• - La música del clarinetista, Raül Traver, el musical & Julieta, el teatre Caminant entre dinosaures i els concerts de nadal completen la proposta cultural


L'exposició l'Univers Playmobil, el festival Sons Flamencs, i la música del borrianenc Raül Traver són alguns dels espectacles que completen la planificació de l'activitat cultural de finals d'any a Borriana.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, i el tècnic de l'àrea, Rafael Marañón, han presentat aquest matí la nova programació cultural per al que resta de l'any, i que inclou també algunes de les activitats per a les pròxims dies.

En la programació de desembre destaca l'exposició Univers Playmobil, en el CMC la Mercè, que tanta expectativa genera entre menuts i grans. S'inaugurarà el divendres 9 de desembre i es podrà visitar fins al dia 5 de gener.

A més de l'exposició, es podrà gaudir del betlem de Playmobil, que estarà instal·lat a la vidriera del CMC i serà visible des del carrer, i el Mercadet de col·leccionistes, que se celebrarà els dies 9, 10 i 11 de desembre.

També continuarà el festival Sons Flamencs, Homenatge a Juan Varea, que va començar el passat dia 18 de novembre amb l'actuació de Juan Cortés i Niño de Aurora, un concert que va omplir l'auditori Juan Varea i que continuà ahir diumenge amb Rancapino Chico al Teatre Payà.

Al desembre, dins del festival, està previst el Recital de cant i Guitarra de la Penya Juan Varea el dissabte 3 de desembre a l'auditori Juan Varea i, finalment, Aloma de Balma i Paco Berbel amb la Simbomba La Mar de Flamenca, el divendres 9 de desembre en el Teatre Payà.

La primera setmana de desembre arribarà al Teatre Payà el musical & Julieta, de la falla Quarts de Calatrava, concretament els dies 2, 3 i 4 de desembre se celebraran les tres funcions preparades, després de mesos de treball.

Raül Traver i Alexander Yakovlev

El diumenge 11 de desembre serà l'oportunitat d'escoltar dos primeres figures de la música, el multipremiat músic borrianenc Raül Traver al clarinet i, al piano, el rus Alexander Yakovlev, un dels pianistes més reconeguts a tot el món. Aquests dos músics, que han oferit concerts a les sales més importants del món, com el Carnegie Hall de Nova York, Musikverein de Viena o la State Capella de St. Petersburg, oferiran un concert on poder gaudir del seu virtuosisme, que ja ha omplit auditoris en tots els continents.

L'humor arribarà al Teatre Payà de la mà del còmic Juan Amodeo el dissabte 10 de desembre amb el seu espectacle Avangelio. I el teatre per a tota la família el tindrem el dijous 29 de desembre amb un espectacle infantil, Dinosaures.

Activitats nadalenques

Completen la programació les tradicionals activitats nadalenques, totes amb entrada gratuïta. Començaran amb el betlem de Sant Blai, que s'inaugurarà el divendres 16 amb una actuació del Centre aragonès. El diumenge 18, a l'església de la Mercè està prevista l'actuació de Cor Carnevale.

Mentre que l'Agrupació Filharmònica Borrianenca estarà al Teatre Payà el diumenge 18 amb la Banda Jove, el dijous 22 amb l'Orquestra Simfònica i el divendres 23 amb la Banda Simfònica.

Els concerts de Nadal culminaran el dilluns 26 amb l'actuació de la Coral Borrianenca a l'església de Sant Blai.

Tota la programació es pot consultar en la web <www.entradesborriana.com> i des d'aquesta mateixa web es pot accedir a la venda d'entrades dels espectacles que són de pagament.

Les entrades també es poden adquirir de manera presencial en Buraudio, al Carrer l'Escorredor 58, els dimarts de 10h a 13h i els dimecres i dijous de 17h a 19h. I a la taquilla del teatre una hora abans de començar l'espectacle.

