Encuesta a la ciudadanía para la elaboración del Plan Local de Residuos


L'Ajuntament de Borriana està arreplegant l'opinió dels veïns i les veïnes de la ciutat a través d'enquestes per a tindre-les en consideració per al desenvolupament del Pla Local de Residus (PLR) de Borriana, segons ha indicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.

Amb l'horitzó de 2022, ha destacat Arnandis, l'Ajuntament de Borriana s'ha marcat com a repte en matèria de residus augmentar “considerablement” el reciclatge, amb la intenció de l’“ambiciós objectiu de recuperar el 70 per cent dels residus del municipi”.

Per a la qual cosa, ha manifestat el regidor, el consistori preveu tindre redactat el Pla Local de Residus enguany, que serà “el full de ruta per a aconseguir els objectius marcats per la normativa autonòmica, estatal i europea”. En aquests moments, ha assegurat, “estem en la fase d'estudi, d'elaboració dels informes de situació de les necessitats i recollint les propostes de la ciutadania”.

El Pla Local de Residus de Borriana, ha explicat Arnandis, definirà les línies estratègiques de futur en la matèria, per a “desenvolupar un pla de treball per als pròxims anys amb la finalitat de reduir la quantitat de residus generats, i millorar la coordinació entre els agents i entre les actuacions a fi d'aconseguir els resultats esperats de la forma més eficient possible”.

Les accions que haurà de posar en marxa el consistori en els pròxims anys "permetran quantificar les accions i dissenyar-les de manera temporalizada per a complir amb el que s'estableix anualment", ha assegurat.

Així mateix el PLR permetrà “millorar l'efectivitat dels recursos i generarà un estalvi econòmic, al mateix temps que ajudarà a augmentar el grau de sensibilització i participació de la població en general i dels agents implicats, amb la finalitat d'incorporar noves actituds i mecanismes en les estratègies de prevenció de residus, tant a nivell organitzatiu com a nivell d'hàbits del ciutadà”.

En aquest sentit, Arnandis ha subratllat que la prevenció de residus “requereix la implicació de tots els actors: ciutadans, comerços, empreses, associacions, administracions, etc”. Ara és necessari “planificar, establir objectius i indicadors, així com aplicar una estratègia a mitjà i llarg termini que permeta aconseguir la participació i la sensibilització dels diferents agents, a fi d'aconseguir els objectius de reducció de residus plantejats”.

La ciutadania pot participar i respondre a l'enquesta de participació a a través de l'enllaç: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=usc6zp6f4emakv-8znhtzjvvurb4zdnmvbfqi-vhmbnuofo4tusxmepzmtc0tkjom1nytkxjovpqri4u

 

La ciudadanía de Borriana participa en la campaña 'Recicla tus aparatos' 2021
 • Més de 25 persones s'han acostat durant aquest matí al punt net mòbil per a reciclar aparells elèctrics i electrònics (RAEE)

 • Totes la persones que han participat entraran en el sorteig de diferents premis valorats en 2.000 euros

 • Fins a les 19h es podran depositar RAEE en la instal·lació mòbil a la plaça Major


Més de 25 persones de Borriana s'han acostat aquest matí al punt net mòbil instal·lat a la plaça Major per a reciclar aparells elèctrics i electrònics (RAEE), entre elles, l'alcaldessa de la ciutat, Maria Josep Safont, i el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, que han acudit a depositar xicotets electrodomèstics que ja no funcionen o en desús, amb la finalitat de garantir-ne així el correcte reciclatge.

D'aquesta forma, la ciutat se suma un any més a la campanya ‘Recicla els teus aparells’, una iniciativa impulsada per la Generalitat Valenciana amb la finalitat d'informar i conscienciar la població sobre la necessitat i la importància del correcte reciclatge d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE).

La 4a edició de la campanya que es desenvolupa avui de 10h a 19h a la plaça Major de Borriana s'ha adaptat a la situació sanitària, per aquest motiu, en lloc de recórrer el municipi amb les bicicletes amb remolc, enguany s'ha instal·lat a la plaça Major.

