Programación cultural de Burriana para las Navidades de 2021
  • La companyia local Bambolina Teatre estrenarà l'obra Los cuerpos desnudos el divendres 3 de desembre al Payà
  • El diumenge 5, Borriana es convertirà en la capital del joc La Fallera Calavera, amb un torneig de matí i l'obra de teatre de vesprada

La cultura torna a estar present durant les dates nadalenques i, enguany, amb una programació més completa que mai. La música de la Jove Orquestra de la Generalitat, la dansa del Ballet de Moscou, el teatre de Bambolina Teatre i l'exposició de Playmobil Universal seran els plats forts d'una programació que completaran les agrupacions musicals locals durant tot el mes de desembre.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha destacat “el nivell de programació perquè puguen xalar les persones de totes les edats en unes dates tan assenyalades com les nadalenques, amb música, dansa, teatre i els tan esperats Playmobil”.

Enguany, a més, se n'afig als concerts un d’especial, ja que la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana torna a visitar el Teatre Payà. En aquest cas, com a primer acte de l'any 2022.

La programació arranca aquest divendres 3 de desembre amb l'obra de la companyia de teatre local Bambolina Teatre Los cuerpos desnudos, una oportunitat per a poder gaudir de teatre de qualitat i, a més, realitzat per una companyia de Borriana. El mateix dia de vesprada, a les 18h, la Mercè acollirà al contacontes Felip Kervarek, que oferirà una funció per als més xicotets amb l'espectacle Cada racó té el seu conte.

El diumenge 5 de desembre, Borriana es convertirà en la capital del joc de cartes La Fallera Calavera, ja que acollirà de matí un torneig al CMC la Mercè i, de vesprada, la representació de l'obra de teatre que porta el mateix nom. Una oportunitat per a viure un dia complet d'un dels jocs de cartes valencians més coneguts, en el qual apareix la carta del Coent de Borriana.

El divendres 10 de desembre serà el moment esperat de la inauguració de l'exposició Playmobil Universal, que tanta expectació va aconseguir en la primera edició, i ara arriben per a superar els mons que van construir.

L’endemà, dissabte 11, desembarca en la capital de la Plana Baixa el Ballet de Moscou amb El llac dels Cignes, una oportunitat única per a vore un espectacle de primer nivell a Borriana i al Teatre Payà.

Una setmana després, el dijous 16 de desembre a les 20h al Teatre Payà tindrem a la Banda de la Universitat Jaume I, amb el concert titulat La banda és un musical que tindrà caràcter benèfic a favor de Creu Roja Borriana.

El divendres dia 17 a les 18h s'inaugurarà el tradicional Betlem de Sant Blai a l'ermita del patró i el Betlem de Playmobil al CMC Mercè a les 19h, complementant l'exposició Univers Playmobil.

El mateix dia 17 a les 21h al Teatre Payà tindrà lloc la Zambomba flamenca de La mar de flamenca. Un espectacle que obrirà el Nadal al Teatre Payà i que va tindre molta acceptació en la primera edició.

Concerts d'agrupacions locals

A partir d'aquest cap de setmana les agrupacions locals seran les protagonistes. El dissabte dia 18 a les 19h al Teatre Payà serà el torn de l'Orquestra Jove i la Simfònica de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca, sota la direcció de Pedro Gilabert i Victor Yusà, respectivament.

El diumenge dia 19 a les 12h, el Cor Carnevale, dirigit per José Ramón Calpe, oferirà el seu concert de Nadal a l'església de la Mercè i, el mateix dia, a les 19h al Teatre Payà, la Banda Simfònica de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca oferirà el seu tradicional concert nadalenc sota la direcció de Norma Comes Vidal.

Com és habitual el 26 de desembre, la Coral Borrianenca oferirà el seu concert. Amb el programa titulat Les llums del Nadal, serà el XXXVIII concert de Nadal de la veterana formació coral borrianenca, que estarà dirigida per Jordi Ràfols Duch.

