V jornadas pulpo y sepia 2019

Tretze són els restaurants que prendran part en aquesta cinquena edició de les Jornades Gastronòmiques del Polp i la Sèpia de Borriana. Durant la presentació realitzada per la regidoria de Turisme juntament amb l'Associació d'Hostaleria de Borriana a més de donar-se a conéixer el nombre de restaurants que participaran enguany, s'ha volgut ressaltar especialment que els productes amb els quals s'elaboren els menús pertanyen al municipi.

Per part seua, el regidor de Turisme, Vicent Garcia, ha volgut agrair «la implicació i l'esforç en l'elaboració dels plats que estaran a disposició perquè tothom vaja a degustar-los, gràcies als restaurants que fan possible dur a terme unes noves Jornades del Polp i La Sèpia a la nostra ciutat».
Així, des d'aquest pròxim divendres 29 de març s'iniciarà en fins a 13 restaurants de la ciutat la cinquena edició de les Jornades Gastronòmiques del Polp i la Sèpia de Borriana, en les quals «els productes amb els quals elaboraran els diferents plats els restaurants que participen són productes de Borriana i per tant de les nostres costes», com explicava el regidor Vicent Garcia. Al costat d'ell, han volgut estar presents varis dels cuiners que, fins al 14 d'abril, elaboraran els menús especials, destacant «que ja són cinc Jornades del Polp i la Sèpia en les quals els restaurants implicats utilitzem productes locals i de quilòmetre zero, posant l'accent i vetlant sempre perquè els productes oferits procedisquen d'aquesta ciutat i marquen l'essència que té Borriana».
D'aquesta forma, els restaurants i establiments participants en aquesta cinquena edició seran: Restaurant Savarín, Restaurant Scala, Restaurant L'Arenal, La Blava Restaurant, Pizzeria Pinocchio, Restaurant San Marino, Restaurant Club Nàutic, Bombora's Gastro-Gelateria, Restaurant Dóna Paolo, Restaurant Ca la Rosa, La Jorgeria Restaurant, Cafeteria Polifuncional La Serratella i Taverna Nautica que oferiran menús de 17 i 25 euros en el cas dels restaurants, als quals també cal sumar les propostes especials que en alguns casos realitzen els establiments amb tapes a partir de quatre euros.

Mostra Agroalimentària

Tal com ja anunciaven el regidor d'Agricultura de Borriana, Vicent Garcia, i el representant de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, Juanvi Moros, durant l'acte de presentació d'una nova edició de la Mostra Agroalimentària, «enguany la taronja, la citricultura en general i l'actual situació del sector seran protagonistes en les xarrades que sempre programa la Mostra». I després que en la jornada del dilluns l'anàlisi exhaustiva del futur del sector fóra protagonista amb la conferència de César Estañol, portaveu de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador, en la segona jornada ha sigut una de les possibles aplicacions comercials dels cítrics qui ha centrat l'atenció del nombrós públic assistent. Vicente Hernández del Amo, gerent de l'empresa Licores Artesanos de Borriana SL ha sigut qui ha protagonitzat aquesta segona conferència, fent al·lusió tant a l'actual situació del sector com de les opcions que a nivell de productes elaborats a base de taronja o altres cítrics poden tindre a nivell comercial. Al seu costat, han volgut estar les entitats i persones que cada any col·laboren en l'organització i duta a terme de la Mostra, com els representants de la Cooperativa, Juanvi Moros i José Montoliu, la directiva i bona part de l'associació de Mestresses de casa de Borriana, així com l'Associació d'Hostaleria de Borriana, que en aquesta jornada final de la Mostra fins i tot ha volgut oferir una paella acompanyada precisament per allioli de taronja. I també la representació municipal, que com succeïra ja el dilluns ha estat encapçalada per l'alcaldessa Maria Josep Safont i el regidor d'Agricultura de la ciutat, Vicent Garcia, els qui al costat de la regidora de Participació Ciutadana Maribel Martínez, han volgut destacar “l'èxit de convocatòria que any rere any aconsegueix la Mostra Agroalimentària i que en aquest 2019 no ha sigut excepció, ja que hem pogut conèixer més a fons diferents punts de vista sobre la citricultura, i com hem de treballar junts i juntes com en la Mostra, per a continuar dignificant a un sector tan nostre”. El mateix Garcia ha afegit finalment que “volem agrair el treball de tanta i tanta gent per a l'organització de la Mostra, i que a més enguany s'haja volgut dedicar temàticament a un sector com el citrícola, tan nostra i que passa per una situació tan difícil, així que esperem anar sumant granet a granet d'arena per a recuperar la dignitat que mai haurien d'haver perdut els agricultors”.

