Cultura Borriana

- El regidor de Cultura ha assegurat que “si demanem a la ciutadania l'autoconfinament, hem de seguir la mateixa línia i ajornar totes les activitats”

- L'ajornament afecta a actuacions ja programades com el concert de Ara Malikian, l'espectacle de Jaime Caravaca & Grison Beatbox, l'emac. o el Festival d'Arts al Carrer

- Les persones que van adquirir entrades rebran un correu sobre la nova data de la celebració i un termini per a poder quedar-se l'entrada o demanar-ne la devolució


L'Ajuntament de Borriana ha decidit ajornar totes les activitats culturals programades fins a finals del mes de febrer, a causa de les noves mesures del Govern valencià que van entrar en vigor dilluns passat i que estaran vigents fins al pròxim 15 de febrer per actual incidència de contagis de la Covid-19.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que es pren aquesta mesura “per responsabilitat”, ja que “si demanem a la ciutadania l'autoconfinament, hem de seguir la mateixa línia i ajornar totes les activitats fins a finals de febrer”.

Per això, ha assegurat, Borriana Cultura ha estat treballant en els últims dies per a poder ajornar totes les activitats i, alhora, mantindre les contractacions amb els artistes i les companyies que tenen un acord de programació per als mesos posteriors. Així, ja s'estan posant tots els mitjans per a “poder llançar una nova programació cultural a partir de la segona quinzena de març, i que puga estar a l'altura de la que ara s'ha ajornat” .

Vicent Granel ha manifestat que, des de l'àrea de cultura, “hem de continuar confiant en les produccions que teníem ja tancades a les quals afegirem noves propostes, ja que som conscients que el sector cultural no està passant per un bon moment i cal donar-li suport”.

En aquests moments queda ajornada tota la programació, aquesta decisió implica el concert d’Ara Malikian, l'espectacle de Jaime Caravaca & Grison Beatbox, l'emac., el Festival d'Arts al Carrer que constava de quatre obres de teatre, el concert del Rèquiem de Mozart per l'Orfeó Universitari de València, l'exposició de llibrets de Falla i fotografies, la de Claustrofòbia de José Carlos de la Torre i el concert de la banda per a Sant Blai.

Per part seua, els organitzadors de l'emac. han treballat per a traslladar tot el festival al mes de juny, que s'ajorna amb tot el cartell complet, així com amb els artistes plàstics. D'aquesta manera, l'esdeveniment cultural es mantindrà també enguany però en dates diferents.

Per a les entrades d’Ara Malikian i els concerts de l'emac., adquirides a través de plataformes de venda online, les persones interessades rebran un correu els pròxims dies que els informarà sobre la nova data de la celebració i del termini per a poder quedar-se l'entrada o demanar-ne la devolució.

Respecte a l'espectacle de Jaime Caravaca i Grisson Beatbox, els pròxims dies s'informarà de la nova data, i també es donarà un termini per a mantindre l'entrada o demanar-ne la devolució a les oficines de Buraudio, on van ser adquirides.

Finalizan las obras de accesibilidad del CMA Martí de Viciana
 • El regidor de Cultura ha assegurat que les obres, que han ampliat l'accés principal de l'edifici i han millorat els vestidors, “impliquen que l'edifici siga totalment accessible”
 • La reforma fa possible iniciar els tràmits per a demanar a Conselleria que s'impartisquen estudis oficials de dansa i dolçaina

 El Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana ha finalitzat la segona fase de les obres de millora de l'accessibilitat, la qual cosa li permetrà complir les condicions necessàries per a implantar nous estudis oficials en el conservatori.

L'adaptació, que ha tingut un cost de 23.000 euros, ha ampliat l'amplària de la porta principal de l'edifici i ha fet accessibles els vestidors a les persones amb mobilitat reduïda. A més, s'han aprofitat les obres per a solucionar el problema de filtracions d'aigua de l'última planta, i s’ha recobert amb tela asfàltica la teulada.

