showcooking

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el regidor de Turisme en el consistori, Vicent Garcia, i la de Festes, Lluïsa Monferrer, no van voler perdre's l'activitat especial que van oferir dues dels cuiners més coneguts de la ciutat a l'associació de Amas de Casa de Borriana. Es tractava d'un showcooking a través del qual es van poder conèixer secrets sobre les receptes que tant Santiago González, president de la Federació d'Hostaleria de la ciutat i propietari del Restaurant Scala, i Vicent Bou de la Pizzeria Pinocchio, van oferir en la mateixa seu de l'associació, i gràcies també a la col·laboració de Vicente Hernández, de Flor de Azahar, licors artesans de Borriana. Tal com van assenyalar els representants municipals assistent a l'acte “creiem que ha sigut tan divertit com a il·lustratiu, així que estem molt satisfets de veure com des de la Federació d'Hostaleria com des de la mateixa Associació de Mestresses de casa segueixen treballant i organitzant activitats i celebracions que continuen dinamitzant el dia a dia d'aquesta i moltes altres associacions i col·lectius de la ciutat”.

Mesa de turisme

La Mesa de Turisme de Borriana ha tornat a reunir-se aquesta mateixa vesprada en les dependències municipals per, com ha explicat el nou regidor de l'àrea, Vicent Garcia “a més de presentar-me, encara que que ja ho hem fet amb tots i cadascun dels agents participants en la Taula durant les setmanes prèvies, hem volgut que aquesta nova sessió servisca per a una primera ampliació dels sectors participants en la Mesa de Turisme”. I és que com ha explicat el mateix Garcia durant l'inici de la nova trobada, “entenem que el turisme local és una matèria clarament transversal, tant a nivell de departaments municipals, com en el que afecta als diferents sectors socials i econòmics de Borriana, per això aquesta setmana hem ampliat la representació ciutadana en la Taula amb fins a tres noves incorporacions”.
Així, la Mesa compta des d'avui mateix amb fins a tres noves representacions que “volem que seguisquen aportant el seu punt de vista, suggeriments o crítiques para, entre totes les parts, seguir desenvolupant el turisme local”, com explicava Garcia, que ha especificat que “a partir d'ara sectors socials tan importants a Borriana com les comissions i món faller, o econòmiques com són els Hostalers o el Comerç de la ciutat, també treballaran conjuntament amb aquells que fins ara ja formaven la taula”.
A més, García ha manifestat que “l'objectiu segueix sent el de poder donar xicotets passos dins de l'aplicació del Pla Estratègic de Turisme que es va redactar el passat any, encara que sempre tenint en compte les opinions de tota la Mesa i incorporant o descartant alguna iniciativa que quede demostrat que és necessària o es pot prescindir d'ella”. I és que com també ha explicat a les noves incorporacions a la Mesa, García ha recordat que “el primer és establir aquests consensos socials amb tots i totes les participants en la Taula, per a després traslladar-ho al conjunt del consistori i tenir tots els arguments perquè també hi haja consensos polítics que ens porten a la consecució dels objectius turístics per a Borriana”.

Jornades gastronòmiques

L'Associació d'Hostaleria de Borriana i la regidoria de Turisme han presentat la quarta edició de les Jornades Gastronòmiques de Sabors Tradicionals que cada any se celebren en la capital de la Plana Baixa amb l'arribada de la tardor i que enguany estan dedicats als nombrosos plats tradicionals de cullera que són característics de la cuina local. Així, ha sigut el nou regidor de l'àrea de Turisme, Vicent García, qui la passada setmana prenia possessió del seu càrrec en l'Ajuntament de Borriana, qui ha iniciat la presentació de les jornades agraint “el treball tant de l'Associació d'Hostaleria com el qual fins a aquest mateix moment s'ha portat avance des del mateix departament de Turisme, que una vegada més, continua amb el suport i organització de qualsevol de les iniciatives que suposen una major difusió tant de la pròpia ciutat de Borriana com, en aquest cas, dels seus sabors més tradicionals adaptats als menús que han dissenyat els restaurants participants en aquesta quarta edició de les Jornades”. Al seu costat, el president de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, Santiago González, explicava que “són un total de set els restaurants que participen en la quarta edició de les Jornades, als qui vull agrair la seua implicació en el disseny i composició dels menús, així com també m'agradaria donar la benvinguda al nou regidor de l'àrea, amb qui esperem seguir treballant i col·laborant com fins ara en les diferents iniciatives de promoció turística i hostalera de la nostra ciutat”. Així, els establiments hostalers participants en les Jornades són: Restaurant Club Nàutic, Pizzeria Pinocchio, Restaurant Arenal, Gastroheladeria Bómbora, Pizzeria Da Paolo, Tasca Náutica i Restaurant Scala, que des de divendres que ve dia 5 d'octubre i fins al 21 d'aquest mateix mes oferiran els seus menús especialment dissenyats per a l'ocasió. Com a exemple, el restaurador Vicent Bou parlava de “un menú que té en compte la cuina més tradicional de Borriana amb els tocs d'innovació que sempre intentem donar-los per a sorprendre al comensal, i que, per exemple, en el nostre cas, tenen a les falles i els sainets com a fil conductor”. Des de l'Associació d'Hostaleria també s'ha assenyalat que “productes tan nostres com el coent, la taronja o les carns que tradicionalment es guisen en les cases de Borriana seran els ingredients en els quals es basarà un menú que sempre tindrà a la cullera i els sabors més típics de la tardor com a principals protagonistes”. Tant els diferents menús de cada restaurant participant com els horaris en els quals es podran degustar els diferents plats es podran consultar tant en la web municipal com en les diferents xarxes socials tant de la regidoria de Turisme com de la pròpia Associació d'Hostaleria a partir d'aquest dijous, un dia abans de l'inici de les jornades en els set establiments hostalers participants.

