La Policia Local de Borriana durant aquesta matinada ha realitzat dos intervencions relacionades amb delictes contra la propietat amb resultat d'una detenció i l'embargament de diversos materials. Aquestes actuacions se sumen a les altres dos intervencions policials que van tindre lloc la setmana passada.

Concretament, els fets es van produir quan al voltant de les 2h de la matinada una patrulla de la Policia Local va observar un individu que portava una motxilla, el qual, en adonar-se de la presència dels agents, va fer mitja volta per a fugir del lloc precipitadament. L'individu va ser interceptat i del registre de les seues pertinences va resultar que portava 4 cartutxos de pistola del calibre 9mm, una pistola de fabricació artesanal i una ballesta, també de fabricació casolana, així com altres objectes.

Els agents van procedir a intervindre tots aquests artefactes i en consultar la base de dades policial va resultar que contra l'individu, C.P.G. de 37 anys d'edat, constava una ordre de busca i detenció per part dels Jutjats, per la qual cosa es va procedir a la seua detenció i trasllat al Lloc Principal de la Guàrdia Civil, des d'on serà posat a disposició judicial i presumiblement es prosseguirà la investigació per si el detingut estiguera relacionat amb altres fets delictius.

A més, com a resultat de la tasca preventiva de la Policia Local, amb anterioritat, sobre la mitjanit, també van interceptar un vehicle en l'avinguda del Transport amb cinc individus als quals els van ser requisades diverses ferramentes de les que s'empren en el robatori d'immobles, així com un passamuntanyes i diverses substàncies estupefaents, si bé en quantitats pròpies de l'autoconsum.

De la identificació dels subjectes va resultar que posseïen diversos antecedents per delictes contra la propietat, lesions, atemptat a agents de l'autoritat i, fins i tot, de violència de gènere, si bé no existia actualment contra ells cap requisitòria o ordre de detenció en vigor.

Encara així, tota aquesta actuació va ser posada en coneixement de la Guàrdia Civil per si fóra d'interès en altres investigacions, en el marc de la col·laboració de la Policia Local de Borriana amb la Guàrdia Civil en el manteniment de la seguretat ciutadana del municipi.

Balance  2019 de la alcaldesa

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha fet balanç de la gestió de l'equip de govern municipal en 2019 i ha destacat que enguany, el primer de la segona legislatura “marca la transició de l'anterior a l'actual”, i respon a un projecte de “continuïtat” accentuat per “nombroses actuacions importants per a Borriana, centrades en les persones i en els serveis a la ciutadania”.

Segons ha manifestat Safont, des del principi s'ha plantejat per part del govern municipal un full de ruta amb un futur “molt clar” i basat en un model de ciutat que suposa “un canvi de fesomia de ciutat més saludable, més habitable, més sostenible i per a les persones”.

Una gestió, la d'enguany, que ha qualificat de “seriosa i responsable” perquè a més de projectes s'ha aconseguit en 4 pressupostos reduir el deute bancari de 14,5 milions, als 4,6 milions d'euros actuals, “hem reduït la ràtio d'endeutament del 48% en 2015 al 15,44% a la fi d'enguany, que en deute per habitant, suposa passar de deure 460€ cada borrianenc a 130€ en l'actualitat”.

Respecte a accions concretes, l'alcaldessa s'ha referit als 5 milions d'euros aconseguits dels fons europeus FEDER per a projectes que estan contribuint a aconseguir “el model de ciutat que volem”. Projectes que estan cofinançats al 50 per cent per l'Ajuntament amb uns altres 5 milions d'euros.

En aquest sentit ha destacat la consecució del vial ciclopeatonal del Grau a Borriana, que forma part de l'anell ciclopeatonal que complementa el vial del Port a la ciutat i que continuarà per l'avinguda de la Mediterrània, amb què, segons ha indicat, “hem aconseguit incorporar i englobar la zona marítima en la ciutat”.