- Dissabte que ve 26 de novembre a l'Auditori Juan Varea a les 19 hores. Per a accedir se sol·licitarà un donatiu de 5 euros en benefici de la labor d'Aurora Grup de Suport

- També hi haurà la possibilitat de fer una donació a la Fila Zero habilitada per a l'acte a través del web aurorasuport.org

- El mateix dia 26 a les 18 hores tindrà lloc la inauguració de dos exposicions simultànies al claustre del CMC sobre temàtiques relacionades amb el drama migratori al Mediterrani


La soprano Iris Almenara i la pianista Lucía Garcia Enrique-Tarancón interpretaran obres operístiques molt representatives en la història de la música clàssica en la gala lírica solidària a favor de l’Aurora Grup de Suport, que acollirà l'Auditori Juan Varea dissabte que ve 26 de novembre.

Romances de sarsuela i cançons de l'època del romanticisme en diversos idiomes, que acostaran a l'escenari de l'auditori la sensibilitat artística de diferents segles i estils. A més, en la segona part de la gala solidària, tindrà cabuda la música relacionada amb la poesia, així com la participació del reconegut poeta Enrique Falcón.

La gala començarà a les 19 hores i per a accedir se sol·licitarà un donatiu de 5 euros. Amb aquesta proposta els artistes volen fer la seua aportació a la labor de L'Aurora Grup de Suport. També hi ha la possibilitat de fer una donació a la Fila Zero habilitada per a l'esdeveniment a través del web aurorasuport.org.

El mateix dia 26, una hora abans de començar el concert, tindrà lloc la inauguració i obertura al públic de dos exposicions simultànies al claustre del CMC la Mercè. Les dos mostres aborden temàtiques relacionades amb el drama migratori a la Mediterrània i l'empoderament de la societat civil per a tractar de fer-li front.

Organitzada pel recentment creat “Centre d'Estudis i Sensibilització sobre la Migració i els Drets Humans de L’Aurora” s'inaugurarà “SAR Solidaritat al Rescat”. Una mostra col·lectiva de fotografies d'entitats que formen part de la flota de rescat civil humanitari. Es tracta d'una col·lecció d'imatges cedides per les ONG: Sea Watch, Sea Eye, United4Rescue, SOS Humanity, Open Arms, Salvament Marítim Humanitari, Louise Michel, Missió Lifeline, Proemaid i Caravana Obrint Fronteres.

Alhora, i a l’entorn de les mateixes temàtiques, es podrà gaudir de les obres d’Artistes al Rescat, Artistes per l'Aurora. Una mostra en què es pot trobar originals en diferents formats i tècniques d'artistes com: Maleïda Taca, Blocco Nero, Very Veritas, Jose Caño, Vane Julián, Héctor Comes, Sara Bellés, Verónica Fabregat, Tòfol Cruz, Ino Grau, Irene Pérez i Marta Flors.

Algunes de les peces van acompanyades de textos creats per Núria Vizcarro, Laia Porcar i Tania Muñoz. Les dos exposicions estaran disponibles per al públic fins al 26 de desembre i serviran com a ferramenta de sensibilització per a la pròxima visita de centres educatius de la zona.

L’Aurora Grup de Suport és una entitat dedicada a la cooperació amb les ONG que rescaten vides a la Mediterrània. Compta amb nombrosos voluntaris i realitza diverses funcions amb la col·laboració amb més de 15 entitats a nivell estatal i europeu en els ports de Borriana, Vinaròs, Sagunt i Benicarló.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, considera que “és fonamental per a nosaltres col·laborar i donar suport a iniciatives que no sols promoguen l'art i la cultura, sinó també valors de tolerància, humanitat i drets fonamentals que contribueixen a millorar la nostra societat”.

 

Iris Almenara i Lucía García

Iris Almenara és llicenciada en l'especialitat de Cant Líric en el Conservatori Superior de Música de València Joaquín Rodrigo. Ha oferit recitals lírics en diverses sales de Madrid, Guadalajara, Castelló i València. També va realitzar una gira com a professora de cant coral per Nova York i Boston.

Lucía Garcia Enrique-Tarancón és llicenciada en l'especialitat d'Interpretació Pianística pel Conservatori Superior Salvador Seguí de Castelló de la mà de Javier Esplugues. Ha actuat com a solista en nombroses ocasions al llarg de la Comunitat Valenciana així com també ha participat amb orquestres de cambra i bandes municipals en el paper de solista.

