Primeras Jornadas Modernistas Burriana 2022
  • Del 3 al 5 de juny el municipi viatjarà al passat i es convertirà en l'escenari de la Borriana de principis del segle XX

  • Comptarà amb propostes divulgatives com ara concerts, exposicions, recitals, visites guiades, lectures dramatitzades i trobades amb personatges i ambientació musical


Borriana reviurà el patrimoni musical, artístic i literari del Modernisme a través de les primeres Jornades organitzades per l'Ajuntament que, amb el títol ‘Borriana, París i Londres’, suposen un retorn al passat. Per a descobrir els secrets d'aquesta moda arquitectònica testimoniatge de l'auge econòmic produït pel comerç de la taronja al municipi a principis del segle XX, en què hi havia al voltant de 200 comerciants de taronja i que va significar una revolució en la capital de la Plana Baixa.

El cap de setmana del 3 al 5 de juny, Borriana es convertirà en un plató modernista amb una gran varietat d'activitats lúdiques i culturals per tota la localitat. Comptarà amb propostes divulgatives com ara concerts, exposicions, recitals, visites guiades, lectures dramatitzades, trobades amb personatges i ambientació musical.

La regidora de Turisme, Sara Molina, ha destacat que aquesta iniciativa al voltant d'un dels potencials culturals que ofereix la ciutat permetrà a les persones participants “conèixer aquesta fascinant moda que tant va significar per a Borriana, tindre una visió diferent i conèixer més la ciutat a través dels edificis més destacats del Modernisme, que es van forjar amb l'auge del comerç de la taronja i la riquesa que va generar”.

Amb aquesta activitat, segons Sara Molina, Borriana ofereix la possibilitat de visitar un bon nombre de cases particulars de gran interès artístic distribuïdes pel municipi, d'estil modernista i eclèctic, que van florir a la ciutat a l'empara de l'auge econòmic derivat de la taronja, tot i que aquest moviment cultural i artístic va abastar molt més que l’arquitectura, com ho demostra el llegat que ens ha deixat en pintura, escultura, interiorisme, literatura...”.

Les jornades, ha indicat la responsable municipal, estan pensades per a tota classe de públic, des de persones aficionades i expertes fins a famílies, i totes aquelles persones que vulguen aprendre més sobre aquest moviment artístic que va marcar tant tota una època de la nostra societat.

Així, els dies 3, 4 i 5 d'abril, Borriana serà l'escenari d'exposicions, visites guiades per les joies modernistes de la ciutat, recreacions i teatralitzacions, gastronomia i música, amb el denominador comú del Modernisme, que reflectiran una Borriana de fa un centenar d'anys.

Amb un breu passeig per Borriana, ràpidament es descobreix el patrimoni arquitectònic que va deixar el Modernisme a la ciutat i es descobreix com vivien els borrianencs i les borrianenques acomodats de principis del segle XX, “sorprendrà i descobrirà una ciutat plena d'encants amb la voluptuositat de les façanes i amb la bellesa de les forges, en balcons i finestrals, i la majestuositat de les portes”.

Una iniciativa que s'emmarca en el desenvolupament del Pla Estratègic de Turisme del municipi, que contempla com un dels objectius per a la consolidació de Borriana com a alternativa turística “potenciar la taronja com a gran valor atractiu i diferencial en el mercat, com un dels eixos sobre el qual assentar-ne el desenvolupament turístic”.

Itinerari Modernista

Les jornades començaran el divendres dia 3 a la vesprada i finalitzaran el diumenge 5 al migdia. En la programació destaca un itinerari per a conèixer quatre cases destacades del modernisme local amb la visita pel seu interior i amb diverses activitats en cadascuna d'elles. En grups al voltant de 30 persones podran gaudir de les 4 visites de manera rotativa el divendres de 17.30h a 19.30h, el dissabte de 10.30h a 12.30h i de 17.30h a 19.30h, i el diumenge de 10.30h a 12.30h. Aquesta activitat és gratuïta i requereix inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.

En l'itinerari, a més de conèixer artísticament les façanes de quatre de les 25 cases catalogades dins dels immobles protegits del centre històric de Borriana, s'entrarà a l'interior de l'antiga casa de la Reig a la Carrera, amb una mostra d'indumentària de l’època, tant de treball com de mudar. A més, es recrea l'interior d'un dormitori amb mobiliari i complements cedits per a l'ocasió.

