- Perquè tant els borrianencs i les borrianenques i les persones que ens visiten puguen disminuir l'ús de gots de plàstic i reciclar el got faller durant els dies grans de la festa


L'Ajuntament de Borriana en col·laboració amb la Junta Local Fallera distribueix 5.000 gots fallers reutilitzables de mig litre i lliures de Bisfenol A (BPA), totalment gratis, entre les comissions falleres del municipi per a la setmana de Falles 2023. L’objectiu no és un altre que reduir els residus que generen les carpes i instal·lacions de les associacions falleres especialment en el consum de begudes.

Avui, quan les 18 comissions falleres de la ciutat arrepleguen les seues ninots de l'exposició a la Casa de la Cultura, s’enduran també un lot de vora 280 gots reutilitzables cadascuna, amb l'objectiu de reduir els residus en les festes i per a conscienciar la societat de la necessitat de reciclar i, en conseqüència, ajudar el medi ambient.

Segons han explicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, el consistori persegueix un triple objectiu “reduir, reutilitzar i reciclar, que són els tres conceptes que vol promoure l'Ajuntament durant la festa gran de la ciutat, amb els gots per a unes falles sostenibles”.

Bruno Arnandis i Sara Molina han destacat que l'ús dels gots reutilitzables “és una realitat molt present en altres festes i el públic jove està acostumat perquè pràcticament la majoria de festivals funcionen així”.

Sobre aquest tema han animat a “sumar-se a la festa amb els gots reutilitzables, per unes Falles sostenibles, amb la qual cosa pretenem conscienciar el món faller i la ciutadania sobre els beneficis de la reutilització i sobre la importància de mantindre el carrer net i evitar l'acumulació de deixalles”.

Es tracta, han manifestat, que tant els borrianencs i les borrianenques com les persones que visiten Borriana puguen disminuir l'ús de gots de plàstic i reciclar el got faller durant els dies grans de les festes”. En definitiva, “una aposta per col·laborar amb els fallers per a millorar la sostenibilitat de les festes i que siguen més respectuoses amb el medi ambient a través del reciclatge i una correcta gestió dels residus”.

 

La plantà del vidre

Arnandis i Molina han indicat que aquesta iniciativa se suma a la campanya de conscienciació d'Ecovidrio, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Borriana, posada en marxa amb el títol “La Plantà del Vidre”, per a fomentar el reciclatge d'envasos de vidre durant les festes de Falles 2023.

Per a conscienciar la ciutadania de Borriana, i especialment els fallers, sobre la importància de separar correctament els residus d'envasos de vidre durant el transcurs de les festes. Amb aquest fi, Ecovidrio ha decorat amb vinil els contenidors de vidre pròxims als casals i ha marcat un repte per a cada municipi de quilograms d'envasos de vidre arreplegats durant les festes.

Per a reforçar la campanya, educadors ambientals visitaran els dies 16 i 17 de març els casals fallers de Borriana per a informar sobre la importància del reciclatge dels envasos de vidre i els beneficis que reporta al medi ambient i a la societat.

En la campanya participen un total de 13 municipis valencians que celebren festes de falles: la Pobla de Vallbona, Llíria, Benaguasil, Cullera, Gandia, Catarroja, Torrent, Paterna, l'Eliana, Algemesí, Godella, Borriana i la Vall d'Uixó; que competiran entre si per ser el municipi més reciclador.

El guanyador serà el que més punts aconseguisca per incrementar la recollida de vidre respecte al mateix període de l'any anterior, i per la difusió que faça de la iniciativa. El premi consisteix en una plantació d'arbres per a la localitat en la qual cada casal faller podrà apadrinar un exemplar.

Així mateix, tots els municipis que superen el repte de reciclatge proposat aconseguiran el guardó verd d'Ecovidrio. També hi haurà un premi per a totes les falles que reciclen en el seu contenidor 400 kg o més de residus d'envasos de vidre. En aquest últim cas, el premi serà un miniglú amb la imatge de la campanya.