També, per a avançar en els desplaçaments “segurs, sostenibles i saludables”, ha explicat la primera edil, s'està actuant en la connexió entre Borriana i les Alqueries, amb l’adequació, alhora, de la zona d'aparcament de l'estació i dels accessos, per a facilitar l'ús del transport públic.

A més, ha assenyalat altres actuacions “importants” en zones fins ara abandonades, com ara, Sant Blai, on s'està enllestint la posada en valor de l’entorn, o a la Bosca, on “hem començat obres de millora i on, pròximament, es licitarà i es remodelarà l'edifici de l'antic ambulatori per a situar serveis municipals, o el projecte del nou IES Jaume I.

Per a 2020, ha assegurat l'alcaldessa, “continuarem per aquest camí”, perquè considera que s'ha realitzat “una bona gestió pensant únicament en la millora de Borriana i en benefici de la seua gent, la nostra”.

D'una banda, la continuïtat en la gestió dels projectes europeus cofinançats pels fons FEDER, de manera que “conclourem alguns d'aquests projectes, que són plurianuals, i n’iniciarem uns altres de molt significatius”.

També preveu la “continuïtat” en la col·laboració amb altres Administracions,  per exemple, la Diputació de Castelló, la Generalitat o el govern d'Espanya, que ha sigut “tan positiva per a la nostra ciutat”, perquè “hem aconseguit subvencions que ens han permés millorar infraestructures, posar en funcionament programes i tallers d'ocupació o avançar en l'atenció a les persones amb la Renda Valenciana o la construcció del nou IES Jaume I, inclòs en el programa EDIFICANT.”

Igualment, ha destacat que per a l'any vinent una de les apostes se centra en la millora dels serveis públics, “és el moment que els serveis de neteja viària, neteja d'edificis públics, de recollida de fem i el de jardineria milloren a Borriana, perquè és una necessitat i una demanda dels nostres veïns i veïnes que volen una ciutat més neta i més arreglada”.

En aquest apartat, ha indicat que el total d'increment en 2020 dels recursos per a la millora dels serveis públics respecte al pressupost de 2019 se situa en 750.000€ per a tots els contractes de Serveis Públics, o, en referència a la liquidació de 2015, un total d'1.750.000€ més en contractes de Serveis Públics.

Programa de actividades para las vacaciones escolares de Navidad

Les vacances escolars estaran acompanyades a Borriana de nombroses activitats lúdiques, esportives i culturals, organitzades per l'Ajuntament per al gaudi dels xiquets i les xiquetes del municipi i també de les seues famílies.

Entre les propostes en les quals s'han coordinat les regidories de Comerç, Esports i joventut, cal destacar una nova edició de la fira d'entreteniment Burisplay, el taller Educachef, les jornades Multiesportives, espectacles de màgia, i animació musical i marionetes al carrer.

Així, el dia 23 de desembre, començarà amb la visita del Pare Noel al carrer Sant Vicent de 17.30h a 20.30h i en què els xiquets i xiquets podran fotografiar-se. A més, el mateix dia està prevista una representació de màgia a càrrec del borrianenc Ivan Arribas a les 18h en el Centre Municipal de Cultura la Mercè.

El dia 24 a les 12h, la plaça Martí de Viciana acollirà un espectacle teatral de marionetes que sota el títol ‘Un conte de Nadal’ animarà el matí de la vespra de Nadal per a la delícia de les famílies.

El dia 26, segon dia de Nadal, a les 10h arrancarà el taller d'Educachef que s'allargarà fins a les 14h, perquè tots els xiquets i xiquetes tinguen l'oportunitat de gaudir d'aquesta activitat i sentir-se vertaders xefs al llarg del matí de divendres, per a elaborar delícies nadalenques per a després degustar-les en família.

I també el dijous dia 26 a la vesprada en la Llar Fallera començarà una nova edició de la fira d'entreteniment que la regidoria de Joventut ofereix durant els dies nadalencs per als més xicotets i xicotetes del municipi, Burisplay, que comptarà amb tot tipus d'activitats i tallers, entre les quals hi haurà el castell inflable que quedarà a disposició dels presents. Burisplay s'allargarà al divendres 27 de desembre d'11h a 14h i de 16h a 20h i el dilluns 30 de 9.30h a 13.30h.

