- Borriana penja la pancarta ‘Salvem la ceràmica’ de suport a les reivindicacions del sector i fa palesa l'adhesió del municipi al manifest d'unitat i consens a favor del sector tauleller


Tots els grups polítics municipals de Borriana s'uneixen per fer un front comú a favor de la indústria ceràmica i ho han fet palès tots junts al volant de la pancarta amb el lema “Salvem la ceràmica”, que l'Ajuntament va penjar al balcó de la casa consistorial divendres passat per a constatar l'adhesió del municipi al manifest d'unitat i consens a favor del sector tauleller, pactat per la Diputació i els ajuntaments que formen part del clúster ceràmic de Castelló i del Pacte per l'Ocupació en els Municipis Ceràmics i la seua Àrea d'Influència.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha destacat que amb aquest acte “mostrem la voluntat de suport de l'Ajuntament i el recolzament a les reivindicacions del sector del taulell, frites i esmalts i de la maquinària ceràmica”, perquè “volem que s'ajude la ceràmica amb la mateixa intensitat que en altres moments s'ha ajudat altres sectors a Espanya”.

Safont ha recordat que en la reunió celebrada el passat 14 de novembre es va acordar l'elaboració d'un manifest reivindicant ajudes significatives per al sector amb la petició fonamental que el Govern d'Espanya “aprove ajudes contundents per a la indústria ceràmica amb la màxima dotació econòmica possible, a l'estil del que estan fent Alemanya i Itàlia amb els principals sectors industrials”.

També ha assenyalat que l'Ajuntament de Borriana va aprovar en la sessió plenària ordinària del mes d’octubre una declaració institucional amb 19 punts en què s'alertava del risc de falta de viabilitat que pateixen les empreses taulelleres de les comarques castellonenques per l'increment dels costos energètics.

En declaració, s’insta al Govern d'Espanya i al Consell a impulsar un pla amb mesures urgents de suport al sector ceràmic per a “evitar la catàstrofe de pèrdua d'ocupació i de tancament d'empreses que pot generar la guerra a la província de Castelló”.

Un sector que, segons ha assenyalat, “ha estat greument afectat per l'increment dels costos energètics dels últims mesos, que s'han disparat de manera exponencial des del començament del conflicte bèl·lic provocat pel govern rus de Putin”.

- Una proposta que serà debatuda i aprovada aquesta vesprada en el ple municipal, sense el suport dels grups polítics de l'oposició PP i Vox

- És un requisit de la Unió Europea a les administracions que opten a gestionar els fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, Next Generation, que neguen els grups de l’oposició


Amb l'objectiu de garantir una correcta gestió i control eficaç dels diners públics que puguen arribar d'Europa per a mamprendre nous projectes, el govern municipal de Borriana es convertirà en un dels primers de la província de Castelló a aprovar el Pla de Mesures Antifrau, i una Declaració Institucional que exigeix la Unió Europea a les administracions que opten a gestionar els fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, Next Generation.

Una proposta que serà debatuda i aprovada aquesta vesprada en el ple municipal, però sense el suport dels grups polítics del PP i Vox, que es van abstindre en l'última comissió d'Urbanisme, segons ha indicat el regidor d'Ordenació del Territori, Activitats i Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.

Aquest pla, ha explicat, és un requisit per a accedir a ajudes Next Generation que tenim concedides, mentre que la Declaració Institucional suposa un compromís municipal per a perseguir el frau i abstenir-se, al meu parer, és torpedejar aquestes ajudes i no estar d'acord amb els principis d'integritat, imparcialitat i honestedat”.

Sobre aquest tema, l'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha manifestat que la transparència i l'eficiència en la gestió “són dos dels valors intrínsecs que regeixen aquest equip de govern” i, per això, ha assegurat que l'executiu municipal es compromet a “la configuració i desenvolupament d'un Sistema de Gestió que facilite la tramitació eficaç de les sol·licituds de desemborsament als Serveis de la Comissió Europea”, i a garantir que els diners públics rebuts “s'invertisquen a millorar les infraestructures i serveis del municipi”.

