• El divendres que ve, 1 de desembre, seran teloners de la companyia València Dancing Forward

 

Burriana (27.11.23).- L'alumnat de l'àrea de dansa del Centre Municipal dels Arts de Burriana s'ha sumat a una bona causa i ha participat en la gala anual que organitza l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) en el municipi veí de Nules. D'aquesta manera, a més de participar en un acte solidari, els alumnes han tingut l'oportunitat de pujar-se a l'escenari i posar en pràctica tot el que es treballa a les aules.

Per a l'ocasió, el grup juvenil de Danses Tradicionals va posar en escena la “Arenilla”, ball tradicional de Burriana, i el Ball de la Xixarra de Biar. Coordinats pel seu professor Xavi Ripollés i perfectament abillats, els alumnes van deixar patent que el folklore valencià està més viu que mai.

Per part seua, l'alumnat del Taller Coreogràfic de Dansa Espanyola i del Taller de Dansa Contemporània La Irregular van estrenar “De verdá”, una coreografia de nova creació que fusiona les tendències actuals del moviment contemporani amb l'evolució del folklore gallec. Esta peça, inspirada en el significat del que suposa ser artista, és el resultat del treball conjunt de Melissa Usina, professora de Dansa Contemporània, i Ana Llopis, directora del Centre Municipal de les Arts.

Així mateix, les alumnes del Taller Coreogràfic de Dansa Espanyola també van interpretar la “Farruca” de Manuel Granados, tot un clàssic dins del repertori de dansa i guitarra.

En la gala de dansa, presentada per la pianista Laura Redón, també van participar les escoles RITME (Vall d'Uixó), PR Moviments (Castelló), Show Dance (Burriana), Marina Lluna (Vall d'Uixó), Swing (Almassora), Urban Danse Studio (Vall d'Uixó), Shalomara (Vall d'Uixó), Eva Quintana Escola de Ball (Castelló) i Passos (Nules).

Actuació junt a la companyia Valencia Dancing Forward

D'altra banda, este divendres 1 de desembre a les 20.00 hores, la companyia València Dancing *Forward aterra en el Teatre Payà de Burriana per a presentar el seu nou espectacle de dansa contemporània, compost per peces d'importants coreògrafs. Este projecte, fundat pels ballarins Joan Crespo, Laura Bruña i Elizabeth Taberner, és pioner a Espanya i ofereix formació artística i professional per a ballarins de Dansa Contemporània.

Cal esmentar que el Taller Coreogràfic de Dansa Espanyola i el Taller de Dansa Contemporània La Irregular participaran com a teloners de l'espectacle. Tota una oportunitat per a l'alumnat. Des de la Regidoria de Cultura, el regidor Jesús Albiol, destaca que iniciatives com esta “són necessàries perquè els futurs ballarins del Centre Municipal de les Arts prenguen contacte amb l'escenari i se senten com a vertaders professionals”.

L'escenari del CMC La Mercé ha albergat l'actuació en homenatge a la patrona de la música

Burriana. 23.11.23 Els alumnes de l'àrea de Música del Centre Municipal dels Arts Rafel Martí Viciana de Borriana han festejat el dia de Santa Cecilia amb un concert commemoratiu. Sota la coordinació dels professors Elena Lapuerta, Lydia Martín i Vicent Blasco, l'alumnat de Guitarra, Cor i Vent-metall del Conservatori Elemental de Música Abel Mus i l’Escola Municipal de Música Pasqual Rubert han interpretat diversos temes musicals en l'escenari del CMC La Mercé.

“Iniciatives d'aquest tipus són necessàries i serveixen perquè l'alumnat puga posar en pràctica tot allò que aprenen a l'aula”, explica el regidor de Cultura, Jesús Albiol, qui reconeix el treball del departament de Música en pro del creixement artístic dels estudiants. Per part seua, la directora del Centre Municipal dels Arts de Burriana, Ana Llopis considera que la pràctica escènica és necessària: “desenvolupar el sentit interpretatiu és una cosa fonamental per a les persones que estudien art i des de l'equip directiu volem apostar per activitats en les quals l'escenari siga protagonista”.

