zona. A finals del passat mes de juliol una màquina excavadora va fer el forat de la llacuna de 1200 metres quadrats que s'ubicarà en el terme municipal de Borriana, molt a prop de l'observatori d'aus de Carnissers.

El projecte té com a objectiu la creació d'una quarta llacuna artificial apropiada per a l'observació d'aus d'una manera senzilla així com procurar la futura nidificació de diverses espècies d'aus limícoles i aquàtiques una vegada s'haja aconseguit la seua total naturalització.

Cal recordar que el passat 15 de juliol es va signar l'acta de replanteig de les obres amb la presència del president del Consorci riu Millars i alcalde de Vila-real, José Benlloch, les alcaldesses de Borriana, Maria Josep Safont, i d’Almassora, Merxe Galí, així com de representants del Sindicat de Regs de Borriana.

La llacuna, d'ací a unes setmanes, es podrà omplir d'aigua gràcies a l'acord al qual es va arribar amb els regants que faran l'aporte imprescindible perquè la quarta llacuna artificial del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars siga viable.

La finalitat és assolir un nou ecosistema de zona humida que comptarà amb una làmina d'aigua d'entre 40 i 50 centímetres que permeta la nidificació i observació de noves espècies d'aus com anàtids, limícoles i altres i així reduir la pressió humana de la zona de les Goles. La previsió que fan els tècnics del Consorci riu Millars és que una vegada acabe la construcció i impermeabilització haurà de passar més d'un any perquè comence el procés de naturalització i establiment de les potencials espècies aquàtiques.

Aquesta serà la quarta llacuna artificial ubicada dins del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars després de les tres existents en el marge esquerre del riu, en el terme d'Almassora, que són alimentades per decantació amb les aigües depurades de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals d'aquesta població de la Plana Alta.

Unes llacunes que s'han convertit en un espai extraordinari per a l'observació d'aus d'una manera molt senzilla des dels diversos observatoris habilitats pel Consorci riu Millars. De fet, és fàcil acostar-se amb uns prismàtics i observar les espècies més comunes que ja fa uns quants anys han colonitzat aquests espais com són els ànecs coll verd (Anas platyrhynchos), les fotges comunes (Fulica atra), els cabussets (Tachybaptus ruficollis) i els galls de canyar (Porphyrio porphyrio), d'entre altres.

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars (CPPDM), integrat pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, ha adjudicat a l'empresa Itinerantur Rutas Cultura Natura, SL, el primer servei estable de visites guiades al paisatge natural del Millars, destinades tant al públic escolar com a la població en general i amb especial atenció a la diversitat funcional. L'adjudicació del servei es va acordar en l'última reunió de la Junta de Govern del consorci, amb la finalitat que aquest projecte puga activar-se com més prompte millor.

El servei estableix una àmplia tipologia d'activitats guiades, entre les quals destaquen per primera vegada les visites obertes al públic en general, tant en itineraris cicloturistes com a peu, a més de l'adaptació de les accions a persones amb diversitat funcional i els seus acompanyants. El president del consorci i alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha destacat l'aposta per garantir l'accessibilitat a les persones amb diversitat funcional, "de manera que aquest tresor ambiental que custodiem els tres municipis, en col·laboració amb la Diputació i la Generalitat, estiga obert a tothom". A més ha valorat l'interés d'aquestes visites per als escolars, que fins al moment només havien pogut gaudir d'aquest servei de manera puntual, però que amb la nova adjudicació tindran al seu abast "un servei fix i estable, que ajude a afavorir l'interés de la població pel nostre paisatge protegit i fomentar la responsabilitat ciutadana en la conservació i defensa del patrimoni i la biodiversitat"

Les visites estaran disponibles per al públic general i a més, el contracte establirà diversos tipus d'accions per a escolars, com l'opció de transport de dilluns a divendres o en cap de setmana, i grups de 30 a 55 persones. D'altra banda, aquesta adjudicació permetrà la realització d'un tercer tipus de visites obertes a tota la ciutadania, especialitzada en l'albirament d'ocells, una de les "joies" de la biodiversitat de la desembocadura del Millars. En aquest sentit, el servei haurà d'integrar en el seu recorregut els tres termes municipals, però respectant les èpoques de nidificació i altres èpoques ambientalment sensibles.