En l'antiga casa Boix al carrer Major tindrà lloc un recital de poesia i melodies dels principals autors francesos del Modernisme a través de la veu i de l'arpa de l'Agrupació musical Recordara Assemble. Mentre que a l'edifici de l'antic Cercle Fruiter es podrà gaudir d'una mostra d'antigues etiquetes comercials de taronges i de marques d'exportació de la ciutat, cedides per a l'ocasió per col·leccionistes privats.

Igualment, en l'antiga casa de Bernabé Perís al camí d’Onda es realitzarà una representació costumista per a conèixer al famós comerciant Bernabé Peris i la seua intenció de remodelar sa casa al més pur estil londinenc.

Trobada Modernista

Més de 200 persones vestides amb la indumentària a la moda de començaments del segle XX procedents de Terrassa, Benicàssim, Alcoi i Borriana es concentraran en la Trobada Modernista de dissabte, prevista en dos cites, una a les 12.30h en el Mercat municipal i la Tanda i una altra a les 19.30 hores al carrer Sant Vicent. Una trobada que traslladarà els assistents a escenes de la vida quotidiana de la Borriana d'aquella època amb alguns dels personatges que van forjar i van construir, literalment, la imatge actual de la ciutat.

En les dos trobades es comptarà amb una exhibició de bicicletes i cotxes clàssics, formada per diferents vehicles fabricats entre finals del segle XIX i mitjans del segle XX. També amb jocs tradicionals per a passar-ho bé entre amics o amb la família com les xanques, la corda, el tres en ratlla, la trompa o les anelles.

A més, personatges itinerants representaran els diferents oficis de l'època i els membres més destacats de l'antiga societat borrianenca. Tot això amb l'ambientació musical a càrrec de la Jove Dixieland Band que traslladarà el públic al Modernisme amb tot l'esperit del folklore tradicional.

Per a acompanyar, contemplar o participar en la trobada modernista, tan sols cal acudir al lloc de l'activitat amb ganes de passar-ho i fer un viatge al passat.

Consulta tota la informació en: <www.burriana.es> i <www.turisme.burriana.es>

Convocatoria 2022 ayudas fachadas catalogadas
  • El termini de presentació de sol·licituds finalitza l'1 d'octubre de 2022

  • Cada sol·licitud podrà ser subvencionada fins al 75% del pressupost protegible, amb el límit màxim de 10.000 euros, el doble que l'any passat


L'Ajuntament de Borriana ha convocat novament, en règim de concurrència competitiva, les ajudes per a la pintura i rehabilitació de façanes catalogades en qualsevol emplaçament dins del terme municipal, segons ha assenyalat el regidor delegat d'Urbanisme, Bruno Arnandis.

El propòsit, ha destacat, és col·laborar per a “consolidar o retornar a la façana de l'edifici l’estat físic correcte dels elements constructius, amb l'objectiu de fomentar i posar en valor el patrimoni arquitectònic local”.

Per a la qual cosa, el consistori destina enguany un pressupost que ascendeix a 25.000 euros, i que podria ser ampliat en funció de la demanda. Únicament s'admetrà una sol·licitud de subvenció per immoble cadastral que podrà ser subvencionada fins al 75% del pressupost protegible, amb el límit màxim de 10.000 euros, el doble que l'any passat.

Segons estableixen les bases que regulen la concessió de subvencions, les ajudes contemplades tindran la naturalesa jurídica de subvencions públiques i en podran ser beneficiaris els propietaris i les comunitats de propietaris d'immobles amb façanes catalogades.

Per a concórrer a les ajudes, els immobles hauran d'haver registrat l'informe d'avaluació de l'edifici (IEE) en l'administració autonòmica, segons el model establert per la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. Així mateix, el certificat d'eficiència energètica inclòs en el IEE per a la validació i obtenció de l'etiqueta energètica haurà d'estar registrat en la pàgina de l'IVACE (www.ivace.es).

No obstant això, només podran realitzar-se les obres expressament autoritzades per llicència d'obres municipal, i no podran obtindre subvenció les façanes dels edificis en què el tècnic redactor del IEE haja advertit, en l'acta corresponent, l'estat de "risc imminent" mentre no es justifique l'esmena d'aquesta circumstància.

Seran subvencionables les obres de façanes catalogades que s'ajusten a les característiques i determinacions tècniques descrites en les bases respecte a la reparació de revestiment de paraments i pintura, i de rehabilitació, la finalitat de la qual siga consolidar o retornar a la façana de l'edifici el correcte estat físic dels seus elements constructius i, en general, de la seua seguretat, salubritat i adornament, sense pretendre alterar-ne la configuració exterior.