Per a obrir el concert, el quartet de guitarra format per Raúl Bornes, Mar Barruguer, Lucas Jiménez i Elena Lapuerta, ha interpretat a quatre mans el tema “Billie Jean”, de Michael Jackson. Seguidament, l'Orquestra de Guitarres ha interpretat “Moon River” i “Els Xics del Cor”, tots dos temes molt aplaudits entre el públic.

 

Després d'aquesta primera intervenció del departament de Corda, ha sigut el torn del Conjunt de Vent i Percussió. Els alumnes han interpretat “March Along”, “Beetle Blues”, “House Party” i “Quick Step”. Aquests quatre temes han estat protagonitzats pels estudiants de 3r i 4t del Conservatori Elemental de Música Abel Mus.

Per a tancar el concert commemoratiu de Santa Cecilia, el Centre Municipal dels Arts ha fet el seu xicotet homenatge a la Zarzuela, gènere musical representatiu de la societat espanyola del segle XIX. L'Orquestra de Guitarres i el Cor del Conservatori Elemental de Música Abel Mus ha posat en escena les peces “Ronda dels enamorats” (La del Soto del Parral, Soutullo i Vert), “Seguidilles” (La Revetla del Colom, Tomás Bretón) i “Marxa de l'amistat” (Els Esparvers, Jacinto Guerrero).

El ADI organitza aquesta jornada lúdica en col·laboració amb Centre Municipal dels Arts

Burriana.- ( 21.11.23) Més de 180 persones han sigut protagonistes de la iniciativa lúdica “Juguem en família”, organitzada pel ADI en col·laboració amb el del departament de Jardí  Artístic del Centre Municipal dels Arts Rafel Martí de Viciana. Així doncs, durant el matí del dissabte, les aules del centre s'han transformat per a acollir una nova edició d'aquestes activitats, dirigides als xiquets d'1 a 3 anys i a les seues famílies.

Gràcies a aquests tallers, des del ADI, descobreixen a les famílies diversos recursos per a impulsar la interacció positiva a través del joc. Amb tot, el que es projecta és evitar que les pantalles formen part de l'oci a edats primerenques i s'aposte per una altra mena d'activitats. “Per al Centre Municipal de les Arts és fonamental oferir activitats d'aquest tipus per a impulsar el desenvolupament intel·lectual dels més xicotets i, per això, és un plaer poder col·laborar amb el treball del ADI”, explica el regidor de Cultura, Jesús Albiol. Per part seua, la regidora de Benestar Social, Isabel Monfort, ha visitat els tallers, al costat del regidor Mario Trullén, per a conéixer en primera persona el treball realitzat.

Així doncs, durant la jornada d'aprenentatge, les famílies han participat en tres activitats diferents. La primera d'elles ha sigut el racó “Juguem a ser...” en el qual els participants han realitzat el joc simbòlic de convertir-se en les professions que més els han interessat. Una altra activitat ha sigut el racó “Experimentem amb les mans”, en el qual s'han impulsat tasques de motricitat fina. Finalment, els assistents a la jornada lúdica han comptat amb el racó “En moviment”, en el qual s'han impulsat tasques de psicomotricitat.

 

Tant des del ADI com des de la coordinació de Jardí Artístic del Centre Municipal dels Arts, valoren positivament la resposta per part de les famílies que han participat i destaquen la involucració en pro del desenvolupament infantil.

 

 

 

Els mestres Jesús Lozano i Amelia Vega imparteixen sengles classes de ball flamenc amb la col·laboració del guitarrista Héctor Delgado

 

Burriana. (20.11.23). El Centre Municipal dels Arts Rafel Martí de Viciana ha celebrat el Dia Internacional del Flamenc en gran. L'alumnat d'aquesta especialitat s'ha calçat els talons, les pentines i els volants per a reivindicar aquest art com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.Per a l'ocasió, l'alumnat ha protagonitzat un flashmob i s'han organitzat sengles classes magistrals amb els mestres Jesús Lozano i Amelia Vega.

 

Des de la regidoria de Cultura, “donem suport a la difusió d'aquest art que és, sens dubte, el gènere artístic espanyol per antonomàsia i és fonamental fer-lo de manera pedagògica des de les aules del centre”, apunta el regidor Jesús Albiol. Per part seua, la directora del Martí de Viciana, Ana Llopis, explica que “per a tot l'equip del centre és clau impulsar la formació de l'alumnat i oferir-los al·licients, per això, hem comptat amb els reconeguts mestres Jesús Lozano i Amelia Vega perquè aporten el seu granet d'arena els nostres ensenyaments”.