Aquesta segona fase de les obres completa la primera, que va comptar amb una inversió de 22.000 euros, en la qual es van adaptar 19 portes de les instal·lacions per a fer-les accessibles a totes les persones, alhora que s’eliminaven desnivells i es corregint marcs, amb la qual cosa les dos fases sumen un total de 46.000 euros invertits en la millora de l'edifici i, d’aquesta manera es compleix amb la normativa establerta per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que aquestes obres impliquen que l'edifici “siga totalment accessible”, amb la qual cosa es compleix la normativa vigent i s’aconsegueix que el centre puga iniciar els tràmits per a demanar la implantació de l'assignatura oficial de Dolçaina i del Conservatori Elemental de Dansa, de manera que es podrien oficialitzar els estudis que actualment realitza l'Escola Municipal de Dansa.

En aquest sentit, Granel ha destacat que el CMA Martí de Viciana és “l'únic centre que està preparat per a impulsar el Conservatori Elemental de Dansa, ja que disposem de les millors instal·lacions de la província de Castelló”.

Sobre aquest tema ha afegit que si s'aconsegueix suposarà que el centre tindrà més estudis professionals, amb la qual cosa “podria atendre l'alumnat de les comarques de Castelló”, sobretot per al cas d’“assignatures importants com la Dansa, per a la qual actualment no s'ofereixen estudis oficials a la província”.

Presentación de la programación culturral del primer trimestre de 2021
 • Ara Malikian i Joaquín Reyes, juntament amb l'emac., encapçalen el primer trimestre de l'any 2021

 • Un programa complet amb més de 25 activitats en els pròxims mesos que fusionen artistes internacionals, nacionals i locals

 • Totes les activitats compten amb un protocol sanitari per a garantir la seguretat en els diferents espais culturals


L'Ajuntament de Borriana ha donat a conèixer la programació cultural del municipi per al primer trimestre de l'any 2021 amb el doble objectiu de donar suport al sector cultural i presentar una oferta a la ciutadania per a poder continuar consumint cultura.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, i el tècnic de Cultura, Rafael Marañon, han presentat una “ambiciosa” programació que combinarà artistes internacionals, nacionals i locals i que suposa una decidida aposta per a “continuar oferint cultura segura” a través de la música, el teatre, la dansa i art.

Granel ha mostrat la seua convicció que la cultura “és segura” i ha reivindicat “continuar avant amb la programació, tant d'artistes i agrupacions locals com de figures de nivell nacional i, fins i tot, internacional.

Així, segons ha destacat, la programació compta amb noms de nivell internacional com el violinista Ara Malikian, o nacionals com els humoristes Joaquín Reyes, o Jaime Caravaca i Grison Beatbox, que combatran el fred de febrer amb els seus espectacles al Teatre Payà.

Es tracta, ha indicat el responsable municipal de Cultura d'una programació amb un poc més de 25 activitats, que torna a comptar amb dansa, música, teatre i art, repartides en els primers tres mesos de l'any, en els diferents espais culturals de la ciutat, adaptats a les mesures sanitàries vigents.

En aquesta línia ha precisat que dos dels grans esdeveniments habituals del mes de febrer, com són l'emac. i el Festival d’Arts al Carrer (FAC), se celebraran, però “evidentment amb canvis, format reduït i sense espectacles al carrer per a adaptar-se a les circumstàncies sanitàries i a les mesures de seguretat”.

Tòtems

D'altra banda, Cultura ha apostat per continuar millorant la difusió de la programació amb la instal·lació de vuit tòtems repartits per tota la ciutat per a donar a conèixer les activitats que es realitzaran aquest trimestre. El Payà, el camí d’Onda, el Pla, la Mercè, la plaça Quarts de Calatrava, les Monges, la piscina i la zona portuària són les vuit zones on s'han instal·lat ja els tòtems.

Iniciativa que s'uneix al servei de missatgeria de cada setmana a través de l'App Whatsapp, i al qual es poden subscriure enviant noms i cognoms al 691674083.

Mesures sanitàries

Juntament amb la programació, el departament de Cultura ha treballat amb la resta de seccions municipals i la Policia Local en el protocol sanitari pertinent per a cada activitat cultural. El Teatre Payà redueix el seu aforament a la meitat, igual que el CMC la Mercè, tot, ha puntualitzat Vicent Granel, perquè els assistents “no tinguen dubtes d'acudir als actes organitzats i vinguen amb total seguretat a gaudir de la cultura”.