El regidor de Turisme i la tècnic de l'àrea lliuren els guardons a cada restaurant i també reparteixen els premis d'un cap de setmana en el Gran Hotel Peníscola i el curs de Vela de les Escoles de la Mar


La Ruta de la Tapa de Borriana contínua manifestant una gran salut, tant pel que a participants respecta, ja que enguany s'ha tornat a batre el rècord amb fins a 45 establiments oferint la seua elaboració, com a nivell de participació, ja que en l'edició de 2018 s'ha aconseguit una xifra total de 39.868 tapes servides entre tots els participants. Així, el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Santi Zorío, i la tècnic de l'àrea s'han desplaçat fins a cadascun dels tres restaurants premiats per a lliurar de primera mà els guardons i distintius que a partir d'ara podran lluir en els seus propis establiments. A manera de podi, el primer restaurant a rebre el guardó com a tercer més votat en la Ruta de la Tapa de 2018 ha sigut el Restaurant Mestral, amb la seua elaboració “De la Llotja al Plat”, mentre que segon ha sigut el Restaurant l'Arenal del Port de Borriana amb el seu “Eriçó de l'Arenal”, que també ha rebut el seu guardó de mans del regidor de Turisme. Finalment, la visita ha correspost a Quin Cafè, que per segon any consecutiu ha aconseguit el major nombre de vots realitzats pels i les comensals de la Ruta de la Tapa de Borriana, gràcies a la seua tapa “Quin Esclafit”. Així, Zorío ha volgut “agrair tant als tres restaurants guanyadors com als altres 42 per seguir apostant per les Jornades Gastronòmiques que cada any es desenvolupen a Borriana, i per seguir fent créixer la Ruta de la Tapa fins al punt de superar-nos cada any quant a nombre de restaurants participants i també quant al nivell de les elaboracions de cada establiment”.
D'altra banda, des de l'Oficina de Turisme de Borriana ja s'ha informat a les persones afortunades en el sorteig que cada any també premia als i les comensals. Així, Sara Sabater ha sigut l'afortunada amb el curs de sis hores de navegació oferit per les Escoles de la Mar de la Generalitat Valenciana, mentre que Maria Estíbalez podrà gaudir d'un cap de setmana en el Gran Hotel Peñíscola, que com ha recordat Zorío “segueixen recolzant aquesta Ruta de la Tapa i dinamitzant la participació de la ciutadania, per això volem agrair aquests regals, així com als diferents departaments municipals que han col·laborat en la celebració d'aquesta novena edició que esperem que el pròxim any seguisca creixent al ritme que ho ha fet durant les últimes edicions”. 19:15:07


El regidor de Turisme, Santi Zorío, i els representants de l'Associació d'Hostaleria de Borriana donen els detalls d'una cinquena edició en la qual participaran fins a 10 restaurants

 


