- Borriana reparteix les Maletes Coeducatives entre els centres d'Infantil i Primària de la ciutat

- A més de les maletes per a població juvenil, el catàleg de llibres augmenta per a totes les maletes amb llibres inclusius, de pictogrames i lectura fàcil que s'han ampliat a les maletes d'Infantil i Primària


L'Ajuntament de Borriana ha repartit per cinquè any consecutiu les Maletes Coeducatives entre els centres escolars de la ciutat, una iniciativa per a treballar a les aules els valors relacionats amb la igualtat, l'equitat, la resolució pacífica de conflictes, la diversitat social, el respecte o l'ecologia.

El projecte Maletes Coeducatives està impulsat per la Regidoria d'Igualtat des de 2018 amb la col·laboració de la Regidoria d'Educació, la Biblioteca Municipal, l’ADI i tots els centres educatius de la ciutat. L'objectiu principal és oferir ferramentes coeducatives perquè els docents de totes les etapes de la ciutat puguen treballar amb l'alumnat els continguts educatius arreplegats per la Llei de Drets i Garanties de la Infància i l’Adolescència valenciana.

A petició de la xarxa de coordinadores d'igualtat i inclusió dels centres educatius del municipi, enguany s'ha fet una nova tirada de maletes pensades especialment per al públic juvenil i, a més, s'han inclòs en totes les maletes, tant en les d'Infantil i Primària com en les de públic juvenil, llibres inclusius per a alumnat amb necessitats educatives especials.

Les 8 maletes noves que s'han repartit han sigut pensades per als IES Jaume I i Llombai, els col·legis Columbretes, Consolació, Salesians i Vila Fàtima, i per al grup de joves del CAP, els Serveis Socials i el CMARMV. Maletes que contenen material bibliogràfic amb una base temàtica que gravita a l’entorn de l'educació emocional, les famílies diverses, la igualtat de gènere o la diversitat afectiva.

La il·lustradora triada enguany per a dissenyar les maletes ha sigut Sara Arnau, jove dissenyadora borrianenca que, alhora, ha comptat per a la confecció de la maleta de fusta amb la col·laboració de Jose Carlos de la Torre, Artinwreck. D'aquesta manera, com ha explicat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, “el projecte va molt més enllà d'unes simples maletes plenes de llibres, treballem també l'economia circular i de proximitat, atès que fomentem l'ús compartit d'uns materials pedagògics que, alhora, posem en valor artistes i llibreries locals”.

El regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, i l'edila d'Igualtat, Maria Romero, s'han desplaçat a la Biblioteca Municipal on s'han realitzat dos tallers eminentment pràctics amb Judith Gallardo, de Genios Lectores, per a oferir instruments sobre com treballar els contes i els llibres que inclouen les maletes a l'aula.

Tots els llibres que contenen les maletes han sigut seleccionats per l'experta en literatura infantil i juvenil Judith Gallardo, així com supervisats tècnicament per la directora de la biblioteca, la unitat d'igualtat i lADI de Borriana.

A més, amb la idea de continuar ampliant el projecte, s'ha oferit un taller eminentment pràctic amb Judith Gallardo, de Genios Lectores, per a oferir ferramentes sobre com treballar els contes i llibres que inclouen les maletes a l'aula. Aquest taller, s'ha realitzat a la Biblioteca Municipal en dos grups diferenciats: un per a personal docent d'Infantil i Primària i un altre pensat més per a docents de Secundària.

Cal destacar que el projecte de maletes coeducatives està inclòs en el Pla d'Igualtat Municipal que porta en funcionament des que s'aprovara al juliol de 2021 i que compta amb la transversalitat de la igualtat en totes les àrees municipals.

A més, els maletins també inclouen altres materials per a il·lustrar aquests temes a les aules, com un dossier amb informació per a treballar sobre els contes, fullets sobre llenguatge inclusiu i informació de l'oficina Orienta de la Generalitat o rètols de punts violeta. “Es tracta d'una eina més sobre la qual treballar les noves maneres d'entendre la societat”, ha explicat Romero.
Tant Monferrer com Romero han agraït “la implicació dels centres d'Infantil i Primària en l'execució d'aquest projecte que tracta de construir una societat futura més inclusiva i justa des d'un format que tracta de ser atractiu per als xiquets i xiquetes”.