Control d'accés, gel i distància, entrada i eixida per portes diferents, són algunes de les mesures, a més d'obrir al públic els espectacles una hora abans per a poder accedir sense problemes, ni aglomeracions. A més, els horaris de les actuacions es canviaran segons les restriccions de mobilitat en cada moment.

Tots els espectacles i activitats de la programació de Cultura estaran adaptats a la normativa sanitària vigent en el moment en què se’n realitze cadascuna. Qualsevol canvi que es puga produir, tant en la programació com als horaris dels actes, serà comunicat amb l'antelació suficient pels mitjans habituals en xarxes socials i en premsa.

Ara Malikian, Joaquín Reyes, Jaime Caravaca i Grison Beatbox

El divendres 5 de febrer a les 21.30h en el Teatre Payà, Ara Malikian tornarà a trepitjar l'escenari del teatre, en aquesta ocasió amb l'espectacle Le Petit Garage. Violí i piano acompanyat per Iván «Melon» Lewis. Les entrades estan a la venda des del dimecres 23 de desembre en la web aramalikian.com.

El dissabte dia 27 de febrer a les 21.30h al Teatre Payà Joaquín Reyes, un dels còmics més destacats del panorama estatal, portarà al teatre el seu espectacle Festejemos la broma, al més pur estil del còmic d'Albacete. La venda d'entrades des del dimecres dia 23 de desembre en la web yalastengo.com.

El diumenge dia 7 de febrer a les 19h en el Teatre Payà tindrà lloc l'actuació de Jaime Caravaca & Grison Beatbox, que arriben des del programa La Resistència amb el seu humor irreverent, satíric i molt actual. La venda d'entrades, en Buraudio des del dia 29 de desembre, dimarts de 10h a 13h i dimecres i dijous de 17h a 19h.

emac. i FAC

emac.Borriana enguany s'adapta a la normativa vigent i ha plantejat un format reduït per al cap de setmana del 12 al 14 de febrer, però mantenint la proposta de qualitat amb caps de cartell com Soledad Vélez, Califat 3/4 o Rigoberta Bandini, als quals acompanyen diferents artistes locals i exposicions artístiques.

D'altra banda, el Festival d'Arts de Carrer de Borriana, també es reconverteix per a adaptar-se a les circumstàncies sanitàries i tindrà lloc al CMC la Mercè els dies 19 i 20 de febrer, on es podrà gaudir de quatre espectacles tots ells gratuïts. La finestra nou circ de The Troupers, Improplana plus presentarà l'espectacle d'improvisació 3 cambrers, La increïble història de la princesa Jijerónima de Decopivolta Teatre, i el mentalista.

Exposicions

Quant a les exposicions, en seran cinc, les propostes per a aquest trimestre, la primera de les quals, Claustrofòbia del borrianenc José Carlos de la Torre que proposa intervencions amb fusta al Pla i a l'interior del CMC la Mercè, s'inaugurarà el divendres 22 de gener a les 19h.

El mateix divendres a les 19.30h l’alumnat de Pintura i Fotografia del Grau de Belles Arts de la Facultat de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València inauguraran De memòria, una proposta que explora el concepte de la memòria des d'un punt de vista contemporani, comissariada per Carlos Peris, Pilar Beltrán i José Luis Cueto.

Aplec de Gegants i Cabuts

Una altra activitat que es transforma és el XIV Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana, en una exposició dels gegants de diferents localitats de la província i una mostra de fotografies sobre les trobades que s'han celebrat a Borriana organitzades per l'Associació de Gegants i Cabuts, juntament al nomenament del Geganter d'honor de 2021.

Enguany, també, en el que serien les dates en què es devia celebrar l'Exposició del Ninot, es realitzarà una exposició, en aquest cas sobre llibrets de falla i fotografies.

