Fin de semana modernista en Burriana
  • - Aquest cap de setmana, del 3 al 5 de juny, amb exposicions, recitals, visites guiades, teatralitzacions, trobades amb personatges i ambientació musical

    - El municipi viatjarà al passat i es convertirà en l'escenari de la Borriana de principis del segle XX


Aquest pròxim cap de setmana, del 3 al 5 de juny, Borriana reviurà el patrimoni arquitectònic, musical, artístic i literari del Modernisme a través de les primeres Jornades organitzades per l'Ajuntament que, amb el títol ‘Burriana, París i Londres’, suposen un retorn al passat.

La regidora de Turisme, Sara Molina, ha explicat que les Jornades pretenen donar a conèixer i descobrir els secrets d'aquesta moda arquitectònica testimoniatge de l'auge econòmic produït pel comerç de la taronja en el municipi a principis del segle XX, en el qual hi havia al voltant de 200 comerciants de taronja i va significar una revolució per a la ciutat.

Molina ha destacat que aquesta iniciativa ha nascut al voltant d'un dels potencials turístics i culturals que ofereix la ciutat, i permetrà “entendre aquesta fascinant moda que tant va significar per a Borriana, i conèixer encara més la ciutat a través dels edificis més destacats del Modernisme, que es van forjar amb l'auge del comerç de la taronja i la riquesa que hi va generar”.

Durant tres dies, Borriana es convertirà en un plató modernista amb una gran varietat d'activitats lúdiques i culturals per tota la localitat. Comptarà, així, amb propostes divulgatives, com ara exposicions, recitals, visites guiades, teatralitzacions, trobades amb personatges i ambientació musical.

Una proposta, ha indicat la responsable municipal, pensada per a tota classe de públic, des d'aficionats i experts fins a famílies, i totes aquelles persones que vulguen aprendre més sobre aquest moviment artístic que va marcar tota una època de la nostra societat.

Les jornades començaran el divendres dia 3 de vesprada i finalitzaran el diumenge 5 al migdia, i comptaran amb exposicions, visites guiades per les joies modernistes de la ciutat, recreacions i teatralitzacions, gastronomia i música, amb el denominador comú del Modernisme, que reviuran la Borriana de fa més d’un centenar d'anys.

Itinerari Modernista

En la programació destaca un itinerari per a conèixer quatre exemples de cases representatives del Modernisme local amb la visita al seu interior i amb diferents activitats en cadascuna. En grups al voltant de 30 persones podran gaudir de les 4 visites de manera rotativa divendres de 17.30h a 19.30h, dissabte de 10.30h a 12.30h i de 17.30h a 19.30h, i diumenge de 10.30h a 12.30h. Aquesta activitat és gratuïta i requereix inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.

En l'itinerari, a més de conèixer artísticament les façanes de quatre de les 25 cases catalogades dins dels immobles protegits del centre històric de Borriana, coneixeran l'interior de l'antiga casa de Matilde Reig a la Carrera, amb una mostra d'indumentària de l'època, tant de faena com de vestir. A més, es recrea l'interior d'un dormitori amb mobiliari i complements cedits per a l'ocasió.

En l'antiga casa de Boix al carrer Major tindrà lloc un recital de poesia i melodies dels principals autors francesos del Modernisme a través de la veu i de l'arpa de l'agrupació musical Recordare Ensamble. Mentre que en l'edifici de l'antic Cercle Fruiter es podrà gaudir d'una mostra d'antigues etiquetes comercials de taronges i de marques d'exportació de la ciutat, cedides per a l'ocasió per col·leccionistes privats.

Igualment, en l'antiga casa de Bernabé Perís al camí d’Onda es contemplarà una representació costumista per a conèixer al famós comerciant Bernabé Peris i la seua intenció de remodelar sa casa al més pur estil londinenc.

Trobada Modernista

Més de 200 persones vestides amb la indumentària a la moda de començaments del segle XX procedents de Terrassa, Benicàssim, Alcoi i Borriana es concentraran en la Trobada Modernista” de dissabte, prevista en dos cites, una a les 12.30h al Mercat municipal i la Tanda i una altra a les 19.30h al carrer Sant Vicent.

Una trobada que traslladarà els assistents a escenes de la vida quotidiana de la Borriana d'aquella època amb alguns dels personatges que van forjar i van construir, literalment, la imatge actual de la ciutat.

En les dos trobades es comptarà amb una exhibició de bicicletes i cotxes clàssics, composta per diferents vehicles fabricats entre finals del segle XIX i mitjans del segle XX. També amb jocs tradicionals per a gaudir entre amics o amb la família, com les xanques, la corda, el tres en ratlla, la trompa o les anelles.

A més, personatges itinerants representaran els diferents oficis de l'època i els membres més destacats de l'antiga societat borrianenca. Tot això amb l'ambientació musical a càrrec de la Jove Dixieland Band que traslladarà el públic a l'època del Modernisme amb tot l'esperit del folklore tradicional.

Per a acompanyar, contemplar o participar en la trobada modernista, tan sols cal acudir al lloc de l'activitat amb ganes de passar-lo bé i fer un viatge al passat.

Més informació en: <www.burriana.es> i <www.turisme.burriana.es>