- Campanya en què participen activament el Mesón, les 18 comissions falleres i els 5 establiments d'oci de la ciutat.

- Amb el lema “En falles, no ens falles” el consistori fa una crida a viure unes falles respectuoses

- Inclou una “volta a les Falles amb ulleres violeta”, una visita en grup demà dijous 16 de març als monuments fallers amb perspectiva crítica

- A més del Punt Violeta instal·lat des d'avui al Pla


L'Ajuntament de Borriana en col·laboració amb la Junta Local Fallera i la Federació de Falles, la Policia Local i Guàrdia Civil ha posat en marxa una campanya amb el lema “En falles no ens falles”, de prevenció d'agressions sexistes i lgtbifòbiques per a Falles 2023, en què participen activament el Mesón, les 18 comissions falleres i els 5 establiments d'oci de la ciutat.

Les regidores d'Igualtat i de Falles, Maria Romero i Sara Molina, han presentat acompanyades pel President de la Federació de Falles, Salva Doménech, la Reina Fallera, Silvia Navarro, i la Cort d'Honor i Dames de la Ciutat el cartell i la campanya d'enguany.

Una campanya en què intervenen un total de sis símbols icònics de la festa com ara la dolçaina, el clavell, la flama, el masclet, la pinta o la manta, que conviden la ciutadania a cooperar “perquè entre tots i totes les festes siguen respectuoses i puguen ser gaudides en igualtat”, ha assegurat Maria Romero.

En Falles, no ens falles” ha sigut el lema triat per a apel·lar a la cooperació ciutadana en una campanya que, segons ha apuntat la regidora d'Igualtat, té com a objectiu “deixar clar socialment que l'assetjament i les agressions mai són admissibles i que en el camí per l’erradicació tots i totes estem interpel·lats. A més, es pretén establir protocols clars basats en la importància de la víctima i la cooperació amb les forces i cossos de seguretat”.

Uns protocols que han estat consensuats per la Unitat d'Igualtat, Policia Local i Guàrdia civil i han sigut facilitats a la totalitat de les comissions falleres, els locals de la ciutat, l'Havana, Eden, Baviera, Le Chic i l'Holandès, així com el Mesón faller, juntament amb la cartelleria i punts violeta.

En aquest protocol s'apel·la a l'atenció a la víctima i s’explica com oferir-li acompanyament, protegir l'espai en cas d'haver-se comès una agressió i com cooperar amb els cossos i forces de seguretat que són els que en tot cas han d'actuar contra l'agressor i, cas de voler la víctima, interposar denúncia.

 

Punt Violeta

En definitiva, ha manifestat Romero, es tracta de “tota una ciutat implicada per a oferir unes festes segures per a la totes les persones que vulguen participar-hi i com a element clau per a l'acompanyament en aquest sentit es troba el Punt Violeta que s'ha establit en la plaça el Pla”.

D’aquesta manera, la responsable de l'àrea ha explicat que el consistori ha habilitat des d'avui un Punt Violeta al Pla que estarà obert cada dia de Falles entre les 18h i les 21h, a més dels dies 17 i 18 fins a les 01h, amb una labor de prevenció i conscienciació principalment. A més tota la informació de la campanya es pot consultar en el web municipal <ww.burriana.es>.

 

Volta a les falles amb ulleres violeta

Una altra de les accions previstes en la campanya d'enguany per a fomentar la igualtat en el món faller és la “volta a les Falles amb ulleres violeta” prevista per al dijous 16 de març al matí. Es tracta, ha assenyalat Maria Romero, d'una visita en grup als monuments fallers en la qual es pretén “contemplar-los amb perspectiva crítica, buscant de quina manera els monuments col·laboren o poden col·laborar en el camí cap a la igualtat fent crítica fallera en aqueix sentit o bé fent ninots que trenquen amb els estereotips”.

Sobre aquest tema, ha destacat com a cas “paradigmàtic” el monument infantil d'aquest any de la falla Don Bosco, de l'artista local Paco Martínez, “lloc on acabarà la visita, perquè el monument està compost per figures de dones rellevants, igual que el llibret de la falla en el qual ha col·laborat l'Ajuntament i que ha obtingut el 56 premi en el concurs de llibres fallers autonòmic”.

Per a participar en la visita, únicament ha d'enviar-se un correu electrònic a <igualtat@burriana.es> indicant l'interès a participar. La visita tindrà lloc demà dijous 16 de març a les 11h amb eixida des de la plaça Major.