En la preparació i elecció de les lectures que s'inclouen en les maletes del projecte ha participat la Biblioteca Municipal i l'Agència de Desenvolupament Infantil (ADI), així com el personal d'Igualtat de l'Ajuntament.

• La sessió gratuïta es realitzarà dimarts que ve 30 a les 18.30h en el saló de plens del consistori

 

Dimarts que ve 30 de setembre a les 18:30h, en el saló de plens del consistori tindrà lloc un taller obert a la ciutadania però pensat especialment per a les persones designades per les penyes locals que han volgut unir-se a la campanya de prevenció d'agressions sexistes amb motiu de la Festes de la Misericòrdia 2022 que ha llançat la Unitat d'Igualtat amb la col·laboració del Consell Local de la Joventut, Creu Roja, la Policia Local i les regidories de Festes i Joventut.

El taller, que tindrà una duració d'hora i mitja, serà d'assistència lliure i gratuïta i serà participatiu. L'objectiu del taller, segons explicava la regidor de l'àrea Maria Romero “és oferir un espai de trobada amb professionals experts en sexualitat en el qual poder abordar qüestions clau com el consentiment i els drets de totes les persones a viure les festes com a espais de trobada que siguen positius per a tots i totes”. Qüestions com la ubicació dels punts violeta, quin paper actiu podem prendre la ciutadania, i especialment les penyes, perquè les festes siguen viscudes des del respecte a totes les persones, com actuar en cas de viure o presenciar una agressió sexista o homòfoba seràn centrals en la trobada que dirigirà l'Associació Dessex.

La “Associació pels Drets, l'Educació i la Salut Sexual i Reproductiva del País Valencià”, Dessex, té com a objectiu la promoció dels Drets Sexuals i Reproductius (DSR) a la Comunitat Valenciana posant l'accent principalment en un enfocament de gènere i de drets que aporte una mirada innovadora, crítica i reflexiva de la sexualitat i la reproducció i ja ha col·laborat en alguna ocasió amb l'Ajuntament per a formar principalment a joves en sexualitat des d'una perspectiva àmplia de drets.

A més la trobada servirà perquè des de la Unitat d'Igualtat puguen entregar a les penyes tota la imatge gràfica així com el marxandatge de la campanya #FestesResponsables, #FestesLliuresdeViolència que ha sigut dissenyada i cedida a l'Ajuntament per Lucia González, jove dissenyadora local. Segons explicava Romero “en l'acord de col·laboració amb el Consell de la Joventut vam veure que la col·laboració havia d'estendre's al fet que fora una jove de Borriana la que s'encarregara de dissenyar la campanya com a manera de mostrar talent femení i juvenil de la localitat i sens dubte, el treball realitzat per Lucia ha complit amb nota; a més és un dels compromisos que també adquirim en aprovar el Pla de Joventut”.

Cal recordar que fins al dia 29 està obert el període d'inscripció per a aquelles penyes que vulguen sumar-se a la campanya per unes festes responsables i lliures de violència i per a això poden demanar el formulari oportú a l'Ajuntament o bé accedir a través de l'enllaç destacat en la seu electrònica: https://bit.ly/3ww7gd0

La campanya #FestesResponsables segons indicava Maria Romero és el desenvolupament de la mesura 18 de les recollides en el Pla d'Igualtat Municipal aprovat l'any passat així com la proposta de resolució aprovada al març sobre la igualtat entre dones i homes, que comprometia a l'Ajuntament a fer campanyes específiques en festes i especialment amb la població juvenil, promovent entorns d'oci sans i en igualtat i relacions afectiu-sexuals saludables. A més, va en línia amb les accions proposades pel Pla Local de Joventut que es va aprovar el mes d'agost passat.