 

Així doncs, tots dos mestres han impartit classe en nivell iniciació i nivell mitjà/avançat. D'una banda, Jesús Lozano ha treballat Fandangos amb l'alumnat d'iniciació i Alegries per a l'alumnat més avançat. D'altra banda, Amelia Vega ha sigut l'encarregada d'impartir una classe de Tangos en el nivell d'iniciació i Soleá per a l'alumnat del nivell avançat. Tots dos professors destaquen per la seua trajectòria i professionalitat, comptant els dos amb experiència al capdavant de la docència en els centres més reconeguts de Madrid. A més, la seua capacitat de treballar amb diversos nivells dins d'un mateix grup ha sigut perfecte per a poder adaptar-se a les demandes de l'alumnat.

 

Cal esmentar que, en totes les classes, gratuïtes per a tot l'alumnat, els mestres han comptat amb el suport del guitarrista Héctor Delgado, component actiu de l'Associació Flamenca Juan Varea i la presència de la qual ha sigut essencial perquè els alumnes entengueren la importància de ballar al cante.

 

Flamenc al carrer

 

Per a completar les activitats d'aquesta celebració, les alumnes de l'especialitat de Flamenc, dirigides pel professor, Antonio Jumillas, han eixit al carrer per a participar en un flashmob. Sota la música de María Toledo, tot el grup ha omplit la plaça de La Mercé i han ballat el conegut tema de la popular artista “El Sol, la sal, el so”.

 

La iniciativa ha sido compartida en redes sociales y se ha grabado un vídeo con el objetivo de difundir este trabajo de todo el equipo de flamenco.

  • El dispositiu de vigilància establit pels agents del cos de seguretat, en coordinació amb la Guarderia Rural, assegurarà la correcta traçabilitat de la càrrega transportada i la prevenció de furts en les plantacions

Burriana (15.11.23).-  El servei psicopedagògic d'atenció a la infància de l'Ajuntament de Burriana (ADI), amb la col·laboració del departament de Jardí Artístic del Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana, han organitzat una nova edició de “Juguem en família”, un compendi d'activitats dirigides als xiquets d'1 a 3 anys i a les seues famílies. Així doncs, el dissabte que ve 18 de novembre, de 10.15 a 12.00 hores, les aules Centre Municipal de les Arts de Burriana, acolliran estos tallers infantils.


Amb esta jornada educativa, des del ADI, “oferim recursos per a facilitar a les famílies la interacció positiva amb els més xicotets a través del joc, evitant oferir pantalles en una edat tan primerenca”. Amb tot, durant les activitats que s'han preparat, adults i xiquets gaudiran amb diferents propostes i recursos lúdics. I és que l'objectiu no és un altre que el de compartir junts joc i aprenentatge.

Per part seua, el regidor de Cultura, Jesús Albiol, destaca la importància de la jornada:”És fonamental facilitar des del Centre Municipal de les Arts la col·laboració entre totes dues regidories per a afavorir el desenvolupament infantil”. Albiol considera que esta jornada és, sens dubte, “perquè els xiquets descobrisquen activitats en companyia de la seua famílies”.

 

 


Tres tallers diferents en pro de la diversió en família


Per a la jornada lúdica, l'organització ha preparat tres tallers pels quals podran anar passant els assistents per grups: el racó “Juguem a ser...”, el racó “Experimentem amb les mans” i el racó “En moviment”. En les activitats, els xiquets i les seues famílies realitzaran activitats de joc simbòlic, comunicació, psicomotricitat i activitats sensorials.Les persones que estiguen interessades a participar de les jornades lúdiques, poden inscriure's trucant al telèfon del ADI (964 033 208), de dilluns a divendres de 09.00 a 14.00 hores, o bé cridant al Centre Municipal dels Arts Rafel Martí de Viciana (964 033 230), de dilluns a divendres de 15.30 a 19.00 hores.

  • L'artista gràfica ha creat un disseny que conjuga les 4 arts que s'imparteixen en el centre

Burriana (14.11.23).- L'alumnat infantil i juvenil del Taller d’Arts Plàstiques del Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana ha tingut l'oportunitat de participar en una masterclass d'il·lustració editorial, a càrrec de Dakota Hernández. Per a l'ocasió, l'artista gràfica ha creat una il·lustració en homenatge a l'art i en ella prenen protagonisme la música, la dansa, el teatre i les arts plàstiques.