Per a tancar l'any, el dijous 30 de desembre a les 19.30h serà el torn de la Banda Jove de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca, dirigida per Norma Comes Vidal.

L'any 2022 s'obrirà musicalment el 4 de gener al Teatre Payà amb el concert de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana que torna a visitar el nostre teatre. En aquest cas, la prestigiosa formació orquestral interpretarà La tempesta de Txaikovski i la Simfonia número 7 de Dvořák sota la direcció de Pablo Rus Broseta.

Totes les entrades per als espectacles que no són gratuïts es poden aconseguir en <www.entradesborriana.com> i en Buraudio (l’Escorredor, 58) el dimarts de 10h a 13h i dimecres i dijous de 17h a 19h. Com és habitual, els concerts de les agrupacions locals seran gratuïts fins a completar l’aforament. Tots els espectacles compliran amb les mesures sanitàries vigents.

- La competició del joc de cartes està prevista per a diumenge que ve, dia 5 de desembre, a les 10 hores al CMC la Mercè

- Les persones interessades a apuntar-se al torneig han de dirigir-se a la consergeria del CMC la Mercè, presencialment, o al telèfon 964510010

- El mateix dia de vesprada, el Teatre Payà acollirà la representació de l'obra de teatre sobre la fallera calavera de la companyia Floc Teatre


L'Ajuntament de Borriana ha obert el termini d'inscripció gratuïta per a participar en el torneig del joc de cartes La Fallera Calavera previst per a diumenge que ve, dia 5 de desembre, a les 10h al CMC la Mercè. La inscripció és limitada a cent participants per ordre d'arribada.

El torneig, organitzat per zombipaella.com, complementarà la representació de l'obra de teatre sobre la fallera calavera de la companyia Floc Teatre que es representarà en el Teatre Payà la mateixa vesprada a les 19h. Els dos esdeveniments estaran adaptats a la normativa sanitària vigent.

Les persones interessades a apuntar-se al torneig han de dirigir-se a la consergeria del CMC la Mercè, presencialment, o al telèfon 964510010. La persona guanyadora del torneig obtindrà dos cartes exclusives del joc i les cinc persones finalistes rebran una invitació per a l'obra de teatre.

Així, el mateix dia del torneig, el Teatre Payà acollirà una de les primeres representacions de l'obra de teatre La Fallera Calavera de la companyia Floc Teatre, escrita per Eduard Costa i Enric Aguilar.

La representació comptarà amb Pau Blanco, Miryam Garcés, Mila Fernández, Jano de Miguel i Amadeo Llach, en la part interpretativa. L'argument de l'obra està basat en el famós joc de cartes, i transporta el públic a l'any 2707, quan una fallera torna a la vida la nit de Tots Sants i es veu obligada a jugar al joc que porta el seu nom perquè el seu esperit estiga en pau per sempre.

En aquesta aventura no estarà sola, ja que la Bellea del Foc d'Alacant i la Reina de les Festes de Castelló, que han mort en estranyes circumstàncies i ara són també zombis, l’acompanyaran en el joc. L'objectiu és arribar a Benidorm on un poder ocult ha afegit el xoriç a la recepta de la paella i ha instaurat l'arròs amb coses.

Pel camí es trobaran amb la Dama d'Elx, Tombatossals, Jaume I i el Capità Moro d'Alcoi, Paquito el de la Tomatina de Bunyol i, fins i tot, Joan Monleon i les seus monleonetes. El públic també haurà d'ajudar les tres festeres perquè la història acabe bé.

Les entrades, a 5 euros en platea i 4 en l’amfiteatre, amb els pertinents descomptes, es poden adquirir en la nova plataforma de venda d'entrades <www.entradesborriana.com> i, presencialment, en Buraudio (l’Escorredor, 58) els dimarts de 10h a 13h i dimecres i dijous de 17h a 19h. També en les taquilles del teatre una hora abans de la funció.