Amb l'impuls i l'aprovació d'aquest Pla, “optem per una política de tolerància zero amb el frau, mitjançant un sistema de control intern dissenyat per a prevenir i detectar, en la mesura que siga possible, qualsevol actuació fraudulenta i, en el seu cas, esmenar les seues conseqüències”, ha afirmat l'alcaldessa.

Per a Bruno Arnandis, l'objectiu és reforçar, dins de l'àmbit de competències municipals, la política antifrau, i per això l'Ajuntament, a través de la proposta del Pla, manifesta “el seu compromís amb els estàndards més elevats en el compliment de les normes jurídiques, ètiques i morals” i també la seua adhesió “als més estrictes principis d'integritat, objectivitat i honestedat, perquè l'activitat municipal siga percebuda com a oposada al frau i a la corrupció en qualsevol de les seues formes”.

Amb aquesta política, ha destacat Arnandis, l'executiu local pretén “consolidar una cultura que descoratge tota activitat fraudulenta i que en facilite la prevenció i detecció” i, per a aconseguir-lo, promou el desenvolupament de “procediments efectius per a la gestió d'aquests suposats fraus”. Un compromís que assumeix i comparteix el personal de l'Ajuntament, en la seua condició d'empleats públics.

D’aquesta manera, ha explicat el regidor, el consistori posarà en marxa mesures “eficaces i proporcionades de lluita contra el frau, basades en l'experiència anterior i en l'avaluació del risc”. Igualment, ha continuat, “denunciarà les irregularitats o sospites de frau que pogueren detectar-se, a través dels canals interns de notificació i sempre en col·laboració amb el Servei Nacional de Coordinació Antifrau”. Sobre aquest tema ha precisat que tots els informes es tractaran “en la més estricta confidencialitat i d'acord amb les normes en aquesta matèria”.

 

El Pla i el Comitè Antifrau

Aquest pla s'estructura a l’entorn dels quatre elements clau del denominat cicle antifrau: prevenció, detecció, correcció i persecució; i serà d'aplicació municipal a tots els òrgans i a tot el personal que intervinguen en la gestió de fons provinents del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR).

Conté els conceptes d'aplicació del Pla Antifrau, la composició del Comitè Antifrau i les seues funcions, les mesures de prevenció, un catàleg de les banderes roges i bústia de denúncies, entre altres qüestions.

Per a garantir un vertader control, el Comitè Antifrau estarà format pel que ja existeix a l'Ajuntament i que es va constituir per a actuar en tots els procediments finançats per la Unió Europea, en particular per als Fons Feder, i que està constituït pels membres següents: president del Comitè, el regidor delegat d'Urbanisme, Activitats i Medi Ambient; la secretària general de la corporació, la interventora municipal i el cap de la Secció IV de l'Ajuntament.

Respecte als indicadors d'avís que poguera estar donant-se una activitat fraudulenta, el Pla de l'Ajuntament utilitzarà el catàleg de signes o marcadors de risc, denominats ‘banderes roges’, de busca d'indicis de frau elaborat per la Comissió Europea.

A més, el consistori habilitarà, a mode de bústia de denúncies, un procediment per a la denúncia d'irregularitats a través de la pàgina web de l'Ajuntament.

  • - L'enllumenat nadalenc de la ciutat es completarà amb tires de garlandes amb bombetes led de baix consum que s'instal·laran en 6 carrers i amb 132 arcs de llums i 23 rètols lluminosos al llarg de 23 carrers i places


-  L'Ajuntament de Borriana enguany augmentarà la decoració nadalenca amb la instal·lació de 8 arbres de Nadal amb llums led de baix consum en diferents llocs i nuclis poblacionals de la ciutat, que il·luminaran, de manera especial, diferents enclavaments de la ciutat, amb tres zones més no s'havien il·luminat en anys anteriors, segons ha avançat l'alcaldessa, Maria Josep Safont.