La sessió pedagògica va donar principi amb una presentació i una breu introducció pràctica del què és la il·lustració. Per a això, Dakota Hernández va utilitzar exemples gràfics de treballs propis i de reconeguts artistes, amb la finalitat de que els alumnes pogueren prendre consciència de la importància que tenen les il·lustracions per a donar consistència als textos. Després de veure diversos exemples pràctics, la il·lustradora va presentar la creació “Arte, solo arte”, una composició creada especialment per al Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana i en la qual es conjuguen les quatre especialitats artístiques que s'imparteixen en el centre.

Seguidament, els alumnes van agafar paper i llapis i van començar la seua experimentació artística per a crear les seues pròpies composicions sobre la base de les idees de la il·lustradora convidada. Dakota Hernández va estar revisant els dibuixos i compartint idees amb l'alumnat participant, amb l'objectiu que cada persona poguera crear la seua pròpia il·lustració.

 

A més de presentar el llibre “Erika i la dansa”, la Doctora en Dansa Educativa Fátima Moreno ha impartit una formació per a professorat

Burriana (11.11.23).- Amb l'objectiu de potenciar les activitats formatives per a alumnat i professorat, el Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana de Burriana ha acollit dos dies de jornades dedicades a l'Educació Emocional Artística, de la mà de Fátima Moreno, Doctora en Pedagogia de la Dansa Educativa i professora del Conservatori Superior de Dansa Ángel Pericet de Màlaga. D'una banda, l'alumnat de Jardí Artístic, Pre Dansa i Formació Elemental de Dansa van assistir a una vesprada de conta conte en l´Auditori Juan Varea. Fátima Moreno va presentar el seu llibre “Erika i la dansa”, una història d'autosuperació en la qual queda clar que ningú pot impedir que s'aconseguisquen els somnis. Per a l'ocasió, l'autora de l'obra va presentar el llibre a mode de conta conte i comptant amb la participació activa de l'alumnat. La història se centra en la vida d'Erika, una xiqueta amb diversitat funcional l'actitud de la qual permet fer tot el que es proposa. En el conte, la protagonista i la seua cadira de rodes viuen diverses aventures en les quals l'art és la clau per a superar qualsevol obstacle.

I és que amb aquesta narració infantil, Fátima Moreno pretén ampliar la visió sobre la pràctica de la dansa, i l'art en general, i eliminar les barreres. Per a això, plasma en un conte il·lustrat la història d'autosuperació d'Erika. A més d'una projecció d'un vídeo-dansa, la presentació va comptar amb la col·laboració de Martina, alumna de l'especialitat de Dansa Clàssica, per a interpretar a la somiadora Erika.

Jornades de Formació per a professorat

 

D'altra banda, l'estada de Fátima Moreno a Burriana també ha servit per a impartir el curs “Si ballem és més fàcil”, dirigit a tot el professorat del Centre Municipal de les Arts. Durant dues sessions, els participants han desenvolupat propostes i activitats per al treball a l'aula utilitzen-do les dansa i músiques del món com a eix connector.

Per part seua, el regidor de Cultura, Jesús Albiol, ha acudit al Centre Municipal de les Arts durant la formació per a conéixer en primera persona les activitats. Durant la seua visita ha pogut xarrar amb Fátima Moreno i intercanviar impressions sobre les activitats formatives que ofereix el centre. Així mateix, des del Centre Municipal de les Arts, “volem posar en valor el treball de Fátima Moreno, ja que és una de les poques especialistes que existeixen en la matèria i és pionera en donar formació de professorat en escoles municipals de música i dansa”, explica la directora Ana Llopis.

Sota la premissa d'Hermann Regner que la música, la dansa i l'art són elements essencials en la vida de les persones, Fátima Moreno ha impartit una formació en les quals ha donat eines clau per a educar a través de la dansa, la música i les arts plàstiques, potenciant la creativitat com a part fonamental en el desenvolupament integral de l'alumnat.