La Tremendita homenajeará en Burriana a Juanito Varea
  • El dissabte 27 a les 20 hores l'andalusa pujarà a l'escenari del Teatre Payá amb el burrianense Patxi Ojana com a teloner


La cantaora Rosario la Tremendita oferirà aquest dissabte 27 de novembre un homenatge al cantaor borrianenc Juanito Varea en el Teatre Payà de Borriana, on estarà acompanyada del borrianenc adoptiu Patxi Ojana com a teloner.

L'andalusa, que pujarà a l'escenari a les 20 hores, a més de brindar homenatge al reconegut intèrpret borrianenc, també farà un repàs per l'art de la Paquera de Jerez, Lola Flores o Marchena, entre altres mestres, amb un espectacle en què els cantes per alegries, per seguiriyas, les soleàs per buleries i els tangos, estaran presents.

Rosario Guerrero, segona cita del festival Sons Flamencs, busca a través del seu estil personal i la seua tècnica vocal homenatjar les seues arrels, als mestres que la van precedir i dels quals beu en els seus espectacles.

Aquesta cantaora, compositora, productora, lletrista i instrumentista és considerada una de les més importants renovadores del flamenc, combinant l'estudi de la tradició amb un esperit renovador i investigador, com demostra en les seues últimes obresA tiempo, Fatum, Quasida o Delirium tremens. I així, en el seu últim treball, Tremenda, explora profundament aquesta dicotomia entre el que és tradicional i la contemporaneïtat, a base d'experimentació.

La trianera, que ha sigut reconeguda a tot el món i nominada en diverses ocasions als premis Grammy Llatins, arriba dissabte que ve com a cap cartell al Payà, acompanyada del bateria, percussionista i programador Pablo Martín Jones, en una jornada que obrirà el teló el grup local Patxi Ojana com a artista convidat.

Les entrades es poden adquirir des de 15 euros en Buraudio (C/ l’Escorredor, 58) els dimarts de 10h a 13h i els dimecres i dijous de 17h a 19h o a través de la Mar de Flamenca, enviant un email a <lamardeflamenca@gmail.com> o cridant al telèfon 692300293. També es poden adquirir online a través de <www.entradesborriana.com> i de <www.enterticket.es/eventos/rosario-la-tremendita-100831>.

Valencia Dancing Forward 2021

- La companyia València Dancing Forward reuneix 14 dels millors alumnes europeus per a representar cinc peces en el nou espectacle


Diumenge que ve 21 de novembre, a les 19 hores, el Teatre Payà acull la presentació del muntatge VDF 2021 de la companyia valenciana de ball València Dancing Forward.

Aquesta jove companyia, que naix com una associació sense ànim lucratiu, busca un model entre el formatiu i el professional, i treballa per a garantir la projecció professional de joves ballarins en formació.

La companyia, codirigida per Laura Bruña, Joan Crespo i Elisabeth Taberner busca, a més, donar a conèixer a la societat la professionalització de la dansa i els seus beneficis socials.

D'aquesta manera, el projecte és un pont entre l'educació i la vida professional, en el qual 14 dels millors ballarins de les escoles europees més importants treballen peces de coreògrafs de reconegut prestigi internacional i de joves promeses durant períodes de quatre mesos.

En aquesta ocasió, compten amb els coreògrafs Jenna Lee de Regne Unit, Philip Taylor d'Alemanya, Gustavo Ramírez d'Alacant, José Carlos Blanco de Madrid i Alba Castillo de València.

Els ballarins i ballarines que interpretaran les cinc peces que formen l'espectacle són Kevin Au (Suècia), Ainhoa Segrera (València), Juan Esteban Serna (Colòmbia/Espanya), Eva Estelas (València), Marc Comellas (Catalunya), Zoe Wojcik (França), Theo Vanpop (França), Beth Andrews (Espanya/Regne Unit), Herman Keim (Noruega), Novella Petrucci (Itàlia), Adrián Gago (Catalunya), Silje (Noruega), Fernando Cencillo (València) i Lucía Moraleda (Alacant).

