- Categoria: Igualtat
- Vist: 922
- Es realitzarà el proper mes de juny al nou edifici de Serveis Socials
- Les sessions formatives disposaran del suport de monitors locals per a oferir un espai de cures a les famílies que ho necessiten
- La iniciativa compta amb la coorganització del Centre de Formació del Professorat (Cefire) i de l'Associació per la Coeducació
La Unitat d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana convoca per quart any consecutiu l'Escola d'Igualtat Municipal, que en aquesta edició aprofundirà en la igualtat en el món de l'esport, a proposta de l'Escola d'Igualtat, i amb el suport del Cefire i l'Associació per la Coeducació, amb la finalitat d'ampliar el treball iniciat en la programació del 8M “La Meta és la Igualtat”.
L'Escola d'Igualtat Municipal de Borriana és un espai de formació dirigit a tota la ciutadania a fi d'oferir una formació bàsica en aquesta matèria, que apareix recollit en el Pla d'Igualtat Municipal com una ferramenta clau per a dotar espais gratuïts, certificats i de qualitat per a oferir a la ciutadania la possibilitat d'accedir a formació sobre igualtat, perspectiva de gènere i prevenció en violència de gènere.
Com els dos últims anys, l'Escola d'Igualtat compta en aquesta edició amb la coorganització del Centre de Formació del Professorat (Cefire) i de l'Associació per la Coeducació. Dos entitats de prestigi reconegut en l'organització de formació de qualitat en coeducació. Amb aquesta organització conjunta de l'espai de formació s'aconsegueix atorgar un prestigi a la formació que s'ofereix.
Amb una duració de 14 hores, l'Escola d’Igualtat es realitzarà durant el mes de juny en el nou edifici de Serveis Socials situat al carrer València, 31. Concretament, les sessions s’impartiran els quatre primers dijous de juny (1, 8, 15 i 22), en horari comprès de 17h a 20.30h.
La iniciativa formativa disposarà del suport de monitors locals per a oferir un espai de cures a les famílies que ho necessiten, finançat gràcies al Pla Corresponsables del Ministeri d'Igualtat i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Per a poder accedir, simplement, les famílies han de comunicar-ho amb anterioritat per qüestions d'organització.
Quant a programació, seguint la tònica habitual dels últims anys, s'ha apostat per centrar la qüestió en un tema concret de manera que les diferents sessions permeten aprofundir en la qüestió.
Sessions
Durant les 4 sessions s'abordarà la situació de la igualtat en l'esport, els estereotips de gènere i l'existència de referents, la perspectiva de la inclusió que facilita l'esport, la violència de gènere o la perspectiva de la salut. També hi haurà espai per a conèixer projectes d'èxit, actuacions municipals en pro de la millora de la situació de la igualtat en l'esport i la influència de l'esport en la salut de les dones.
Totes aquestes sessions estan dirigides a la ciutadania general, i molt especialment per al personal dels clubs esportius, personal municipal, personal docent i de l'àmbit de l'associacionisme i oci educatiu. Es tracta d'una formació gratuïta i certificada pel Cefire –en el cas del personal docent– i per l'Ajuntament –per a la resta d'assistents.
Des de la Unitat d'Igualtat destaquen la insistència per oferir una formació de qualitat i amb perspectiva intersectorial, de manera que s'aborda tant la qüestió educativa, com de salut, inclusió, de política municipal, estereotips i referents, sempre buscant una perspectiva el més local posible.
Les inscripcions es poden realitzar a través del QR que apareix en el cartell, enviant un whatsapp al telèfon 691 67 42 29 o a través del formulari disponible en <https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeoXQvCj4TnAhL7cQTk9P0FI3nM0KRYbgqIRXNZEni8lgqjTQ/viewform>.
- Categoria: Igualtat
- Vist: 854
- Aquest diumenge 14 de maig en l'antic càmping, amb la repetició del format de l’any passat
- L'Ajuntament s’uneix amb entitats en defensa de la diversitat familiar com ara Famílies LGTBI, Col·lectiu Queer Fest i CC OO per a organitzar un matí lúdic
- Una trobada festiva per a donar a conèixer el treball de les associacions familiars i reivindicar la diversitat familiar, la igualtat i els drets de totes les famílies
L'Ajuntament de Borriana celebrarà amb motiu del Dia Internacional de la Família i de la Diversitat Familiar el dilluns 15 de maig, la trobada anual de la Festa dels Famílies, per a posar en valor els diferents models de família, compartir inquietuds i crear xarxa entre elles.