Jornades multiesportives

A més, el Servei Municipal d'Esports torna a apostar per les Jornades Multidesportives i d'Hàbits Saludables durant el Nadal, per a donar una opció de continuar practicant esport durant les vacances als xiquets i xiquetes del municipi, i amb l'objectiu de seguir amb la transmissió dels valors de l'esport i la necessitat d'adquir hàbits saludables de vida continuaran sent una dins de les prioritats del desenvolupament del Pla de Promoció d'Activitats Físiques i Esportives en edat escolar, Pla Pati municipal.

L'edició de les XV jornades començaran el dijous 26 i es desenvoluparan el 26, 27, 30 i 31 de desembre de 9.30h a 13.30h. Comptaran amb diverses pràctiques esportives, com ara bàdminton, voleibol, futbol sala, hoquei, bàsquet, judo, jocs populars de Borriana, atletisme, natació, jocs rítmics, tir amb arc, zumba, eixida amb bici i seguretat ciutadana amb la col·laboració de la Policia Local, i jocs d'iniciació esportiva. També comptarà amb tallers i activitats relacionades amb esmorzars saludables, escola de l'esquena, salut bucodental i revisió nutricional

A més, els participants més majors podran passar la nit en la Bosca, fent activitats en el pavelló durant tota la nit i realitzar una eixida amb bicicleta mentre els més xicotets aniran al circuit viari, amb la col·laboració de la Policia Local de Borriana.

Les activitats esportives es desenvoluparan en diferents instal·lacions municipals: la piscina municipal, les instal·lacions de Llombai, l'IES Llombai, o el Pavelló de la Bosca.

Altres activitats

Per al dia 28 l'Ajuntament té previst l’espectacle d'animació musical infantil ‘A l’abordatge’ a la plaça la Mercè, amb cançons i jocs i amb la participació activa del públic.

El 2020 començarà amb un espectacle itinerant pels carrers més comercials de Borriana de 17.30h a 20h i la visita del Chamberlan a les 17.30h a la plaça Major, a l'Ajuntament, que arreplegarà les cartes dels xiquets i xiquetes que vulguen lliurar-la ja als Reis Mags. Totes dues activitats seran el dia 3 de gener

Finalment, l'agenda d'activitats de Nadal es tancarà amb l'arribada dels Reis Mags d'Orient a les 16h al Port de Borriana i la Cavalcada dels Reis a les 18h, que s'iniciarà a la plaça de la Generalitat i passarà pel carrer de l'Escorredor, el Raval, la plaça del Pla i acabarà en la plaça Major.

Actividades en familia para la Navidad 219

 

L'agenda d'activitats que ofereix l'Ajuntament de Borriana per a aquestes festes de Nadal arranca aquest cap de setmana amb un teatre per a tota la família. ‘Descobrint l'illa de l'tresor’, és un teatre musical que es representarà avui dia 15 de desembre a les 6 de la vesprada al teatre Payà de Borriana.

La setmana que ve, s'iniciaran les activitats amb el Ballet de Moscou, el dijous 19 a les 20.30h al teatre Payá. A l'endemà, podrem gaudir d'un espectacle itinerant nadalenc pels carrers més comercials de Borriana. El dissabte 21 de desembre, els més menuts podran disfrutar dels jocs Gegants de fusta, photocall, globoflèxia i la visita del Pare Noel al Parc al costat de la Confraria de pescadors, situat al Port de Borriana.

La setmana es tancarà amb la visita del Pare Noel al Mercat de la Mar el diumenge 22, d'11h a 13.30h; amb un concert de Nadal a càrrec del Cor Carnevale i el Cor de M. Auxiliadora a l'església de M. Auxiliadora a les 13h, i amb el concert a les 19h interpretat per la Filharmònica de Borriana al teatre Payà.