 

 

 

Campaña contra agresiones sexistas en las fiestas de la Misericòrdia 2022
  • - La campanya de l'Ajuntament inclourà un compromís responsable i una declaració amb l'objectiu de contribuir a “unes festes més segures i lliures d'agressions sexistes”


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, a través del ban municipal de les festes de la Misericòrdia 2022, ha fet una crida a totes les penyes, locals, grups d'amics i amigues i a la ciutadania en general perquè se sumen i col·laboren en la campanya contra els abusos i les agressions sexistes durant les pròximes festes patronals, organitzada per la Unitat d'Igualtat dirigida per la regidora de l'àrea, Maria Romero.

La col·laboració, ha explicat Maria Josep Safont, consistirà a declarar el local de reunió com a espai lliure de violència sexista, “vetlant perquè al seu interior es guarde el respecte adequat a totes les dones que hi concórreguen, evitant els gestos, conductes i converses denigrants, així com comportaments susceptibles de ser considerats delictius”.

Per a la qual cosa, se sol·licita a les penyes que vulguen col·laborar que signen un compromís responsable i una declaració l'objectiu de la qual, ha manifestat Safont, és el de “contribuir a aconseguir unes festes més segures i lliures d'agressions sexistes”.

La campanya impulsada per la Unitat d'Igualtat, amb la col·laboració de la Regidoria de Festes, compta amb el suport del Consell Local de la Joventut que proposa anar més enllà i crear una campanya marc amb el lema #FestesResponsables. Dins d'aquesta campanya, està previst sumar a la campanya de prevenció d'agressions sexistes, i de manera coordinada, accions LGTBI, de defensa del medi ambient, oci saludable i prevenció de l'abús de substàncies nocives, així com el respecte al veïnat.

Quant a l'apartat específic d'Igualtat, la campanya que ja s'inclou en el ban municipal segons explicava Romero “busca que tinguem present la necessitat que els espais d'oci siguen compartits en igualtat de condicions i respecte perquè tots i totes els puguem gaudir en llibertat”.

Entre altres qüestions incorpora el compromís d'exhibir en el local la cartelleria al·lusiva a la campanya i tots els materials informatius o de difusió que s'elaboren des de l'Ajuntament, i s'exposaran en llocs visibles. A més, en cas de tindre una pàgina d'internet o algun compte en xarxes socials, s'anima que compartisquen la campanya.

Segons indica el ban municipal, les agrupacions festives hauran de designar una persona com a encarregada d'informar i de servir d'enllaç entre les persones que demanden ajuda o informació i els cossos i forces de seguretat.

La seua funció, ha aclarit l'alcaldessa, serà la de derivar els casos als serveis existents i competents en la matèria, així com als recursos d'atenció a dones, “una missió merament informativa però molt important, i la seua responsabilitat contra les agressions que es puguen produir en el local de la seua penya no serà superior a la de qualsevol altre ciutadà”.

La tasca se centra en la prevenció, a través de la difusió de la campanya, i informar i derivar els casos, la resta de membres del grup li remetran les possibles demandes i, en cas d’absència, seguiran les indicacions expressades en la cartelleria.

Per a la qual cosa, les persones designades com a encarregades rebran, per per part de la Unitat d'Igualtat, una formació que s'impartirà el dimarts 30 d'agost que inclourà nocions sobre la forma en què es manifesta la violència sexista en ambients d'oci i sobre consentiment i, a més, inclourà indicacions sobre com derivar les queixes o demandes. Una formació que estarà oberta a totes les persones que vulguen col·laborar en el treball de difusió.

La campanya #FestesResponsables, segons Maria Romero, “forma part de les mesures arreplegades en el Pla d'Igualtat Municipal (PIOM) que vam aprovar fa un any i que anem executant, així com la proposta de resolució que es va aprovar en ple el mes de març passat que executem complint amb els acords”.

Es tracta de la mesura 18 del PIOM, així com l'acord 7 de la proposada resolució aprovada el mes de març passat sobre la igualtat entre dones i homes, que comprometia l’Ajuntament a fer campanyes específiques en festes i especialment amb la població juvenil, amb la promoció d’entorns d'oci sans i en igualtat i relacions afectivosexuals saludables.

