El Teatro Payà acoge la representación del musical ‘Wicked’
 • L'obra, adaptada per l'Escola de Ball Showdance i BackStage Produccions, arribarà al Teatre Payà els propers dies 18, 19 i 20 de juny
 • Les entrades es poden adquirir a l'Escola de Ball Showdance Borriana dimarts i dijous de 10.30h a 12.30h i de dilluns a divendres de 17h a 19h, al preu de 10,5 euros en platea i 8,5 euros en l’amfiteatre

 El musical Wicked, guardonat internacionalment, s'estrenarà al Teatre Payà de Borriana els propers 18, 19 i 20 de juny, en una adaptació de l'Escola de Ball Showdance i BackStage Produccions, en el que serà la seua primera estrena en els escenaris espanyols.

Aquesta obra musical, que ha recorregut els escenaris més destacats de Broadway i Londres, alça ara el teló a Borriana de la mà de l'Escola de Ball Showdance i de BackStage Produccions, que el porten per primera vegada a Espanya.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha destacat “l'aposta de l'Ajuntament per la cultura en viu”, així com “la importància de poder comptar en la programació del Payà amb una estrena d'aquesta magnitud, amb un musical que tindrà la seua primera estrena a la capital de la Plana Baixa”.

Granel, acompanyat dels gerents de l'Escola de Ball Showdance, Ruth Luri i Daniel Martín, del coordinador general del musical, Nacho Francisco, i de la coordinadora d'escenes, Mar Arambul, ha anunciat la representació d'un dels musicals més aclamats de la història recent del teatre.

Així, els dos anys de preparatius i assajos voran la culminació el dia de l'estrena, d’ací nou dies, amb un projecte en què estan involucrades més de 40 persones entre l'equip de ball i escenes, i els tècnics, tramoies, encarregats de vestuari i decorats.

Cal destacar que l'equip de Showdance i BackStage Produccions ja compta amb bagatge sobre els escenaris després de donar vida als musicals de Michael Jackson, Moonwalker i Ghost.

Ara, estrenen aquesta posada en escena totalment diferent i plena de fantasia, que conta la vertadera història de Elphaba i Glinda, les populars bruixa roïna de l'oest i bruixa bona del sud de la mítica història d’El Mag d’Oz.

Wicked conta la seua desconeguda història des que, sent molt joves, les dos es conegueren a la Universitat Shiz per a mags, quan entre Glinda (superficial, extravertida i coqueta) i Elphaba (Intel·ligent, de caràcter fort i solitària) naix una relació que trenca els esquemes mentals habituals .

Es tracta d'una història per a tots els públics que representa un cant a la igualtat, la tolerància, l'amistat i l'assertivitat, i en la qual recala la idea que en multitud d'ocasions la diferència entre ser bo o roín només està separada per una línia molt prima: “La gent naix malvada o l'obliguen a ser malvada?”

Les entrades es poden adquirir a l'Escola de Ball Showdance Borriana dimarts i dijous de 10.30h a 12.30h i de dilluns a divendres de 17h a 19h, al preu de 10,5 euros en platea i 8,5 euros en l’amfiteatre. També es poden reservar enviant un Whatsapp al telèfon 601267447, indicant nom, nombre d'entrades, representació a què es vol assistir i si són per a la zona de platea o amfiteatre. Després de la confirmació es podran arreplegar en les 48 hores hàbils següents.

Nueva convocatoria d elos premios de investigaciones históricas sobre Borriana
 • Compta amb dos categories, una general amb un únic premi de 2.000 euros i una altra, denominada Francesc Roca i Alcaide, dirigida a estudiants de l'UJI, també amb un únic premi de 200 euros

 • El termini de presentació de projectes finalitza el 30 d'octubre de 2021 i les bases es troben en la web municipal, https://www.burriana.es


L'Ajuntament ha convocat una nova edició del concurs ‘Premi Ciutat de Borriana d'Investigacions Històriques’, dotat amb 2.000 euros, amb l'objectiu de fomentar l'estudi i la investigació sobre la documentació o materials històrics relacionats amb la història local del municipi.