En el curs s'han treballat propostes metodològiques de moviment corporal i activitats aplicades l'aula de Música i Moviment, Música i Dansa, permetent treballar de manera lúdica els continguts propis de cada edat. Gràcies a la selecció de cançons, ritmes, Danses-Joc i Danses del Món, el professorat ha pres part d'activitats que estan ideades per a implementar-se de manera senzilla en classe.

Amb tot, el curs ha servit perquè el professorat amplie eines per a despertar l'interés de l'alumne per l'art en general, ampliar el seu repertori i potenciar la creativitat com a part d'un proces dinàmic. Així mateix, aquestes jornades de formació han permés l'adquisició de destreses i  tecniques necessàries per a posar en pràctica amb l'alumnat, treballant conceptes bàsics en el procés d'ensenyament i aprenentatge com són l'observació, la imitació, l'exploració, la improvisació i la composició.

 

El Centre Municipal dels Arts de Burriana inaugura un cicle de classes magistrals

Burriana (04.11.23).- El ballarí i coreògraf Manuel Garzón ha inaugurat les classes magistrals d'aquest curs en el Centre Municipal dels Arts Rafel Martí de Viciana de Burriana. Amb motiu del Dia Mundial del Ballet, l'alumnat del departament de Dansa ha gaudit d'una classe magistral de dansa clàssica. Així doncs, el mestre, coordinador de l'àrea de Dansa Clàssica de l'Escola Municipal de Dansa de Móstoles ha impartit una classe completa, amb barra i centre, acompanyat pel pianista César Carro.

Durant la sessió, les alumnes de l'especialitat de Dansa Clàssica han tingut l'oportunitat de compartir experiències amb el mestre Manuel Garzón, al mateix temps que li han pogut traslladar les seues inquietuds artístiques. Començant pels pliés i tendús, les alumnes han realitzat una barra completa, en la qual el mestre convidat ha anat donant les correccions oportunes. Seguidament, han donat inici els exercicis de centre, en els quals Manuel Garzón ha buscat potenciar la qualitat del moviment i enriquir les aptituds de les alumnes.

En paraules del regidor de Cultura, Jesús Albiol, “per a nosaltres és clau oferir aquest tipus de cursos que complementen les activitats docents de l'aula i els aporten noves experiències als alumnes”. I és que des del centre, “apostem per la qualitat de la formació i, per això, és fonamental comptar amb la col·laboració de mestres reconeguts en les diferents àrees l'experiència artística de les quals suma valor”, explica la directora del Centre Municipal dels Arts, Ana Llopis. En el cas de Manuel Garzón, destaca per la seua dilatada trajectòria artística com a coreògraf del Ballet Nacional Dominicà, Ballet Clàssic i Modern Municipal de Paragüay i el Ballet de Cambra de Madrid, així com docent en l'Institut Superior de Dansa Alicia Alonso i en la Universitat Rei Joan Carles de Madrid.

 

Il·lustració i flamenc per al que queda d'any

Pel que respecta a la resta de classes programades, el pròxim 10 de novembre, la il·lustradora valenciana Dakota Hernández serà l'encarregada d'impartir un taller als alumnes de Dibuix i Pintura. Per a l'ocasió, l'artista dels traços ha preparat una il·lustració d'un text en el qual es fa un homenatge a l'art i el que aquest representa per al centre.

Continuant amb les activitats previstes, el pròxim 18 de novembre, serà el torn del flamenc amb motiu del Dia Internacional del Flamenc. Així doncs, els alumnes d'aquesta especialitat podran gaudir de sengles màster class a càrrec dels mestres Jesús Lozano i Amelia Vega. Cal esmentar que tots dos mestres compten amb una dilatada experiència tant com docents, com a artistes en actiu.

Amelia Vega destaca per la feminitat del seu ball i l'ús dels elements (bata, mantó, ventall o barret), mentre que Jesús Lozano aposta per la inclusió del toc d'escuradents en els seus muntatges. Tots dos destaquen per la seua labor pedagògica, desenvolupada principalment a Madrid, així com el seu paper com a jurat especialista en diferents certàmens de dansa.

Totes les classes i trobades artístiques són gratuïts per a l'alumnat del Centre Municipal dels Arts. Per a alumnes externs, les taxes de participació són de 6,40€ l'hora. Per a les inscripcions, es pot enviar un email info@cmeviciana.es, telefonar al 964 033 230 o enviar un WhatsApp al 674 356 639.