Últimas sesiones Escola d'Igualtat

La III Escola Municipal d’Igualtat de Borriana organitzada per la Unitat d’Igualtat i centrada enguany en l’anàlisi de qüestions tan importants com la conciliació i la corresponsabilitat, tindrà hui la seua última sessió que comptarà amb la participació d’Ana Bernal Triviño i Leonor Goicoechea. Les dos professionals analitzaran la qüestió de la conciliació i la corresponsabilitat en relació al tractament del tema a través dels mitjans de comunicació.

Com els últims tres dijous de juliol, la sessió de hui tindrà lloc a l’Edifici Polifuncional del Grau de Borriana entre les 18h i les 21h, i és d’assistència lliure. Per a participar, les persones interessades sols han d’apropar-se fins al polifuncional. Val a dir que gràcies al Pla Corresponsables de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives així com al Ministeri d’Igualtat, del que l’Ajuntament ha resultat beneficiari, enguany l’Escola compta amb la proposta en paral·lel d’una escoleta per a xiquets i xiquetes que té programació pròpia, tot i realitzar-se al mateix lloc, i és completament gratuïta per a totes les menors que vulguen apropar-se.

Ana Bernal Triviño obrirà la sessió amb una xarrada titulada “Les dones en els mitjans de comunicació, una representació igualitària” per abordar la imatge que s’ofereix als mitjans sobre la conciliació i concretament les dones. Bernal és una reconeguda periodista i investigadora espanyola, doctora en Periodisme i professora de la Universitat Oberta de Catalunya. Les seues àrees d'investigació inclouen els entorns digitals i les tecnologies, les xarxes socials, la informació periodística dirigida a joves, la transversalitat de la perspectiva de gènere, els drets de les dones i la violència de gènere. És coneguda per la seua intervenció en casos mediàtics de violència de gènere com els de Juana Rivas i Rocío Carrasco. Ha sigut reconeguda amb la Menció Especial de Mitjans de Comunicació de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, el Premi La Bona Premsa i el Premi Emilio Castelar a la defensa de les llibertats i el progrés, entre d’altres. Malauradament, per qüestions de salut finalment la seua participació haurà de ser telemàtica.

Al seu torn, Leonor Goicoechea centrarà la seua part de la sessió en la utilització de l’audiovisual com a ferramenta per a treballar la corresponsabilitat. Goicoechea és membre de l’Associació per la Coeducació, Agent d'Igualtat i comunicadora. Va estudiar a la Universitat de València el Màster de Gènere i Polítiques d'Igualtat, el Postgrau en Formació de Mediadors en Contextos Educatius i el Grau en Comunicació Audiovisual. Treballa des del 2018 realitzant tallers, vídeo fòrums i ponències sobre coeducació, igualtat de gènere, educació i diversitat sexe afectiva, violència sexual i anàlisi audiovisual feminista, per a comunitat educativa, institucions i ciutadania. Va formar part del magazín radiofònic feminista de Ràdio Klara ‘Futureshui’ (2016 – 2018) com a locutora, redactora i productora i del llibre col·laboratiu Dones a la festa (Associació València Etcètera, 2018).

Pel que fa a l’apartat infantil serà l’espai educatiu Tòtem, amb Maria Edo al capdavant, i el taller “La corresponsabilitat a través dels jocs i la literatura” l’encarregat de dinamitzar aquest apartat. Tòtem és un espai de criança respectuosa ubicat a Borriana i destinat a xiquetes i xiquets de 0 a 6 anys i a les seues famílies, on s’impulsa una metodologia de treball basada en les pedagogies de Montessori, Pikler, Waldorf, Reggio Emilia i Arno Stern.

La regidora d’Igualtat, Maria Romero, considerava molt positiva la proposta d’aquest espai formatiu en el municipi que està a punt de finalitzar la seua tercera edició i que, segons recordava, “respon a una de les mesures del Pla d’Igualtat Municipal que es va a aprovar l’any passat”. Concretament es tracta de la Mesura 12: “Assessorar en la creació d'un Pla d'Igualtat i Convivència en tots els centres educatius municipals (Projecte Patis coeducatius) i mantindre l'Escola d'Igualtat Municipal amb una periodicitat anual”.