En aquesta edició i per segon any, segons ha explicat el regidor de Cultura, Vicent Granel, els aspirants únicament han de presentar els projectes de l'estudi i tan sols el que resulte triat haurà de realitzar-se i finalitzar la seua investigació. En les anteriors edicions es presentaven les investigacions definitives i completes.

Tan sols el projecte seleccionat pel jurat ha de completar-se i lliurar-se”, ha precisat Granel, que ha incidit en el fet que amb aquest canvi es pretén “augmentar la participació dels investigadors perquè la pròpia investigació és ja un al·licient perquè ja es remunera amb una part del premi, qüestió que anteriorment no succeïa”.

D'aquesta forma, el premi econòmic s'abona en dos fases, la meitat en ser triat el projecte i l'altra meitat quan haja sigut presentat el treball final, que s'ha de lliurar en el termini màxim d'un any natural des de la concessió de l'ajuda. No obstant això, en el cas que el jurat considere que el treball resultant no s'ajusta al projecte seleccionat, “es minorarà o no s'abonarà l'altra meitat del premi”, ha aclarit l'edil.

D'altra banda, el responsable municipal de Cultura ha valorat “positivament” que la Universitat Jaume I forme part d'aquest premi, perquè al seu judici suposa “un recolzament acadèmic importantíssim per a donar-li més rellevància a un premi basat en la història de la nostra ciutat Borriana”.

Dos categories

El concurs compta amb dos categories, una general dotada amb un únic premi de 2.000 euros, que es desemborsa en dos fases, la meitat en ser triat el projecte i l'altra meitat en lliurar el treball final. A aquesta categoria poden concórrer les persones de més de 18 anys, i també presentar treballs elaborats per un equip d'investigació format per diverses persones.

L'altra categoria, denominada Francesc Roca i Alcaide, va dirigida a estudiants de l'UJI i es concedeix un únic premi de 200 euros. En aquest apartat poden concórrer treballs de fi de grau (TFG), sempre que estiguen relacionats amb Borriana i vinculats amb el grau en Història i Patrimoni o amb el grau en Humanitats de la Universitat Jaume I de Castelló.

Per a les dos categories, el termini de presentació de projectes finalitza el 30 d'octubre de 2021 i el jurat es reunirà al novembre amb la finalitat de triar un dels projectes presentats. Les bases es troben en la web municipal, https://www.burriana.es, en el tauler d'anuncis.

Requisits de les obres

Els projectes i el treball, ha assenyalat Granel, han de tindre com a objectiu l'elaboració d'un estudi basat en la investigació o recopilació de fonts històriques amb registres documentals, materials, visuals, sonors o audiovisuals, per al coneixement del municipi i el seu entorn immediat, “tenint en compte que Borriana ha de ser l'eix central i la tema principal del treball”.
Podran estar escrits en valencià o en castellà, però hauran de ser originals i no haver estat guardonats en altres concursos. A més, les persones aspirants hauran de lliurar una còpia del treball per al fons de l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Borriana.

Criteris objectius de concessió del premi

Respecte als criteris de valoració dels projectes presentats, el regidor de Cultura ha assenyalat que es tindrà en compte “l'interès i originalitat del tema, el caràcter específic de les investigacions en comparació a les de tipus general i la metodologia d'investigació”.

També s'avaluarà l'ús de fonts primàries, la seua fiabilitat, la correcció i claredat de l'expressió escrita del projecte, les pertinents referències bibliogràfiques i documentals, i l’estructura.

Premis 2020

En 2020 l'Ajuntament va concedir el premi en la categoria general a Elisabet Córdoba Rincón, pel seu projecte d'investigació titulat “Documents referents a la participació de Borriana com una de les ciutats de la Plana amb dret a les aigües del riu Millars. Noves aportacions documentals de l'Arxiu Municipal de Castelló”. Mentre que la categoria Francesc Roca i Alcaide dirigit a estudiants de l'UJI, va ser declarat desert.