Es tracta de “donar lluentor, ambient i il·luminar les festes de Nadal en els diferents barris del municipi i així implicar i animar a participar els veïns en la celebracions nadalenques en aquestes dates tan especials, però sense descuidar l'estalvi i l'eficiència energètica i la cura mediambiental, gràcies a la instal·lació de tecnologia LED d'última generació per a reduir el consum dels elements nadalencs”.

A més de l'arbre cònic de Nadal de 8 metres d'altura amb llums led del Pla, fins ara l'Ajuntament instal·lava arbres de Nadal similars però de menor grandària al Port, al Grau, en Novenes de Calatrava i en la plaça de l’Hereu. Els tres nous arbres que s'instal·laran, il·luminaran el barri la Bosca, la Serratella i Santa Bàrbara.

Enguany, com a novetat, es reforça amb l'ampliació de l'enllumenat i s'equilibra la il·luminació nadalenca per zones, "Cal repartir les llums entre el centre i els barris”. Així, l'Ajuntament completarà l'enllumenat nadalenc de la ciutat amb la il·luminació de les tires de garlandes amb bombetes led de baix consum que s'instal·laran en 6 carrers: Major, l’Escorredor, Raval, Tanda, Tarancon i al Pla.

A més, completarà l'enllumenat de Nadal amb els 132 arcs de llums i 23 rètols lluminosos que l'Ajuntament situa al llarg de 23 carrers i places del municipi. Alguns dels carrers s'estrenaran amb l'enllumenat, com el Barranquet i la Carrera, mentre que al camí d’Onda i l’Encarnació es prolongaran i ampliaran els arcs i rètols de llum.

Pel que fa a l'encesa dels 8 arbres i de l'enllumenat nadalenc dels carrers, Safont ha indicat que l'Ajuntament ha decidit que no serà fins al dia 8 de desembre, coincidint amb la inauguració de la Fira de Nadal, i s'apagaran el 7 de gener. L'horari serà el mateix que el de l'enllumenat públic, des del vespre fins a l'alba.

Per a Safont, la il·luminació nadalenca ajuda a crear “un context de festa i es considera un incentiu per a participar en les activitats comercials, i no deixa de ser una invitació per a viure el Nadal a Borriana i sembrar la màgia i la il·lusió als carrers, a pesar de la difícil situació passada”.

No obstant això, ha matisat, "hem sospesat el cost de la il·luminació i hem optat, com en anys anteriors, per llums de baix consum, perquè estem en un moment en què els costos energètics han comportat que la factura de la llum s'haja multiplicat per dos".

Així, l'alcaldessa ha assenyalat que dijous que ve dia 8 “la nostra ciutat encendrà l'enllumenat amb led per a donar suport al comerç, per a incentivar les compres i atraure nous visitants, coincidint amb la celebració de la Fira de Nadal a Borriana, que alhora busca ser un incentiu per a impulsar el nostre comerç local amb més dies per a adquirir regals i els tradicionals objectes nadalencs d'aquestes dates tan assenyalades".

"Tenim a més una àmplia programació per a tothom perquè puguem celebrar i gaudir junts del millor Nadal i fer-ho de manera responsable, a més en aquesta edició reduirem el consum elèctric", ha indicat.

També està prevista la instal·lació de diversos naixements en llocs públics, els pesebres de Sant Blai i de l'univers Playmobil, la decoració en la Fira de Nadal, la casa de Papa Noel, el concerts de Nadals i moltes més activitats.

