La regidoria de Turisme fa balanç en la jornada posterior a la Cremà constatant “la creixent petició d'informació específica sobre Falles i la promoció realitzada tant la Tourist Info i el Taller d'Ocupació Riu Anna

 

 

La setmana de Falles a Borriana ha tornat a servir per a rebre a centenars i centenars de visitants que durant les cinc jornades grans en les quals els monuments fallers ocupen carrers i places, han completat el seu recorregut faller, gaudit de l'immillorable ambient festiu i de germanor, i han fet que cada vegada “siguen més les persones que sol·liciten informació sobre els actes que se celebren, l'itinerari i horaris del “trenet faller”, el desenvolupament de la Cremà o la ubicació concreta de cada monument”, tal com ha explicat el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Santiago Zorío, després d'una primera anàlisi d'aquestes últimes Falles de 2018.

Poques hores després de la finalització de les festes josefines amb la Cremà de tots els monuments, la Tourist Info de Borriana ha oferit les primeres dades sobre les últimes jornades, en els quals es constata un creixement de la informació sol·licitada per les persones que visiten la capital de la Plana Baixa durant les seues festes. Així, han sigut més de 200 persones les que des de dimecres passat i fins al dilluns 19 de març han passat per una oficina de Turisme que “els ha atès sobretot a nivell d'informació sobre les Falles pròpiament dites, amb sol·licituds d'horari de celebració o per a arreplegar mapes i informació gràfica sobre aquestes festes”, com ha indicat el mateix Zorío. Des del mateix servei s'ha volgut matisar que “fins i tot patint durant dues jornades el problema de la pluja, que va fer que molta gent no isquera a la carrers, en els altres dies de Falles les visites i consultes s'han anat multiplicant fins a aconseguir les quaranta de persones procedents d'altres països i les més de 160 que se centren sobretot en gent procedent des de les mateixes terres valencianes, Catalunya o Madrid que han sigut qui en major nombre han visitat aquestes Falles de 2018; mentre que des de l'estranger han destacat les visites arribades desde França o Regne Unit, però també caso de ciutadans i ciutadanes alemanyes o estadounidenques ”.

 

Campanyes especials de Promoció amb el Taller d'Ocupació Riu Anna. Des de l'Ajuntament també s'ha indicat que en els pròxims dies també es coneixeran les dades del treball de promoció que durant les últimes setmanes han dut a terme els i les participants en el Taller d'Ocupació Riu Anna, dins de l'especialització en Promoció Turística. Ja en la setmana anterior a les Falles, i tal com explicava la regidora Maria Romero “es van realitzar campanyes d'informació i promoció de les Falles en les poblacions veïnes a Borriana, des de les quals sabem que acudeixen molts i moltes visitants. I també durant les mateixes Falles, la campanya de promoció i informació a peu de carrer s'ha dut a terme amb un gran èxit pel que a informació directa sobre les festes es refereix, al que fins i tot cal sumar el treball d'Animació que en diverses jornades s'ha fet per als més joves”. Per tant, i tal com ha volgut concloure la presidenta de la Junta Local Fallera i regidora de Festes, Lluïsa Monferrer “aquest treball coordinat de les diferents àrees municipals per a la promoció de les Falles, ha fet que hagem notat, fins i tot sense poder comptabilitzar de forma totalment exacta el nombre de visitants, que cada vegada és més la gent de municipis veïns, però també arribada des d'altres comunitats o l'estranger, que es decideix per les Falles de Borriana, per l'ambient que aconsegueixen crear, la possibilitat de conèixer prop de vint Falles majors i vint infantils en una sola jornada, i pel tracte que sempre s'ofereix a qui visita Borriana”. 