Treballs que comprenen, a més del revestiment de paraments i pintura, la reparació o substitució de fusteria i serralleria, i la reposició d'elements parcialment desapareguts, les seues característiques exactes dels quals puguen ser fixades a partir del mateix edifici per repetició d'elements de balcons, elements ornamentals, etc., o per reposició en continuïtat de cornises, impostes, balustrades, o per altres motius, entre d’altres.

El termini de presentació de sol·licituds és des del 6 de maig fins a l'1 d'octubre de 2022, i podrà ser presencial, amb la sol·licitud de cita prèvia, o telemàtica, utilitzant el tràmit Instància General <http://burriana.sedelectronica.es/info.0> adjuntant el model normalitzat de sol·licitud que es pot obtindre en l'apartat de la seu electrònica de la pàgina web municipal <https://burriana.sedelectronica.es/board/>.

Les persones interessades poden disposar de més informació consultant les bases en <www.burriana.es>, o poden adreçar-se als Serveis Tècnics municipals de l'Ajuntament de Borriana.

Plan de Sostenibilidad Turística en Destino de Burriana
  • El govern municipal presenta aquesta vesprada en el ple el pla que inclou 31 actuacions i una inversió de quasi 3 milions d'euros en tres anys

  • Proposa la construcció de camps de Caiac Polo i d'un Centre Municipal Intel·ligent d'activitats nàutiques i esportives en la zona portuària

  • També inclou un pla per a la reobertura i remuseïtzació del Museu de la Taronja, un sistema de lloguer de bicis, un pàrquing d'autocaravanes i l'adequació del front i del fons portuaris


El Ple municipal de Borriana debatrà aquesta vesprada el Pla de Sostenibilitat Turística en Destí (PSTD), elaborat per l'executiu municipal amb vista a transformar i convertir el destí en un referent del turisme nàutic al sud de la província de Castelló, que contribuïsca al desenvolupament territorial sostenible, recolzant-se en la intel·ligència turística i la digitalització.

Segons ha explicat la regidora de Turisme, Sara Molina, es tracta d'un pla que contempla un total de 31 actuacions emmarcades en els 4 eixos previstos en l'Estratègia Nacional, la implementació de la qual en el municipi està prevista de 2023 a 2025, amb un cost xifrat en 2.870.000 euros repartits en les tres anualitats d'execució.

Sara Molina ha assenyalat que el projecte conté una sèrie d'actuacions encaminades a solucionar la problemàtica del destí de sol i platja mixt / residencial de Borriana i combatre les amenaces a les quals es veu sotmès un destí de sol i platja derivades del canvi climàtic, com la regressió costanera i la contaminació, i també l'estacionalitat, qüestions que a judici seu requereixen “una gestió integral i intel·ligent que aposte pels productes vinculats a l'esport nàutic”.

Com a solució a l'estacionalitat, ha precisat Molina, “proposem desenvolupar actuacions lligades a l'oferta complementària que ajuden a desestacionalizar, com la construcció de camps de Caiac Polo i d'un Centre Municipal Intel·ligent d'activitats nàutiques i esportives en la zona portuària, actuació molt important prevista en aquest Pla”.

Així mateix, també inclou entre les seues propostes, un pla per a la reobertura i remuseïtzació del Museu de la Taronja, un sistema de lloguer de bicis, un pàrquing d'autocaravanes i l'adequació del front i el fons portuaris.

A més, amb les accions encaminades a la digitalització i transformació del destí en una destinació turística intel·ligent (DTI), es pretén “revaloritzar els recursos culturals i naturals i gestionar-los d'una forma eficient i eficaç, amb les eines de la intel·ligència turística, afrontant els problemes derivats del canvi climàtic”, ha assenyalat.

Sara Molina considera necessari l'execució d'aquest pla, ja que Borriana posseeix cert potencial de transformació del destí però necessita una bona planificació i gestió per a portar-lo a terme.

La transformació del municipi de Borriana en una Destinació Turística Intel·ligent, suposa una evolució cap a una forma de vida més respectuosa amb el medi ambient i un compromís amb un turisme responsable que generarà oportunitats que milloraran la qualitat de vida de la població local”, ha valorat.

El Pla s'ha adaptat a les necessitats de destinació turística i a les directrius per a optar a ser finançat pels fons de recuperació europeus Next Generation EU. A més, també concorda amb el compromís municipal amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb el qual el govern municipal està alineant els projectes i programes de les diferents àrees del consistori per a la consecució de l'estratègia de l'Agenda Borriana ODS 2030.

