A més també s'han instal·lat en ambdues platges els distintius Qualitur i Ecoplayas per a la qualitat turística i de les instal·lacions amb les quals compta Borriana

 

 

El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Santi Zorío, s'ha desplaçat fins a les platges de la Malvarrosa i L'Arenal per a instal·lar al costat dels operaris de Via Pública, els diferents distintius amb els quals, un any més, s'ha premiat a la qualitat turística i d'instal·lacions de les platges de la ciutat. Així, les Banderes Blaves tornen a lluir en el cel de la costa borrianenca en ambdues platges, acompanyades a més pels diferents distintius atorgats pel Ministeri d'Indústria i Turisme, amb la Q de qualitat i la bandera Qualitur, i la que també lliura anualment la Associación Técnica para la Gestión de Residuos,  Aseo Urbano y Medio Ambienet (Ategrus), la bandera *Ecoplayas.

D'aquesta forma, un any més l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor pertanyent a l'ens internacional Foundation for Environmental Education ha tornat a tenir en compte les característiques òptimes de les platges de Borriana perquè el reconegut distintiu de les Banderes Blaves torne fins a la ciutat. Fa precisament trenta anys que l'Associació lliura les Banderes Blaves amb les quals ja compta Borriana, a més de la distinció de Sender Blau que des de fa diversos anys també rep el Clot de la Mare de Déu com a exemple de la gestió i integració del paratge natural en l'oferta turística del conjunt de la ciutat. Tal com ha explicat el regidor de l'àrea, Santi Zorío, “un any més estem molt satisfets de rebre tant les Banderes Blaves com els distintius de Qualitur i Ecoplayas, la qual cosa significa que des de l'Ajuntament i els diferents departaments implicats en la gestió, millora d'instal·lacions o neteja de les platges s'està realitzant un gran treball, la qual cosa es reconeix des de les diferents institucions autonòmiques, estatals i fins i tot internacionals”. 

El Bar Maruja en segon lloc i el Cercle Fruiter com a tercer, completen el podi de l'edició amb major participació de la història del certamen gastronòmic

 

 

Després que la passada setmana es conegueren les dades de participació i d'impacte econòmic de la vuitena edició de la Ruta de la Tapa de Borriana, aquesta setmana s'ha iniciat amb el lliurament dels tres premis que cada any atorga la regidoria de Turisme després del recompte dels vots emesos pels mateixos clients que durant un mes van participar degustant les tapes dels 42 restaurants participants. I el resultat final ha enaltit a QuinCafé i la seua tapa “Quin Remei” com la guanyadora del certamen, per davant del “Ximet Borrianenc” que era la proposta del Bar Maruja i del “Pa grec amb boletus i foie” elaborat pel Cercle Fruiter.

L'alcaldessa de Borriana Maria Josep Safont, i el regidor de Turisme, Santi Zorio han lliurat de forma personal els guardons i distintius que a partir d'avui lluiran en els tres restaurants guanyadors com a acreditació del seu triomf en la vuitena edició de la Ruta de la Tapa. Tal com ha comentat el mateix regidor de Turisme, “estem molt contents de lliurar aquests premis ja que, a més de poder comprovar el creixement que la gran majoria d'establiments ha viscut quant a nombre de tapes servides, queda evidenciat l'augment de nivell en les elaboracions per part de cada restaurant, la qual cosa eleva encara més l'èxit del certamen”. Els representants municipals han visitat inicialment al Cercle Fruiter on han lliurat el guardó pel tercer lloc aconseguit i la litografia de l'artista local Vicent Guerola amb la qual el consistori ha volgut “obsequiar als guanyadors i agrair-los l'esforç extra que sabem que en aquesta última edició de la Ruta de la Tapa han realitzat”. Seguidament ha sigut el Bar Maruja qui ha rebut a alcaldessa i regidor per a fer lliurament del segon premi per segon any consecutiu, i finalment han visitat als treballadors i treballadores del QuinCafé, que han obtingut gràcies als vots dels clients el primer premi d'aquesta vuitena edició. Tots ells han mostrat la seua “satisfacció per tornar a formar part de la Ruta de la Tapa i poder haver aconseguit ser premiats amb un dels tres guardons, la qual cosa ens espenta i dóna forces per a seguir superant-nos el pròxim any i, com a mínim, repetir els resultats».

