- El Paratge Natural Municipal de l’Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu és una de les sendes més boniques i transitades de la província


El Paratge Natural Municipal de l'Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu de Borriana ha aconseguit renovar la distinció de qualitat de Sender Blau, el guardó que l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) atorga a recorreguts i elements paisatgístics que contribueixen a l'ús sostenible del litoral, segons ha anunciat l'alcaldessa de Borriana Maria Josep Safont.

Aquesta distinció, estrenada en 2013 i lligada a la proximitat de les platges, reconeix la recuperació i posada en valor de sendes i itineraris de tot el territori nacional transformats en valuosos recursos per a la interpretació ambiental i el gaudi de la naturalesa.

En aquest sentit, promou el desenvolupament sostenible de les zones litorals, la preservació de les condicions ambientals, la seguretat i facilitat d'ús per als visitants i valora la gestió integrada i coherent dels valors naturals, històrics, culturals i etnogràfics; amb la finalitat de crear una xarxa de senders litorals educatius.

Es tracta d'un reconeixement a la gestió mediambiental realitzada per l'Ajuntament en el paratge i al continu esforç per reforçar el treball per a conscienciar la ciutadania i els usuaris perquè eviten qualsevol acció que perjudique o puga alterar el paratge.

Una senda de les més boniques i transitades

El Paratge Natural Municipal de l’Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu és una de les sendes més boniques i transitades de la província. El Clot s'origina per les fonts que hi ha en l'últim tram del riu Sec o Anna, que passa per la ciutat, i és un exemple representatiu del bosc de ribera, en què l'om ha estat l'arbre predominant.

Acompanyat d’àlbers, xops, lledoners i salzes, en els marges més exteriors del llit, i canyisos i joncs en contacte amb l'aigua, que juntament amb una abundant vegetació arbustiva, herbàcia i aquàtica conformen un complex i ric ecosistema en fràgil equilibri. En la gola, zona de desembocadura del Clot, la vegetació es fa més halòfila (salina), i apareix el tamariu.

Quant a la fauna, destaca la presència d'ocells aquàtics com el cabusset comú, el martinet menut comú, el territ i el martinet blanc comú, entre altres, mentre que del grup dels rèptils es pot observar la colobra d'aigua, la colobra bastarda i la tortuga d'estany. Tot això ha originat que aquest magnífic enclavament es trobe inclòs en el catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i va ser declarat Paratge Natural Municipal pel Consell al febrer de 2002.

Amb una superfície de 17,84 hectàrees situat en el litoral pròxim a les platges de Borriana, constitueix un dels espais més representatius de la ciutat, al qual acudeixen els seus ciutadans per a estar en contacte amb la naturalesa i per a la pràctica esportiva, i un lloc de visita obligat per a turistes i públic que cada estiu arriben a Borriana. Entre els monuments que es troben en el Clot de la Mare de Déu, destaquen la Torre de la Mar i l'ermita de la Mare de Déu.

104 distincions

Adeac ha atorgat aquest any 2023 un total de 104 distincions en la categoria de sendes blaves. Així, la Xarxa de Senders Blaus en 2023 ascendeix a 601 quilòmetres i estan ja presents en 83 Municipis en 20 Províncies de 10 Comunitats Autònomes.

Els criteris de concessió se centren en aspectes com el traçat i la tipologia de les sendes, les infraestructures i la senyalética, aspectes vinculats a la caracterització ambiental de les sendes i a la posada en valor a través de la realització d'activitats d'educació ambiental. També tracten aspectes relatius a l'ús públic i el gaudi, l'accessibilitat, la informació a l'usuari sobre el patrimoni natural i cultural i la participació ciutadana.