Les vacances escolars estaran acompanyades, el dia 23 de desembre, de la visita del Pare Noel a les 17.30h al carrer Sant Vicent, i una representació de màgia a càrrec del borrianenc Iván Arribas a les 18h al Centre Municipal de Cultura la Mercè. El dia 24 a les 12h Un conte de Nadal a la plaça Martí de Viciana.

Per dijous 26 de 9.30h a 13.30h, un  Jornada de Multiesport i hàbits saludables; de 10h a 12.30h Educachef a la Llar Fallera; de 16h a 20h el famós i conegut Burisplay per als xiquets i les xiquetes en la mateixa Llar Fallera, i, finalment, a les 19h el concert de Nadal de la mà de la Coral Borrianenca.

El divendres 27 de desembre, també estarà obert el Burisplay d'11h a 14h i de 16h a 20h i una nova Jornada de Multiesport i hàbits saludables perquè els xiquets i les xiquetes s'ho passen bé tot el dia. Dissabte 28 ‘A l'abordatge’, una animació musical infantil a les 12h a la plaça de la Mercè de Borriana.

L'any acabarà amb el concert de la Banda Jove de la Filarmònica Borrianenca el 29 a les 19h al teatre Payà; una jornada de multiesport i hàbits saludables de 9.30h a 13.30h dilluns 30 i el dimarts 31 de desembre , dia que finalitza amb una orquestra per a dir adéu a l'any 2019 de la mà del grup musical Tucán a la plaça Major a les 23.50h.

El 2020 començarà amb un espectacle itinerant pels carrers més comercials de Borriana de 17.30h a 20h i la visita del Chamberlan a les 17.30h a la plaça Major, a l'Ajuntament, el dia 3 de gener, durant la qual els xiquets i les xiquetes podran donar-li la carta per als Reis Mags d'Orient. A més, l'associació Di-Capacitat celebrarà una gala solidària amb música, activitats i molt més a les 20h al teatre Payà.

Finalment, l'agenda d'activitats de Nadal es tancarà amb l'arribada dels Reis Mags d'Orient a les 16h al Port de Borriana i la Cavalcada dels Reis a les 18 h, que s'iniciarà a la plaça de la Generalitat i discorrerà pel carrer l'Escorredor, el Raval, la plaça del Pla i acabarà a la plaça Major.

 

 

L'alcaldessa de Borriana. Maria Josep Safont s'ha reunit aquest matí amb Ignacio Beltrán López, representant de la Fundació Iniciativa Solidària Àngel Tomàs per establir les condicions i compromisos aplicables a la subvenció prevista amb caràcter nominatiu en el pressupost municipal per a l'exercici de 2019.

En el conveni firmat avui, dijous 5 de desembre, l'Ajuntament de Borriana, a través de l'Alcaldia-Presidència concedeix de manera directa a la Fundació Iniciativa Solidària Àngel Tomàs una suma destinada al projecte Casa Don Bosco i al Pis Buzzetti amb la finalitat principal, entre altres coses, de la prevenció, educació i promoció social integral dels xiquets, xiquetes, adolescents, joves, dones i famílies dels sectors en situació de marginalitat i/o de risc d'exclusió social o en règim d'exclusió social i laboral.

La Fundació, per a aconseguir els seus fins, realitzarà activitats, com ara, promoure i donar suport a programes i projectes d'intervenció social i educativa; promoure obres en què la finalitat siga l'acollida, prevenció i inserció social de menors tutelats, menors infractors, joves majors de 18 anys que ja hagen passat per aquestes situacions -projectes d'autonomia d’emancipació- i altres col·lectius juvenils amb especials dificultats, per donar resposta a les seues necessitats de promoció i reinserció social.

Aquest conveni es regirà per l'Ordenança Municipal reguladora de subvencions, les bases d'execució del Pressupost Municipal per a l'exercici de 2019, Llei General de Subvencions i pel Reglament de Serveis de les Corporacions Locals i altres normatives d'aplicació legal.