Les entrades estan a la venda per un preu de 5 euros en platea i 4 en l’amfiteatre, amb els habituals descomptes, i es poden adquirir en www.entradesborriana.com, que a partir d'aquest moment començarà a oferir la venda d'entrades per a tots els espectacles del Teatre Payà. La venda presencial serà en Buraudio (carrer l’Escorredor, 58) dimarts de 10h a 13h i dimecres i dijous de 17h a 19h, o a les taquilles del teatre una hora abans de cada funció.

3 Cabrers Borriana

- L'obra d'improvisació es farà demà divendres 19 de novembre a les 18 hores al CMC la Mercè


Aquest divendres 19 de novembre a les 18 hores, la Biblioteca Municipal de Borriana celebra els 30 anys en la ubicació actual al CMC la Mercè amb l'espectacle de teatre infantil 3 Cambrers, de la companyia castellonenca Improplana Plus.

Es tracta d'un espectacle basat en la improvisació i l'humor, en què el mateix públic, entre el qual els més xicotets seran protagonistes, anirà demanant el títol de les històries que volen vore i els actors les improvisaran tot seguit, de i així serviran un exquisit i fresc menú d'arts escèniques.

Com ha explicat el regidor de l'àrea, Vicent Granel, “la idea és dinamitzar l'entorn de la biblioteca per a promocionar aquesta important institució de la ciutat, i més encara per als més menuts de casa, per a acostar-los a la biblioteca i a les seues històries”.

La representació s'emmarca en la programació trimestral de la regidoria de Cultura, en col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultural (IVC). L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament i l'espectacle estarà adaptat a la normativa sanitària vigent.

Fallera Calavera Borriana

- De matí, a les 10 hores, es jugarà una competició del popular joc de taula al CMC la Mercè

- El Payà acollirà de vesprada, a partir de les 19 hores, l'obra de teatre homònima


Diumenge que ve, 5 de desembre, a les 10 hores començarà a Borriana el torneig del joc de cartes de la Fallera Calavera, organitzat per zombipaella.com al CMC la Mercè. Aquest campionat complementarà la representació de l'obra de teatre sobre aquest personatge que pujarà a l'escenari del Payà la vesprada del mateix diumenge a les 19 hores.

La jornada dedicada al popular joc de cartes valencià començarà el matí del diumenge amb el torneig a la Casa de la Cultura, en què la persona que guanye obtindrà com a premi dos cartes exclusives del joc i les finalistes, invitacions per a l'obra de teatre de la vesprada.

La participació en el campionat de cartes serà gratuïta i limitada a 100 participants per ordre d'inscripció, que es farà presencial a la consergeria del CMC la Mercè o a través del telèfon 964 510010.

A la vesprada, a les 19 hores, serà quan el Teatre Payà aculla una de les primeres representacions que es fan a tota la Comunitat Valenciana de l'obra la Fallera Calavera, homònima del joc de cartes. Així, la companyia Floc Teatre pujarà a l'escenari per a presentar al públic l'obra, escrita per Eduard Costa i Enric Aguilar, que comptarà amb Pau Blanco, Miryam Garcés, Mila Fernández, Jano de Miguel i Amadeo Llach.

L'argument de l'espectacle es basa en el famós joc de taula, que traslladarà els assistents fins a l'any 2707, quan una fallera retorna a la vida la nit de Tots Sants. D’aquesta manera començarà una aventura en què estarà acompanyada pels zombis de la Bellea del Foc d'Alacant i la Reina dels Festes de Castelló. El seu objectiu serà arribar a Benidorm, en què un poder ocult ha afegit xoriç a la recepta de la paella instaurant l'arròs amb coses.

Pel camí, les tres festeres es trobaran amb personatges com la Dama d'Elx, Tombatossals, Jaume I o el Capità Moro d'Alcoi, en una carrera en què demanaran l'ajuda del públic per a acabar amb l'arròs amb coses i així poder descansar en pau per a tota l'eternitat.