Emac 2021

- L'organització anuncia avui els horaris i la programació completa per al pròxim cap de setmana, de l'11 al 13 de juny

- El CMC la Mercè i el Teatre Payà seran el centre de totes les activitats de l'esdeveniment cultural multidisciplinari


A pocs dies per a la celebració de la sisena edició de l'emac. que tindrà el seu cartell més coral i divers, l'organització ha anunciat aquest matí els horaris de les diferents activitats, concerts i sessions de dj’s que es podran trobar a Borriana.

Com ja es va revelar fa alguns mesos, després d'ajornar la celebració al juny, l'emac.2021 tindrà lloc el cap de setmana de l'11 al 13 de juny i comptarà amb el CMC la Mercè i el Teatre Payà com a centres de totes les activitats d'aquest esdeveniment cultural multidisciplinari que conjumina les millors propostes de música avançada amb l'art jove i contemporani.

Els concerts es concentraran durant les jornades de divendres, dissabte i diumenge, a l'Escenari emac. (Jardí arqueològic), divendres i dissabte a l'Escenari Amfiteatre (a l'interior del claustre), i quedarà per al Teatre Payà, de manera extraordinària, les actuacions de tancament de l'emac.2021 el diumenge 13 amb les actuacions de Rigoberta Bandini i Maria Jaume.

A més, tornaran les vermut sessions que tan bon acolliment han tingut en anteriors edicions, amb una bona col·lecció de dj’s que aportaran la millor música, en aquesta ocasió emmarcats dins de l'emac.bar.

L'edil de Cultura, Vicent Granel, i el director de la mostra cultural, Vicent Tormo, han assegurat que amb totes les mesures sanitàries “celebrarem una edició que ha tingut molt bona resposta des del seu anunci, i que esperem que la gent gaudisca de tot un cap de setmana cultural, oblidant per moments la situació que vivim”. En l'apartat musical han destacat la programació, “per la qualitat dels grups amb què comptaran els diferents escenaris de l'emac”.

Tres jornades musicals

En la seua jornada inaugural emac.2021 comptarà con els concerts de Califat ¾ i Aina Palmer, a l'Amfiteatre, i amb les actuacions en l'escenari emac. de Donallop i Laura Esparza i Carlos Esteban.

La jornada del dissabte arrancarà amb les guitarres al jardí arqueològic de la mà de Menta i Setmana Santa. Mentre que a l'Amfiteatre es comptarà amb VVV, Soledad Vélez i TMATNB. Diumenge al matí al jardí es realitzaran els directes de Tatiana Javaloyes i Capricorn Un.

Els concerts del jardí així com la programació de l'emac.bar, serà de lliure accés fins a completar-ne l’aforament. Tots els recintes tindran control d'aforament, tal com marca la normativa sanitària.

Els concerts de l'Amfiteatre i el Payà són amb reserva d'entrada i l'accés es farà per ordre d'arribada, recordem que per a aquests concerts les entrades es van esgotar fa diverses setmanes

emac.art

A més de la part musical, emac.2021 contindrà la part plàstica, comptant amb 15 propostes de joves artistes locals i d'altres ciutats del territori valencià. Joventut i avantguarda també presents en l'emac.art 2021 amb la presència de les locals: Ino Grau, Dos Zarzillas, Paula García Ibáñez, Ro Art i Pepe Azpiarte.

És de destacar la incorporació d'un dels col·lectius artístics més interessants sorgits a la comarca, Cúmul que portaran una mostra completa de les seues propostes. També es comptarà des de Castelló amb Boavista Taller, la fotografia analògica estarà en la Mercè de la mà de Carlos Baselga, vell conegut en l'emac.art.

El collage estarà representat per Juliadelajungla, que al costat d'Andrea Vega, Jordi Ros, Pamimiyo, Artichoke, Lydia Plaza, Carmen Gimeno i Claudia Pastomas, debutaran en la cita plàstica de l'emac.art amb unes propostes que segur que no deixaran indiferent el públic assistent.