Repetint el format de l'any passat, la trobada serà diumenge que ve 14 de maig en l'antic càmping de 10.30h a 14.30h. Durant aquesta jornada reivindicativa, l'Ajuntament s’uneix amb entitats en defensa de la diversitat familiar com ara Famílies LGTBI, Col·lectiu Queer Fest i CC OO per a organitzar un matí lúdic, amb la Festa de les Famílies, que pretén ser el punt de trobada entre diferents famílies, així com també conèixer entitats que lluiten per defensar la diversitat familiar i els drets de les persones LGTBIQ+, a més de ser una manera de teixir xarxa entre elles.
Es tracta d'una trobada lúdica que en aquesta edició planteja una sèrie de taules informatives de les diferents entitats organitzadores, així com de col·laboradores, com és el cas de Nova Infància, entitat per a l'acolliment familiar, o Espai Familiars de Colors, Llibreria Genios Lectores, i Shuki ioga.
També hi anirà Calcsicova, entitat que dona suport a les famílies que tenen persones amb VIH, així com assessorament en malalties de transmissió sexual i formació per a tractar el tema en família com a primer element educador i preventiu.
En la jornada es podrà conèixer el treball que realitzen les associacions i entitats des de fa molts anys, en la defensa dels drets socials i donant suport a través de programes i serveis, per tal d’afavorir la inclusió social i el benestar de totes les persones, amb independència de la seua situació, origen o model familiar.
Un espai en què a més conèixer la realitat de l'acolliment familiar, les necessitats de les “famílias blaves”, que és com s'identifiquen aquelles famílies en què algun membre té el trastorn d'espectre autista, o les famílies monoparentals o homoparentals.
També està previst un programa complet d'activitats lúdiques per a tots els públics i totes les edats, per a visibilitzar la diversitat i reivindicar valors com la igualtat, la interculturalitat, la inclusió social i la convivència. Entre les activitats previstes hi haurà punts de salut sexual, globotada amb els colors de la bandera LGTBI, contacontes, ioga en família, manualitats i diversos jocs, per a acabar el matí amb un manifest.
Programació
-
10.30h Benvinguda
-
11h Ioga familiar
-
12.30h Xarrada sobre Acolliment Familiar
-
13h Lectura del Manifest
- Categoria: Igualtat
- Vist: 981
- L'Ajuntament i la Fundació Le Cadó presenten la setena edició que se celebrarà el diumenge 21 de maig a benefici de la investigació contra el càncer de mama
- Des d'avui es poden inscriure en la Piscina Municipal les persones participants amb un donatiu de 7 euros i rebran una samarreta commemorativa, també una braga per al coll, novetat d'enguany, per tan sols 2 euros
La regidora d'Igualtat, Maria Romero, el regidor d'Esports, Vicent Aparisi, i la representant de la Fundació Le Cadó, Susana Pérez, han presentat avui la setena edició de la Cursa de les Dones, que se celebrarà a Borriana, tot just d’ací un mes, el diumenge 21 de maig a partir de les 10.30 hores, a fi de recaptar fons per a finançar diversos estudis d'investigació contra el càncer de mama de repercussió nacional.
Es tracta d'una trobada popular de 5 km de “solidaritat” en l'organització de la qual col·labora activament el Servei Municipal d’Esports (SME). L'eixida i la meta serà, com és habitual, en la piscina municipal de Borriana.
Per a participar en la cursa o col·laborar, les persones interessades es podran inscriure a partir d'avui en la piscina municipal o en la seu social de la Fundació, Spai Fundació (avinguda Jaime Chicharro, 81), i només per set euros rebran a canvi la samarreta commemorativa i, a més, amb un donatiu de 2 euros rebran a canvi, com a novetat enguany, una braga per al coll. Ambdós articles oferits gràcies al patrocini de diferents empreses i la col·laboració de l’Ajuntament de Borriana. A més, també optaran als productes que al final del recorregut lliuren les entitats i empreses col·laboradores.
La recaptació dels fons d'aquesta edició es destinarà concretament a l'estudi “Influència d'un Programa d'Exercici Físic Programat i Supervisat sobre la Qualitat de Vida en Pacients amb Càncer de Mama en Tractament Oncològic”, a través del conveni subscrit en 2020 amb la Facultat de Ciències de la Salut, Càtedra José Soriano, de l'UJI.