Per aquest simple gest, de depositar almenys un xicotet electrodomèstic que no funciona o en desús, els veïns i les veïnes tenen a més de reciclar, l'oportunitat de participar en el sorteig de diferents premis valorats en 2.000 euros, sortejos que es traslladen també a les xarxes socials, a través de la pàgina de Facebook i d'Instagram @reciclatusaparatos.

Amb aquesta campanya, la Generalitat i l'Ajuntament de Borriana pretenen conscienciar sobre la necessitat de saber reciclar i, segons ha manifestat Maria Josep Safont, “implicar a tota la ciutadania per a garantir el correcte reciclatge d'aquests aparells que, en moltes ocasions, acaben en els contenidors convencionals, amb l'alt grau de contaminació i el perill per a la salut que generen”, i en aquest sentit aspira que Borriana col·labore activament en la recollida de “la major quantitat possible de tones d'aparells elèctrics i electrònics”.

La campanya està impulsada per la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, en col·laboració amb les majors plataformes del sector: Recyclia (Ecopilas, Ecofimática, Ecoasimelec i Tragamóvil), Ecolec, Ecotic, Ambilamp i Ecoraees).

La campaña 'Recicla tus aparatos' llega a Burriana
 • La campanya, que celebra enguany la seua 4a edició, tindrà lloc a Borriana el pròxim 18 de gener en la plaça Major de 10h a 19h

 • Tots els ciutadans que reciclen almenys un RAEE entraran en el sorteig de diferents premis valorats en 2.000 euros

 • Aquesta iniciativa, impulsada per la Generalitat Valenciana, té com a finalitat informar i conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de saber reciclar de manera correcta els aparells elèctrics i electrònics

Un any més, Borriana se suma a una nova edició de la campanya ‘Recicla els teus aparells’, una iniciativa impulsada per la Generalitat Valenciana amb la finalitat informar i conscienciar la població sobre la necessitat i la importància del reciclatge correcte d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE), segons ha anunciat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.

Així, dilluns que ve, 18 de gener, arriba a Borriana la 4a edició de la campanya i es desenvoluparà de 10h a 19h a la plaça Major. La Covid-19 ha obligat a posar en marxa un operatiu adaptat a la nova situació sanitària, per aquest motiu, en lloc de recórrer el municipi amb les bicicletes amb remolc, enguany com a novetat s'instal·larà, a la plaça Major, un punt net mòbil en què es podran depositar els xicotets electrodomèstics que no funcionen o que estan en desús.

Per aquest simple gest, els veïns i veïnes tindran l'oportunitat de participar en el sorteig de diferents premis valorats en 2.000 euros, sortejos que es traslladaran també a les xarxes socials, a través de la pàgina de Facebook i d'Instagram @reciclatusaparatos.

L'acció que es desenvoluparà el dilluns es concreta en la informació i conscienciació, així com en la recollida d'aparells elèctrics i electrònics en desús que els veïns tinguen a casa, amb la finalitat de garantir així el seu reciclatge correcte.

Amb aquesta campanya, la Generalitat i l'Ajuntament de Borriana pretenen conscienciar sobre la necessitat de saber reciclar i, alhora, “garantir el correcte reciclatge d'aquests aparells que, en moltes ocasions, acaben en els contenidors convencionals, amb l'alt grau de contaminació i el perill per a la salut que generen”, ha lamentat el responsable municipal.

La campanya està impulsada per la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, en col·laboració amb les majors plataformes del sector: Recyclia (Ecopilas, Ecofimática, Ecoasimelec i Tragamóvil), Ecolec, Ecotic, Ambilamp i Ecoraees).

En tots els domicilis, i també en els comerços i oficines, ha assenyalat el regidor, és freqüent l'acumulació d'aparells elèctrics i electrònics en desús, com per exemple telèfons mòbils, ràdios i molts més artefactes. L'objectiu, ha explicat l'edil de Sostenibilitat Mediambiental, és “implicar tota la ciutadania”, i en aquest sentit s'aspira a arreplegar “el major nombre de tones possible d'aparells elèctrics i electrònics”.