L'arribada de les festes i les celebracions del mes de desembre van, com cada any en el calendari, acompanyades de les campanyes de prevenció de consum d'alcohol i drogues en els conductors. Per a la qual cosa, la Policia Local de Borriana posarà en marxa en els pròxims dies aquesta campanya de prevenció al volant, que està dins el conjunt de campanyes que organitza la Direcció General de Trànsit (DGT).

La Policia Local amb la col·laboració de la DGT, establirà punts de verificació aleatoris en diferents llocs de la ciutat amb l'objectiu de detectar aquells conductors que podrien circular sota els efectes de l'alcohol i les drogues. Amb aquest objectiu, està prevista la realització de centenars de proves en aire espirat (les habituals en els controls d'alcoholèmia) però també, durant aquest període, es faran proves de verificació de fluid salival, mitjançant reactius que detecten la presència de drogues en l'organisme.
La conducció sota els efectes d'alcohol o drogues està relacionada amb un terç dels accidents amb víctimes i és per aquest motiu que extremar la vigilància d'aquestes conductes i prevenir-les constitueix una mesura eficaç per millorar la seguretat viària.
Com és ben sabut, els dies previs al Nadal són habituals els dinars i sopars d'empresa, les quals es realitzen en un ambient festiu. Per aquest motiu es fa necessari apel·lar a la responsabilitat dels conductors i de les conductores perquè s'organitzen el transport durant aquests sopars i dinars o bé utilitzen el transport públic amb la finalitat d'evitar accidents i sancions.
Des de l'Ajuntament i conjuntament amb el cos de Policia Local de Borriana es recorda:  “Si beus, no conduïsques. Si estàs sota els efectes de les drogues, no conduïsques. Al volant, el mòbil pot esperar. Tu tens la clau perquè la teua llum no s’apague”.

El pressupost municipal de Borriana per a 2020 s'incrementarà un 14,4 per cent respecte a 2019 i arribarà als 33.692.864,73€. Bàsicament, se centrarà en els serveis per a la ciutadania, segons han assenyalat la regidora d'Hisenda, Cristina Rius, i el regidor de Cultura, Vicent Granel, en la presentació dels pressupostos per al proper exercici.

El pressupost del Consistori, que serà aprovat en el pròxim Ple previst per al 10 de desembre, entrarà en vigor al gener de 2020, i ha sigut qualificat per Rius i Granel com “un projecte de municipi més habitable i per a les persones”, i també, “coherent, prudent, inversor i social”.

L'aposta per la millora dels serveis és una de les prioritats, han precisat, i ara que es licitaran nous contractes, “és el moment que els serveis de neteja viària, neteja d'edificis públics, de recollida de fem i el de jardineria milloren a Borriana, perquè és una necessitat i una demanda dels nostres veïns i veïnes que volen una ciutat més neta i més arreglada”.

En aquest apartat, el total d'increment dels recursos per a la millora dels espais públics respecte al pressupost de 2019 és de 750.000€ per a tots els contractes de Serveis Públics, o, si ens referim a la liquidació de 2015, destinem 1.750.000€ més en contractes de Serveis Públics.

Hem confeccionat una proposta molt treballada que compleix amb la normativa de reduir l'endeutament, partint d'un deute viu, a 31 de desembre de 2019, de 4.606.570,31€”, han assegurat Rius i Granel, i han afirmat també que plantegen un pressupost que compleix amb l'Estabilitat Pressupostària, “amb marge”, i també amb la Regla de Gasto, d'acord amb el que es desprèn de l'Informe d'Intervenció.

Sobre aquest tema la regidora d’Hisenda, Cristina Rius, ha precisat que en aquests cinc últims pressupostos gestionats pel govern progressista del Partit Socialista i Compromís “el deute bancari ha baixat de 14,5 milions, a 4,6 milions, i la ràtio d'endeutament ha passat del 48% en 2015 al 15,44% a la fi d'enguany”.