Jose Giménez Borriana

- Giménez ha sigut nominat a millor intèrpret masculí de dansa per la producció ‘Âtman, el Comiat’


Els Premis Max a les Arts Escèniques han fet pública la llista de nominacions per a la XXIV edició, que comptarà amb representació borrianenca en la gala. I és que el professor de l'Escola de Dansa del Centre de les Arts Martí de Viciana, José Giménez, està nominat a millor intèrpret masculí pel seu treball en la producció de ‘Âtman, el Comiat’.

José Giménez ha mostrat la seua satisfacció per la nominació, i ha assegurat que “no s’ho esperava, i la veritat és que ha sigut tot un regal a la meua edat, poder tornar a ballar amb la que havia sigut la meua companyia i amb gent tan competent”. “Mai he buscat reconeixements, però me n'he alegrat molt, ja que és un honor estar nominat al costat d'altres professionals de gran nivell”, ha afirmat.

Sobre aquest tema, Giménez ha explicat que “és una sorpresa, però alhora ho sent com un reconeixement, molt positiu també per al centre en què impartisc classes i en el qual, com altres companys, l'alumnat es nodreix de l'experiència professional artística del professorat”.

Per part seua, l'edil de Cultura, Vicent Granel, ha volgut donar l'enhorabona a Giménez per la seua nominació i, sobretot, pel treball que realitza a l'escola de dansa de la ciutat, que “ara es nodreix d'un ballarí amb una nominació als Premis Max, exemple de la qualitat del nostre professorat en el centre”. Per això, el ple municipal de l'Ajuntament de Borriana ha felicitat oficialment Giménez aquesta setmana.

Giménez ja porta 15 anys com a professor en el Centre de les Arts Martí de Viciana i, als 60 anys, continua demostrant les ganes de treballar, tant a nivell professional i artístic, com en l'àmbit de la docència.

Âtman, el Comiat

La producció per la qual ha estat nominat José Giménez va ser l'aposta de Ananda Dansa, la companyia valenciana de dansa contemporània més longeva que majors reconeixements ha rebut al llarg de la seua trajectòria, i que va estrenar per a posar punt final a la seua vida artística. La coreògrafa Rosángeles Valls, directora i cofundadora de Ananda Dansa, va ser l'encarregada de confiar en Giménez per a 'Âtman, El Comiat' (Âtman és ànima en sànscrit i comiat en valencià significa això mateix, comiat, a més de llicència o permís per a anar-se).

Després de 38 anys d'existència, i d'haver actuat en més de 25 països, Ananda Dansa s'ha consolidat com una de les més importants companyies de l'Estat espanyol en el repertori de creació contemporània.

Així, amb 'Âtman, el Comiat', la veterana companyia s'acomiada reflexionant sobre la mort per a celebrar un cant a la vida, tractant la tragèdia de les dones que cada any pateixen la violència a mans de les seues parelles i sobre la superació dels terribles records per a refer de manera neta les seues vides. Un trànsit, per tant, de la foscor a la llum.

Inauguración de la exposición del artista local Juan Carlos de la Torre
 • En la mostra, que estarà oberta fins al 23 de juliol, l'autor representa visualment el concepte de claustrofòbia, la limitació de moviment i el confinament

 • Pot considerar-se el recordatori de la petjada psicològica i social que la pandèmia ha deixat i deixarà en totes les persones


L'Ajuntament de Borriana ha programat per a aquest divendres, dia 4 de juny, a les 19 hores la inauguració de l'exposició ‘Claustrofòbia’ de l'artista local José Carlos de la Torre, en el Centre Municipal de Cultura la Mercè, que estarà oberta fins al 23 de juliol.