 

 

La Junta de Govern es reuneix amb els representants de la fundació per a perfilar el projecte de recuperació de fauna i flora amb finançament europeu a través de la iniciativa LIFE Aiguamolls 5.0

 El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars ja ha començat a treballar en col·laboració amb la Fundació Global Nature per a fer possible el projecte de recuperació, restauració ambiental i lluita contra el canvi climàtic més ambiciós des de la creació d'aquest ens de gestió del riu. Poques setmanes després de l'adhesió al projecte LIFE Aiguamolls 5.0 que lidera la Fundació Global Nature i que té per objectiu canalitzar fons europeus per a la restauració i gestió 5.0 del corredor d'aiguamolls costaners de la Comunitat, representants de la Junta de Govern del Consorci, encapçalats pel president i alcalde de Vila-real, José Benlloch, al costat de les alcaldesses de Borriana i Almassora, Maria Josep Safont i Merche Galí, i el regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vila-real, José Ramón Ventura Chalmeta, s'han reunit amb membres de la Fundació Global Nature per a començar a traçar les línies de col·laboració i definir l'actuació ambiental per a la qual es pretén obtindre finançament europeu. Per part de Global Nature han participat en la trobada el coordinador de projectes mediambientals, Antonio Guillem, i la tècnica ambiental Sonia Monferrer.

            "Estem davant un moment històric per l'impacte que el canvi climàtic està ocasionant ja a nivell global i també en els nostres ecosistemes més pròxims, però també tenim davant de nosaltres una gran oportunitat per a revertir i frenar els efectes nocius de l'acció humana en el medi ambient a través de la inversió que des d'Europa arribarà en els pròxims anys amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons Next Generation", explica el president del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, qui en el moment d'iniciar la seua etapa al capdavant de l'entitat ja va anunciar que l'agenda europea seria una prioritat. "Per això, no dubtem ni un minut a sumar-nos al projecte LIFE Aiguamolls 5.0, liderat per la Fundació Global Nature, amb més d'una dècada d'experiència en la protecció dels aiguamolls valencians", assegura Benlloch. A més, aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de la Universitat de València i la Universitat de Màlaga, i sumarà també a altres socis com la Diputació de Castelló, la Generalitat i ajuntaments de la província.

            La Junta de Govern del Consorci del Millars ha plantejat a la Fundació Global Nature treballar de la mà en una actuació per a la recuperació d'espècies prioritàries de fauna i flora i la promoció del paratge que seria la més ambiciosa des que en 2005 la Generalitat Valenciana preservara la desembocadura del Millars a través de la creació del Paisatge Protegit pel Decret 79/2005 de 15 d'abril del Consell. La proposta es desenvoluparia en tres anualitats, 2024, 2025 i 2026, i com a mínim obtindria un finançament del 60% per part de la Unió Europea, "encara que treballarem perquè siga major aquesta aportació", ha detallat el president del consorci.

El projecte LIFE Aiguamolls 5.0 contempla accions en matèria de comunicació i difusió, anellament i reintroducció d'espècies de fauna i flora, cartografia SIG de l'aiguamoll i models de gestió 5.0. Així mateix, també es preveu l'eliminació de contaminació visual i d'espècies de flora i fauna exòtiques en el paratge, segues, fangueos, i altres treballs per a la conservació de la biodiversitat.

Benlloch, qui ha posat en valor el treball realitzat en els últims anys per les alcaldesses de Borriana i Almassora al capdavant del Consorci, ha manifestat la seua satisfacció per aquesta nova aliança amb la Fundació Global Nature "que estic segur revertirà de manera molt positiva per a la consecució de fons europeus destinats a la preservació i promoció del nostre riu, que és el tresor ambiental més important que compartim els municipis de Vila-real, Almassora i Borriana, i que és un dels enclavaments naturals de la província amb major potencial".

REunión del Consorci del Millars de agosto de 2022

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars (CPPDM), integrat pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, redobla els seus esforços per al control i captura de la sobrepoblació de senglars que s'està registrant a l'entorn del Millars en els últims anys. Amb aquest objectiu, s'han instal·lat tres gàbies-parany, una per cadascun dels municipis de l'organisme, que se sumen a les autoritzacions d'esperes nocturnes a Almassora i Borriana. A més, el Consorci del Millars iniciarà una campanya informativa i de recomanacions entre la població.

"Fa ja diversos anys que, sempre amb tots els permisos oportuns, estem intensificant el control als senglars al Millars, la sobrepoblació del qual representa una amenaça a la biodiversitat, l'agricultura o la seguretat viària, entre altres problemes", assenyala el president del Consorci i alcalde de Vila-real, José Benlloch, qui recorda que el sistema de gàbies per al control de senglars ja es va implantar l'any passat a Vila-real, amb el resultat de 25 exemplars capturats. "En el cas de Vila-real, a causa de l'elevada concentració residencial a l'entorn del paratge, no és possible el sistema d'esperes nocturnes que sí hem autoritzat en els municipis d'Almassora i Borriana. Per això, vam optar per la instal·lació d'aquest mètode de gàbies-parany selectives que ha donat bons resultats i que ara ampliem a les tres poblacions que formem part del consorci", explica Benlloch. Per a fer possible aquest control i captura en gàbies, el Consorci ha obtingut aquesta mateixa setmana tots els permisos requerits i destinarà 8.734 euros a la contractació d'un servei especialitzat.