Turisme nàutic

Per a la responsable de Turisme, una de les apostes més importants del Pla és l'aposta per transformar el destí en un referent del turisme nàutic, ja que Borriana “pot oferir moltes possibilitats amb vista a la desestacionalització, i la més lògica i sostenible és la que s'encamina a les activitats esportives i d'esbarjo, sobretot tenint en compte les instal·lacions adequades que té el nostre municipi, les condicions climàtiques de la zona i les condicions que concorren en la mar Mediterrània”.

Així, ha argumentat, fomentem un destí de litoral com Borriana, amb 15 km de costa que compta amb unes instal·lacions nàutiques amb un port pesquer, un club nàutic, una marina esportiva, Borriananova, i una Escola de la Mar de la Generalitat Valenciana. Tot això “perquè es puga gaudir d'una experiència fantàstica en contacte amb la mar durant tot l'any”.

Els diferents clubs i l'Escola de la Mar fomenten l'aprenentatge i la pràctica d'activitats com ara surf, windsurf, navegació esportiva, submarinisme, caiac polo, vela i paddle surf, entre d’altres.

També ha precisat que “tenim en consideració el turisme accessible, amb l'objectiu que tots els productes i serveis puguen ser gaudits en les mateixes condicions per a qualsevol persona, independentment de si té o no una discapacitat”.

El pla proposa cinc actuacions clau, tenint com a protagonistes els recursos turístics relacionats amb la taronja, factor que uneix tota Borriana, la seua història, cultura, tradicions i futur, amb el Museu de la Taronja com a recurs turístic de primer ordre; la platja i la zona portuària, a causa de la gran demanda turística que hi ha en aquesta zona, i la resta de recursos turístics que es troben al voltant del barri antic.

Eixos del PSTD

El PSTD inclou un total de 31 actuacions, emmarcades en els diferents eixos previstos en l'Estratègia Nacional i que contenen:

  • Eix 1, transició verda i sostenible

Potenciar el producte local; desenvolupar el Pla Local d'Adaptació al canvi climàtic; adequació del front i el fons portuaris; camps de caiac polo; creació del Centre Municipal Intel·ligent d'Activitats Nàutiques i Esportives.

  • Eix 2, millora de l'eficiència energètica

Senyalització i adequació de ciclovies; desenvolupament del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS); sistema de lloguer de bicicletes; pàrquing d’autocaravanes; millora de l'eficiència energètica dels edificis municipals; implantació de la gestió de la petjada de carboni.

  • Eix 3, transició digital

Pla director DTI i el seu desenvolupament i posada en marxa; accions de dinamització del sector; senyalització intel·ligent; aplicatiu web; campanyes de formació; Pla Platja Intel·ligent i el seu desenvolupament i posada en marxa; instal·lació d'un tòtem o panell d'informació turística digital en la zona de la costa; transformació digital de la zona portuària.

  • Eix 4, competitivitat

Revisió del Pla Estratègic de Turisme (PET); pla de reobertura i remuseïtzació del Museu de la Taronja, així com la millora de l’accessibilitat; senyalització de la ruta de l'aigua i de la taronja; Pla de Millora de l'Accessibilitat dels recursos turístics; embelliment de les zones turístiques i millora del seu entorn; campanyes de sensibilització turística dirigides a diferents col·lectius; generar la comissió interdepartamental de turisme; redacció de projectes i gestions portuàries; gerència tècnica externa.

Ruta de la Tapa 2022
  • Durant un mes, des d'aquest divendres 29 d'abril fins al diumenge 29 de maig, tapa i beguda per 4 euros

  • La XI Ruta de la Tapa inclou sortejos de premis, tant a través dels vots del llibret-passaport com a través de l'app Rutappa


Demà divendres arranca la XI Ruta de la Tapa de Borriana, una nova edició de la consolidada proposta gastronòmica de l'Ajuntament de Borriana, en què enguany participen 16 bars i restaurants de la localitat que ofereixen les seues propostes gastronòmiques amb una beguda per només 4 euros.

La regidoria de Turisme ha presentat l'onzena edició de la Ruta de la Tapa, que començarà aquest mateix divendres 29 d'abril i s'allargarà durant tot un mes, fins al diumenge 29 de maig en què es tancarà la ruta, segons ha anunciat la regidora de l'àrea, Sara Molina.

Encara que la participació en aquesta edició ha sigut inferior a unes altres, Sara Molina ha mostrat la seua satisfacció, “estem molt contents amb la implicació del món de l'hostaleria de Borriana perquè, després de la complicada situació que hem travessat en els últims anys amb la pandèmia, la resposta ha sigut millor del que s’esperava i han sigut capaços de reunir 16 bars i restaurants de la ciutat que prepararan la seua pròpia tapa”.