Aquest pròxim divendres, 15 de juny, arriba a Borriana una altra de les cites gastronòmiques que durant tot l'any es duen a terme en la capital de la Plana Baixa. En aquest cas es tracta de les V Jornades Gastronòmiques del Llagostí de Borriana, en el qual prendran part fins a deu restaurants de la ciutat, que durant les últimes setmanes han estat dissenyant i preparant els menús especials en els quals el “llagostí” és l'ingredient principal de cada plat i vertebrador del conjunt del menú. Els restaurants participants en aquesta cinquena edició de les jornades dedicades al “llagostí” són: Arroseria Restaurant Savarín, Tasca Nàutica, Restaurant Nàutic, Pizzeria Ristorante Pinocchio, Ca la Rosa, La Blava, Restaurant L'Arenal, Restaurant Scala, Bómbora's i Rita & Pepa. Els deu establiments començaran a oferir el menú especial a partir del pròxim divendres dia 15 i l'oferta per a degustar els plats especialment dissenyats s'allargarà fins al pròxim 1 de juliol quan es donen per tancades les jornades. En la presentació de les noves jornades han volgut estar presents tant el regidor de Turisme, Santi Zorío, com el president de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, Santiago González i varis dels restauradors que oferiran el menú complet dedicat al llagostí, i que han volgut assenyalar que “els preus dels menús van des dels 21 euros fins als 25, establint un preu pràcticament unificat entre tots els restaurants perquè els i les comensals puguen triar qualsevol menú sense haver de calcular preus molt diferents”. A més, Zorío també ha volgut “agrair el treball i l'esforç dels deu restaurants, ja que preparen especialment cada menú, on podrem trobar plats tan suggeridors com “popietes de llenguado amb llagostins, salsa de cava i clotxina valenciana”, “Llagostí al suau escabetx i les seues verdures” o “All i Pebre de llagostins i lloms de corbina”, que són solament tres exemples de la gran varietat i qualitat de les elaboracions, a més dels arrossos que diversos restaurants inclouen també en el menú”. Finalment, tant Zorío com l'Associació d'Hostaleria ha volgut recordar que “com ja hem fet en edicions anteriors, el dia 29 de juny tindrà lloc el concurs de “fideuaes” per als xiquets i xiquetes que vulguen tornar a participar de la iniciativa, i se celebrarà en l'antic càmping de l'Arenal a partir de les 17:30 hores”.


 

La qualitat de les aigües i de l'arena de les platges, l'increment de les dotacions i zones d'oci, o l'adaptació cada vegada major per a persones amb diversitat funcional fan de Borriana una “destinació de platges d'excel·lència”

 

El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Santiago Zorio s'ha desplaçat fins a la capital de la Marina Baixa, la Vila Joiosa, per a assistir a l'acte de lliurament de les banderes Qualitur que cada any lliura l'Agència Valenciana del Turisme a les platges on queda acreditada tant la qualitat de l'aigua com la de les arenes que les componen i les infraestructures que milloren l'experiència de l'usuari o usuària que durant els mesos d'estiu pot gaudir de les platges borrianenques. En aquest cas, i tal com explicava el mateix Zorio, “l'Agència Valenciana del Turisme ha concedit dues banderes a les platges de Borriana, tant per a la de l'Arenal com la del Grau-Malvarrosa, la qual cosa suposa un reconeixement més al treball que durant l'any es duu a terme i l'objectiu de seguir millorant dia a dia les prestacions, dotacions i qualitats perquè els usuaris i usuàries les seguisquen tenint com un referent durant els mesos d'estiu”.
Dins de les diferents millores que cada any les regidories de Turisme i de Zona Marítima implementen per a les platges de Borriana, Zorio ha destacat que “des de fa tres anys volem que cada vegada les platges de Borriana siguen més acollidores i disposen dels requisits i infraestructures necessàries perquè qualsevol persona puga gaudir-les, per això la incorporació de dutxes adaptades del passat any o la millora i ampliació de les passarel·les per a persones amb mobilitat reduïda són algunes de les novetats que enguany milloraran encara més l'estada o visita de la gent a les nostres platges”. Però a més, a penes fa un mes que el mateix regidor va estar revisant la instal·lació de sis noves dutxes en el conjunt de la platja, la qual cosa ha fet que des d'aquest estiu la separació màxima entre les unes i les altres no passada mai de 180 metres. Finalment, Zorio també ha volgut puntualitzar que “aquest reconeixement també posa en valor les mesures de protecció ambiental que des de les àrees de Medi Ambient i Turisme també s'han adoptat en els últims tres anys i que contribueixen a conservar els nostres principals recursos tant naturals com a turístics”. En definitiva, tota una conjunció de factors i treball realitzat durant els mesos previs a l'època estival perquè Borriana torne a “posicionar-se com a destinació de platges d'excel·lència, ja que dins del conjunt de l'estat, el País Valencià és la primera autonomia en nombre d'aquestes distincions, un total de 35, entre les quals, una vegada més, les nostres platges ocupen un lloc destacat”.