De la Torre proposa en l’últim treball una instal·lació amb fusta sota el títol Claustrofòbia, un terme que prové del llatí claustrum ‘lloc tancat’ i el sufix -fòbia ‘aversió exagerada a algú o alguna cosa’. Per tant, la claustrofòbia es refereix a la por als espais tancats i, més enllà d’això, també és el temor a qualsevol situació que implique tancament, restricció o confinament.

Des d'aquest punt de vista, l'artista enfoca el tema de l’obra en la resposta social i psicològica que el confinament ha produït en la població espanyola des que s'inicià el 13 de març del 2020. Per primera vegada en la història del nostre país, les persones passem per un confinament forçat i involuntari que va durar noranta-nou dies. Tres mesos i cinc dies de tancament que per a la major part de la població va tindre un efecte emocional dur i salvatge.

Del confinament, se n'han derivat problemes d'ansietat, depressió o estrès. L'aïllament social no ha passat sense deixar rastre per les nostres vides, i són aquesta sèrie d'emocions les que l'artista pretén evocar amb l'exposició del seu treball.

Es tracta d'una obra que representa visualment el concepte de claustrofòbia, amb el qual l'espectador podrà interaccionar i conversar. Les diferents peces de fusta, amb les seues formes i grandàries, intenten simular la limitació de moviment, la captura, el confinament i la claustrofòbia, per a suscitar en l'espectador l'emoció que d'ells es deriva.

És per això que el treball de José Carlos de la Torre pot considerar-se el recordatori de la petjada psicològica i social que la pandèmia ha deixat i deixarà en totes les persones.

Concierto de la Agrupació Filharmònica Borrianenca

 

 • L'entrada serà gratuïta fins a completar l'aforament i el concert estarà adaptat a la normativa sanitària vigent


L'Agrupació Filharmònica Borrianenca torna als escenaris diumenge que ve, dia 30 de maig, a les 19h al Teatre Payà, amb el tradicional concert d'agraïment als socis. L'entrada serà gratuïta fins a completar l'aforament i el concert estarà adaptat a la normativa sanitària vigent.

En aquesta ocasió participaran, en la primera part del concert, l'Orquestra Simfònica dirigida per Víctor Yusá Esteve, que interpretarà obres d'Antonio Vivaldi, Kirt Mosier, Soon Hee Newbolt i Doug Spata.

En la segona part, a càrrec de la Banda Simfònica, sota la direcció de Norma Comes Vidal, es podran escoltar obres de Robert W. Smith, Bert Appermont, Alfred Reed i David Rivas.

Bambolina Teatre estrena el viernes obra

 

 • Aquest divendres a les 20.30h s'estrena la comèdia dels borrianencs ‘Bambolina Teatre’

 • Borriana serà la segona parada de l'obra després de l'èxit de públic obtingut en els escenaris de València

 • Les entrades es poden adquirir hui dimecres i demà dijous de 17h a 19h en Buraudio, i en el teatre una hora abans de la funció


La comèdia romàntica ‘La peor cita de mi vida’ dels borrianencs Bambolina Teatre arriba aquest divendres al Teatre Payà de Borriana, després de l'èxit obtingut en els escenaris de la capital del Túria.

Així, Borriana serà la segona parada d'una obra que omplirà de rialles el teatre divendres que ve, 21 de maig, a les 20.30 hores. La companyia borrianenca, que aquesta vegada jugarà a casa, en el poble que ha vist créixer Bambolina des del seu naixement en 2010, presentarà la seua tercera obra, una comèdia romàntica que compta les trobades i desacords amorosos d'una fallida cita doble.

Com ha explicat l'edil de Cultura, Vicent Granel, “l'Ajuntament de Borriana continua donant suport a la cultura en general i al teatre en viu en particular”, per la qual cosa “promou i recolza la producció teatral de Bambolina Teatre després d'un any molt dur per a la cultura i en un moment en què el públic mostra moltes ganes de reprendre l'activitat cultural amb plenitud”.

L'obra està interpretada per Ben Nieto, Robert Estrela, Rebeca Badía, Anna Cerveró i Quique González, els quals compten amb una dilatada trajectòria professional tant sobre els escenaris, com en la xicoteta i gran pantalla.