- Per la seua intervenció divendres passat, dia 11, quan un microbus que transportava l’alumnat va tindre dificultats prop de les Alqueries i van haver de ser evacuats


El CEE Pla d’Hortolans de Borriana, a iniciativa de l'AMPA, ha volgut mostrar públicament el seu “enorme agraïment i respecte” a la labor desenvolupada per la Guàrdia Civil de Borriana, Bombers i Policia Local de les Alqueries, durant l'episodi d'intenses pluges de divendres passat dia 11 de novembre, per la seua intervenció, la disponibilitat i la col·laboració en l'evacuació de l'alumnat del centre, quan un microbus que transportava l’alumnat va tindre dificultats prop de les Alqueries i van haver de ser evacuats.

Per això, avui els alumnes i alumnes del CEE Pla d’Hortolans han lliurat una placa de reconeixement als representants de la Policia Local de les Alqueries, Guàrdia Civil i bombers, en un acte a què han assistit l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la directora del centre, Maribel Franch, i representants de l'AMPA i de la comunitat educativa.

Des de l'AMPA del CEE Hortolans han volgut destacar que “mereixen l'afecte i el nostre reconeixement més gran per part de tota la comunitat educativa” perquè, malgrat les enormes responsabilitats acumulades des de l'inici de les emergències per les pluges intenses, “han mostrat la seua disponibilitat i total entrega per a ajudar-nos, a nosaltres i a la societat en general, i hem d'agrair i reconèixer el seu important paper en aquesta intervenció en moments crítics”.

- Ahir diumenge l'alcaldessa i el regidor d'Educació, tècnics del consistori i Policia Local van revisar els centres educatius de la ciutat i altres infraestructures per a avaluar l'abast dels danys en diferents immobles municipals

- Des del govern local i els serveis tècnics municipals s'estan fent les valoracions en les infraestructures afectades com ara la Casa de Cultura, centres educatius, instal·lacions esportives, obres en marxa, infraestructures viàries...


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ja s'ha posat en contacte amb Subdelegació de Govern per a sol·licitar la declaració de zona catastròfica per a Borriana per les conseqüències registrades després de l'episodi de pluges intenses i persistents que es van produir durant divendres passat i dissabte 11 i 12 de novembre en la localitat, que van assolir els 263,8 litres per metre quadrat i que han ocasionat danys de consideració.

El temporal de pluja i la quantitat d'aigua que ha caigut en molt poc de temps ha superat la capacitat de drenatge i ha produït inundacions en habitatges en diferents zones dels poblats marítims i en nombrosos carrers amb vehicles bloquejats i despreniments en façanes.

Safont ha indicat que des de Presidència de la Generalitat Valenciana també “ens han sol·licitat la valoració dels danys per a anar en la mateixa línia”, i ha posat en valor que tant des de Via Pública, Policia Local i tècnics municipals han estat revisant en tot moment totes les ubicacions on s'ha produït algun problema.

Des de l'equip de govern local i els serveis tècnics municipals s'estan fent les valoracions en les infraestructures afectades com ara la Casa de Cultura, centres educatius, instal·lacions esportives, obres en marxa, infraestructures viàries, entre d’altres.

De fet, ahir diumenge l'alcaldessa acompanyada del regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, tècnics del consistori i Policia Local van revisar els centres educatius de la ciutat i altres infraestructures per a avaluar l'abast de danys després de les pluges en diferents immobles municipals.

Així mateix, des del divendres, Safont ha estat en contacte amb la Secretaria Autonòmica de Seguretat i Emergències i el dissabte al matí l'alcaldessa i membres de l'equip de govern es van reunir amb els serveis locals d'emergència i seguretat per a coordinar i avaluar la situació.

Les fortes precipitacions caigudes sobre Borriana durant tota la jornada de divendres i la vesprada de dissabte han ocasionat multitud d'incidències en el municipi i inundacions en algunes zones, s'ha hagut de tallar amb tanques municipals camins i carreteres, i han provocat una situació complicada, tant en el nucli urbà com en la zona marítima.

Policia Local, operaris de Via Pública, de Facsa, i fins i tot bombers, han estat treballant sense treva per a restablir, en la mesura que siga possible, la normalitat als carrers del municipi i fer front a les conseqüències dels 263,8 litres per metre quadrat registrats.