Instalados los contenedores marrones para el reciclaje orgánico en Borriana
 • Perquè els famílies puguen separar també els residus orgànics procedents de restes de menjar, verdures, ossos, pòsits de cafè i infusions; taps de suro, mistos i serradures; paper de cuina brut i tovallons de paper usats, entre d’altres
 • Entre avui i demà dilluns s’acabarà la instal·lació dels contenidors precintats, fins dimarts que ve 22, que començarà el servei de recollida selectiva

 Aquesta setmana han començat a arribar a Borriana els 100 contenidors marrons destinats exclusivament a la recollida de residus orgànics procedents de restes de menjar, fruita o verdura, segons ha assenyalat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

La implantació del contenidor marró en el municipi és una experiència pilot, amb la distribució inicial de 100 contenidors de 1.200 litres distribuïts en diferents zones de la ciutat. L'alcaldessa ha explicat que entre avui i demà dilluns s’acabarà la instal·lació amb precinte i dimarts que ve, 22 de desembre, començarà a funcionar “per primera vegada” el servei de recollida de residus orgànics.

Una iniciativa que, segons el parer de l'alcaldessa, “incrementa l'eficàcia de la recollida selectiva, la qual cosa redundarà en l'interès mediambiental i suposarà un benefici econòmic per al municipi i la ciutadania, ja que com més és recicla menor és el cost de la gestió del servei de residus”.

Sobre aquest tema, l'alcaldessa ha precisat que dels 100 contenidors inicials, el consistori n’adquireix en propietat 89, mentre que els 11 restants són cedits per la concessionària Fobesa.

Amb aquesta millora en la gestió dels residus urbans, ha destacat Maria Josep Safont, l'Ajuntament “fa un pas més en el compliment del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana”, i ha afegit que es tracta “d’una aposta important en compliment de la normativa europea per a la recollida selectiva i el tractament de residus a la ciutat”.

Respecte a la ubicació dels 100 contenidors nous inicials, l'alcaldessa ha assenyalat que, com a norma general, s'ha seguit el criteri de situar un contenidor marró en cadascuna de les zones on es troben altres contenidors de reciclatge de plàstic, paper-cartó, vidre i fracció resta.

Aquesta acció és el pas previ a l'ampliació de la instal·lació de contenidors marrons per a la implantació definitiva, de forma gradual, de la xarxa del servei de reciclatge orgànic i de la xarxa de recollida associada en tot el municipi. L'experiència pilot, ha manifestat l'alcaldessa, “permetrà arreplegar la informació necessària per a estendre aquest servei a tota la ciutat, de forma escalonada”.

La recollida del nou contenidor marró destinat al residu orgànic o ‘bioresidu’ és realitzarà diàriament per Fobesa, empresa concessionària, i suposarà una ampliació del servei de recollida de fems, amb un increment d'uns 85.000 euros anuals per al municipi.

L'objectiu és que els famílies puguen separar també els residus orgànics compostos de matèria biodegradable procedents de restes de menjar, aliments, verdures, ossos, corfes d'ou, de clòtxina, pòsits de cafè i infusions; taps de suro, sense afegits de plàstic o altres materials; mistos i serradures; paper de cuina brut, tovallons de paper usats i xicotetes restes de jardineria, entre d’altres.

Burriana proyecta un plan local para afrontar el cambio climático

 

 • El consistori posa a la disposició dels veïns i les veïnes l'informe meteorològic de l'últim temporal


Davant la vulnerabilitat de Borriana contra els fenòmens meteorològics extrems, l'Ajuntament planteja elaborar un pla municipal d'adaptació al canvi climàtic, segons ha anunciat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, el qual ha subratllat la necessitat de “comptar amb una estratègia local per a preveure i mitigar els canvis en el clima que poden afectar negativament la nostra localitat”.

És fonamental, ha destacat Arnandis, que el consistori dispose d'un projecte d'adaptació al canvi climàtic, i ha avançat que la regidoria de Sostenibilitat Ambiental impulsarà pròximament la seua redacció.

Un pla que, segons ha assegurat, englobarà al mateix temps alguns que ja existeixen, com el pla d'acció municipal davant del risc d'inundacions o el pla de prevenció d'incendis forestals, i també uns altres que l'Ajuntament està ultimant cofinançats pels Fons FEDER dins del marc de l'EDUSI, com el de mobilitat sostenible o d’eficiència energètica.