Un estudi en què ja han participat al voltant de 200 persones, segons ha explicat Susana Pérez, i “moltes d'elles de Borriana”. La càtedra busca impulsar i ampliar el treball desenvolupat en el camp d’estudi del càncer de mama pel projecte Activitat Física i Oncologia del grup de Cures i Salut de la Facultat de Ciències de la Salut, amb la col·laboració dels hospitals de la província per a aprofundir en els beneficis de l'activitat física sobre la qualitat de vida en els pacients oncològics, tant en el seu benestar físic, com mental i emocional.
La regidora d'Igualtat ha destacat en la trobada “la gran faena” que realitza la Fundació Le Cadó, amb 13 anys d'experiència, “a l'hora de mobilitzar primer, i congregar després, milers de persones en cadascun dels actes” i, ha assegurat, que gràcies a això “les inscripcions creixen cada any i els beneficis que es destinen a una cosa tan important per a les dones, com la investigació i la lluita contra el càncer de mama, siga també major en cada edició”. Així mateix, ha expressat el seu desig que es convertisca en “una jornada de sororitat, d'estar unides i de reivindicar causes justes al voltant d’un dia de reivindicació com és el Dia Internacional de l’Acció per la Salut de les Dones”.
Per part seua, Vicent Aparisi també ha mostrat l'agraïment als departaments municipals, les entitats i empreses col·laboradores “pel seu compromís social i local, així com per continuar fent créixer cada any una Cursa de les Dones no competitiva i que conjumina esport i solidaritat”.
Mentre que la vicepresidenta de la Fundació Le Cadó ha destacat el “l’extraordinari paper de la societat borrianenca”, que ha demostrat tots els anys ser “generosa i solidària amb aquesta iniciativa” en la qual col·laboren de manera “proactiva”, i ha recordat que en l'última edició en 2022 van ser més de 1.000 persones les que van participar.
Finalment, els representants municipals i de la Fundació han volgut agrair al dissenyador de la imatge d'aquest any de la cursa, l'artista borrianenc Vicent Guerola, la seua “contribució artística a la iniciativa” i a les entitats i empreses participants la seua col·laboració i la seua labor com a “altaveus” de la iniciativa i ajudar en l'organització”.
El dissenyador de la imatge de la cursa d'enguany, Vicent Guerola, ha mostrat la seua satisfacció per haver estat triat per la Fundació per a realitzar la imatge del cartell i les samarretes de la cursa. Un disseny en què, segons explicava, “he volgut reflectir la solidaritat i l'esperit i essència de la Cursa ja consolidada i arrelada a Borriana i, alhora,mostrar la dualitat de la fortalesa de les dones i la feminitat”. També ha aclarit que ha mantingut el color rosa com a símbol de la Fundació i de la lluita contra el càncer de mama i també de vida.
També, el representant de Coinpa, Tomás Payà, els de Sanycces, Javier Gual i Ester Rosell, i de la associació de veïns del Port, Silvia Ruiz, que han participat en la presentació, han manifestat el seu “orgull per posar el nostre granet d'arena en activitats de tan gran projecció social com la cursa”.
Col·laboren en la iniciativa entitats i empreses com l'Institut Grimalt, GRupoom, Sanycces, Gufresco, Caixa Rural Borriana, Finas, Clínica Granell, Taula, Videca, Associació de Veïns del Port, Federació de Comerç, Clasol i Flor de Vida, als quals Romero, Aparisi i Pérez han agraït “la seua col·laboració i aposta”.
Cal destacar que el mateix dia de la cursa, en finalitzar el recorregut, gràcies a les entitats col·laboradores es repartiran diferents productes entre les persones participants i es lliurarà el xec en el qual es farà pública la quantitat arreplegada, amb l'assistència de representants dels equips mèdics investigadors.
Nova seu de la càtedra José Soriano a Borriana
Aprofitant la trobada de la roda de premsa, la responsable de la Fundació Le Cadó ha volgut compartir amb els presents i els mitjans la notícia de la signatura d'un conveni entre la Universitat Jaume I, la Fundació i l'Ajuntament de Borriana per a situar al municipi una seu de la càtedra José Soriano, de manera que les pacients de la localitat que estan participant en el “Programa d'Exercici Físic Programat i Supervisat sobre la Qualitat de Vida en Pacients amb Càncer de Mama en Tractament Oncològic” no hagen de desplaçar-se a Castelló per a participar-hi.