 

Un total de 14 restaurants de la ciutat preparen menús especials amb el mol·lusc com a protagonista entre els dies 9 i 25 de juny

 

Els certàmens culinaris i jornades gastronòmiques de Borriana continuen creixent amb força en els últims mesos en la capital de la Plana Baixa. I per a mostra, la presentació de la que ja és la quarta edició de les Jornades Gastronòmiques del Llagostí de Borriana, que ha tingut lloc en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Borriana, i en la qual han estat presents molts dels cuiners que durant les pròximes tres setmanes convertiran al llagostí en personatge principal dels seus menús temàtics. Al costat d'ells, el regidor de l'àrea turística, Santi Zorío, ha volgut “agrair el treball que s'està fent des de l'Associació d'Hostaleria de Borriana perquè les diferents jornades gastronòmiques que durant l'any se celebren en la nostra ciutat s'hagen convertit en un dels motors de la promoció turística i en un gran recurs per a augmentar l'impacte econòmic sobre els mateixos establiments”. El nombre de participants per a la quarta edició s'ha ampliat fins a 14, i aquelles persones que ho desitgen podran gaudir dels menús especialment dissenyats per a l'ocasió entre els pròxims 9 i 25 de juny en els següents establiments restauradors: Arrosseria Restaurant Savarín, Taverna Nàutica, Restaurant Nàutic, Casa Lola, Pizzeria Ristorante *Pinocchio, Da Paolo, Ca la Rosa, La Blava, Restaurant L'Arenal, Restaurant Scala, Bombora's, Rest. Caixa Rural, Restaurant San Marino i Rita&Pepa. Segons els mateixos membres de la nova Junta Directiva de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, “una vegada més hem bolcat els nostres esforços en el disseny i la màxima participació de restaurants en les jornades, i creiem que la creixent col·laboració amb la regidoria seguirà donant els fruits a nivell de difusió i de coneixement de les nostres elaboracions”. Precisament de la col·laboració entre hostalers i Ajuntament, dimarts que ve dia 13 arribarà una nova iniciativa en la qual escolars de cinquè i sisè de primària de diferents centres educatius de la ciutat participaran en el primer concurs de Fideuà per a menors, que se celebrarà en l'antic càmping de l'Arenal i que en paraules de Zorío “és un exemple més de la col·laboració i l'entusiasme amb el qual l'Associació d'Hostaleria està augmentant la seua participació en iniciatives i projectes de difusió i aproximació de tots els recursos turístics hostalers dels quals disposa la nostra ciutat”. 

Les quatre noves instal·lacions ja estan situades en els diferents punts del litoral on la regidoria de Turisme ha estudiat que donaran un millor servei “després de molts anys sense aquesta dotació”

 

La regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Borriana continua amb el seu treball de millora i dotació de les infraestructures demandades per la ciutadania i els i les turistes que cada estiu arriben fins a la ciutat per a gaudir, especialment, de les seues platges, que un any més seran premiades amb el distintiu de la Bandera Blava. I en aquest cas ho ha fet amb l'adquisició i instal·lació de fins a quatre dutxes amb dos ruixadors cadascuna que “des de fa més d'una dècada havien desaparegut de les nostres platges sense que l'anterior equip de govern tornara a dotar d'aquestes infraestructures tant als veïns i veïnes de Borriana com al conjunt de turistes que cada estiu arriben a la nostra ciutat”, tal com ha explicat l'edil de l'àrea, Santiago Zorío. Les quatre instal·lacions tenen doble ruixador, ja que totes elles disposen de la tecnologia necessària per a persones amb diversitat funcional, i per això s'habilita tant el seient com l'agafador per a facilitar l'accés i la mateixa dutxa. Segons ha volgut detallar el màxim responsable de l'àrea, “el cost total de les noves instal·lacions és de 5.880 euros, dels quals una mica més de 2.000 són a càrrec d'una Consellería de Turisme que en els últims temps ha demostrat tenir la sensibilitat necessària per a col·laborar en les dotacions turístiques de la nostra ciutat”. A més, Zorío també ha puntualitzat sobre els nous materials que s'utilitzen en les noves dutxes, ja que aquestes noves instal·lacions “estan construïdes a base d'AISI 136, un aliatge format per material molt més resistent a la corrosió i a l'oxidació, el que era totalment necessari en unes dutxes que es troben a pocs metres del mar”. A més, i anticipant-se a la problemàtica que en el seu moment va provocar que s'eliminaren les dutxes per a cos sencer, Zorío ha avançat que “en els pròxims dies s'instal·larà en cadascuna d'elles els cartells informatius sobre la prohibició d'usar sabons i materials de composició química en les dutxes, amb l'ànim que la gent també entenga i es consciencie sobre el bon ús de les noves instal·lacions i la cura a l'hora de no malgastar aigua”. Finalment, des de la regidoria de Turisme també s'ha indicat que “durant aquesta mateixa setmana s'acabaran d'instal·lar les passarel·les que també en el seu moment es van reclamar des de part de la ciutadania, amb el que esperem començar el mes de juny amb les dotacions necessàries per a unes platges de Borriana que durant anys semblaven oblidades per l'equip de govern i que, a poc a poc, intentem dotar de la millor forma possible per al seu ús i gaudi”. 

A més de les quatre visites guiades del diumenge, es realitzaran tallers, activitats i es podrà gaudir tant de les noves sales del museu com de les noves tecnologies incorporades recentment

 

El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Santiago Zorío, ha presentat avui al costat del representant d'ArqueoCas, José Albelda i l'Arqueòleg Municipal, José Manuel Melchor, la programació especial que s'ha dissenyat amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, que cada any se celebra el 18 de maig, però que a Borriana es traslladarà al diumenge dia 21 per a donar major facilitat a la participació de la ciutadania. Zorío ha començat assenyalant, precisament, que “serà el diumenge 21 quan realitzem tota la programació especial per al Dia Mundial dels Museus, amb l'ànim de seguir donant a conèixer el ric i variat Museu Arqueològic de Borriana, un referent en les comarques del nord i que segueix creixent amb noves sales que podran visitar-se aquest mateix cap de setmana”. A continuació, ha sigut el representants d'ArqueoCas, José Albelda, qui ha detallat totes i cadascuna de les activitats, tallers i visites concentrades diumenge que ve. Així Albelda ha explicat que “el Museu Arqueològic de Borriana està adherit a l'ICOM, el Consell Internacional de Museus, i per açò estem il·lusionats amb tota aquesta programació, que pretenem que seguisca acostant a un públic familiar el patrimoni de la ciutat, per això combinem les visites per als adults amb els tallers i activitats per als i les més joves”. D'aquesta forma, a les quatre sessions de visites guiades que tindran lloc a les 11:00 i 12:00 hores durant el matí, i a les 18:00 i 19:00 hores durant la vesprada, “se sumen els tallers per a xiquets i xiquetes de fins a dotze anys en els quals coneixeran i podran practicar el treball d'un arqueòleg, amb catalogacions, dibuixos de peces, taller de pintura o de realització de mosaics, que després els permetran emportar-se a casa el seu diploma de joves arqueòlegs i fins i tot alguna de les peces que elaboren”, com ha recordat Albelda, qui també ha afegit que “per primera vegada en el Dia Mundial dels Museus, els i les assistents podran visitar la nova Sala dedicada a Sant Gregori i gaudir de les noves tecnologies que ja s'apliquen en la visualització i coneixement de les obres, la qual cosa encara fa més atractives les visites per a eixe públic familiar”.