El resum d'actuacions realitzat per la Policia Local de Borriana, des de les 10 hores del divendres 11 fins a les 11 hores del diumenge 13, inclou 201 cridades registrades i 25 avisos del 112, amb nombroses intervencions, entre les quals cal destacar el rescat de 5 persones, 23 intervencions per inundació d'immobles, 20 per vies inundades, 5 per caiguda de pedres de les façanes, 6 per caigudes d'arbres i 14 per vent.

També va obligar al tancament de 10 camins i sendes rurals i efectius de la Policia Local i Bombers han estat realitzant serveis de divendres a diumenge i es van suspendre les classes vespertines en el Martí de Viciana i també les activitats esportives. Van resultar afectats diversos edificis municipals: centres educatius, esportius i culturals.

Des de divendres de matí es van posar en marxa tots els sistemes d'evacuació, els operaris van estar revisant els embornals, desembossant desaigües i repassant les goles de la platja i la Serratella, la séquia del Rajolí i les bombes de buidatge, i fins ahir diumenge van continuar amb les tasques per a restablir les condicions de totes les zones afectades i avui continuen les revisions i visites de les zones danyades.

- Els innovadors adhesius han evitat la presència de larves en el 100 per cent dels 4.000 recipients del recinte en què es va realitzar el tractament


El 100% de les jardineres i pitxers en què es va instal·lar l'innovador tractament que es va posar en marxa en dates prèvies a Tots Sants al cementeri municipal de Borriana es mantenen sense presència de larves de mosquit tigre, segons ha avançat el regidor delegat de Cementeri, Hilario Usó.

Després de la revisió i la inspecció realitzada per Lokimica, empresa encarregada del tractament dels mosquits, s'ha comprovat l'eficàcia en l'aplicació dels nous adhesius realitzada en els 4.000 recipients amb risc d'albergar larves de mosquit tigre en el cementeri municipal de la localitat. Una acció impulsada per les regidories de Cementeri i de Sanitat.

Durant aquesta setmana s'ha realitzat la inspecció tècnica, tant per a vore l'efectivitat dels adhesius com, sobretot, per a actuar sobre els elements nous que s'han col·locat aquesta setmana, principalment pitxers i testos fora de l'estructura dels nínxols.

Com a resultat, ha manifestat Hilario Usó, es pot concloure que “no sols el tractament ha sigut efectiu, sinó que a més s'ha aconseguit dur a terme una important labor pedagògica just en una de les èpoques amb més activitat reproductiva del mosquit tigre”, per la qual cosa, ha anunciat, “esperem mantindre aquestes actuacions en anys posteriors”.

Des de Lokimika han indicat que es preveu que aquesta experiència pilot “s'estenga a altres municipis que han mostrat interès per aquesta innovació dissenyada per ZERO MOSSIE, i executada a Borriana”.

A més de comprovar l'eficàcia, en la inspecció al cementeri municipal també s'ha realitzat una segona fase del tractament consistent en un control dels elements ornamentals nous col·locats aquests dies, aplicant el tractament en aquells que ho necessiten, els que són capaços de retindre aigua estancada durant 6 dies i, per tant, permetre que es complete la fase larvària aquàtica del cicle biològic del mosquit tigre.

Sobre aquest tema, s'estima que en aquesta nova visita s'han localitzat aproximadament 1.000 elements decoratius més en relació amb el que s’havia observat en les visites de Tots Sants. Encara que també s'ha constatat “la gran conscienciació de la població de Borriana, ja que la gran majoria (el 75%) dels elements ornamentals nous aportats ja s'han localitzat preparats per a no convertir-se en un lloc de cria de mosquit tigre, principalment gràcies a l'ús d'espumes o suros que impedeixen que es quede acumulada la suficient quantitat d'aigua com per a aguantar els 6 dies que necessita la larva de mosquit tigre per a completar la seua fase aquàtica”, han assenyalat des de Lokimika.