- Categoria: Igualtat
- Vist: 815
L'Ajuntament de Borriana s'ha unit avui, a la porta del consistori, a la convocatòria del minut de silenci realitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Generalitat Valenciana per a condemnar l'assassinat masclista registrat en la localitat alacantina d’Oriola .
Una vegada confirmat aquest cas des de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere com un assassinat per violència masclista, el consistori s'ha sumat a l'acte de repulsa i expressa la més absoluta condemna i rebuig per l'assassinat masclista aquest diumenge d'una dona britànica de 63 anys a mans presumptament del seu marit a Oriola, i mostra el rebuig de tota la societat borrianenca contra aquests fets, així com la solidaritat amb els seus familiars i amistats.
Segons dades oferides per la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, el nombre de dones assassinades a les mans de les seues parelles o exparelles en el que va d'any a Espanya ascendeix a 11 i a 1.195 des de 2003, any en què van començar a registrar-se aquestes estadístiques.
#NiUnaMenos
#NosQueremosViva
- Categoria: Igualtat
- Vist: 753
-
- Les tres guardonades per l'Ajuntament amb el premi Dia de la Dona 2023
-
- L'alcaldessa, Maria Josep Safont, i la regidora d'Igualtat, Maria Romero, han destacat la importància de “visibilitzar trajectòries vitals femenines que siguen exemple per al conjunt de la societat”
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora d'Igualtat, Maria Romero, han lliurat a migdia d'avui els premis Dia de la Dona de 2023 a les tres dones guardonades enguany, en un acte a la sala de plens de l'Ajuntament en què s'han visibilitzat les seues trajectòries exemplars.
D'aquesta manera, han lliurat el premi a Manuela Andrés a proposta del Partit Socialista, a Regina García a proposta d'una ciutadana que ha estat assumit per la Regidoria d'Igualtat i a Gloria Saborit a proposta de Compromís, tres borrianenques amb una trajectòria vital carregada de lluita per la igualtat que les ha convertides en referents per a la ciutadania, segons va valorar el jurat.
En un acte molt emotiu que ha comptat amb l'actuació de la cantautora local Neus López Garí, i amb la presència d'entitats locals, dones premiades en altres edicions i una representació de la corporació municipal, Policia Local i Guàrdia Civil. Al llarg de l’acte, les tres guardonades han tingut l'ocasió de ser homenatjades una a una.
Les tres han rebut de mans de l'alcaldessa i de l'edila d'Igualtat les distincions i l'obsequi amb què es distingeix cada any les dones premiades a les quals se'ls reconeix la seua trajectòria per visibilitzar el treball femení. A més, se'ls ha donat un val per a un massatge que busca, en paraules de la regidora de l'àrea, Maria Romero, “que tinguen un moment per a si mateixes després de tanta dedicació als altres i a les altres”.
En aquest sentit, Maria Josep Safont ha volgut felicitar les premiades, alhora que ha reconegut “el treball i el camí vital recorregut per aquestes dones”, un reconeixement en el qual es distingeix dones del municipi “no sols per recorreguts acadèmics brillants o èxits professionals, sinó també per les seues trajectòries de vida especialment destacades i marcades per altres qualitats com l'enteresa, el valor, la implicació ciutadana, l'esforç, la constància o la dignitat”.
Segons ha apreciat Safont, “desgraciadament és habitual que les biografies femenines patisquen la invisibilització social”. Per això, ha ressaltat la funció d'aquests premis com una “manera de compensar aquesta falta de reconeixement públic”, i perquè “arribe el seu exemple al conjunt de la societat borrianenca”.
Per part seua, la regidora de l'àrea, Maria Romero, que ha presentat les premiades, ha explicat les seues trajectòries, biografies i experiències personals i professionals, que han sigut tingudes en compte pel jurat a l'hora de prendre la seua decisió.
Romero ha explicat que és un motiu d'orgull “poder reconèixer cada any trajectòries tan diverses i, alhora, que el premi siga tan participat perquè mostra el gran talent femení que hi ha a la ciutat, al mateix temps que posa sobre la taula projectes vitals i professionals que han de ser referència per a la ciutadania per la seua implicació de construir una Borriana més equitativa i, en definitiva, millor”.