El regidor de Turisme, Santiago Zorío, destaca en la presentació del certamen «la qualitat i varietat de les propostes i l'esforç que cada any realitzen els restaurants per a seguir fent créixer la cita»

 

 

Si el passat any van ser dotze els establiments de restauració que van prendre part en la tercera edició de les Jornades Gastronòmiques del Polp i la Sèpia de Borriana, en la presentació realitzada per la regidoria de Turisme i l'Associació de Hostaleria de Borriana s'ha pogut saber que el nombre de participants augmenta fins a catorze en l'edició de 2018, la qual cosa en paraules del regidor Santi Zorío «és l'exemple i la mostra del treball conjunt que estem realitzant des de la regidoria i l'Associació d'Hostaleria per a seguir dinamitzant la vida gastronòmica en la nostra ciutat, promocionant totes i cadascuna les jornades d'aquest tipus que realitzem durant l'any».

Així, divendres que ve 13 d'abril s'iniciarà en fins a 14 restaurants de la ciutat la quarta edició de les Jornades Gastronòmiques del Polp i la Sèpia de Borriana, en les quals «el gran protagonista és el producte de proximitat que els diferents restaurants participants utilitzen a l'hora de dissenyar i, més tard, elaborar els seus menús, ja que disposar de polp, sèpia i tot tipus de peix de primera mà i a través de la Llotja de Borriana, ha de ser un plus tant perquè cada any els menús siguen més especials, com per a la promoció dels nostres productes locals», com explicava el mateix Zorío. Al costat d'ell, han volgut estar presents varis dels cuiners i cuineres que durant 16 dies, fins al 29 d'abril, elaboraran els menús especials on el Polp i la Sèpia són els protagonista. Un d'ells, el president de la Associació d'Hostaleria en la ciutat, Santiago González, ha volgut «animar tant a la gent de Borriana com de les localitats veïnes a aprofitar algun dels setze dies en els quals oferirem el menú en cadascun dels restaurants, ja que és una oportunitat perfecta tant per a conèixer el gran producte que tenim al costat de casa, com per a comprovar el creixement que a nivell gastronòmic està vivint l'hostaleria en la nostra ciutat».

D'aquesta forma, els restaurants i establiments participants en aquesta quarta edició de les Jornades Gastronòmiques del Polp i la Sèpia seran: Restaurant Savarín, Restaurant Scala, Restaurant Rita&Pepa, Restaurant L'Arenal, La Blava Restaurant, Restaurant Casa Lola, Pizzeria Pinocchio, Restaurant San Marino, Restaurant Club Nàutic, Restaurant Mestral, Bombora's Gastro-Heladeria, Restaurant Da Paolo, Restaurant Ca la Rosa y La Tapería de Miriam, que oferiran menús d'entre 17 i 25 euros en el cas dels restaurants, als quals també cal sumar les propostes especials que en alguns casos realitzen els establiments amb tapes a partir de tres euros. 

Ja durant les últimes jornades s'ha treballat tant manualment en el recollida de residus, com utilitzant maquinària pesada per a la neteja global de les platges de Borriana

 

El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Santi Zorío, ha volgut comprovar de primera mà l'evolució dels treballs de neteja que des de fa diverses jornades s'estan duent a terme en les platges de l'Arenal, la Malvarrosa o el Grau, amb l'objectiu de tornar a adequar i deixar-les llestes abans del desplaçament massiu de veïns i veïnes que tradicionalment es realitza en la capital de la Plana Baixa durant les vacances i jornades festives de Pasqua.

Ja durant la jornada del dimarts, els operaris de Via Pública es van desplaçar fins a la zona marítima per a realitzar els primers treballs de neteja amb la utilització de la maquinària pesada adquirida pel mateix consistori el passat any. Unes labors que han continuat durant tota la jornada del dimecres tant en la platja de l'Arenal com en la de la Malvarrosa, i que s'han vist reforçades amb el treball que també l'empresa concessionària de la neteja viària a Borriana, Fobesa, ha sumat amb diversos operaris realitzant treballs de recollida de residus de forma manual. Tal com explicava el mateix regidor de Turisme «es tracta de combinar les dues formes de recollida per a optimitzar aquests treballs de neteja, ja que a nivell de la totalitat del platja és necessària la utilització de la maquinària municipal, mentre que els operaris s'encarreguen de completar la recollida de forma manual». A més, Zorío també ha explicat que «perquè la campanya de neteja i adequació siga completa, també s'ha contractat un servei de pintura per al mur que separa la mateixa platja del passeig, ja que observem que hi havia alguns desperfectes en les capes de pintura que també aquesta mateixa setmana es repassaran i completaran amb el treball de dos operaris, perquè, arribades les jornades de Pasqua, els i les borrianenques disposen d'una zona marítima i una platja en condicions, neta i que ja es prepara per a la temporada estival».