Tapa que sempre anirà acompanyada d’una beguda, tot per 4 euros, que “entenem que és el preu més just veient la qualitat que, des de sempre, han oferit en les seues elaboracions cadascun dels establiments participants”, ha indicat la regidora de Turisme.

Molina ha agraït el treball de totes les persones implicades en la Ruta de la Tapa 2022, tant des de l'Oficina de Turisme per tota l'organització prèvia que comporta, com als 16 restaurants participants i, també, a les empreses i marques patrocinadores que permeten poder entregar després els premis per les votacions, com el B&B Alqueria Calatrava, el Restaurant Nàutic i el Restaurant del Cercle Fruiter.

Els bars i restaurants que participen amb les seues innovadores propostes gastronòmiques en aquesta onzena edició de la Ruta de la Tapa de Borriana són Al Natural, El Grill Negre, Cafeteria el Raval, Gastro-Bar Ca la Rosa, Cafeteria la Placeta, Bar Maruja, La Pata Coja, Tin & Pot, Coppelia Bonica, Salva Wings, Nautilus, Restaurant Nàutic, Flamingo Coffee, El Racó de Claudia, Restaurant Casino Caixa Rural i Restaurant Cercle Fruiter.

I com és tradició a Borriana, l'Ajuntament ha volgut que siguen les mateixes persones comensals qui acabe decidint quines són les tres millors tapes de la onzena edició de la ruta, ja que tant a través de l'app Rutappa com del passaport es podrà votar els favorits.

A més, aquelles persones que participen en la ruta i voten a través del llibret-passaport, una vegada aconseguits vuit segells que es marquen en cada establiment on es prova la tapa, podran aconseguir un premi que consisteix en l'estada de dos dies, una nit, per a dos persones en règim d'allotjament i desdejuni en el B&B Alqueria Calatrava i sopar en el Restaurant Club Nàutic.

Entre aquelles persones que valoren les tapes a través de l'app Rutappa se sortejarà un premi que consisteix en l'estada de dos dies, una nit, per a dos persones en règim d'allotjament i desdejuni per a dos persones en el B&B Alqueria Calatrava i sopar en el Restaurant del Cercle Fruiter.

En els dos casos, la data per a fer efectiu el premi es consultarà amb l'allotjament segons disponibilitat.

La regidora de Turisme ha animat tant als veïns i veïnes de Borriana com dels pobles veïns a “provar i gaudir de qualsevol de les 16 elaboracions diferents que durant tot un mes es podran degustar a la nostra ciutat”, i també ha recordat que s'ha posat a disposició de la ciutadania la informació detalla de cada elaboració i el bar o restaurant en què es pot degustar, tant en els llibrets que es poden aconseguir en els 16 establiments de la ruta o en l'oficina municipal de Turisme com en l'app Rutappa, o consultar en les xarxes socials municipals.

Bases para participar en la Ruta de la Tapa 2022 en Burriana
  • Els establiments interessats podran presentar fins a l'11 d'abril la sol·licitud per a participar-hi

  • La XI Ruta de la Tapa se celebrarà durant un mes, del 29 d'abril al 29 de maig, i oferirà tapa i beguda per 4 euros


L'Ajuntament de Borriana ha obert el termini perquè els establiments interessats puguen participar en la XI Ruta de la Tapa, després de dos anys sense poder celebrar-se. Amb la finalitat de continuar amb una de les accions gastronòmiques més populars del municipi, segons ha anunciat la regidora de Turisme, Sara Molina.

Amb aquesta iniciativa organitzada pel Consistori, ha assegurat, es pretén “promocionar el municipi a través de la gastronomia, així com dinamitzar el sector de l'hostaleria i la restauració local” i ha posat l'accent en “l'èxit obtingut amb les anteriors edicions, tant de participació de bars i restaurants com d'afluència de públic”.

Sara Molina ha recordat que en l'última edició, celebrara l'any 2019, en van ser un total de 31, els establiments que van oferir les seues elaboracions, i es va aconseguir una quantitat de 30.378 tapes servides entre tots els participants.

L'onzena edició de la Ruta de la Tapa se celebrarà del 29 d'abril al 29 de maig de 2022, per a aprofitar el cap de setmana de les Creus de Maig a Borriana, i dins de l'horari que cadascun dels establiments participants indique en el full d'inscripció.

En la XI Ruta de la Tapa, podran participar, gratuïtament, tots els establiments que estiguen situats en el terme municipal de Borriana que hagen sol·licitat la llicència municipal corresponent. A més, hauran d'estar donats d'alta en l'Impost d'Activitats Econòmiques com a bar o bar/restaurant o amb llicència d'activitat per a poder servir menjars.

