Primeras Jornadas Modernistas Burriana 2022
  • Del 3 al 5 de juny el municipi viatjarà al passat i es convertirà en l'escenari de la Borriana de principis del segle XX

  • Comptarà amb propostes divulgatives com ara concerts, exposicions, recitals, visites guiades, lectures dramatitzades i trobades amb personatges i ambientació musical


Borriana reviurà el patrimoni musical, artístic i literari del Modernisme a través de les primeres Jornades organitzades per l'Ajuntament que, amb el títol ‘Borriana, París i Londres’, suposen un retorn al passat. Per a descobrir els secrets d'aquesta moda arquitectònica testimoniatge de l'auge econòmic produït pel comerç de la taronja al municipi a principis del segle XX, en què hi havia al voltant de 200 comerciants de taronja i que va significar una revolució en la capital de la Plana Baixa.

El cap de setmana del 3 al 5 de juny, Borriana es convertirà en un plató modernista amb una gran varietat d'activitats lúdiques i culturals per tota la localitat. Comptarà amb propostes divulgatives com ara concerts, exposicions, recitals, visites guiades, lectures dramatitzades, trobades amb personatges i ambientació musical.

La regidora de Turisme, Sara Molina, ha destacat que aquesta iniciativa al voltant d'un dels potencials culturals que ofereix la ciutat permetrà a les persones participants “conèixer aquesta fascinant moda que tant va significar per a Borriana, tindre una visió diferent i conèixer més la ciutat a través dels edificis més destacats del Modernisme, que es van forjar amb l'auge del comerç de la taronja i la riquesa que va generar”.

Amb aquesta activitat, segons Sara Molina, Borriana ofereix la possibilitat de visitar un bon nombre de cases particulars de gran interès artístic distribuïdes pel municipi, d'estil modernista i eclèctic, que van florir a la ciutat a l'empara de l'auge econòmic derivat de la taronja, tot i que aquest moviment cultural i artístic va abastar molt més que l’arquitectura, com ho demostra el llegat que ens ha deixat en pintura, escultura, interiorisme, literatura...”.

Les jornades, ha indicat la responsable municipal, estan pensades per a tota classe de públic, des de persones aficionades i expertes fins a famílies, i totes aquelles persones que vulguen aprendre més sobre aquest moviment artístic que va marcar tant tota una època de la nostra societat.

Així, els dies 3, 4 i 5 d'abril, Borriana serà l'escenari d'exposicions, visites guiades per les joies modernistes de la ciutat, recreacions i teatralitzacions, gastronomia i música, amb el denominador comú del Modernisme, que reflectiran una Borriana de fa un centenar d'anys.

Amb un breu passeig per Borriana, ràpidament es descobreix el patrimoni arquitectònic que va deixar el Modernisme a la ciutat i es descobreix com vivien els borrianencs i les borrianenques acomodats de principis del segle XX, “sorprendrà i descobrirà una ciutat plena d'encants amb la voluptuositat de les façanes i amb la bellesa de les forges, en balcons i finestrals, i la majestuositat de les portes”.

Una iniciativa que s'emmarca en el desenvolupament del Pla Estratègic de Turisme del municipi, que contempla com un dels objectius per a la consolidació de Borriana com a alternativa turística “potenciar la taronja com a gran valor atractiu i diferencial en el mercat, com un dels eixos sobre el qual assentar-ne el desenvolupament turístic”.

Itinerari Modernista

Les jornades començaran el divendres dia 3 a la vesprada i finalitzaran el diumenge 5 al migdia. En la programació destaca un itinerari per a conèixer quatre cases destacades del modernisme local amb la visita pel seu interior i amb diverses activitats en cadascuna d'elles. En grups al voltant de 30 persones podran gaudir de les 4 visites de manera rotativa el divendres de 17.30h a 19.30h, el dissabte de 10.30h a 12.30h i de 17.30h a 19.30h, i el diumenge de 10.30h a 12.30h. Aquesta activitat és gratuïta i requereix inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.

En l'itinerari, a més de conèixer artísticament les façanes de quatre de les 25 cases catalogades dins dels immobles protegits del centre històric de Borriana, s'entrarà a l'interior de l'antiga casa de la Reig a la Carrera, amb una mostra d'indumentària de l’època, tant de treball com de mudar. A més, es recrea l'interior d'un dormitori amb mobiliari i complements cedits per a l'ocasió.

En l'antiga casa Boix al carrer Major tindrà lloc un recital de poesia i melodies dels principals autors francesos del Modernisme a través de la veu i de l'arpa de l'Agrupació musical Recordara Assemble. Mentre que a l'edifici de l'antic Cercle Fruiter es podrà gaudir d'una mostra d'antigues etiquetes comercials de taronges i de marques d'exportació de la ciutat, cedides per a l'ocasió per col·leccionistes privats.

Igualment, en l'antiga casa de Bernabé Perís al camí d’Onda es realitzarà una representació costumista per a conèixer al famós comerciant Bernabé Peris i la seua intenció de remodelar sa casa al més pur estil londinenc.

Trobada Modernista

Més de 200 persones vestides amb la indumentària a la moda de començaments del segle XX procedents de Terrassa, Benicàssim, Alcoi i Borriana es concentraran en la Trobada Modernista de dissabte, prevista en dos cites, una a les 12.30h en el Mercat municipal i la Tanda i una altra a les 19.30 hores al carrer Sant Vicent. Una trobada que traslladarà els assistents a escenes de la vida quotidiana de la Borriana d'aquella època amb alguns dels personatges que van forjar i van construir, literalment, la imatge actual de la ciutat.

En les dos trobades es comptarà amb una exhibició de bicicletes i cotxes clàssics, formada per diferents vehicles fabricats entre finals del segle XIX i mitjans del segle XX. També amb jocs tradicionals per a passar-ho bé entre amics o amb la família com les xanques, la corda, el tres en ratlla, la trompa o les anelles.

A més, personatges itinerants representaran els diferents oficis de l'època i els membres més destacats de l'antiga societat borrianenca. Tot això amb l'ambientació musical a càrrec de la Jove Dixieland Band que traslladarà el públic al Modernisme amb tot l'esperit del folklore tradicional.

Per a acompanyar, contemplar o participar en la trobada modernista, tan sols cal acudir al lloc de l'activitat amb ganes de passar-ho i fer un viatge al passat.

Consulta tota la informació en: <www.burriana.es> i <www.turisme.burriana.es>