Les entrades tenen un preu de 5 euros en platea i de 4 en amfiteatre, i es podran adquirir amb els habituals descomptes que ofereix el Payà. Es poden adquirir en la plataforma www.entradesborriana.com i presencialment en Buraudio (carrer l’Escorredor, 58) els dimarts de 10h a 13h i els dimecres i dijous de 17h a 19h. Es podrà accedir a les butaques una hora abans de la funció i tant el torneig com l'obra de teatre estaran adaptats a la normativa sanitària vigent.

 
 
 
Biblioteca 30 anys

• Una exposició fotogràfica, jornades de portes obertes, un escape room, un torneig de la fallera calavera i teatre infantil seran algunes de les activitats que animaran la biblioteca entre novembre i desembre

La Biblioteca Municipal de Borriana està de celebració, ja que es compleixen 30 anys des que el 18 de novembre de 1991 obrira les portes i començara a oferir el servei de préstec de llibres en la seu actual en el CMC la Mercè.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, juntament amb la directora de la Biblioteca Municipal de Borriana, Amparo Ríos, i personal de la biblioteca, han donat a conèixer les activitats amb què se celebraran els 30 anys, entre les quals hi haurà una exposició fotogràfica, visites guiades, una jornada de portes obertes, un escape room, un torneig de la fallera calavera i teatre infantil.

Aquestes són algunes de les activitats que dinamitzaran la biblioteca entre novembre i desembre per a celebrar els sis lustres de funcionament oferint literatura als borrianencs i a les borrianenques. Sobre aquest tema, Granel ha agraït “el treball diari de les treballadores de la biblioteca per a fomentar la lectura, que fa que cada any s'aconseguisca un molt bon índex de préstecs de llibres per habitant”.

D’aquesta manera, la institució vol celebrar els seus 30 anys amb l’oferta de tot tipus d'activitats per a “donar a conèixer tot el que una biblioteca com la de Borriana pot oferir, tant als més xicotets com als majors, i promoure que continue sent un nexe de la ciutadania de Borriana amb la cultura”, ha subratllat Ríos.

Dilluns que ve, 15 de novembre, s'inaugura una exposició fotogràfica de la història de la biblioteca a la Mercè, i el dijous 18 s'organitza la Jornada de Portes Obertes, amb sessions a les 16h i a les 20h “per a acostar a la ciutadania el funcionament, la història i la intrahistòria d'un dels serveis bibliotecaris més capdavanters de la província”.

El mateix dijous a les 18h, els xiquets i les xiquetes de 8 a 12 anys podran participar en l’escape room “L’enigma literari”, per a tractar de resoldre els misteris que es plantegen en l'espai de la biblioteca. Per a aquesta activitat serà necessària la inscripció prèvia.

El divendres 19 a les 18h, arriba el teatre infantil amb la representació de l'obra 3 cambrers, de Improplana Plus, mentre que el 3 de desembre, també a les 18h, el contacontes Felip Kervarec animarà els més xicotets amb Cada racó té el seu conte.

El dia 5, d'altra banda, s'ha organitzat un dia al voltant del popular joc de taula valencià La fallera calavera. De matí a les 11h, se celebrarà un torneig per als amants o interessats en aquest joc i, a la vesprada, a les 19h arribarà al Teatre Payà la sorneguera obra sobre la història d'una fallera que torna convertida en zombi després de morir en una mascletà, inspirada en el joc i les novel·les.

El preu de l'entrada per a aquesta obra és de 5 euros, mentre que la resta d'activitats són gratuïtes i de lliure accés, tot i que es poden reservar entrades en www.entradesborriana.com

 

 

Cartel emac 2022

• Borriana tornarà a ser epicentre de creació contemporània, musical i artística, de l'11 al 13 de febrer al Centre Municipal de Cultura la Mercè

• Queralt Lahoz, Els Voluble, María Escarmiento o Depressió Sonora són els noms que encapçalen el cartell del festival que torna al mes de febrer de 2022

El festival emac. llança el cartell musical al complet del que serà la seua setena edició, per a protagonitzar l'agenda cultural a l’inici de 2022, situant Borriana com a epicentre de creació contemporània, musical i artística, de l'11 al 13 de febrer al Centre Municipal de Cultura la Mercè.