L'acte enguany ha pogut ser novament el reconeixement multitudinari i un homenatge emotiu de distinció a les persones allí presents, que la ciutadania ha pogut seguir a més per streaming a través dels canals de Facebook i Youtube de l'Ajuntament. La participació de la cantautora local, Neus López Garí, amb una prominent trajectòria en el món musical malgrat la seua curta edat, ha clos l’acte central de posada en valor del talent femení local.
Manuela Andrés
Manuela Andrés o ‘Manolita’, com és popularment coneguda, és una borrianenca adoptiva. Com tantes altres, va arribar a Borriana per motius familiars i laborals i va treballar d'encaixadora en una coneguda empresa local on va acabar en el lloc d'encarregada. Posteriorment, i després de ser mare, va decidir muntar el seu negoci propi, una sabateria que va mantindre durant 15 anys. Més tard, va treballar en la residència de la tercera edat fins que va patir un accident molt greu que li va ocasionar una discapacitat permanent. Davant aquesta situació, Manolita es va refer i amb una vocació i força encomiables va fer seua la lluita per l'eliminació de barreres arquitectòniques a la ciutat. Així, a la fi dels 90 es va unir a l'Associació Col·lectiu de Persones amb Discapacitat de Borriana (ACODIS) entitat de la qual va acabar com a la presidenta i que enguany commemora el seu aniversari.
La seua lluita i participació activa van fer que acabara elegida com a representant en el Consell Provincial de la Federació de Persones amb Discapacitat Física de Cocemfe de Castelló i Consellera Autonòmica de la Confederació de Persones amb Discapacitat Física de la Comunitat Valenciana. Dins de la seua trajectòria de lluita i superació personal no ha dubtat mai a formar-se en la matèria o assistir com a delegada a les assemblees de Cocemfe estatals, als consells socials de la ciutat o a tot allò que se li ha requerit per a aportar la seua col·laboració i la seua perspectiva com a dona amb discapacitat.
Regina Garcia
Regina Garcia va nàixer a Liverpool en 1939, ja que la seua família, exportadora de taronja, va migrar allí buscant un futur millor. Desgraciadament, poc després de tornar a Borriana, va quedar òrfena molt xicoteta i va ser acollida per la seua família extensa. Així i tot, no va perdre el seu caràcter emprenedor i es va formar en perruqueria, i va obrir un dels primers salons de perruqueria de la ciutat en un moment en què poques eren les dones emprenedores i molt menys a posar en marxa un negoci.
El seu saber fer, malgrat compatibilitzar-lo amb la criança dels tres fills, va ser el responsable que la seua perruqueria prosperara i obtinguera molt de renom, però, així i tot, sempre havia tingut clara la necessitat d'agrupar-se per a reivindicar allò que considerava just i per aquest motiu va ser una de les impulsores i la primera presidenta de la desapareguda associació de perruqueres de la ciutat.
Gloria Saborit
Gloria Saborit va ser la primera treballadora social funcionària a Borriana. En els anys 80 va fer un estudi d'investigació sobre la realitat socioeconòmica de la ciutat. Posteriorment i de manera altruista realitza una memòria per a sol·licitar per part de l'Ajuntament una subvenció per a la implantació dels serveis socials a la ciutat. Aquesta subvenció va resultar favorable i va ser gràcies a això que es va iniciar la implantació dels Serveis Socials en la localitat, encara que ella no es va incorporar a treballar a l'Ajuntament fins alguns anys després. Té experiència professional amb una completa vocació en el treball en barris d'acció preferent en serveis socials de base i també es va implicar en la implantació i conversió de la figura professional de treballadora social per a obtindre el seu Col·legi Oficial a Castelló.
També va ser promotora per a la implantació del CEAM a Borriana i en va ser la primera directora. Així mateix, va impulsar els primers convenis en matèria d'habitatge a la ciutat i ha treballat en la seua dedicació professional en el municipi en diferents programes socials fins a la jubilació. Actualment, continua amb la seua vocació social com a voluntària de l'assemblea local de Creu Roja.
- Categoria: Igualtat
- Vist: 822
- Campanya en què participen activament el Mesón, les 18 comissions falleres i els 5 establiments d'oci de la ciutat.