- Les entrades, a un preu de 5 euros en platea i 4 euros en l’amfiteatre, amb els descomptes pertinents, es poden adquirir en la plataforma de venda d'entrades <www.entradesborriana.com>

- La venda presencial per a tots els espectacles es fa a Buraudio (Escorredor, 58) dimarts de 10h a 13h i dimecres i dijous de 17h a 19h, i en la taquilla del teatre una hora abans de cada funció o espectacle


La companyia de ball Valencia Dancing Forward presentarà el seu nou muntatge VDF 2022 divendres que ve, dia 25 de novembre, a les 20.30 hores al Teatre Payà. Un espectacle que reuneix quatre peces de coreògrafs internacionals, entre els quals es troba el prestigiós autor valencià Nacho Duato.

Valencia Dancing Forward és una associació cultural valenciana sense ànim lucratiu codirigida per Laura Bruña, Joan Crespo i Elizabeth Taberner. El seu objectiu principal és realitzar una acció cultural de grans expectatives, amb dos vessants; d'una banda, garantir la projecció professional de joves ballarins en formació i, d'una altra, donar a conèixer a la societat valenciana la professionalització de la dansa i els seus beneficis socials.

El projecte és un pont entre l'educació i la vida professional, en el qual 14 dels millors ballarins de les escoles europees més importants treballen durant quatre mesos peces de coreògrafs de reconegut prestigi internacional i de joves promeses.

En aquesta edició, l'espectacle de dansa comptarà amb cèlebres coreògrafs internacionals que presenten quatre peces en què es combinaran els estils clàssic i contemporani: Unfastened Grip de Nathan Cornwell; Shine On de Javier Rodríguez i Frank Pedersen; Flux coreografiada per Zoë Ash-Browne i, finalment, Jardí Tancat del prestigiós coreògraf valencià Nacho Duato.

Els joves ballarins que pujaran a l'escenari del Teatre Payà són Fernando Casanova, Efrén Colomer, Patricia Insa, Lukas Johannes, Ingrid Konstanse Schade, Araitz Lassa, Blai López, Ellina Medoeva, Eva Montesinos, Samuel Olariaga, Adèle Roulmann, Anna Soler Canet, Luigi Shopuk i Carlos Tostado. Tots ells, procedents de les millors escoles nacionals i europees, seran els responsables de donar forma a aquestes espectaculars peces de dansa.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha destacat la importància d'aquesta iniciativa, perquè “promou la dansa com a expressió artística i cultural, alhora que fa costat a joves ballarins als inicis de les seues carreres professionals en un món altament competitiu com és el de la dansa”.

Les entrades, a un preu de 5 euros en platea i 4 euros en amfiteatre, amb els pertinents descomptes, es poden adquirir en la plataforma de venda d'entrades <www.entradesborriana.com>.

La venda presencial per a tots els espectacles serà en Buraudio (Escorredor, 58) els dimarts de 10h a 13h i els dimecres i dijous de 17h a 19h, i en les taquilles del teatre una hora abans de cada funció o espectacle.

- El divendres 18 de novembre a les 22.30 hores a l'Auditori Juan Varea, els artistes flamencs obriran el festival amb una actuació gratuïta


La segona edició del festival Sons Flamencs de Borriana començarà demà divendres amb l'actuació del reconegut pianista flamenc Juan Cortés, amb el cantaor Niño de Aurora, a les 22.30h a l'auditori Juan Varea. Es tracta d'un concert amb entrada gratuïta fins a completar l’aforament que serà la primera cita d'un festival que homenatjarà la figura del cantaor i fill predilecte del municipi, Juan Varea.

El cicle musical comptarà amb quatre actuacions, entre les quals estaran el cantaor Rancapino Chico i la Simbomba flamenca dels balladors Aloma de Balma i Paco Berbel. Així, la II edició del festival Sons Flamencs organitzada per la Regidoria de Cultura i l'associació cultural La mar de flamenca, amb la col·laboració especial de l'associació cultural Juan Varea, brindarà homenatge a una figura històrica del flamenc.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha destacat: “Després de la primera edició del cicle l'any passat, fem un pas més en un art que ha tingut tanta història a Borriana i que ha de continuar tenint-la”. “Es tracta d'una iniciativa que amplia la programació cultural de la ciutat i que acosta el flamenc als borrianencs en els seus diferents estils, des del més tradicional al més contemporani”, ha afegit.