Comnienza la Escola de Igualdad de Borriana 2022
  • - Dijous que ve 7 de juliol a les 18h a l'edifici Polifuncional del Grau

  • - A més de la formació per a les persones adultes, també s'ha organitzat una Escoleta d'Estiu per a xiquetes i xiquets que es realitzarà els mateixos dies i en el mateix horari

    Dijous que ve 7 de juliol se celebrarà la sessió inaugural i de presentació de la tercera edició de l'Escola Municipal d'Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere, organitzada per l'Ajuntament de Borriana i dirigida a tota la ciutadania amb l'objectiu d'oferir una formació bàsica en aquesta matèria.

L'Escola Municipal d'Igualtat se celebrarà cada dijous del mes de juliol en horari de 18h a 21h a l'edifici Polifuncional del Grau de Borriana. El curs comptarà amb 4 sessions formatives que oferiran tot tipus d'activitats com ara debats, col·loquis i ponències de grans experts, entre els quals es troben Anaïs Bernal Triviño, Joan Gonçales i Aitana Muñoz. En aquesta edició es tractarà com a tema principal aspectes tan importants com la conciliació i la corresponsabilitat.

Amb una metodologia àgil i flexible, dirigida a tota la ciutadania l'Escola ofereix un aprenentatge inclusiu i participatiu amb recursos audiovisuals. A més de l'oportunitat de poder analitzar la realitat social amb una mirada igualitària i participar en el desenvolupament d'una societat igual per a homes i dones, i sense violència, reivindicar i practicar el bon tracte contra el maltractament.

Segons ha explicat la regidora d'Igualtat, María Romero, sobre aquest projecte “després de l'èxit de les dos primeres edicions, continuem apostant per oferir un curs que resulte pràctic i interessant, amb docents de qualitat i que aporte valor a les persones que hi participen” i ha animat als veïns i veïnes a inscriure's per a formar part d'aquesta iniciativa.

A més de la formació per a les persones adultes, i com a novetat d'aquesta tercera edició de l'Escola, s'ha organitzat una Escola d'Estiu per a xiquetes i xiquets que es realitzarà els mateixos dies i en el mateix horari que les sessions per a les persones adultes, per a poder afavorir la conciliació de les famílies participants.

Les xiquetes i xiquets que assistisquen a l'Escola tindran l'oportunitat de desenvolupar aspectes de la igualtat, aprendre valors imprescindibles i divertir-se amb jocs i literatura. “Creiem que és imprescindible educar en la igualtat des de la infància per a trencar barreres i aconseguir canvis positius en la societat, i crear uns referents sòlids”, ha indicat la regidora.

En l'edició d'enguany, i gràcies a la subvenció del Pla Corresponsables de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i del Ministeri d'Igualtat, s'oferiran en totes les sessions de l'Escola, en paral·lel, activitats infantils centrades en l'educació en valors d'igualtat als més menuts. Alhora, en paraules de Romero, "es pretén oferir alternatives de conciliació a aquelles persones que vulguen aprofitar l'estiu per a formar-se"

Cal destacar que cada participant podrà fer un projecte d'igualtat tutoritzat per l'escola, bé per a l'associació per la qual participa, per al seu negoci o per a la seua vida, i es concediran diplomes de participació .

 

L’assistència pot ser per a totes les sessions o per a una sessió solta i la inscripció s’han de fer a través del correu <igualtat@burriana.es>, per a sol·licitar més informació, caldrà telefonar al número 691 674 229.