El responsable municipal de Sostenibilitat Ambiental ha indicat que en pocs anys s'han batut diversos rècords de precipitació màxima en 24 hores registrats a l'estació d'AEMET d'Almassora: al gener de 2017 (117mm), març de 2020 (150mm), octubre de 2018 (119mm), i desembre de 2019 (106mm).

Per a Arnandis, “aquestes dades són preocupants en una localitat que per les seues condicions és molt vulnerable a fenòmens meteorològics extrems” i, com a exemple, ha indicat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la situa com “la quarta més vulnerable davant del risc d'inundacions en tota la conca del Xúquer”.

Respecte a l'informe meteorològic corresponent a l'últim episodi de pluges intenses esdevingut el 5 de novembre, Arnandis ha assenyalat que ja està disponible en la pàgina web de l'ajuntament o directament a través de l'enllaç: http://www.burriana.es/ayuninf/destacados/2020-11-informemetereologico.pdf.

L'informe està realitzat per l'empresa Inforatge SL, actualment contractada per l'Ajuntament per a la gestió de les dos estacions meteorològiques municipals i d'una tercera, propietat de la cooperativa Sant Josep. Aquest servei, a més del manteniment de les estacions i d'oferir alertes personalitzades, també inclou la redacció d'informes en cas d'episodis extrems perquè qualsevol veí que haja patit danys a causa dels fenòmens meteorològics puga acreditar-lo on calga.

En aquesta ocasió, ha recalcat el responsable de l'àrea, si bé les quantitats totals de pluja no han sigut molt elevades, “si que s'han registrat intensitats torrencials en les tres estacions municipals de 96, 122 i 150 mm/hora en les estacions de l'Ajuntament, de Santa Bàrbara i de la Serratella, respectivament. De fet, ha precisat, en el cas de la Serratella es van registrar 40 litres en tan sols 20 minuts, intensitat que es pot assimilar a fenòmens que haurien de produir-se cada 100 anys”.

Los contenedores marrones llegan a Borriana
 • Perquè les famílies puguen separar també els residus orgànics procedents de restes de menjar, verdures, ossos, pòsits de cafè i infusions; tapons de suro, mistos i serradures; paper de cuina brut i tovallons de paper usats, entre d’altres
 • En les pròximes setmanes arribaran els contenidors que estaran precintats fins al 30 de novembre

  Durant les pròximes setmanes arribaran a Borriana els contenidors marrons destinats exclusivament a la recollida de residus orgànics procedents de restes de menjar, fruita o verdura, segons ha avançat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

La implantació del contenidor marró al municipi és una experiència pilot amb el repartiment inicial de 100 contenidors de 1.200 litres distribuïts en diferents zones de la ciutat. L'alcaldessa ha explicat que en dos setmanes es col·locaran precintats i el dia 30 de novembre se'ls llevarà el precinte “amb la idea de començar a realitzar el servei a partir del dia 1 de desembre d'enguany”.

Així, el sistema de recollida de residus orgànics a Borriana començarà a funcionar el proper mes de desembre, després de la modificació del contracte de recollida de residus sòlids urbans i neteja viària, relatiu a l'ampliació de contenidors marrons per a recollida de selectiva a la ciutat.

Sobre aquest tema, ha destacat l'alcaldessa que d'aquesta forma Borriana disposarà del servei “per primera vegada”, i ha precisat que dels 100 contenidors, l'Ajuntament adquireix en propietat 89 contenidors mentre que els 11 restants són cedits per la concessionària Fobesa.

Una iniciativa que, a judici seu, “incrementa l'eficàcia de la recollida selectiva, la qual cosa redundarà en l'interès mediambiental i suposarà un benefici econòmic per al municipi i la ciutadania, ja que com més es recicla menor és el cost de la gestió del servei de residus”.

Amb aquesta millora en la gestió dels residus urbans, ha destacat Maria Josep Safont, el consistori “fa un pas més en la recollida selectiva de la ciutat emmarcat en el compliment del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana”, i ha afegit que es tracta d’“una aposta important que compleix la normativa europea per al tractament de residus”.