En el primer concert del festival es podrà gaudir d'una nit amb sabor de flamenc i jazz amb dos de les figures més representatives del gènere, Juan Cortés al piano, acompanyat de l'almassorí José Luis Villena Forner, Niño de Aurora, i la seua increïble força i veu carregada de sentiment flamenc.

Abans d'aquest primer concert serà el moment de l'homenatge a Juan Varea, amb una xicoteta xarrada sobre la figura del cantaor borrianenc. Després serà el torn de la música, en què s’oferirà un espectacle en què es posarà en relleu la riquesa de l'art flamenc a través de les notes del piano.

 

Actuacions i entrades

El festival Sons Flamencs se celebrarà entre els mesos de novembre i desembre i comptarà amb més artistes del panorama flamenc com el reconegut cantaor Rancapino Chico i el toc de Diego Amaya, el 27 de novembre al Teatre Payà, així com artistes valencians i castellonencs com la balladora Aloma de Balma, el ballador Paco Berbel, el guitarrista Juan de Pilar, que es donaran cita en la Simbomba La mar de flamenca el dia 9 de desembre al Payà. D'altra banda, l'auditori Juan Varea acollirà el 3 de desembre una nit de flamenc obert al públic.

Les entrades per als espectacles del cantaor Rancapino Chico i la Simbomba Flamenca estaran disponibles a partir de la setmana que ve en el portal de venda d'entrades <entradesborriana.com>, en la resta d'activitats l'entrada serà gratuïta fins a completar l’aforament.

- Maria Rodés & La Estrella de David, Baiuca AV Shou, Judeline, Cabiria o Lorena Álvarez són els noms que encapçalen el cartell del festival multidisciplinari

- Els concerts són de lliure accés fins a completar l’aforament dels diferents espais


El festival emac. ha presentat el cartell musical complet del que serà la vuitena edició, per a tornar a capitalitzar l'agenda cultural al l’inici de 2023, i convertir la localitat de Borriana en epicentre musical i referència dels nous sons, del 10 al 12 de febrer, al Centre Municipal de Cultura la Mercè.

Per a la qual cosa, el festival centra la programació al voltant de diverses apostes sonores, amb rellevància en totes elles. El projecte conjunt de Maria Rodés & La Estrella de David i la seua oda a l'amor capitanejaran un emac.2023 que reafirma la seua aposta per les noves músiques en la busca constant per l'avantguarda; un concepte en què s'emmarquen les propostes del gallec Baiuca AV Shou i la seua folktrónica, la revelació pop de Judeline, el disc-cafè de Cabiria o el dj i productor Gazzi.

Per al director, Vicent Tormo, l'emac. presenta “una bona escalada, amb cartells musicals que conjuguen propostes que contenen avantguarda i joventut, l'equilibri perfecte del que ha de ser un festival urbà en 2023 que fuig de convencionalismes i cartells prefabricats”.

Per part seua, l'edil de Cultura, Vicent Granel, ha agraït a l'organització l'esforç que realitza per a dur a terme un festival d'aquestes característiques en la localitat de Borriana, i ha destacat la “progressió que ha tingut en cadascuna de les edicions, que ha situat la capital de la Plana Baixa en el panorama musical a nivell autonòmic i estatal”.

Cal destacar que en aquesta vuitena edició del festival els concerts són de lliure accés fins a completar l'aforament dels diferents espais.

 

Programa

La jornada de divendres començarà en l'Escenari Amfiteatre amb l'indierock Nadia Sheikh, per aconseguir a continuació entrar de ple en l'electrònica avançada i els visuals de la mà de Marina Herlop, Andreh i Manuela i Pirámide. Els quals compartiran jornada inaugural amb Baiuca AV Shou i la seua fascinant mescla de ritmes tradicionals gallecs i electrònica contemporània.

El surf-garatge d'Etener Joventut, el pop vibrant d’El Buen Hijo, el cutepop de Valverdina, el disc-cafè de Cabiria, l'electrònica popular de Ruiseñora, els ritmes de club d'OBAL i el productor de l'any, Gazzi, faran que tremole el dissabte l'Escenari emac. al jardí arqueològic.