 

lectura y performance día orgullo lgtbiq+ 2022
  • - Una performance i la lectura del manifest tanquen un mes d'activitats en defensa dels drets LGTBIQ+

  • - Els distintius en suport del col·lectiu LGTBIQ+ estaran visibles fins al 9 de juliol i encara pot visitar-se l'exposició Queer Hispania” en el Centre Municipal de Cultura la Mercè


L'Ajuntament de Borriana va commemorar ahir de vesprada el Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+ amb la lectura del manifest institucional a les portes del consistori i sota la bandera de l'arc de Sant Martí, amb una nodrida representació de la corporació municipal.

Després de les campanades de les 20 hores que van marcar l'hora, es va iniciar l'acte institucional amb una performance interpretada per Maria Fernanda Díaz Relova “Teté de Linares” i Lluc Moreno Sandalines, que simbolitzava com les noves generacions poden anar avançant gràcies al camí que han aplanat seguint la metàfora de la peça artística, els i els pioneres en la lluita LGTBIQ+.

Aquesta interpretació que va acabar amb un sonor aplaudiment va permetre recordar a les persones presents tot el camí recorregut en la conquesta de drets i llibertats, tant individuals com col·lectius, que han anat aconseguint fins a arribar al moment actual i reivindicar la necessitat de tindre present el que ha costat aquest avanç i el sofriment que ha suposat a moltes famílies i persones a nivell individual.

La lectura de la moció plenària aprovada al juny de l’any passat i que, en paraules de la regidora d'Igualtat, Inclusió i Diversitat, Maria Romero “continuava molt vigent malgrat haver passat ja un any”, es va realitzar a tres veus entre l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la Regidora d'Inclusió, Maria Romero, i la Regidora Chelo Suay, en representació de PSOE, Compromís i PP i la regidora no adscrita, M. Jesús Sanchis, per a simbolitzar la unió dels tres grups polítics municipals, en la defensa dels acords presos en la proposta de resolució que van secundar en el seu moment.

Després de la lectura de la moció, els representants municipals al costat dels intèrprets de la peça artística van pujar al balcó de l’Ajuntament per a penjar una pancarta en suport al col·lectiu LGTBIQ+ en la qual pot llegir-se: “Borriana celebra la diversitat i diu NO a la lgtbifòbia”.

A aquest suport públic se suma la bandera del col·lectiu LGTBI que penja ja en la façana del Centre Municipal de Cultura la Mercè i on encara pot visitar-se l'exposició “Queer Hispania”. Els dos símbols es pengen després que el defensor del poble en l’àmbit estatal indicara en resposta a les associacions en defensa dels drets LGTBI que van elevar la consulta sobre si era o no legal penjar la bandera del col·lectiu en espais municipals que, efectivament, no es tractava de cap bandera no oficial si no que més concretament es tracta d'un símbol en representació de tot un col·lectiu de persones.

Romero en la seua intervenció va recordar als presents que la programació preparada així com la lectura del manifest responien al que s’havia aprovat en seu plenària així com a una mesura del Pla d'Igualtat Municipal aprovat també en el plenari.

Així mateix, va explicar que els distintius en suport del col·lectiu LGTBIQ+ estaran visibles fins al 9 de juliol “perquè tothom tinga present que Borriana és una població diversa i que en la seua majoria celebrem aquesta diversitat i diem no a les violències i les discriminacions, més encara aquelles que ataquen els col·lectius més vulnerables i en aquest cas les que tinguen origen en l'homofòbia, bifòbia, lesbofòbia o transfòbia”.

 El pròxim dimarts dia 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+, l'Ajuntament de Borriana clausurarà les jornades “Celebrant la Diversitat” amb una performance a càrrec de María Fernanda Díaz Relova “Teté de Linares” i Lluc Moreno Sandalines.

La peça artística tracta sobre la relació entre les generacions anteriors i les actuals. Vivències que serveixen com a homenatge a totes aquelles persones que van obrir el camí, que van ser pioneres en el reconeixement de les llibertats tant individuals com col·lectives de les persones LGTBIQ+. El camí obert ha servit, i serveix, perquè les generacions actuals tinguen via lliure per a expressar-se i puguen gaudir de les llibertats socials i legals que s'han anat aconseguint des d'aquells primers moments fins a l'actualitat.