Per a poder participar, els establiments interessats hauran de presentar una sol·licitud en el registre electrònic de l'Ajuntament, dins del termini comprès entre el 30 de març i l'11 d'abril de 2022, els dos inclusivament, i amb el model de sol·licitud degudament emplenat i signat. Les bases i el model de sol·licitud estan publicats en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament i en la pàgina web municipal <www.burriana.es>.

Tapa i beguda, 4 euros

El preu de la tapa i la beguda (canya de cervesa, quint, copa de vi, aigua o refresc) serà de 4 euros, i l'establiment tindrà total llibertat quant a la presentació de la tapa, ajustant-se en la preparació a uns mínims de qualitat dels ingredients, neteja, seguretat i higiene.

També tindran llibertat de triar els ingredients, tot i que s'haurà d'utilitzar com a ingredient algun dels productes de les comarques de Castelló, com el coent de Borriana, sépia i polp de les nostres costes, carxofa de Benicarló, vi de les Useres, llagostins de Vinaròs, formatge de Catí, olis de la província, etc.

Per a poder identificar la tapa, s'indicarà en la sol·licitud el nom, l’enumeració dels ingredients i una fotografia de la tapa elaborada en format digital (jpg). També s'indicaran els al·lergògens que puguen haver-hi entre els ingredients.

Passaport i vots

Als establiments participants se'ls lliurarà, juntament amb els passaports i la cartelleria, una urna per a depositar els vots per part del públic participant. També hauran de col·locar en el seu local de manera visible la cartelleria de l'acció i tindran sempre disponibles passaports per als clients que els necessiten.

La consumició de la tapa oferida en la XI Ruta de la Tapa donarà dret al client a segellar el passaport i, reunits els 10 segells necessaris, al vot de la tapa favorita i a participar en el sorteig d'un regal, si escau.

Per a poder depositar el passaport i participar tant en la votació de les tapes com en el sorteig de regals haurà d'haver sigut segellat en deu establiments acreditats diferents, justificant així la degustació d'aquestes deu tapes. El passaport, amb els deu segells, serà dipositat en la Tourist Info Borriana, en l'urna instal·lada a l’efecte.

Premis

Als establiments que aconseguisquen les tres millors puntuacions del públic participant se'ls farà entrega d'unes plaques commemoratives, en les quals s'identificarà el lloc que els haja correspost en les votacions, així com un vinil o adhesiu indicant el premi obtingut, perquè puga col·locar-se de manera que quede visible des del carrer.

Les V Jornades del Polp començaran el pròxim divendres 25 de març i finalitzaran el 10 d'abril

Els establiments elaboraran deliciosos menús entre 13 i 30 euros en què els cefalòpodes regnaran en cada plat


 Dotze restaurants prendran part en la cinquena edició de les Jornades del Polp de Borriana, impulsada per l'Associació d'Hostaleria de Borriana amb la col·laboració de la Regidoria de Turisme, que concitaran suggeridores propostes amb menús personalitzats, per a atraure paladars amb les seues delicioses temptacions culinàries que convertiran la ciutat durant tres setmanes en la capital del polp.

En la presentació, presidida per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el president de l'Associació d'Hostaleria, José Gargallo, amb l'assistència de la presidenta de la Federació de Comerç, Susana Ibáñez, es va lliurar la distinció de ‘Polper d’honor’ a Pedro Sancerni, en reconeixement al seu treball com a fundador de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, entre altres mèrits.

Durant l'acte, a més de donar a conèixer el nom dels restaurants que participaran, s'ha destacat especialment els productes genuïns del municipi amb què s'elaboraran els plats per a seduir el visitant amb menús amb “sabor a la nostra mar”.

La regidora de Turisme, Sara Molina, ha volgut agrair “la implicació i l'esforç” dels establiments hostalers participants “en l'elaboració dels plats que estaran a disposició amb suggeridores propostes, perquè totes les persones que vulguen s'acosten a degustar-les”.

Es tracta, ha manifestat, d'un atractiu turístic local més per a poder “xalar d'un dels productes més saborosos de la nostra Mediterrània, el polp, amb els menús especials que cada restaurant ha elaborat” i que, com ha suggerit, “suposen una saborosa excusa per a una escapada mediterrània a la capital de la Plana Baixa, on “es marida perfectament mar, taronges, horta i muntanya”, i en la qual es pot aprofitar també per a “fer turisme actiu a través de les diverses rutes patrimonials”.