Diumenge s'obrirà amb el concert matinal en el nostre emac.bar de La Culpa i el seu pop puríssim, a la vesprada el neosoul de Manola, la cançó d'autora contemporània de Lorena Álvarez i els seus rondaires, la revelació pop de Judeline i l'oda a l'amor de Maria Rodés & La Estrella de David tancaran la vuitena edició de l'emac. en l'Escenari Amfiteatre.

Els dj's i selectors musicals tornaran a concentrar el protagonisme en l'Escenari emac.bar, en què se'n recuperarà l'espai total amb una programació de club enfocada a la pista de ball. Ací ens trobarem amb Anticiclón&Borrasca, Sickboy, iBrañas, Exilio, Martlenders + Rocío Saiz dj set, Juan Soler, Br!z, Los Dominguito Club, Char Lee, Tocino del Zodiaco, Sobria i Serena djs, AA Ansiedad, Indiyei i Tormix & Friends.

A més, es pot avançar que emac.2023 serà presentat en diferents festes a celebrar en llocs com La Fábrica de Hiel (13/01), Rouge Club (21/01), MAT.32 (03/02) i Boga (18/12). Dos propostes queden pendents d'anunciar, ja que venen de la mà de Jägermusic i seran revelades en les pròximes setmanes en les xarxes socials.

Des de l'organització han assenyalat que es reforça la col·laboració amb la cervesera DAMM i la seua aposta ferma per l'esdeveniment de Borriana. Per a l'empresa aquest és un dels seus referents quant a esdeveniments culturals en territori valencià.

Finalment, l'organització recorda que el principal objectiu consisteix a “tindre a Borriana una programació de primer nivell i, sobretot, tindre accés als creadors, tant en la part de l'art com en la musical, ja que, al final, emac. és un esdeveniment pròxim en què els artistes i el públic s'entremesclen amb total normalitat durant les tres jornades del festival”.

 

emac.art, ‘fira d'artistes’

D'altra banda, el festival equilibra l’extensa proposta musical amb la seua altra meitat més significativa, l'emac.art fira d'artistes, i ha obert el termini per a enviar les propostes artístiques que finalitzarà el 23 de desembre. Les propostes han d'enviar-se a <borrianaemacart@gmail.com>.

- El divendres 18 de novembre a les 22.30 hores a l'auditori Juan Varea, amb entrada gratuïta fins a completar l’aforament

- El festival homenatjarà la figura del cantaor i fill predilecte de Borriana, Juan Varea

- El cicle musical comptarà amb quatre actuacions, entre les quals estaran el cantaor Rancapino Chico i la Simbomba flamenca dels bailaors Aloma de Balma i Paco Berbel


El pianista flamenc Juan Cortés serà l'encarregat d'obrir la segona edició del Festival Sons Flamencs amb el cantaor Niño de Aurora, divendres que ve 18 de novembre a les 22.30h a l'auditori Juan Varea, amb un concert d'entrada gratuïta fins a completar aforament, que serà la primera cita del festival.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, la directora musical, Silvia Carrillo, i el president de l'associació Juan Varea, Pedro Angullo, han presentat la segona edició d'un cicle “que homenatja la figura del cantaor de Borriana i fill predilecte de la ciutat, Juan Varea”.

Segons ha destacat Granel, el festival Sons Flamencs és una iniciativa que amplia la programació cultural de la ciutat “amb el transitar de la música flamenca des dels diferents estils, des del més tradicional al més contemporani».

La II edició del festival Sons Flamencs organitzada per la Regidoria de Cultura i l'associació cultural La mar de flamenca, amb la col·laboració especial de l'associació cultural Juan Varea, brindarà homenatge al gran cantaor Juan Varea, una figura històrica del flamenc. “Després de la primera edició del cicle l'any passat, fem un pas més en un art que ha tingut tanta història a Borriana i que ha de seguir tenint-la”.

En el primer concert del festival es podrà gaudir d'una nit amb sabor de flamenc i jazz amb dos de les figures més representatives del gènere, Juan Cortés al piano, l’únic que ha aconseguit que el piano recorde els acords d'una guitarra, acompanyat de l'almassorí José Luis Villena Forner, Niño de Aurora, i la seua increïble força i veu carregada de sentiment flamenc.