- Amb el lema “En falles, no ens falles” el consistori fa una crida a viure unes falles respectuoses
- Inclou una “volta a les Falles amb ulleres violeta”, una visita en grup demà dijous 16 de març als monuments fallers amb perspectiva crítica
- A més del Punt Violeta instal·lat des d'avui al Pla
L'Ajuntament de Borriana en col·laboració amb la Junta Local Fallera i la Federació de Falles, la Policia Local i Guàrdia Civil ha posat en marxa una campanya amb el lema “En falles no ens falles”, de prevenció d'agressions sexistes i lgtbifòbiques per a Falles 2023, en què participen activament el Mesón, les 18 comissions falleres i els 5 establiments d'oci de la ciutat.
Les regidores d'Igualtat i de Falles, Maria Romero i Sara Molina, han presentat acompanyades pel President de la Federació de Falles, Salva Doménech, la Reina Fallera, Silvia Navarro, i la Cort d'Honor i Dames de la Ciutat el cartell i la campanya d'enguany.
Una campanya en què intervenen un total de sis símbols icònics de la festa com ara la dolçaina, el clavell, la flama, el masclet, la pinta o la manta, que conviden la ciutadania a cooperar “perquè entre tots i totes les festes siguen respectuoses i puguen ser gaudides en igualtat”, ha assegurat Maria Romero.
“En Falles, no ens falles” ha sigut el lema triat per a apel·lar a la cooperació ciutadana en una campanya que, segons ha apuntat la regidora d'Igualtat, té com a objectiu “deixar clar socialment que l'assetjament i les agressions mai són admissibles i que en el camí per l’erradicació tots i totes estem interpel·lats. A més, es pretén establir protocols clars basats en la importància de la víctima i la cooperació amb les forces i cossos de seguretat”.
Uns protocols que han estat consensuats per la Unitat d'Igualtat, Policia Local i Guàrdia civil i han sigut facilitats a la totalitat de les comissions falleres, els locals de la ciutat, l'Havana, Eden, Baviera, Le Chic i l'Holandès, així com el Mesón faller, juntament amb la cartelleria i punts violeta.
En aquest protocol s'apel·la a l'atenció a la víctima i s’explica com oferir-li acompanyament, protegir l'espai en cas d'haver-se comès una agressió i com cooperar amb els cossos i forces de seguretat que són els que en tot cas han d'actuar contra l'agressor i, cas de voler la víctima, interposar denúncia.
Punt Violeta
En definitiva, ha manifestat Romero, es tracta de “tota una ciutat implicada per a oferir unes festes segures per a la totes les persones que vulguen participar-hi i com a element clau per a l'acompanyament en aquest sentit es troba el Punt Violeta que s'ha establit en la plaça el Pla”.
D’aquesta manera, la responsable de l'àrea ha explicat que el consistori ha habilitat des d'avui un Punt Violeta al Pla que estarà obert cada dia de Falles entre les 18h i les 21h, a més dels dies 17 i 18 fins a les 01h, amb una labor de prevenció i conscienciació principalment. A més tota la informació de la campanya es pot consultar en el web municipal <ww.burriana.es>.
Volta a les falles amb ulleres violeta
Una altra de les accions previstes en la campanya d'enguany per a fomentar la igualtat en el món faller és la “volta a les Falles amb ulleres violeta” prevista per al dijous 16 de març al matí. Es tracta, ha assenyalat Maria Romero, d'una visita en grup als monuments fallers en la qual es pretén “contemplar-los amb perspectiva crítica, buscant de quina manera els monuments col·laboren o poden col·laborar en el camí cap a la igualtat fent crítica fallera en aqueix sentit o bé fent ninots que trenquen amb els estereotips”.
Sobre aquest tema, ha destacat com a cas “paradigmàtic” el monument infantil d'aquest any de la falla Don Bosco, de l'artista local Paco Martínez, “lloc on acabarà la visita, perquè el monument està compost per figures de dones rellevants, igual que el llibret de la falla en el qual ha col·laborat l'Ajuntament i que ha obtingut el 56 premi en el concurs de llibres fallers autonòmic”.
Per a participar en la visita, únicament ha d'enviar-se un correu electrònic a <igualtat@burriana.es> indicant l'interès a participar. La visita tindrà lloc demà dijous 16 de març a les 11h amb eixida des de la plaça Major.