A més de treballar dins dels marges que permet la normativa, els comptes de 2020 consoliden, segons el parer de Rius i Granel, les polítiques de l'equip de Govern format pel PSOE i Compromís, “centrades en les persones”.

Borriana té un projecte de ciutat definit des del moment en què el PSPV i Compromís van entrar en el govern en 2015”, han afirmat ambdós representants. Un projecte de ciutat marcat per les inversions dels Fons Feder europeus i basat en l'objectiu de “fer una ciutat més amable, més habitable, i amb recursos necessaris perquè siga més verda i més visitable”, han declarat.

I s'aconseguirà, en paraules de Vicent Granel, amb els projectes marcats en l'estratègia europea Edusi, mitjançant la qual es millorarà “el barri de la Bosca, el centre de la ciutat, la zona marítima, la vertebració del territori i, sobretot, la vida de les persones”.

En aquesta línia ha al·ludit als 10 milions d'euros d'inversió que, "a poc a poc, van transformant la nostra ciutat, amb l'ajuda de totes i de tots”, per a aconseguir, una ciutat “més dinàmica, plena d'iniciatives i activitats que fan eixir la gent al carrer, perquè gaudim tots i totes junts d'allò que el nostre poble ens pot aportar: cultura, participació i futur”.

Pressupost social

Es tracta, a més, d'un pressupost particularment “social” perquè, segons ha explicat la regidora delegada d'Hisenda, “hem incrementat i redistribuït els recursos de Serveis Socials en noves partides destinades a programes concrets d'inclusió social, família i infància, que es gestionaran pels Serveis Socials municipals”.

Entre les línies principals del pressupost per a 2020, la regidora d'Hisenda ha avançat l'import destinat per a l'àrea d'acció social, de més de 3 milions d'euros, i els 402.677 euros per al foment de l'ocupació.

Així, ha concretat, s'ha passat d'una situació qualificada de "pobra" en 2012, quan es destinaven tan sols 38€ per habitant a despesa social, a un pressupost en 2020 de 85,77€ per habitant en despesa social, la qual cosa suposa “un signe inequívoc de la nostra prioritat de millorar la vida de les persones, sobretot, de les més vulnerables”.

Actualment, ha indicat Rius, 121 famílies, que abans rebien Ajudes d'Emergència municipals, tenen concedides prestacions de la Renda Valenciana d'Inclusió de la Generalitat, que han substituït de manera més estable i consolidada les ajudes municipals, i ingressen mensualment un total de 69.520€, cosa que equival aproximadament a 830.000€ anuals que estan arribant des de la Generalitat a aquestes famílies de Borriana.

Aqueixa injecció de recursos a les famílies del municipi, lluny de suposar una retallada en l'àrea d'acció social municipal, ha contribuït a “tot el contrari”, a un increment en aquests 5 anys en Serveis Socials i Polítiques d'ocupació de més d'1,7 milions d’euros.

Inversions

Pel que fa al préstec per a inversions que està previst concertar en 2020 pel govern municipal, se situa en 1.050.000€, cosa que implica 1.094.000€ menys que el concertat enguany, i significa, segons el parer de Cristina Rius, que la major part de les inversions “es finançaran amb recursos propis o subvencionades per altres institucions”.

A més, ha subratllat que el capítol d'inversions previst per al proper exercici se situa en més de 6,4 milions d'euros, entre les quals destaca una fase de la construcció de l'IES Jaume I, amb 3,9 milions d'obra per a aquesta anualitat, gestionada per l'Ajuntament i pagada directament per la Generalitat Valenciana.

En la resta d'inversions, per 2,5 milions d'euros, l'equip de govern ha prioritzat les inversions que ja estan en marxa, com ara, la regeneració del barri la Bosca, amb un total de 673.000€ i la rehabilitació de l'edifici que concentrarà i dignificarà els Serveis Socials, per un total d'1.750.000€, en un edifici propietat del Govern d'Espanya que ha cedit a l'Ajuntament de Borriana, que el destinarà als serveis municipals de caràcter social.