La implantació d'aquest sistema de seguiment i captura de senglars és la continuació dels primers treballs de prospecció en el paisatge protegit, utilitzant drons infrarojos i paranys fotogràfics, entre altres, per a determinar la població d'aquests animals en l'entorn natural. "Aquests treballs preliminars ens han permés acreditar que la presència del senglar al Millars no és conjuntural, sinó que es manté durant tot l'any. Això és així degut a múltiples factors, com el fet que no tenen depredador perquè és un espai protegit en el qual no se'ls pot donar caça, o que es tracta d'una zona amb gran activitat humana, que els permet trobar menjar amb facilitat", detalla el president de l'organisme ambiental. L'amagatall natural que els poden suposar les canyes és un altre dels motius que explicarien l'increment d'aquesta espècie en els últims anys en el paisatge protegit. "Ací han trobat un ecosistema ideal per a la seua reproducció i això, quan hi ha sobrepoblació, suposa importants problemes als quals hem de donar resposta", incideix Benlloch. Els danys en l'agricultura i a les infraestructures agrícoles, el perill d'accidents de trànsit si travessen camins o vies com la N340, la CV20 o l'AP7, o l'amenaça a l'equilibri ambiental que poden suposar són alguns d'ells. "És un animal 100% omnívor, nocturn i de gran pes que pot arribar als 100 quilos. En època de nidificació, per exemple, pot afectar greument espècies, sobretot aus", adverteix l'alcalde de Vila-real, qui recorda que la desembocadura del Millars "és un entorn natural únic sobre el qual impacta el 40% de la població de la província". La transmissió de malalties als animals domèstics, danys en zones verdes o en infraestructures i mobiliari urbans són uns altres dels motius que justifiquen el servei, a més dels possibles atacs a animals o persones. A aquest respecte, Benlloch matisa que es tracta d'animals que solen fugir davant la presència humana. "No acostumen a atacar a l'ésser humà, però si se senten amenaçats o ferits sí que podrien fer-ho", puntualitza.

Al projecte de control i captura en gàbies-parany, el Consorci del Riu Millars sumarà una campanya informativa i de recomanacions entre la població. "Ens consta, per exemple, que hi ha gent que fins i tot els facilita aliments, sense saber que, d'aquesta manera, poden estar impactant de manera important en l'ecosistema i la biodiversitat del nostre volgut Millars", conclou Benlloch.
 

Inici de les obres de la nova llacuna artificial
- Una màquina excavadora ha començat a fer el forat de la futura zona humida de 1200 metres quadrats que s'ubicarà al marge dret del riu del terme municipal de Borriana

Les obres de la quarta llacuna artificial que tindrà el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Vila-real, Borriana, Almassora, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ja s'han iniciat. Una màquina excavadora ha començat a cavar el forat de la futura llacuna de 1200 metres quadrats que s'ubicarà en el terme municipal de Borriana, molt a prop de l'observatori d'aus de Carnissers.
 
El projecte, amb una inversió de 45.841 euros, té com a objectiu la creació d'una llacuna artificial apropiada per a l'observació d'aus i la futura nidificació de diverses espècies s'haja aconseguit la seua total naturalització. Recordem que el passat 15 de juliol es va signar l'acta de replanteig de les obres amb la presència del president del Consorci riu Millars i alcalde de Vila-real, José Benlloch, les alcaldesses de Borriana i Almassora, Maria Josep Safont i Merxe Galí, així com de representants del Sindicat de Regs de Borriana, diversos regidors dels ajuntaments que formen part del consorci i l'arqueòleg municipal de Borriana.
 
La llacuna es podrà omplir d'aigua gràcies a l'acord al qual s'ha arribat amb els regants que faran l'aporte imprescindible perquè siga viable. La finalitat és assolir un nou ecosistema de zona humida que comptarà amb una làmina d'aigua d'entre 40 i 50 centímetres que permeta la nidificació i observació de noves espècies d'aus com anàtids, limícoles i altres d'una forma senzilla i així reduir la pressió humana de la zona de les Goles, al final de la desembocadura.
 
Una vegada acabe la construcció i impermeabilització haurà de passar més d'un any perquè comence el procés de naturalització i crida per a les potencials espècies aquàtiques. Aquesta serà la quarta llacuna artificial ubicada dins del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars després de les tres existents al marge esquerre del riu, en el terme d'Almassora, que són alimentades per decantació amb les aigües depurades de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals d'aquesta població de la Plana Alta.