Finalment, dins del Memorial Democràtic tindrà lloc l'exposició Gestes bèl·liques de l'Equip Realitat, la projecció de la pel·lícula Mientras dure la guerra d'Alejandro Amenábar, el dimarts 23 de març a les 19h, amb entrada gratuïta, i l'obra de teatre Vides enterrades, una coproducció de l'Olmo Imprebís, Teatre del Temple, Micomicón Teatre i Teatre Corsari, una versió teatral dels relats del serial radiofònic del programa A vivir que son dos días de la Cadena Ser sobre la vida i la mort de persones anònimes assassinades en la Guerra Civil.

Concerts

Quant als concerts, el primer trimestre de l'any comença amb el concert del grup de cambra local Da capo quintet el diumenge 24 de gener a les 19h a l'Auditori Juan Varea, amb entrada gratuïta.

El Memorial Fandos tindrà lloc el diumenge 21 de febrer a les 19h en el Teatre Payà i comptarà amb l'actuació de l'Orfeó Universitari de València que interpretarà el Rèquiem de Mozart. L'entrada tindrà un preu de 5€ en platea i 4€ en l'amfiteatre. El diumenge dia 28 de febrer a les 19h al Teatre Payà tindrà lloc el Concert de Sant Blai de la Banda Simfònica de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca, amb entrada gratuïta fins a completar l'aforament.

Aquest trimestre la programació de Cultura incorpora un nou format d'espectacle-taller de soprano i arpa dirigit a famílies que esperen un bebè denominat Amb bombo i plateret, que tindrà lloc el diumenge 7 de març a l'Auditori Juan Varea amb entrada gratuïta amb inscripció prèvia.

 

ESpectaculo de 'La resistencia' para febrero en el Teatre Payà de Burriana
 • Els còmics del programa de La Resistencia estaran el 7 de febrer amb el seu espectacle adaptat a la normativa sanitària vigent
 • Les localitats es poden adquirir al preu de 5€ en platea i 4€ en amfiteatre
 • La venda anticipada d'entrades estarà oberta dimarts d'11h a 13h i dimecres i dijous de 17h a 19h en Buraudio (C/ l’Escorredor, 58)

 Arriba a Borriana l'espectacle de Jaime Caravaca i Grison Beatbox procedents del programa de televisió La Resistencia. Aquesta vegada, el duo còmic torna a la càrrega aquesta temporada per a oferir un únic i irrepetible xou que mescla comèdia i beatboxing i, sobretot, molt de sentit de l'humor en un ambient participatiu i animat amb molta improvisació.

Si sou seguidors de La Resistencia en la cadena privada Movistar+, diumenge que ve 7 de febrer a les 19 hores, no et pots perdre l'espectacle que barreja monòleg i sons vocals a parts iguals en l'estil que els caracteritza. Stand up comedy, un espectacle en el qual oferiran escenes conjuntes de doblatge en directe, amb els millors monòlegs d'actualitat de Jaime Caravaca, i cançons impossibles de Grison amb la seua beatbox i el seu inseparable loopstation. Un espectacle còmic dels més irreverents.

Jaime Caravaca és un còmic murcià que participa en programes com ara Il·lustres Ignorants, Locomundo i La Resistencia. Per part seua, Grison Beatbox és el campió mundial de Boss Loopstation Contest, un art que consisteix a crear cançons i imitar-ne la instrumentació completa amb l'única ajuda de la veu i un loopstation. Capaços de mesclar humor i mímica amb versions de mítiques cançons. És al costat de Ricardo Castella la banda del programa de tv La Resistència que dirigeix David Broncano.

L'espectacle estarà adaptat a la normativa sanitària vigent i les localitats es poden adquirir al preu de 5€ en platea i 4€ en amfiteatre. La venda anticipada d'entrades estarà oberta dimarts d'11h a 13h i dimecres i dijous de 17h a 19h en Buraudio (C/ l’Escorredor, 58).

Comienza un ciclo de musica de cámara con intérpretes locales
 • Aquest diumenge a les 19h hores, l'Auditori Juan Varea acollirà el concert de "Borriana Brass trio"
 • El primer dels concerts d'un cicle de música de cambra en què els protagonistes seran músics locals professionals

L'Auditori 'Juan Varea' de Borriana acollirà diumenge que ve, 10 de gener, a les 19 hores, el primer dels concerts d'un cicle de música de cambra en què els protagonistes seran músics locals professionals. Davant la situació sanitària no se celebrarà el concurs de música de cambra que organitza l'Agrupació Filharmònica Borrianenca, però si que participarà amb aquests dos concerts musicals que obrin la programació cultural per a aquest trimestre.