mostra agroalimentària

L'Ajuntament de Borriana ha sigut el lloc que, un any més, ha acollit la primera de les dues jornades de la Mostra de Qualitat Agrolimentària de la Plana Baixa, que des de fa quasi dues dècades se celebra de forma anual. Així, la Mostra es converteix en “una eina més per a, d'una banda, oferir a la ciutadania informació referent a alimentació, agricultura o temàtiques que ara mateix estan d'actualitat com la situació de la citricultura, i per una altra, per a continuar tenint un lloc i moment de trobada entre aquelles persones que cada any porten endavant la Mostra i que, d'una forma o una altra, estan lligades als sector econòmics que tenen a veure amb l'Agroalimentació”, tal com assenyalava el regidor d'Agricultura, Vicent Garcia, present en aquesta primera jornada. Així, des de les cinc i mitja de la vesprada, el regidor d'Agricultura, Vicent Garcia, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el portaveu de la Plataforma, César Estañol, així com les direccions de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, la Caixa Rural de Borriana i les Amas de Casa com a entitats promotores i col·laboradores de la Mostra, s'han citat en el Saló de Plens Municipal per a pràcticament omplir-lo i gaudir de la primera de les dues conferències d'enguany, la dedicada a “Què podem fer per la nostra Citricultura?”. Prèviament, tant l'alcaldessa, Maria Josep Safont, com el regidor d'Agricultura, Vicent Garcia, han volgut realitzar una xicoteta presentació en la qual han agraït “el treball de divulgació que des de fa tants anys suposa la Mostra Agroalimentària, i com amb el pas dels anys s'ha convertit en un referent quant a informació nova sobre els diferents sectors en els quals l'alimentació o la producció agrícola tenen relació”, així com han volgut agrair el treball de Cooperativa, Amas de Casa i Caixa Rural a l'hora de col·laborar en l'organització i que cada any la Mostra torne a ser multitudinària com en el dia de hui”. I és que, com també és tradició a Borriana, després de la celebració de la conferència, les Amas de Casa han oferit un berenar en el qual, de nou, la taronja i el seu suc també han sigut protagonistes, encara que completades amb un variat menú i degustacions per a tots i totes les assistents”. Serà aquest dimarts quan se celebre la segona de les jornades de la Mostra en la qual la taronja, i en aquest cas un dels productes derivats del cítric, seran de nou protagonistes. “El Licor de Mandarina de Borriana” exposat pel gerent de Licors Artesans de Borriana SL, Vicente Hernández del Amo, servirà per a conèixer algun dels productes procedents de la taronja i els cítrics que continuen tenint mercat i bona distribució en els últims anys, a més del berenar que tancarà una nova edició de la Mostra i que comptarà amb alguna que una altra sorpresa per part de l'Associació d'Hostaleria de Borriana.

Fitur 2019

Els regidors de Turisme, Vicent Garcia, i de Cultura, Vicent Granel han sigut els encarregats de promocionar la ciutat de Borriana i els seus productes i recursos turístics durant l'edició de FITUR 2019. I ho han fet amb diversos actes i cites que han tingut lloc durant la jornada del dijous, que han començat amb una de les grans novetats que enguany la capital de la Plana Baixa ha volgut que siga protagonista en la Fira Internacional de Turisme. Es tracta del recentment inaugura Museu Faller de Borriana, que com ha explicat Granel “durant aquests primers mesos d'obertura al públic ha rebut fins i tot moltes més visites de les esperades, per la qual cosa hem comprovat com s'ha convertit en un dels al·licients més atractius per a visitar per aquelles persones que visiten la nostra ciutat”. Així, ha sigut la roda de premsa en la qual tots dos representants municipals han explicat tant el procés de creació i construcció del Museu situat en el CMC La Mercè Borriana com el bon funcionament des de la seua inauguració, la que ha iniciat a primera hora del matí la participació i difusió dels recursos locals en FITUR. A més, l'acte de presentació del Museu Faller de Borriana s'iniciava amb un vídeo promocional sobre les festes josefines que la ciutat viurà en menys de dos mesos, així com altres tradicions i atractius locals, com la celebració de la Creus de Maig que també té gran arrelament a la ciutat.
A penes un parell d'hores després, el protagonisme de les Falles i el Museu Faller es traslladava a un dels productes gastronòmics més representatius de Borriana, com són els Coents. Si ja en els dos últims anys, la marca Coents de Borriana” va atraure desenes i desenes de persones que volien conéixer els secrets del producte típicament borrianenc, el showcooking que hui ha tingut lloc en FITUR i on diversos cuiners han mostrat la infinitat de possibilitats culinàries dels Coents, ha fet que encara més gent haja degustat per primera vegada el producte. En paraules del mateix regidor de Turisme, Vicent Garcia, “productes tan nostres com els Coents, i el treball que en els últims anys han realitzat aquells restauradors i carnissers de Borriana que treballen amb ells, han fet que s'haja convertit en un emblema i una forma més de donar a conèixer la nostra ciutat, així que tan sols cal veure el número de públic i d'autoritats que ser han acostat a gaudir del showcooking per a veure el creixement tant a nivell de vendes com de promoció que ha suposat la marca “Coents de Borriana”. Així, personalitats com el Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, o la Vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, han volgut conèixer les diferents propostes presentades per Borriana en FITUR, tant optant per la possibilitat de conèixer les Falles de Borriana a través del muntatge 3D que es pot gaudir en el mateix Museu Faller, com degustant algun dels plats cuinats en FITUR i on el Coent ha sigut protagonista. Tal com concloïen tots dos representants municipals “estem molt satisfets de veure com Borriana continua atraient gràcies als seus productes i als seus recursos turístics a tanta gent desitjosa de conèixer més i visitar la nostra ciutat, per la qual cosa entenem que l'objectiu de continuar difonent les nostres possibilitats com a municipi acollidor i que sempre tracta bé al i la visitant”.