També s'han referit a altres inversions amb el nou pressupost, com ara, la finalització de l'asfaltat del camí l’Eccehomo de Borriana al Port i un nou impuls a la reparació de camins rurals. Aquestes són algunes de les inversions que estaran finançades pels Fons Europeus, subvencions de la Generalitat i també de Diputació.

Granel ha assenyalat que infraestructures com el bulevard de la carretera del Port, el de la carretera del Grau, i ara la finalització de l'estació de tren, “és un anell ciclista i verd per a fer la nostra ciutat més respectuosa amb el medi ambient”. Al costat d'això, és important la rehabilitació dels camins rurals, als quals l'executiu municipal destinarà íntegrament tota l'ajuda del Pla 135 de Diputació, a la qual s'afegirà inversió municipal per a “solucionar les deficiències actuals”, ha matisat Granel.

Altres accions

Paral·lelament, Rius ha assenyalat la inclusió de beneficis fiscals en els impostos locals per a “incentivar la compra de vehicles no contaminants i la instal·lació voluntària de sistemes d'aprofitament tèrmic o elèctric d'energia solar “derivada de la preocupació del govern local per “l'emergència climàtica, en aquests anys”.

Per això, ha puntualitzat Granel “busquem l'eficiència energètica en tots els edificis municip, i el refugi antiaeri. “Hem fet passos importants”, però ha subratllat que s'ha de “continuar posant en valor i rehabilitar la Casa de la Cultura de la nostra ciutat”, perquè una reforma externa i interna és “necessària per a continuar donant continguts a un dels edificis més emblemàtics i volguts per als nostres ciutadans i ciutadanes”.

I, a més, ha ressaltat la millora del museu arqueològic de la ciutat, que abasta “la història de tota la nostra comarca, i que ha de servir de reclam patrimonial i turístic de la nostra ciutat, que al costat del Museu Faller, seran exponents per a atraure visites a Borriana”, ha conclòs Granel.

En aquesta línia, l'any vinent el govern municipal aposta per introduir vehicles municipals elèctrics per als operaris de via pública i es destinarà 300.000€ a la millora de la il·luminació dels edificis municipals, “una eficiència energètica que repercutirà, també, positivament en la factura d'energia elèctrica”, ha matisat Rius.

Un altre dels aspectes que ha assenyalat el regidor delegat de Cultura i Patrimoni i que està marcat en el Pla Estratègic de Turisme és la millora del patrimoni municipal, amb les obres de millora de l'entorn a Sant Blai, que serà una realitat en la pròxima celebració de la seua festivitat, la muralla i la torre de Sant Pasqual, i el refugi antiaeri. “Hem fet passos importants”, però ha subratllat que s'ha de “continuar posant en valor i rehabilitar la Casa de la Cultura de la nostra ciutat”, perquè una reforma externa i interna és “necessària per a continuar donant continguts a un dels edificis més emblemàtics i volguts per als nostres ciutadans i ciutadanes”.

I, a més, ha ressaltat la millora del museu arqueològic de la ciutat, que abasta “la història de tota la nostra comarca, i que ha de servir de reclam patrimonial i turístic de la nostra ciutat, que al costat del Museu Faller, seran exponents per a atraure visites a Borriana”, ha conclòs Granel.

Ahir, alguns representants municipals de l'Ajuntament juntament amb grup ampli de dones i homes de Borriana, es van reunir a les 19h a la Terrassa Payà amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere.

Una concentració a micro obert, en què la regidora d'Igualtat, Maria Romero, i l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, van donar veu a cadascuna de les dones que han estat assassinades en el nostre país aquest any 2019. Una cita en què es reflecteixen les ganes ciutadanes de combatre la desigualtat cap a les dones que té la màxima expressió negativa en la violència. La gran participació en els llistons solidaris i la lectura del manifest evidencia la voluntat de treballar conjuntament per a la seua erradicació, que només s'aconseguirà amb un canvi estructural que no suposa més que una obvietat democràtica que alguns pretenen negar, però que, com ja s'ha vist, es queden sols.