Per a aquest diumenge, el protagonista serà el grup "Borriana Brass trio", format únicament per músics de la localitat: Pasqual Llopis Diago a la trompeta, Pepe Beltrán Galindo a la trompa i David Beltrán Galindo al trombó. Un grup que en anteriors edicions del concurs de cambra ha obtingut un segon premi i un premi local, que es troba en un bon moment professional, i que aportaran una hora de música als assistents.

La "Sonata for Horn, Trumpet and Trombone" de Francis Poulenc servirà per a obrir el concert, seguit de "The Brass Abacus" de William Schmidt, per a continuar amb "Brass Trio" de Mark E. Wolfram i finalitzaran amb "Trio for Brass" d'Anthony Plog.

L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha animat la ciutadania a acudir a “un concert únic i amb l'oportunitat de gaudir de la música en directe, i amb totes les mesures de seguretat”, i ha assegurat que “advoquem per recolzar el sector cultural i, aquesta vegada, amb músics de casa que demostraran una vegada més el nivell que existeix a Borriana".

Pasqual Llopis ha estudiat en el Conservatori Superior de Música de Castelló i en Sibelius Academy, University of the Arts, a Hèlsinki, on ha residit fins fa poc,  actualment és professor en el Centre dels Arts Martí de Viciana. Va ser becat pel professor Douglas Prosser per a formar part d'un curs intensiu en la prestigiosa Eastman School of Music de Rochester, Nova York.

És solista de la JOSC (Jove Orquestra Simfònica de Castelló), membre de la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya) i des de l'any 2019 forma part de la plantilla de la Jove Orquestra Europea Gustav Mahler Jugendorchester. Ha col·laborat amb diferents orquestres, com ara l'Orquestra Filharmònica d'Hèlsinki, l'Orquestra Filharmònica de la ciutat de Lahti i l'Òpera d'Hèlsinki, i ha sigut dirigit, entre molts altres directors, per Leif Segerstram, Sakari Oramo, Dima Slobodeniouk i Faust Nardi.

Pepe Beltrán ha realitzat els seus estudis al Conservatori Superior de Castelló. Durant els seus cursos d'estudi ha participat en les proves d'admissió de diverses orquestres joves i ha obtingut plaça de titular en algunes com la JOGV (Jove Orquestra Generalitat Valenciana), la JOBS (Jove Orquestra de Bandes Sonores de Saragossa) o la JOSCAN (Jove Orquestra de la Comunitat de Cantàbria) i plaça de reserva en alguna altra orquestra, com ara la JORCAM (Jove Orquestra i Cor de la Comunitat de Madrid).

A més d'haver participat en el concurs de cambra amb "BrassTrio", també ha obtingut el primer premi i el premi local amb el grup "Quintet a Vent". Així mateix ha participat en diferents competicions com a intèrpret, i ha obtingut primers premis en concursos com la 7a edició del concurs de trompa del conservatori superior de Castelló o la 8a edició del Concurs de joves intèrprets de Faura, i segons premi en les edicions 8 i 9 del Concurs de trompa del Conservatori Superior i en la 7a edició del Concurs Internacional de trompa Vicente Zarzo. Actualment estudia dos cursos de perfeccionament i imparteix classes de trompa en diferents escoles de música.

David Beltrán va realitzar els estudis superiors en el CSMC (Conservatori Superior de Música de Castelló), i actualment estudia el Màster musical d'interpretació i investigació en el Conservatori Superior "Salvador Segui" de Castelló. Realitza nombrosos cursos de perfeccionament d'instrument amb intèrprets de renom, destacant l'Acadèmia de trombó en ESMAR. Ha participat en l'OJPA (Orquestra Jove de la Província d'Alacant) i és professor de l'escola de música de la Unió Musical de Torreblanca.

D'altra banda, el diumenge 24 de gener se celebrarà el segon concert amb el grup "Da capo quintet", un quintet de vent fusta liderat per la borrianenca Cristina Romero, flauta.