Per tant, han assegurat, només han necessitat tractament 250 pitxers nous en aquesta segona fase. I han destacat la gran quantitat de testos aportats nous no integrats en les làpides, sinó allunyades, amb el major risc que tenen de rebre aigua de pluja i, per tant, presenten major risc.

Per a Hilario Usó, és de destacar que a Borriana alguns familiars que han visitat en Tots Sants el cementeri municipal s'han interessat pels dispositius adhesius col·locats en els nínxols dels seus familiars o detectats mentre circulaven per les instal·lacions.

Sobre aquest tema, el responsable del cementeri ha aclarit que moltes de les persones, en assabentar-se de les particularitats del cicle biològic dels mosquits tigre i de la importància que juguen els elements ornamentals privats com els del cementeri, “han pres consciència del paper tan rellevant que juguen i no sols han procedit a deixar en condicions segures els nínxols, sinó que han aplicat aqueix coneixement també en les seues residències habituals”.

El responsable del cementeri ha recordat que la novetat amb aquest tractament de patent alacantina és que evita les accions invasives que puguen destruir els recipients i, a més, “és completament segur i inofensiu, al contrari que la majoria dels productes que es tiren a l'aigua, i no afecta a la fauna beneficiosa”.

Així mateix, ha mostrat la preocupació de l'equip de govern per la salut pública i també, “la salut dels borrianencs i les borrianenques, sent com és el cementeri un focus important de la cria del mosquit tigre”. Per això, ha manifestat, “hem invertit en aquest nou tractament per a evitar no sols les picades, també les malalties infeccioses que es puguen derivar”.

Adjudicadas las obras d ela plaza sin nombrede la Bosca en Burriana
  • - Becsa SA realitzarà la transformació de la plaça “sense nom” per un import de 112.332 euros

  • - En l'espai s'afegirà arbres, mobiliari fet de plàstic reciclat, es col·locarà una plataforma única al carrer i s'ampliaran les voreres


La Junta de Govern Local de Borriana ha adjudicat a Becsa SA, com a licitador que ha obtingut la millor puntuació, les obres de millora de la plaça sense nom, per un import de 112.332 euros, IVA inclòs, segons ha avançat la regidora d'Inclusió, Maria Romero.

Aquesta iniciativa és un projecte transversal en el qual treballen de forma coordinada les regidories d'Urbanisme, Serveis Socials, Inclusió i Via Pública, per a la millora qualitativa d'aquest espai i de la percepció de seguretat i la qualitat urbana.

Emmarcat en el Pla d'Acció per a la Regeneració Urbana i Social del barri la Bosca que es va iniciar ja en el 2020, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible de l'estratègia Edusi.

Amb aquesta licitació, ha assegurat Maria Romero, l'Ajuntament continua avançant en el projecte global de millora de l'entorn del barri de la Bosca, després d'aconseguir la cessió gratuïta de la coneguda com a plaça sense nom, un espai propietat de la Generalitat, després de la transformació del carrer la Bosca en un bulevard.

Es tracta, ha manifestat, de “transformar” una plaça situada a l'interior d'un grup d'habitatges, qualificada com a zona verda i que s'estén sobre un total de 2.318 metres quadrats, “un espai degradat per la falta d'atenció en la zona i per tractar-se d'un espai que quedava aïllat per als vianants, donant pas a una invasió per part dels vehicles motoritzats, a pesar de ser un espai de trànsit quotidià sobretot després de l'entrada i l’eixida del col·legi; passem ara, després de la seua municipalització, a treballar en l'emplaçament per a donar-li un ús amb més seguretat viària i regenerar l'entorn”, ha puntualitzat.