Pel que fa a la ubicació dels 100 contenidors nous inicials, l'alcaldessa ha assenyalat que, com a norma general, se seguirà el criteri de col·locar un contenidor marró en cadascuna de les ubicacions on hi ha altres contenidors de reciclatge de plàstic, paper-cartó, vidre i fracció restes.

Aquesta acció és el pas previ a l'ampliació de la instal·lació de contenidors marrons per a la implantació definitiva, de forma gradual, de la xarxa del servei de reciclatge orgànic i de la xarxa de recollida associada en tot el municipi. L'experiència pilot permetrà arreplegar la informació necessària per a estendre el servei a tota la ciutat, de forma escalonada.

La recollida del nou contenidor marró destinat al residu orgànic o ‘bioresidu’ es realitzarà diàriament per Fobesa, l'empresa concessionària del servei, i suposarà una ampliació del servei de recollida de fems, amb un increment d'uns 85.000 euros anuals per al municipi.

L'objectiu és que les famílies puguen separar també els residus orgànics compostos de matèria biodegradable procedents de restes de menjar, aliments, verdures, ossos, corfes d'ou, de clòtxina, pòsits de cafè i infusions; taps de suro, sense afegits de plàstic o altres materials; mistos i serradures; paper de cuina brut, tovallons de paper usats i xicotetes restes de jardineria, entre d’altres.

El Ayuntamiento plana una carrasca para sustituir al cedro enfermo
 • Després de valorar-ne altres espècies, finalment s'ha plantat una alzina (Quercus Ilex), un arbre de fulla perenne nadiu de la regió mediterrània


L'Ajuntament ha finalitzat la plantació de la carrasca (Quercus Ilex) al jardí del Pla que substitueix el cedre malalt que es va eliminar després diversos intents en va per recuperar-lo. La plantació de la nova espècie s'ha reforçat amb un canvi de substrat en la base de la mota, i s'afig la planificació de regs setmanals.

Per a substituir l'exemplar del cedre s'han valorat altres espècies i finalment s'ha optat per una alzina, un arbre de fulla perenne nadiu de la regió mediterrània de talla mitjana i baixa, que pot assolir una altura de 16 a 25 metres i que de jove sol formar mates arbustives.

Cal recordar que al novembre de l’any passat, el consistori va decidir talar el cedre situat al jardí del Pla afectat pel fong Phytophtora que havia provocat la dessecació i necrosi de les branques, així com un creixement molt irregular de l’arbre, i que suposava un risc per a la seguretat de les persones usuàries de la zona enjardinada. Abans de talar l'arbre, es va tractar de recuperar en diverses ocasions per Cespa SA, amb podes de sanejament i aplicacions de tractaments fungicides per a les afeccions,

L'empresa Ferrovial, concessionària del servei de jardineria de Borriana, ha realitzat tant els treballs d'eliminació del cedre com de la plantació de la carrasca.

El Ayuntamiento limpia el cauce del río Anna

 

 • Després de comunicar la iniciativa d'intervenció a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ)

 • Aquests treballs són realitzats per tres empreses locals


L'Ajuntament de Borriana ha iniciat avui la neteja del llit del riu Anna en el tram urbà, des de la confluència de la ronda del Músic Ibáñez amb Sant Joan Bosco fins al camí la Cossa, amb l'objectiu d’evitar la proliferació de plagues de rosegadors i evitar possibles riscos de riuades en cas de fortes precipitacions.

Després de comunicar la iniciativa d'intervenció a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), que és l’autoritat a la qual li competeix l'execució d'aquestes tasques, el consistori ha assumit els treballs i ha començat l'actuació de la neteja en profunditat de tota classe de vegetació en el llit del riu, amb l’ús de fons propis.

Sobre aquest tema, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha posat de manifest la “urgència” d'aquesta neteja, especialment per motius de “salubritat”, i també davant la possibilitat de “risc d'obstrucció per arrossegament abundant, bàsicament de canyes, en cas de produir-se una forta riuada”.

Així mateix, Arnandis ha destacat que aquests treballs són realitzats per tres empreses de Borriana, la qual cosa també “beneficia i redunda” en l'impuls i desenvolupament econòmic dels autònoms i empreses locals.