ESpectaculo flamenco navideño en Burriana
 • L'espectacle començarà a les 18h i el preu de les entrades oscil·la entre els 5 i els 7 euros

 • Aquesta tradició nadalenca transformarà l'escenari del teatre en un pati andalús amb un elenc d'artistes valencians que comptarà amb la borrianenca Ana Llopis

El Teatre Payà de Borriana transformarà el seu escenari en un pati andalús diumenge que ve, 3 de gener, amb l'espectacle de Zambombá Flamenca presentat per la companyia La mar de flamenca, que ha omplit els teatres i places de la província de Castelló.

Les zambombás, una simbiosi de nadales aflamencades i balls flamencs, són una tradició nadalenca típica de Jerez de la Frontera, en particular, i d'Andalusia, en general. Declarades com a Bé d'Interès Cultural en 2015, és una celebració nadalenca que té el seu origen en la convivència veïnal organitzada als patis de les cases durant aquestes dates.

Referent a la programació de l'espectacle, el regidor de Cultura, Vicent Granel, ha destacat la trajectòria de l'associació cultural La mar de Flamenca i “el seu treball per mantindre viva la cultura flamenca amb artistes locals i en terres valencianes”.

Entre l'elenc d’artistes, dirigits per Silvia Carrillo, es troben les guitarres del valencià Juan de Pilar i el benicassut Ivan Gómez, les veus de Pilar Pacheco i el gadità resident a Almassora Antonio el Bola i, com a bailaoras, participaran en l'espectacle la borrianenca Ana Llopis i Sara Santos, establida a Benicàssim.

Per a poder assistir caldrà reservar prèviament la butaca enviant un correu electrònic a lamardeflamenca@gmail.com, per a controlar l'aforament i registrar les dades dels assistents, en compliment de les normes de prevenció sanitària.

Les entrades es poden comprar a través d'Entertiket o en taquilla, des d'una hora abans que comence l'espectacle, per 5 euros en l’amfiteatre i 7 en platea. Els menors de 5 anys podran entrar gratuïtament.

El año 2021 comienza en Burriana con un concierto de Patxi Ojeda

 L'any 2021 a Borriana començarà amb música i la veu del borrianenc adoptiu Patxi Ojana per a presentar el seu nou treball, “Compare”. L'escenari del Teatre Payà ha sigut el lloc triat per a donar a conèixer l'aposta musical d'Ojana, que estarà acompanyat per tota la seua banda.

“Compare” és un disc d'estudi gravat en directe en Enigma pro Àudio de Castelló. Segons explica Ojana, “la selecció de temes té un denominador comú, el cor, ja que he triat les versions més característiques del meu repertori i les que no poden faltar en cap dels meus concerts, aqueixos ‘vesprejos’ que tant trobem a faltar en aquests temps que corren”.

En l'enregistrament, ha indicat l'artista, han participat “músics de primera línia en el panorama musical i que tindrem la sort de poder vore en el concert de presentació”. A les versions, Patxi ha afegit un tema inèdit, “de la meua creació que dóna nom al disc, perquè com sempre dic està bé que els grups com nosaltres facen música de grups més mediàtics, perquè així el públic pot cantar, ballar i interactuar amb nosaltres, però, de tant en tant, cal aportar un granet d'arena en això de la música, alguna cosa pròpia”.

El tema té arrels llatines, cubanes, amb molta cantarella i enganxós, que l'autor espera que prompte forme part de “la banda sonora de les nostres vides”, ha apuntat el músic.

L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha destacat la trajectòria de Patxi Ojana, i ha assegurat que des de l'Ajuntament “estarem donant suport sempre a la creació musical de la localitat”. Tant Granel com Ojana han coincidit a reivindicar que és el moment de “donar suport a la música en directe, amb totes les precaucions del món, aforaments reduïts, distàncies de seguretat, normes higièniques bàsiques, entrades i eixides escalonades..., però més que mai us necessitem amb nosaltres”.

El concert comptarà amb totes les mesures sanitàries i el protocol d'accés i eixida del Teatre Payà, perquè els assistents puguen gaudir sense problemes d'una vesprada de música en directe a l'inici d'any.