- Categoria: Igualtat
- Vist: 893
- El desdejuni de sororitat en Creu Roja, el dinar de l’associació de veïns del Port o l'autobús per a anar a la manifestació són els actes organitzats per a avui
Borriana commemora el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, amb una sèrie d'actes que formen part de la programació d'enguany sota el lema “La meta és la igualtat”. Les activitats i actes organitzats busquen visibilitzar la situació de les dones en l'àmbit esportiu.
En aquest sentit, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha assenyalat: “Commemorar aquest dia continua tenint molta importància i és per això que a Borriana continuem treballant en aquest sentit i hem preparat un itinerari que persegueix l'objectiu de conscienciar, visibilitzar i fer reflexionar la població sobre la història del rol de la dona en la societat, analitzant el passat i aplanant el camí cap a un futur igualitari”.
En referència a la programació organitzada per a aquest 8M, la regidora d'Igualtat, Maria Romero, destaca els actes “del desdejuni de sororitat en Creu Roja, el dinar de l’associació de veïns del Port o l'autobús que organitza el Consell de la Joventut per a anar a la manifestació”. En referència a la manifestació feminista que es realitza aquesta vesprada a les 18.30h a Castelló, Romero ha posat l'accent en la importància “perquè avui els carrers són nostres: Isquem unides!”.
Romero també ha apuntat: “Avui, Dia Internacional de la Dona, és un dia de reivindicació i lluita per a tindre present que, com diu el lema de la nostra campanya, la meta és la Igualtat. Per aquesta meta comuna que farà que tinguem una ciutat millor per a tots i totes”. “Sobretot per a totes les dones i xiquetes de la ciutat, és un dia per a estar unides i participar activament en els diferents actes que tindran lloc avui”, ha afegit l’edila.
Després dels actes organitzats per al dia d'avui, la programació continuarà amb més trobades, activitats i actes entre els quals destaca la trobada de dones esportistes que tindrà lloc el dijous 9 de març en el Cercle Fruiter o l'homenatge Premi Dia de la Dona que es realitzarà el dissabte 25 de març, amb 3 guardons per a dones i col·lectius vinculats amb la localitat.
Programació 8 de març
10h - 12h
Desdejuni 8M, oferit per Creu Roja - Programa Juntes. Assemblea local de Creu Roja (ronda Panderola, 19).
14h
VII Dinar popular Dia Internacional de la Dona, oferit per l'associació de veïns del Port de Borriana. Llar fallera (plaça l’Estacioneta, 4).
18h
Autobús gratuït per a anar a la manifestació del 8M a Castelló, organitza el Consell Local de la Joventut. Eixida des de la Llar fallera.
- Categoria: Igualtat
- Vist: 914
-
- La ciutat homenatjarà les tres dones en un acte públic el dissabte 25 de març per la seua trajectòria vital per la lluita per la igualtat
La regidora d'Igualtat, Maria Romero, ha fet públic el nom de les guardonades enguany, 2023, amb els premis Dia de la Dona, seleccionades pel jurat entre totes les candidates proposades, que en aquesta edició han sigut Manuela Andrés, Regina Garcia i Gloria Saborit, tres borrianenques amb una trajectòria vital carregada de lluita per la igualtat que les ha convertides en referents per a la ciutadania.
Tant l'alcaldessa, Maria Josep Safont, com la regidora d'Igualtat han felicitat les tres dones que enguany han sigut premiades amb el reconeixement públic Premi Dia de la Dona que atorga cada any la ciutat de Borriana i han animat la ciutadania a participar d'un acte molt emotiu i necessari.
L'homenatge i el lliurament del reconeixement públic Premi Dia de la Dona 2023 tindrà lloc el dissabte 25 de març a les 12h en la sala de plens de l'Ajuntament en un acte públic que comptarà amb l'assistència de la corporació, les reines falleres i nombroses autoritats. També es convida a participar cada any a les dones que han rebut aquesta distinció en convocatòries anteriors.
Entre diferents candidatures proposades per entitats, partits polítics i la Regidoria d'Igualtat, han estat triades Manuela Andrés a proposta del Partit Socialista, Regina Garcia a proposta d'una ciutadana que assumeix la Regidoria d'Igualtat, i Gloria Saborit a proposta de Compromís.