FITUR

La delegació de Borriana present en FITUR, encapçalada pels regidors de les àrees de Turisme, Vicent García, i de Cultura, Vicent Granel, estaran aquest dijous des de primera hora del matí promocionant els atractius de la capital de la Plana Baixa en una nova edició de la Fira Internacional de Turisme, on tindran lloc diversos actes i esdeveniments en els quals Borriana serà protagonista. Així, ja a primera hora del dia tindrà lloc la primera de les rodes de premsa en la qual el nou Museu Faller de Borriana, inaugurat fa pocs mesos en el CMC La Mercè de la ciutat, serà protagonista. Tal com ha explicat el regidor de Cultura, Vicent Granel, “la qual cosa volem és que el major número de gent conega aquest nou atractiu de la nostra ciutat, ja que fins al moment tant el nombre de visites com les opinions que després de conéixer-lo ens han fet arribar els i les visitants, són molt positives, així que entenem que és una de les grans novetats d'aquest 2019 a la nostra ciutat i volem que el conega el major número de gent, ara precisament que passarà a ser catalogat com a Museu Permanent”. A més, el regidor de Turisme, Vicent Garcia, també ha volgut parlar sobre dos dels altres productes que tindran protagonisme en l'edició de 2019 de FITUR, com són “els coents, que seran el producte estrela en el showcooking que tindrà lloc a partir del migdia en la Fira, així com la presentació que a partir de les sis de la vesprada realitzarem sobre la nova web turística de la nostra ciutat, que s'ha renovat per complet per a oferir tota la informació possible sobre l'oci, la cultura, les festes, les tradicions i aquells recursos locals com a nostra platges, l'art Modernista o les nombroses jornades gastronòmiques que es duen a terme durant tot l'any a Borriana”. Així, tots dos representants municipals han volgut recordar que “estarem en una jornada en la qual és el moment i el lloc idoni per a donar a conéixer aquells productes o recursos de Borriana que entenem que són un gran atractiu per a la gent que vulga visitar la nostra ciutat, així que posarem els cinc sentits en aqueixa difusió i donar a conéixer tot allò representatiu de Borriana i que suposa un motor més tant per al turisme com per a la dinamització cultural o econòmica de la nostra ciutat”.