L’acte s’iniciarà a les 20h i, posteriorment, tindrà lloc la lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+ per part de la regidora d’Igualtat, Maria Romero Cano.

Fin de semana de diversidad LGTBIQ+ en Burriana 2022
  • - Aquest cap de setmana passat Borriana s'ha convertit en l'epicentre de la reivindicació dels drets LGTBIQ+


Borriana ha celebrat la seua diversitat durant un dilatat cap de setmana amb una àmplia programació LGTBIQ+ organitzada per l'Ajuntament de Borriana dins de les jornades Celebrant la Diversitat 2022”, que en tres dies ha convertit la ciutat en l'epicentre de la reivindicació dels drets LGTBIQ+, a través d'una exposició, una trobada de famílies i un musical.

Així, l'espai expositiu de la CMC la Mercè va acollir el divendres la inauguració de l'exposició “Queer Hispania”. Exposició comissariada per David Trullo en col·laboració amb el Departament de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, Lambda i l'Associació Cultural Visibles. Trull, comissari de l'exposició, va realitzar una visita guiada davant un saló replet que va comptar amb la presència d'autoritats municipals, així com grans artistes locals de varietats com Alfredo Rey o Teté Linares, que han cedit indumentària per a l'ocasió.

L'exposició, que pot visitar-se fins al 24 de juliol, és un projecte que ofereix un recorregut des de 1920, a través de diferents suports per a mostrar com molts dels símbols patris i estereotips van ser també utilitzats per a traure a la llum la llibertat individual en un temps en què la censura i l'opressió imperaven davall d’unes estrictes normes morals. No obstant això, en l'imaginari col·lectiu, aqueixa lluita valenta per ser lliure ha romàs més prompte com un estereotip que ha marcat la manera de situar-se davant del col·lectiu LGTBIQ+.

Diumenge de matí va tindre lloc una trobada de famílies, la “Festa de les Famílies”, per a posar en valor els diferents models de família. L'antic càmping va ser el lloc triat per a celebrar un matí festiu i de trobada entre diferents famílies que van poder compartir inquietuds i crear xarxa entre elles, en un acte organitzat per l'Ajuntament de Borriana, CC.OO., Col·lectiu QueerFest i Families LGTBI.

La trobada va comptar, a més, amb la col·laboració d'Espai Autisme Borriana, Tòtem, Nova Infància, Llibreria Genios Lectores i A los brazos de mamá. Alhora que els i les més xicotetes jugaven, participaven en un concurs de dibuix o gaudien d'un contacontes, va haver-hi espai per a conèixer la realitat de l'acolliment familiar, les necessitats de les “famílies blaves” que és com s'identifiquen aquelles famílies en què algun membre té el trastorn d'espectre autista o les famílies monoparentals o homoparentals. Va ser una manera de teixir xarxa entre elles, així com conèixer entitats que lluiten per defensar la diversitat familiar i els drets de les persones LGTBIQ+.

L'última cita del cap de setmana va tindre lloc el diumenge de vesprada amb el musical Libérate, tribut a Rafael Conde “El Titi”, al Teatre Payà, que va penjar el cartell de sold out i que va comptar fins i tot amb l'assistència del club de fans i la participació d'assistents de poblacions veïnes.

De la mà del castellonenc Juanra Castillo, en el musical es va poder gaudir d'un guió variat i divertit que va recórrer la trajectòria d'aquest artista de renom de la cobla espanyola i les seues col·laboracions amb altres artistes de l'època. També, durant l'actuació, hi va haver moments per a la reivindicació dels drets LGTBI i la celebració de la diversitat, la llibertat individual i la necessitat de respecte que van arreplegar grans ovacions del públic.

La pròxima cita de la programació de l'Orgull LGTBI borrianenc,Celebrant la Diversitat 2022”, tindrà lloc dissabte que ve 18 de juny amb l'assistència a la manifestació de l'orgull organitzada per la Plataforma LGTBIQ+ de Castelló, per a participar en la delegació borrianenca que es prepara per a sumar la reivindicació local a aquesta cita castellonenca pels drets LGTBIQ+.