Romero ha explicat que és un motiu d'orgull “poder reconèixer cada any trajectòries tan diverses i alhora que el premi siga tan participat perquè mostra el gran talent femení que hi ha a la ciutat alhora que posa sobre la taula projectes vitals i professionals que han de ser referència per a la ciutadania per la seua implicació de construir una Borriana més equitativa i, en definitiva, millor”.
També ha recordat que la resta de candidatures que no han resultat triades es mantenen en l'anonimat i que “a pesar que cada any només es fan tres homenatges, totes les candidates presentades són mereixedores del premi”. A més, ha destacat “l'ambient que es crea quan en el jurat s'expliquen totes les candidatures, de perfils i edats molt diferents, ja que resulta quasi impossible triar perquè hi ha molt de talent, lluita i apoderament personal amb una vocació cap als i les altres que resulta encomiable”.
Cal recordar que l'Ajuntament de Borriana convoca anualment els premis Dia de la Dona a través d'unes bases públiques que busquen la implicació del teixit ciutadà en la presentació de candidatures. Els premis s'atorguen amb la finalitat de reconèixer i homenatjar públicament dones rellevants de la ciutat que destaquen bé per la seua trajectòria en l'àmbit social o professional o bé per la seua destacada trajectòria vital.
Manuela Andrés
Manuela Andrés o ‘Manolita’ com és popularment coneguda és una borrianenca adoptiva. Com tantes altres, va arribar a Borriana per motius familiars i laborals i va treballar d'encaixadora en una coneguda empresa local on va acabar en el lloc d’encarregada. Posteriorment, i després de ser mare, va decidir muntar el seu negoci propi, una sabateria que va mantindre durant 15 anys. Més tard, va treballar en la residència de la tercera edat fins que va patir un accident molt greu que li va ocasionar una discapacitat permanent. Davant aquesta situació, Manolita es va refer i amb una vocació i força encomiable va fer seua la lluita per l'eliminació de barreres arquitectòniques en la ciutat. A finals dels 90 es va unir a l'Associació Col·lectiu de Persones amb Discapacitat de Borriana (ACODIS) entitat de la qual va acabar elegida presidenta i que enguany commemora el seu aniversari.
La seua lluita i participació activa van fer que fora triada com a representant en el Consell Provincial de la Federació de Persones amb Discapacitat Física de Cocemfe de Castelló i Consellera Autonòmica de la Confederació de Persones amb Discapacitat Física de la Comunitat Valenciana. Dins de la seua trajectòria de lluita i superació personal no ha dubtat mai a formar-se en la matèria o assistir com a delegada a les assemblees de Cocemfe estatals, als consells socials de la ciutat o a tot allò que se li ha requerit per a aportar la seua col·laboració i la seua perspectiva com a dona amb discapacitat.
Regina Garcia
Regina Garcia va nàixer a Liverpool el 1939 ja que la seua família, exportadora de taronja, va migrar allí buscant un futur millor. Desgraciadament, poc després de tornar a Borriana, va quedar òrfena molt xicoteta i va ser acollida per la seua família extensa. Així i tot, no va perdre el seu caràcter emprenedor i es va formar en perruqueria, va obrir un dels primers salons de perruqueria de la ciutat en un moment en què hi havia poques dones capaces de posar en marxa un negoci.
El seu saber fer, a pesar de compatibilitzar-lo amb la criança dels seus tres fills, va ser el responsable que la seua perruqueria prosperara i obtinguera molt de renom, però, tot i això, sempre havia tingut clara la necessitat d'agrupar-se per a reivindicar allò que considerava just i per aquest motiu va ser una de les impulsores de l'associació de perruqueres de la ciutat.
Gloria Saborit
Gloria Saborit va ser la primera treballadora social funcionària a Borriana. En els anys 80 va fer un estudi d'investigació per a la implantació dels serveis socials a la ciutat i potser per això, la seua implicació professional sempre ha excedit allò purament laboral. Té experiència professional amb una completa vocació en el treball en barris d'acció preferent en serveis socials de base.
També va ser promotora de la implantació del CEAM a Borriana i en va ser la primera directora. Així mateix, va impulsar els primers convenis en matèria d'habitatge a la ciutat i ha treballat en la seua dedicació professional en el municipi en diferents programes socials fins a la jubilació. Actualment, continua amb la vocació social com a voluntària de l'assemblea local de Creu Roja.
Pàgina 1 de 22