Finalment, l'Arqueòleg Municipal, José M. Melchor ha volgut afegir que “a més de la completa programació d'aquest diumenge a la qual convidem a tota la ciutadania a participar per a conèixer les últimes novetats i l'aniversari del Museu Arqueològic que compleix 50 anys, la setmana següent posarem el colofó a les commemoracions del Dia Mundial dels Museus amb l'obertura d'una exposició dedicada a la Guerra Civil on podrem conèixer peces com de roba, utensilis i alguna que una altra munició com a cartutxos usats durant eixe període”. La iniciativa es completarà amb “una visita guiada al casc urbà de Borriana on podrem conèixer algunes de les petjades d'aquella època, tant les visibles com aquelles que han quedat amagades després del pas dels anys, amb l'objectiu de seguir recuperant i donant a conèixer diferents èpoques de la  història de la nostra ciutat”. 

Des del divendres 28 d'abril fins al pròxim 28 de maig, es podran degustar les tapes especialment dissenyades i elaborades per cadascun dels restaurants i bars

 

El Saló de Plens de l'Ajuntament de Borriana ha sigut el lloc triat per a la presentació de la que ja és la vuitena edició de la Ruta de la Tapa de Borriana, que cada any ha anat creixent tant en nombre d'establiments participants com en el de clients que es decideixen a participar i utilitzar el seu “passaport” per a votar per les millors i participar en el sorteig dels regals que es realitzarà una vegada finalitzat el certamen. Així ho ha manifestat el regidor del departament de Turisme de l'Ajuntament, Santi Zorío, qui en la presentació ha parlat de “la satisfacció de vore com cada any la Ruta de la Tapa creix i creix sense parar, fins arribar a una xifra rècord de participants com la que tindrem enguany, ja que seran un total de 43 restaurants els que s'han volgut unir a la iniciativa”. Precisament una quinzena dels i les responsables de cadascun dels establiments participants han volgut estar presents avui en la presentació oficial d'una Ruta de la Tapa que començarà a partir de la vesprada-nit d'aquest mateix divendres. El mateix Zorío ha volgut “agrair l'esforç i el treball extra de cadascuna de les persones que treballen en l'elaboració i disseny de les tapes i que fan que cada any siga més participativa i supose un impacte econòmic encara major per a la nostra ciutat”.

Des d'aquest mateix divendres i fins al pròxim 28 de maig, Borriana es convertirà en la capital de la Tapa gràcies a que per primera vegada en la seua història, s'han superat les 40 inscripcions de restaurants participants, en el que Zorío ha titllat com “un èxit previ a l'inici del certamen, que esperem que tinga la seua continuïtat en la participació de veïns i veïnes de Borriana i també de totes aquelles persones que durant el mes de maig decidisquen acostar-se fins a la nostra ciutat per a formar part de la qual ja és La Ruta de la Tapa amb més participants en totes les comarques del nord”.

Per a consultar tant les elaboracions que cada restaurant ha preparat, com els establiments participants, tan sols cal consultar l'enllaç de la pàgina web municipal: http://www.burriana.es/ayuninf/destacados/2017-04-RutaTapa.pdf 

Les xifres totals dels catorze restaurants participants en el certamen culinari superen els 61.000 euros en la seua tercera edició

 

La tercera de les edicions de les Jornades Gastronòmiques del Polp i la Sèpia de Borriana han superat tots els rècords en la totalitat dels paràmetres analitzats després que aquesta mateixa setmana es tancara el període de celebració del certamen en el qual els 14 restaurants de la ciutat han servit menús temàtics amb el polp i la sèpia com a protagonistes. Així es desprèn de les dades oferides pel servei TouristInfo de Borriana que ha fet públics els resultats després dels tres caps de setmana en els quals s'han desenvolupat les jornades.

La primera de les dades que deixa ben clar l'èxit rotund de les jornades correspon a l'impacte econòmic global en la totalitat d'establiments participants, que en aquesta edició de 2017 ha arribat als 61.831,20 euros, molt per damunt i quasi triplicant la xifra de l'any anterior en la qual a penes va superar els 22.000 euros. Així ho ha destacat el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Santiago Zorío, que ha manifestat que “estem més que satisfets amb aquesta tercera edició de les Jornades, ja que tant els restauradors com aquelles persones del departament que han organitzat el certamen han realitzat un gran treball, la qual cosa s'ha vist perfectament reflectida en la massiva participació de la ciutadania, que ha sigut molt superior a les dues edicions anteriors”.