El festival Sons Flamencs se celebrarà entre el mes de novembre i desembre, i comptarà amb més artistes del panorama flamenc com el reconegut cantaor Rancapino Chico al toc de Diego Amaya, el 27 de novembre al Teatre Payà, així com artistes valencians i castellonencs com la bailaora Aloma de Balma, el bailaor Paco Berbel, el guitarrista Juan de Pilar, que es donaran cita en la Simbomba La mar de flamenca el dia 9 de desembre al Payà. D'altra banda, l'auditori Juan Varea acollirà el 3 de desembre una nit de cant flamenc obert al públic.

Les entrades per als espectacles del cantaor Rancapino Chico i la Simbomba Flamenca estaran disponibles a partir de la setmana que ve en el portal de venda d'entrades <entradesborriana.com>, en la resta d'activitats, l'entrada serà gratuïta fins a completar aforament.

 

Homenatge i concert

El divendres 18 de novembre i abans del concert, serà el moment de l'homenatge a Juan Varea, amb una xicoteta xarrada sobre la figura del cantaor borrianenc. Després serà el torn de la música, en què el pianista Juan Cortés oferirà el seu espectacle de flamenc Vida a l'auditori Juan Varea, on posarà en relleu la riquesa de l'art flamenc a través de les notes del piano.

Juan Cortés amb tan sols set anys va arrancar els estudis de piano i solfeig i als quinze anys ja tocava per Paco de Lucía. Va girar cap als estudis d'harmonia moderna i jazz amb els pianistes Ricardo Belda i Cristian Molina, més endavant completa la seua formació amb Chano Domínguez, Bruce Barth, Bernardo Sassetti i Albert Bover.

L'any 2000 se’n va a viure a Madrid, on expandeix la seua trajectòria artística tocant en els millors tablaos i locals de la capital, Casa Patas, Clamores, Suristán o Café Central i diversos teatres.

Forma part de l'espectacle De Casa Blanca a Madrid al costat dels grans artistes com Lole Montoya, Antonio Canales, Sara Baras, Guadiana, Montse Cortés, Joaquín Cortés. També ha col·laborat amb Estrella Morente, Esperanza Fernández, Carmen Linares, entre d’altres. Així mateix, va formar part de la companyia de Rafael Amargo en l'obra Musical Amarg, que va recorrer països com el Brasil, Panamà, França, Alemanya.

Niño de Aurora prové de família de cantaors flamencs i amb tan sols 12 anys ja era teloner d'artistes com Carmen Linares i Paco Cortés. Dins del seu registre, s'atreveix també amb la buleria, el fandango i també amb el tango.

- Més de 40.000 peces i més de 1.000 figures estaran en els dotze diorames amb què comptarà enguany la mostra

- Per tercer any, amb un descans obligat per la pandèmia, l'Ajuntament de Borriana organitza la mostra amb la col·laboració d'AES Click


El regidor de Cultura, Vicent Granel, s'ha reunit amb el representant de l'Associació Espanyola de Col·leccionistes de Playmobil al territori valencià, el borrianenc Francisco Guerola, per a tancar la que serà la tercera edició de l'exposició Univers Playmobil que acull la ciutat de Borriana.

Per tercer any, amb un descans obligat per la pandèmia, l'Ajuntament de Borriana organitza l'exposició “Univers Playmobil” amb la col·laboració d'AES Click que obrirà les seues portes el divendres dia 9 de desembre al CMC la Mercé i es podrà visitar fins al dia 5 de gener.

La mostra ha tingut una gran acollida en les edicions anteriors, reunint més de 15.000 visitants, amb una gran quantitat de ciutadans de Borriana i d’altres ciutats de la província de Castelló, fins i tot de persones d’altres llocs de l'Estat.

Granel ha destacat que la mostra “està convertint-se en una tradició i ja desperta expectació quan s'acosten les festes nadalenques” i, per això, “apostem perquè Borriana siga referent en aquestes dates, un fet que atrau gent de la ciutat, però també d'altres punts de tot l'Estat”.