La peor cita de mi vida’ és la tercera obra que presenta la companyia i està escrita per Rubén Gómez i dirigida per Sandra Bernat, directors de Bambolina. Ambdós són actors, guionistes, productors, directors i han treballat per a grans projectes com els musicals de ‘Psicòticos’, ‘Dos Rombos’, ‘La Bella y la Bestia’ o ‘El Método Gronholm’.

Les entrades per a ‘La peor cita de mi vida’ es poden comprar de forma anticipada hui dimecres i demà dijous, 19 i 20 de maig, de 17h a 19h en Buraudio (Escorredor, 58), i en les taquilles del teatre una hora abans de la funció.

L'espectacle estarà adaptat a la normativa sanitària vigent i les localitats es poden adquirir al preu de 5 euros en platea i 4 euros en l’amfiteatre, amb els descomptes habituals per a jubilats i pensionistes, usuaris del carnet jove i famílies nombroses i monoparentals.

Día Internacional de los Museos en Burriana
 • El Museu Arqueològic celebra el Dia Internacional dels Museus amb l’obertura de les portes en una visita virtual prèvia a la renovació total de les instal·lacions


El Museu Arqueològic Municipal de Borriana celebra hui, 18 de maig, el Dia Internacional dels Museus amb la presentació de huit peces restaurades procedents del jaciment iber de Torre d’Onda i amb l’obertura de les portes del museu, a través d'una visita virtual, abans de la renovació integral de les instal·lacions.

L'edil de Cultura, Vicent Granel, i l'arqueòleg municipal, José Manuel Melchor, han presentat les huit peces de ceràmica del jaciment costaner de Torre d’Onda, amb una antiguitat de més de 2.000 anys, que ara es podran contemplar pels visitants en les noves instal·lacions del museu.

Es tracta de huit noves peces del jaciment costaner, que han sigut restaurades en els laboratoris del museu al llarg de l’any passat, 2020, que corresponen a elements d'una vaixella itàlica, concretament de la zona de la Campània.

Les peces fragmentades havien estat guardades en els magatzems del museu des dels anys 80 del segle XX, quan van ser descobertes. Aquests atifells passaran a formar part de l'exposició permanent del museu, que amb això vol donar protagonisme al jaciment, un dels més importants de la costa valenciana, i per al qual, segons ha explicat Granel, l'Ajuntament “ja està en tràmits per a poder reiniciar els treballs en el moment que indiquen els professionals”.

D'altra banda, la presentació també ha servit per a commemorar el Dia Internacional dels Museus, i donar a conèixer una visita virtual a les sales d'exposició del museu arqueològic, a través de la qual poden descobrir les actuals instal·lacions, abans de la total renovació que les transformarà.

Així, a través de diferents plataformes en línia, els visitants virtuals poden realitzar un recorregut per l'exposició permanent del museu mitjançant un escenari de fotos 360º. Es pot accedir a través de la plataforma 360 (https://www.fotos360castellon.com/mam-borriana/) o de Google Maps (https://goo.gl/maps/ovvzcr2sxk7ijcc76).

Granel ha manifestat que l'objectiu del Dia Internacional dels Museus consisteix a conscienciar sobre el fet que són un important mitjà per a l'intercanvi cultural, l'enriquiment de les cultures i per al desenvolupament de la comprensió mútua, de la col·laboració i de la pau entre els pobles”.

Des de fa més de 40 anys, cada 18 de maig se celebra aquest dia, que en 2021 arriba amb el lema ‘El futur dels museus: recuperar i re-imaginar’. Amb aquesta campanya, que encapçala el Consell Internacional de Museus( ICOM) es convida les institucions, els seus professionals i les diferents comunitats relacionades a crear, imaginar i compartir noves pràctiques de (co)creació de valor, nous models de negoci per a les institucions culturals i solucions innovadores per als reptes socials, econòmics i mediambientals del present.