En l'actualitat la configuració espacial sumat al deteriorament de l'esmentada plaça, genera un espai insegur amb un ús predominant d'aparcament, amb activitat infantil concretament en l'horari d'eixida del col·legi, ja que serveix com a espai de trànsit en un itinerari quotidià.

D'acord amb el projecte redactat per Siete Arquitectura Más Ingeniería SL, entre la plaça i el carrer s'afegirà arbrat, mobiliari fet de plàstic reciclat, la generació de zones d'estada i elements que permeten la delimitació d'usos en una plataforma única amb el carrer Thomas Alba Edison i s'ampliaran les voreres.

La plaça té forma rectangular i es troba oberta de manera permanent. Compta amb una àrea de 1400 m², dins d'un àmbit de projecte que comprèn una àrea de 3.500 m² incloent-hi el carrer Thomas Alba Edison. Marge mitger amb un solar sense construir propietat de l’Entitat Valenciana d’Habitatge, que si es construís conformaria el grup d'edificacions en U, deixant la plaça de manera similar a la plaça Francisco Tomás y Valiente.

Suposa, així, la millora de la zona amb l'eliminació de l'espai d'aparcament en la plaça, la diversificació d'usos amb la dotació de mobiliari urbà, el tractament de paviment i adequació de l'enllumenat, i la introducció d'arbratge d'espècies que requerisquen el mínim manteniment possible i que generen el concepte del bosc de la Bosca.

La zona d'actuació requereix una millora important en la il·luminació, que radica principalment a aconseguir una il·luminació homogènia per a millorar la seguretat de l'entorn. S'opta per utilitzar les tres columnes d'enllumenat existents i millorar la il·luminació afegint-hi les lluminàries necessàries.

Com ha explicat el regidor d'Ordenació del Territori, Bruno Arnadis, es configura com “un espai d'enorme potencial, en què la seua millora resulta prioritària, ja que es tracta d’un espai lliure que confronta amb els accessos al CEIP Francesc Roca i Alcaide”.

Amb el Pla d'Acció de l'Estudi-Diagnòstic del barri la Bosca des d'una perspectiva espacial i social, aquest pla, ha insistit Arnandis, el govern local pretén “canviar la fesomia i l'estigma que emmalalteix el barri la Bosca des dels anys 90, amb un projecte d'intervenció global a desenvolupar en diversos anys i que ja va començar amb la creació d'un bulevard d'avingudes amb àmplies voreres i la renovació de les xarxes d'aigua potable, clavegueram i telefonia, i substitució de les faroles i el mobiliari urbà de la zona”.

En aquest sentit, l'edila d'Inclusió ha explicat que la col·laboració i coordinació municipal interdepartamental “pretén portar a bon port les accions plantejades per a la millora d'aquest àrea de la ciutat, com ara licitar des de l'Ajuntament les obres de millora de la plaça, després que el propi Evha haja dut a terme diverses actuacions”.

Cal recordar que aquestes actuacions se’n sumen a altres com la de la millora del carrer la Bosca amb la construcció d'un bulevard, l'adequació d'un solar per a aparcament darrere del col·legi o el pròxim projecte d'inclusió sociolaboral, que està pendent de licitar-se.

Finalment, Maria Romero ha indicat que, paral·lelament, des de l'Ajuntament s'està treballant en la fórmula per a la denominació de la plaça, i per a dotar-la també d'un parc infantil, amb càrrec als pressupostos del pròxim any.

Visita previa al cementerio 2022
  • - Per primera vegada, el cementeri comptarà amb un recital teatralitzat concebut per a la festivitat de Tots Sants, amb un personatge que fa una passejada pel recinte mentre recita textos clàssics en homenatge als difunts

  • - Serà el dia 1 de novembre a les 18.30 hores

El Cementeri Municipal de Borriana ultima els treballs de neteja i adequació de les instal·lacions per a acollir la celebració del dia de Tots Sants, una cita en què els veïns i les veïnes acudiran al cementeri per a honrar i recordar els seus familiars i amistats, sense les restriccions dels últims anys anys i sense les recomanacions de les mascaretes i la distància social.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, acompanyada per diversos regidors, entre els quals es trobava el regidor delegat encarregat de la gestió del cementeri, Hilario Usó, han visitat les instal·lacions on han pogut comprovar que està tot amanit per a dimarts que ve 1 de novembre, tant pel que fa a la logística com a la neteja i l’ornamentació, i des del punt de vista de la seguretat viària.