Jornades gastronòmiques de la taronja

En una de les setmanes que semblen claus per al futur d'un dels sectors econòmics més importants a Borriana, la citricultura, la regidoria de Turisme ha volgut presentar, també, la que ja és la desena edició de les Jornades Gastronòmiques de la Taronja, que enguany tenen lloc en la capital de la Plana Baixa entre divendres que ve 25 de gener i el 10 de febrer. Així, el propi regidor de l'àrea, Vicent Garcia, i els representants de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, Santiago González, Dori López, Vicent Bou i Pedro Sancerni, han volgut donar a conèixer alguns dels detalls de la nova cita gastronòmica a la ciutat, la primera de les moltes que durant tot l'any se celebren en la capital de la Plana Baixa. Dins del context social i econòmic en el qual ara mateix es troba el món de la taronja, el mateix Garcia ha volgut explicar que “un dels compromisos que vam adquirir quan es va començar a organitzar aquesta desena edició, va ser el suport que en tot moment els propis hostalers i hostaleres de Borriana han oferit a les reivindicacions del sector, així que vam creure que la primera bona idea a incorporar era la d'utilitzar taronges produïdes en la nostra pròpia ciutat per a l'elaboració dels diferents plats que componen els menús que els set restaurants han presentat”. Per part seua, els responsables de l'Associació d'Hostaleria han volgut recordar que “creiem que és un moment perfecte per a continuar posant als nostres productes en el centre dels menús, i tenint en compte que la taronja és un dels més representatius a Borriana, volíem sumar-nos a les reivindicacions del sector amb la preparació d'aquests menús als quals animem a tot veí o veïna de Borriana, i també als de les poblacions veïnes, a gaudir de qualsevol de les diferents possibilitats que s'ofereixen a partir d'aquest divendres”. Així, seran els restaurants L'Arenal, Savarín, Nàutic, Da Paolo, Scala, Bómbora's i Pinocchio els qui des del divendres 25 de gener i fins al 10 de febrer comptaran amb els horaris especials per a aquests menús amb la taronja com a protagonistes, i en els quals es podrà gaudir de plats tan suggeridors com Escorpa a la taronja, Calamar cruixent sobre crema de taronja sanguina, Tàrtar de salmó amb setinat de taronja, Suprema de corbina amb verdures i taronja salustiana o Lluç al cava i taronja. Tal com han recordat des de l'Associació, “tots els menús van entre els 20 i els 28 euros, així que creiem que és una gran oportunitat per a gaudir d'aquests menús dissenyats especialment per a les Jornades Gastronòmiques, i en els quals fins i tot la varietat de taronges utilitzades pot ser un atractiu més per als grans productes que es treballen en cadascun dels set restaurants”.

 

 

Inscripcions Jornades gastronòmiques de la taronja

Ja està obert el termini per a tot aquell que vulga participar en les X Jornades gastronòmiques de la taronja. Per a formalitzar la inscripció, els interessats han d'acudir a la zona de registre de l'Ajuntament de Borriana (OAC) i presentar la sol·licitud juntament amb una proposta de menú, en horari de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores de la vesprada. El termini per a inscriure's s'allargarà fins a 4 de gener a les dues d'aqueix mateix dia, recordant que el dia 1 de gener no es podran presentar sol·licituds ja que no hi haurà registre. 
És important que els qui s'inscriguen ho facen directament en el registre de la OAC, perquè només es formalitzaran aquestes sol·licituds, per la qual cosa no es tindran en compte les enviades al correu de Turist info Borriana. Davant qualsevol tipus de dubte podeu consultar les bases que es troben publicades en el tauler d'anuncis de la web municipal. 
Així doncs, ja s'està preparant la pròxima edició de les Jornades gastronòmiques de la taronja. Unes jornades que se celebraran a Borriana del 25 de gener al 3 de febrer del 2019.

Taller Riu Anna

La Plaça Major de Borriana ha registrat durant tot el cap de setmana una gran afluència de públic que desitjava participar en la programació especial que el Taller Riu Anna de Promoció Turística Local ha preparat per a dinamitzar l'activitat d'oci i cultural a la ciutat durant els caps de setmana previs al Nadal. I és que com explicava la responsable del taller, Mar Martínez, durant una de les activitats per a xiquets i xiquetes, “iniciatives com la de les pujades que durant tot el dia hem realitzat al Campanar de Borriana, sempre són molt ben rebudes per la ciutadania, i en aquesta ocasió no ha sigut una excepció, ja que a més moltes de les persones participants en aquesta activitat, se sumaven posteriorment als itineraris turístics guiats que hem realitzat durant tota la jornada a diferents punts històrics de la ciutat”.
Així, mentre els més xicotets i xicotetes podien participar dels tallers i activitats d'entreteniment que s'han centrat en la Plaça Major on també es podia gaudir de les atraccions que des d'aquesta setmana ja estan en la mateixa plaça, els i les més majors atenien les explicacions de les membres del Taller Riu Anna tant en les contínues pujades al Campanar com en els diferents itineraris que s'han realitzat pels llocs més emblemàtics de la capital de la La Plana Baixa. Així, la regidor de l'àrea d'Ocupació, Maria Romero, es mostrava “satisfeta de veure com tant el propi taller de formació i pràctiques que realitzen les participants en el Taller Riu Anna, com la participació veïnal ha anat en augment a mesura que hem anat programant activitats tant turístiques com d'oci, així que és una bona notícia tant a nivell formatiu dels nostres veïns i veïnes, com l'ampliació de l'oferta cultural i d'oci a la nostra ciutat”.