L'exposició constarà d’onze diorames que s'instal·laran en la sala d'Exposicions del CMC la Mercè i un Betlem que es podrà visitar durant totes les festes, ja que s'exposarà al costat de la vidriera de l'entrada i serà visible des de l'exterior.

En total es podran vore quasi 40.000 peces, que inclouen més de 1.000 clics, un desplegament de fantasia i humor que fascina a grans i menuts i que converteix aquesta mostra en la més gran que s'ha fet mai a la província.

 

Noves activitats

Amb l'exposició de l'Univers Playmobil hi haurà altres activitats complementàries. Per una banda, tindrem el mercadet de col·leccionistes que s'instal·larà els dies 9, 10 i 11 de desembre en el mateix centre, coincidint amb la inauguració.

Per una altra banda, i com a novetat per a enguany, hi haurà projeccions de pel·lícules de Playmobil, que es podran vore de manera continuada en el corredor del claustre. A més, per a anunciar l'arribada de l'exposició a Borriana, l'Ajuntament repartirà 4.000 làmines de Playmobil per a acolorir a tot l'alumnat dels col·legis del municipi, perquè cap xiquet o xiqueta es quede sense participar d'aquest fantàstic univers.

AES Click, l'Associació Espanyola de Col·leccionistes de Playmobil és la responsable del muntatge de l'exposició, que està comissariada pel borrianenc Francisco Guerola, vocal de l'associació a la Comunitat Valenciana.

AES Click és una associació sense ànim lucratiu i el seu objectiu no és un altre que divulgar aquest joguet, que ha esdevingut mític per a tantes persones i ara és vincle d'unió entre generacions. És per això que tots els beneficis que obté de les seues activitats estan destinats a associacions benèfiques relacionades amb diverses problemàtiques infantils.

- Les obres de reparació i restauració, amb un cost de més de 18 mil euros, han acabat amb la retirada de les tanques de protecció


L'Ajuntament de Borriana ha finalitzat les obres de reparació, neteja i remodelació del popular pavelló de la música del camí d’Onda. Un treball que ha suposat una inversió municipal de poc més de 18 mil euros, amb l'objectiu de posar en valor el patrimoni i la història de Borriana.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha destacat que fa més de 15 anys que no es realitzava cap actuació de restauració en el pavelló i l'actuació efectuada ara ha servit per a “revalorar i mantindre aquest espai acollidor i accessible”.

D’aquesta manera, Granel ha subratllat que des del govern municipal “creiem que aquestes obres de restauració eren de compliment obligat, ja que aquest espai és patrimoni cultural i musical de la nostra ciutat” i l'ha emmarcat dins del Pla de Restauració de Patrimoni en la línia d'actuacions de remodelació del municipi entre les quals ja es troben l'entorn de Sant Blai, la torre de Sant Pasqual o la finestra arqueològica del Pla.

En eixa línia, el regidor de Patrimoni ha afegit la intenció de l'executiu de continuar “treballant per convertir Borriana en un lloc més agradable per a viure mostrant i cuidant la història modernista de la nostra ciutat a través d'aquests enclavaments”.

Les obres, que ja han estat acabades pel consistori, han consistit en la restauració de l'estructura amb la reparació de la socolada de llautó i xapa galvanitzada, neteja de la coberta, restauració de les 16 gàrgoles i de les 7 baranes, i muntatge de les lires centrals en 3 baranes. Així mateix, la retirada dels grafitis ha suposat una despesa de 1.500€.

 

Quiosc modernista

El pavelló primitiu va ser construït i finançat per la Societat Filharmònica Borrianenca, va ser inaugurat el 3 de febrer de 1916. En els anys cinquanta va ser enderrocat i va tornar a construir-se de manera idèntica a l'original en 1988.

Tant el Pavelló de la Música com el quiosc de gelats modernista es van construir a l'inici de l'antiga avinguda de Castelar, que era el lloc de passeig del veïnat en direcció a l'estació.

En el seu moment, amb el quiosc de gelats, el pavelló va suposar un símbol de refinament i modernitat ostentosa de la flamant ciutat tarongera de principis de segle, gràcies a l'extremada delicadesa del seu disseny en fusta i els detalls, sobre una planta octogonal que disposa fins i tot de soterrani.