En ocasió de la celebració de la festivitat, la Policia Local de Borriana en col·laboració amb la Regidoria de Cementeri ha preparat un operatiu de mobilitat per a la festivitat, els dies 29, 30, 31 i 1 de novembre a fi de garantir que el desplaçament de les persones al Cementeri Municipal siga el més segur possible.

L'edil de Cementeri ha posat l'accent a recordar l'horari d'obertura al públic del recinte, des de les 8h fins a les 18h de manera ininterrompuda des de dimarts passat, 25 d'octubre, fins al dimarts 1 de novembre.

Segons ha explicat Usó, en la instal·lació s'ha realitzat una neteja a fons i s'ha condicionat, i disposa ja de 100 escales arreglades i repartides per tot el cementeri a una distància d'un perímetre de 5 metres entre cadascuna, perquè els veïns i veïnes les puguen utilitzar amb facilitat.

A més, el cementeri compta amb 15 escales altes homologades i amb rodes, perquè es puga accedir amb facilitat als nínxols situats en les files més altes. Entre les diferents dotacions que podran utilitzar les persones que acudisquen aquests dies al cementeri es compta amb material de neteja renovat, un centenar de poals, de graneres i de recollidors.

En relació a l'ornamentació, s'han revisat els arbres i plantes situats en el corredor central, a més de plantar directament a terra, en diferents zones, diverses desenes de flors i plantes decoratives per a completar l’ornamentació especial del dia de Tots Sants.

A més, la Regidoria de Cementeri ha disposat dos cadires de rodes, que estaran amanides en la consergeria de la instal·lació i podran sol·licitar-les totes les persones que ho necessiten per tindre dificultats de mobilitat, per a facilitar-los la visita al recinte durant tota la jornada.

Usó ha recordat que l'Ajuntament també facilita la localització amb el número de nínxol i fila i un plànol de la situació aproximada dels difunts inhumats en el cementeri municipal per a facilitar la busca de familiars difunts. Així, en la consergeria i a l'entrada del cementeri municipal es troben els codis QR que enllacen amb una aplicació en línia gratuïta. També es pot accedir a través del web municipal

<https://www.burriana.es/va/serveis-municipals/cementeri/informacio-cementeri>.

Representació per a Tots Sants

El Cementeri Municipal de Borriana comptarà enguany per primera vegada amb una representació teatral el dia 1 de novembre, dia de Tots Sants. Concretament, un recital teatralitzat amb un únic personatge, un espectacle que tracta de reflexionar sobre la mort, i és un homenatge per a honrar els difunts.

Després del tancament del cementeri, i des de les 18.30 hores, es tornaran a obrir les portes per a poder presenciar 4 monòlegs diferents i successius de 15 minuts cadascun de l'obra Nuei d’Almetas. Nit d’animetes, a càrrec de Bambolina Teatre, les quatre escenes es representaran en quatre punts diferents del cementeri.

Es tracta d'un espectacle teatral concebut per a ser representat en aquestes dates, amb el qual un personatge realitza un passeig pels textos clàssics sobre la mort, el mateix Don Joan, el sepulturer de Hamlet, un poema napolità traduït expressament per a l'ocasió, textos del Mio Cid, i també de la tradicional figura de Don Juan Tenorio, des d’antuvi protagonista en cada celebració de Tots Sants i de Difunts, que ha anat perdent protagonisme a favor d’altres tradicions estrangeres i alienes a la nostra cultura, més de moda en l'actualitat.