Les V Jornades del Polp es realitzaran des d'aquest divendres 25 de març fins al 10 d'abril en 12 restaurants de la ciutat, en què els productes amb què s’elaboraran els diferents menús són “genuïns de la nostra costa”, han indicat els representants d'Hostaleria.

Igualment, han explicat, s'elaboraran els menús especials, en els quals “utilitzem productes locals i de quilòmetre zero” i han posat l'accent “vetlant sempre perquè els productes oferits procedisquen d'aquesta ciutat i marquen l'essència que té Borriana”.

D'aquesta forma, els restaurants i establiments participants en aquesta cinquena edició seran: Restaurant Nàutic, Flamingo Coffee, Restaurant L'Arenal, Pinocchio, Bombora's, Restaurant Da Paolo, Nautilus, Coppelia Bonica, Al Natural, Cercle Fruiter, Grill Negre, i Nonna’s.

El establiments oferiran menús de 15 i 30 euros en el cas dels restaurants, als quals també cal sumar les propostes especials que en alguns casos realitzen amb tapes a partir de quatre euros.

XIII Jornades de la Taronja en Burriana
  • Des del divendres 28 de gener i fins al 13 de febrer, 10 restaurants del municipi oferiran menús tancats especials basats en la taronja

  • Participen: Pinocchio, Salva Wings, Al Natural, el Grill Negre, Restaurant Club Nàutic, Da Paolo, L'Arenal, Flamingo Coffee, Nonna’s i Bombora’s Gastro-arrocería


La regidora de Comerç i Turisme de Borriana, Sara Molina, i el president de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, José Gargallo, acompanyat de José Vicente Bravo, Nacho Bou i Sandra Gargallo han presentat les XIII Jornades Gastronòmiques de la Taronja a Borriana, que se celebraran des de demà divendres 28 de gener al 13 de febrer, en 10 restaurants del municipi.

En la presentació, Sara Molina ha agraït la participació als restauradors en les jornades perquè suposa “una reivindicació de la utilització en la gastronomia d'un producte diferent i tan representatiu de la nostra ciutat”.

També ha destacat “l’esforç i la valentia” de l'associació d'Hostaleria en la “organització i gestió d'aquesta iniciativa que comporta moltes dificultats i encara més en aquests moments tan complicats de pandèmia”, i ha elogiat “el treball, i la creativitat dels nostres restauradors”.

Així mateix, ha convidat als veïns i veïnes de Borriana i d'altres localitats al fet que coneguen els menús tancats “confeccionats amb creacions molt originals amb el producte tradicional nostre, la taronja, com a ingredient protagonista de tots els plats i no solament com a postres”.

La regidora ha assegurat que es tracta de “una gran oportunitat per a gaudir d'aquests menús dissenyats especialment per a les Jornades Gastronòmiques, i en els quals fins i tot la varietat de taronges utilitzades pot ser un atractiu més per als grans productes que es treballen en cadascun dels deu restaurants participants”.

Sara Molina ha donat a conèixer alguns dels detalls de la nova cita gastronòmica a la ciutat, “la primera de moltes que durant tot l'any se celebren en la capital de la Plana Baixa”.

Aquesta iniciativa turística, impulsada conjuntament per l'Ajuntament i l'associació d'Hostaleria de Borriana, compta enguany amb la col·laboració del distribuïdor local de begudes Ribes, amb una cervesa especial per a les jornades amb sabor a taronja.

Segons ha explicat, aquesta cita s'emmarca en les festes patronals de Sant Blai i ha destacat que les Jornades “se sumen com un atractiu més per a la nostra ciutat”, a més de servir d'eina de promoció per a la restauració local “pretén donar suport i oferir el reconeixement al sector citrícola, mostrar la gran versatilitat d'aquest fruit, oferir experiències i sorprendre els nostres visitants amb enginyosos plats”.

L'edil de Turisme ha destacat l'abast d'aquestes jornades com a “turisme gastronòmic” i el seu valor per “la representativitat del seu producte estrella i el seu alt poder d'identificació amb la nostra ciutat”.

Per part seua, el president de l'associació d'Hostaleria de Borriana, José Gargallo, ha agraït a l'Ajuntament la col·laboració i el suport en aquestes Jornades, “on s'oferiran menús especials basats en la diversitat de cítrics que es cultiven tradicionalment en la localitat”.