Amb aquest motiu, el VII emac. centra la seua programació a l’entorn de diverses apostes sonores, amb rellevància en totes els casos. Cal destacar que en aquesta edició els concerts tornaran a ser de lliure accés fins a completar els diferents aforaments dels espais.

La puresa de Queralt Lahoz capitanejarà un emac.2022 que reafirma la seua aposta per l'obertura cap a nous sons i noves músiques en la nostra busca constant de l'avantguarda i la transgressió.

"Conceptes en què s’enquadren les propostes dels andalusos Els Voluble i el seu flamenc is not a crime, el trap-emo de María Escarmiento, els balls tristos de Depressió Sonora o el synth pop 80's de la proposta de Xènia”, apunta el seu director, Vicent Tormo, per a qui “el camí fins a la nostra setena edició no ha sigut fàcil, vam tancar l'edició de 2021 al juny i ens vam posar a treballar en la tornada al febrer de 2022, esperem que siga una tornada a la normalitat i així poder recuperar espais i aforaments.

Sobre aquest tema, Tormo ha indicat que la trajectòria de l'emac. presenta “una molt bona progressió, amb cartells musicals que conjuguen propostes que tenen joventut i avantguarda”.

Per part seua, l'edil de Cultura, Vicent Granel, ha agraït a l'organització l'esforç que es realitza per a dur a terme un festival d'aquestes característiques a la ciutat de Borriana, i la progressió que ha tingut en cadascuna de les edicions. Granel espera que la situació sanitària permeta celebrar el festival amb els aforaments i la normalitat a què estàvem acostumats abans que arribara la pandèmia.

Cartell

El cartell el completa la nova super banda made in CS Nereu i els Bèsties Marines, la veu indie-folk d'Esther i el dark-vermut de Surolla, que compartiran jornada inaugural amb Els Voluble.

L'electricitat post-pop de Calivvla, el pop lo-fi sevillà de Vera Fauna, el romanticisme del segle XXI de Laborde, l'empenta i arrossegament de Tinatha, els balls tristos de Depressión Sonora, el trap-emo de María Escarmiento, els himnes pop per a la reivindicació de Rocío Saiz i l'electrònica de Blu Boi faran que s'agite el dissabte al jardí de l'emac.2022.

El rock de Juanma García, els ambients foscos i sincers de Sara Zozaya, el synth pop 80's de Xènia i la puresa de Queralt Lahoz tancaran la setena edició de l'emac. a l'Escenari Amfiteatre.

Els dj's i selectors musicals tornaran a concentrar el protagonisme en l'Escenari emac.bar, en què se’n recuperarà l'espai total amb una programació de club enfocada a la pista de ball. Ací es trobaran amb Anticicló&Borrasca, Sickboy, Buffetlibre, 1/4FExilio, Martlenders, Juan Soler, Els Dominguito Club, Char Lee, Lore Nieto, Tocino del Zodíac i Tormix & Friends.

emac.art

L'emac.fest equilibra la seua vasta nòmina de propostes musicals amb la celebració de la seua altra meitat més significativa, l'emac.art fira d'artistes, que tornarà al seu format habitual després de la situació excepcional de 2021, i ja s'ha obert el termini per a enviar propostes artístiques a <borrianaemacart@gmail.com> que finalitzarà el 23 de desembre.

Des de l'organització han manifestat que el principal objectiu és “tindre a Borriana una programació de primer nivell i, sobretot, tindre accés als creadors, tant en la part de l'art com en la musical, ja que, al final, emac. és un esdeveniment pròxim en què els artistes i el públic s'entremesclen amb total normalitat durant les tres jornades del festival.