Les entrades estan disponibles en la plataforma enterticket: https://www.enterticket.es/eventos/presentacion-disco-compare-patxi-ojana-848925, amb un preu únic de 15 euros, amb entrada i disc, per a poder regalar en la festivitat de Reis.

Publicado el libro con los trabajos de las ganadoras de las investigaciones históricas de 2018 y 2017
 • Pels treballs sobre ibers i romans a la Plana Baixa d'Andrea Zamarro i una aproximació a la Borriana romana en el territori de Saguntum de Sara Huertas

 • Aquesta publicació, suposa el tancament d'una etapa en la convocatòria dels premis Ciutat de Borriana, que a partir d'enguany, 2020, han iniciat un nou format


L'Ajuntament ha publicat un llibre amb dos treballs que van obtindre el premi ‘Ciutat de Borriana d'Investigacions Històriques’, en les edicions de 2016 i 2017, concretament, en la categoria general de l'any 2018 i en la categoria ‘Francesc Roca i Alcaide’ dirigida a estudiants de l'UJI de 2017.

El llibre editat per l'arxiu municipal de l'Ajuntament i prologat pel director del museu arqueològic municipal de Borriana, José Manuel Melchor, conté els treballs sobre «Ibers i romans a la Plana Baixa» d'Andrea Zamarro, guanyador del premi ciutat de Borriana d'Investigacions Històriques en la categoria general, any 2018, i el treball sobre «Aproximació a l'estudi de la Borriana romana en el territori de Saguntum» de Sara Huertas, guanyador del premi en la categoria Francesc Roca i Alcaide de l'any 2017.

El regidor delegat de Cultura, Vicent Granel, ha manifestat que aquesta publicació, suposa “el tancament d'una etapa dins de la convocatòria dels premis Ciutat de Borriana, que a partir d'enguany, 2020, han iniciat un nou format”.

Granel ha recordat que des dels seus inicis en 2014, “n’han sigut molts, els treballs que han arribat a participar, amb l'objectiu de donar a conèixer la nostra història i patrimoni”.

L'any 2016, ha indicat, “també vam fer un pas en l'apartat acadèmic amb la incorporació de la categoria ‘Francesc Roca i Alcaide’, destinada a estudiants de la Universitat Jaume I que realitzaven estudis vinculats al Departament d'Història, Geografia i Art”.

Així, des d'aquest moment, el premi ha comptat amb la col·laboració i el segell de qualitat de l'UJI en la tasca d'anàlisi i selecció dels premiats. Ara, ha conclòs el regidor de Cultura, “s'obri una nova etapa del premi, en què es premia el projecte d'investigació, a fi que el procés d'investigació siga remunerat per a comptar amb un treball definitiu més complet”.

Currículum de les autores

Andrea Zamarro Falcó és llicenciada en Humanitats per la Universitat Jaume I (2003 – 2008), Màster de Ciències de l'Antiguitat i l’Edat Mitjana per la Universitat Autònoma de Barcelona (2008 – 2010) i Màster d'Arqueologia per la Universitat de Barcelona (2010 – 2012). Amb més de deu anys d'experiència professional com a auxiliar d'arqueologia i investigadora, cal destacar la seua participació en l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, Iberia Graeca, Ajuntament d'Ademús i Museu Arqueològic de Borriana.

Des de 2018 compagina el seu treball com a arqueòloga amb el de tècnica superior en Guia, Informació i Assistència Turística (COSDA, 2016 – 2018) divulgant el patrimoni artístic, històric i arqueològic de la província de Castelló.

Sara Huertas Albaladejo és graduada en Història i Patrimoni per la Universitat Jaume I (2013-2017). Doble titulació en Estudis Interculturals (2017-2018). Màster en Història de l'Art i Cultura Visual per la Universitat de València i la Universitat Jaume I de Castelló (2018-2019). Estudiant del Màster Universitari en Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d'Idiomes i del Doctorat en Història de l'Art a la Universitat Jaume I (2019).

Actualment, les seues línies d'investigació se centren en la iconografia i representació del poder, l'estudi del retrat en el segle XVIII i l'art efímer en els segles XVIII i XIX.