El Restaurant Savarín, Restaurant Scala, Restaurant Rita&Pepa, Arroseria Taperia Casa Ramón, Restaurant L'Arenal, La Blava Restaurant, Restaurant Casa Lola, Pizzeria Pinocchio, Restaurant San Marino, Restaurant Club Nàutic, Restaurant Mestral, Bombora's Gastro-Heladería, Restaurant Da Paolo i Casa Rosa han oferit menús que anaven entre els 17 i els 22 euros, mantenint els preus de les dues edicions anteriors, però aconseguint que la participació haja sigut molt major, la qual cosa confirma que “les fins a quatre jornades gastronòmiques que celebrem anualment a Borriana segueixen creixent tant en el nombre de participació de restaurants com de petició per part de la clientela dels menús especialment elaborats, per la qual cosa cal felicitar tant als mateixos establiments per la seua implicació com a les persones del departament de Turisme que s'han encarregat de l'organització i promoció del certamen”, com ha conclòs Zorío. A més, enguany s'ha volgut i aconseguit impulsar encara més la participació en les jornades amb la celebració, per exemple, d'una demostració culinària i posterior degustació de polp que es va celebrar en plenes jornades en el CMC La Mercè, així com la creació del guardó “Polper d'Honor” que per primera vegada s'ha lliurat enguany i que encara ha ajudat més a la promoció i èxit de les Jornades Gastronòmiques del Polp i la Sèpia de Borriana. 

La regidoria de Turisme i l'empresa encarregada de la redacció del projecte es reuneixen amb hosteleros, comerciants, associacions, sindicats i representants per donar a conèixer els detalls del nou Pla

 

El Saló de Plenaris Municipal ha acollit la sessió informativa programada per la regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Borriana per donar a conèixer els primers detalls sobre el Pla Estratègic de Turisme que després de més de deu anys sense aplicar-se a la ciutat s'ha redactat de nou i començarà a ser una realitat en les properes setmanes. Tal com ha explicat el màxim responsable de l'àrea a Borriana, Santiago Zorío, “es tracta d'oferir una visió general sobre les possibilitats, projectes i iniciatives que s'han redactat en el nou Pla, i així que el conjunt d'agents socials de la nostra ciutat puguen fer les aportacions i canvis que creguen que poden ser beneficiosos a l'hora de dur a terme la seua aplicació”.

La sessió informativa ha estat coordinada i dirigida pel representant de l'empresa encarregada de l'anàlisi i redacció del Pla, Solucions Turístiques Consultoria i Màrqueting, Alberto Galloso. En aquesta primera trobada s'ha parlat sobre un “enfocament general del projecte, per més tard, fer una divisió de l'organització del treball a realitzar i així poder establir un calendari d'actuacions que s'iniciarà el proper dia 7 amb les primeres taules de treball”. Perquè precisament tots els agents socials que tinguen relació directa amb el desenvolupament turístic local, s'ha convidat tant a aquesta sessió informativa com a les taules de treball posteriors a col·lectius com la Federació de Comerç, l'Associació d'Hostaleria, la Federació de Falles, les associacions veïnals, el CEAM, diverses ong's, sindicats o la mateixa Cooperativa Agrària Sant Josep. Tal com ha conclòs Zorío al final de la sessió celebrada a l'Ajuntament, “es tracta d'informar i, alhora, implicar a tots i cadascun dels sectors econòmics i socials de Borriana en el desenvolupament d'un Pla Estratègic de Turisme que feia massa anys que hagués hagut de ser redactat i aplicat a la nostra ciutat, i que, per fi, en aquest 2017 podem començar a desenvolupar per millorar tant la nostra oferta turística com els productes que puguen oferir les empreses de la nostra ciutat”.