Igualment ha indicat els deu restaurants que participen en aquesta edició: Pinocchio, Salva Wings, Al Natural, el Grill Negre, Restaurant Club Nàutic, Da Paolo, L'Arenal, Flamingo Coffee, Nonna’s i Bombora’s Gastro-arrocería. El preu mitjà dels menús se situa entre els 18 i els 30 euros, amb la finalitat que les jornades siguen assequibles a totes les butxaques.

Els díptics amb tota la informació, restaurants participants i menús estan disponibles en l'Oficina de Turisme, així com en els propis restaurants participants; i també poden descarregar-se des de la web de Turisme Borriana, <http://turisme.burriana.es>.

 

 

 

 

El Peix de Borriana presente en Fitur 2022
  • L'Ajuntament ha presentat en la Fira la nova marca “Peix de Borriana” per a posar en valor l'artesania del sector pesquer i els seus productes i amb la intenció futura de crear una denominació d'origen

  • En la zona de showcooking Borriana ha cuinat un arròs melós amb llangostins, canana i coents


El Peix de la Llotja de Borriana i els coents han sigut avui els protagonistes principals en la fira Internacional de Turisme Fitur 2022 que se celebra aquesta setmana a Madrid i que s'ha convertit aquests dies en el centre neuràlgic de les propostes turístiques.

La presència del municipi en Fitur, a més, destaca enguany amb l'estímul d'una demostració culinària en directe que ha tingut lloc avui, amb productes de la llotja del peix de Borriana com a estreles indiscutibles, juntament amb el coent, que ha sigut degustat i valorat pels assistents a la fira.

En la cita han estat presentes la regidora de Turisme i Comerç, Sara Molina, i el primer tinent d'alcalde i regidor de Zona Marítima, Vicent Aparisi. En la zona de showcooking, el professor de la Xarxa de CdT, Joan Clement, ha cuinat un arròs melós elaborat amb llangostins i canana, amb un toc singular amb la incorporació del coent, un producte pràcticament exclusiu de la capital de la Plana Baixa.

L'arròs de Borriana ha causat sensació i ha sigut la delícia de totes les persones que han pogut assaborir-lo. Durant el temps de l’elaboració i la degustació, el cuiner ha combinat la gastronomia amb la història i les peculiaritats dels productes frescos i genuïns de Borriana i les diferents ‘bondats’ de la ciutat.

La marca “Peix de Borriana”

En la cita madrilenya Molina i Aparisi han aprofitat per a presentar la nova marca “Peix de Borriana” creada per l'Ajuntament per a millorar i fomentar la promoció dels productes pesquers provinents de la llotja, “una marca que pose en valor l'artesania del sector pesquer i que impulse els seus productes a una venda més favorable, i amb la intenció d'arribar a crear una denominació d'origen”, han assegurat.

Per als representants municipals, “un dels nostres avantatges competitius és la nostra gastronomia de qualitat basada en els productes frescos de la nostra llotja, i Fitur és un aparador perfecte per a aquesta simbiosi", han manifestat, i han agraït a tots dos sectors la seua implicació.

Unir la promoció gastronòmica a la del sector pesquer local, comptant amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de la localitat, li confereix autenticitat i una qualitat extraordinària. Anar units sempre suma", han assegurat.

Per a promocionar la marca “Peix de Borriana”, han valorat, el consistori proposa diferents accions que s'estan treballant i que s'implementaran posteriorment a mitjà i a llarg termini, “tenint en compte els diferents agents socials que permetran situar els productes del port de Borriana en l'estàndard de qualitat que es mereixen: hostaleria, supermercats, confraria, que són part important per a expandir aquesta marca”.

La primera activitat, han explicat Molina i Aparisi, ha sigut el registre de la marca “Peix de Borriana”, juntament amb la creació d’una imatge identificable, en la qual s'ha utilitzat una tipografia idònia amb un color que reflecteix els contrastos que podem trobar en la mar que banya Borriana, verds aturquesats que formen una imatge recognoscible, precisa i concreta del que vol expressar”.

Actualment, han continuat, “s'estan dissenyant les estratègies per a donar a conèixer la marca, així com la gestió dels agents socials que poden afavorir el principal objectiu d'aquest projecte, que no és cap altre que promocionar la pesca de la nostra localitat”. També s'està treballant en un estudi de mercat per a “minimitzar les febleses i amenaces del sector, per a aprofitar les oportunitats i fortaleses que ens brinda”.

Les activitats per a dinamitzar la cultura, la història, el patrimoni i la gastronomia han sigut les principals bases amb les quals l'Ajuntament de Borriana ha estat present aquests dies en la nova edició de la Fira Internacional de Turisme, i on, la gastronomia, les festes i les seues platges han tingut també un paper molt destacat.