 

Només passaven uns segons de les deu de la nit en el rellotge del Campanar de la Basílica del Salvador de Borriana, quan el motociclista borrianenc Sergio García, alçava el seu braç per fer l'anomenat “Toc Provincial” que donava per iniciada la vuitena edició de la Tamborrada Ciutat de Borriana. Però el de Sergio solament ha sigut el primer dels milers de tocs que durant la Tamborrada s'han pogut escoltar en ple cor de la ciutat, ja que l'acte es realitzava en l'escenari habilitat en la Plaça Major. Fins a allí mateix s'han desplaçat tant l'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, com el regidor de Turisme, Santiago Zorío, qui com a organitzador al costat de la Confraria de Tambors i Bombos de la Santa Faç de Borriana, ha manifestat que “és un autèntic espectacle sonor veure com per uns moments un únic so com és de l'els tambors i els bombos, trenca el silenci enmig de la nit borrianenca, per això m'agradaria felicitar a la gent implicada en l'organització d'aquesta vuitena edició”. I és que el treball dels membres de la Confraria borrianenca, com Carlos Panís o Carmen Pérez, amb la col·laboració del consistori, han aconseguit portar fins a la capital de la Plana Baixa a un total de 16 agrupacions o associacions de tambors i bombos de tota la província de Castelló, a més de les tres que han arribat des de València. Així, una a una totes les confraries han anat accedint a la plaça Major a través del carrer Major per pujar a l'escenari i delectar al valent públic que desafiava al fred per a poder assistir a l'espectacle musical. L'Associació Cultural Tambors de Passió d'Almassora, la Cofradia de Sant Joan al Peu de la Creu de Betxí, l'Associació tambors i bombos Jesus Nazareno i Santa Faç de La Vall d'Uixó, l'Associació tambors i bombos Crist de Medinaceli de Castelló, l'Associació tambors i bombos la Vilavella, l'Associació cultural L'Alcora Tambor, l'Associació cultural tambors i bombos de Tales, el Grup de bombos i tambors de Betxi, el Grup de bombos i tabals de Benicarló, l'Associació tambors i bombos Santíssim Crist de L'Agonia de Moncofar, l'Associació tambors de La Llosa, la Secció interna tambors i bombos Santa Maria Magdalena Castelló, l'Associació bombos i tabals de Penyíscola, la Cofradia Sant Sepulcre de Benicàssim, l'Agrupació cultural de bombos i tambors de Vila-real, la Banda Tambors Verge del Carmen del Port de Sagunt, la Banda tambors i bombos Cofradia la Dolorosa d'Alginet i l'Associació de Tamborileros de Hellin-Montcada han oferit un espectacle sonor que fins i tot ha paregut que feia tremolar els fonaments de la Plaça Major i que el mateix Campanar es moguera al ritme dels tambors i bombos. Ha sigut finalment l'Associació de Bombos i Tambors Santa Faç de Borriana, qui ha tancat una vuitena edició de la Tamborrada que ha aconseguit reunir a centenars de practicants d'aquest art en una Plaça Major que segur està disposada a acollir un esdeveniment que segur que es repeteix durant molts anys en la ciutat. 

 

La vuitena edició de la Tamborrada Ciutat de Borriana està més a prop després de la presentació realitzada pels membres de la Confraria de Tambors i Bombos Santa Faç de Borriana i el regidor de Turisme de l'Ajuntament, Santiago Zorío, els quals han avançat alguns dels detalls del desenvolupament de l'acte que tindrà lloc aquest divendres a partir de les deu de la nit. El mateix president de la Confraria, Carlos Panís, ha explicat que “estem molt contents de saber que comptarem amb pràcticament una vintena de confraries i associacions de bombos i tambors durant aquesta vuitena edició de la Tamborrada Ciutat de Borriana, per això convidem a tothom a que aquest divendres s'acoste fins a la Plaça Major perquè creiem que serà un autèntic espectacle”. El mateix Panís ha volgut explicar que “ja sabem que tindrem una quinzena de confraries de la província de Castelló i dues de València, encara que seguim treballant a intentar que d'ací al divendres encara siguen més els tambors i bombos que vulguen participar en la nostra Tamborrada i l'espectacle siga encara major”. Al seu costat, la també membre de la Confraria, Carmen Pérez també explicava que “com cada any farem que l'anomenat “Toc Provincial” siga a càrrec d'algun personatge destacat en l'actualitat, per això hem volgut que fóra el motociclista de la nostra ciutat, Sergio García, qui siga l'encarregat, després d'haver destacat aquest passat any com un dels esportistes locals amb majors èxits i promoció en el futur del seu esport”. Per la seua banda, el regidor de Turisme, Santiago Zorío, que també s'ha encarregat de l'organització d'aquesta vuitena edició ha volgut “animar als veïns i veïnes de Borriana a gaudir d'un espectacle que és realment complicat de veure en un altre moment, ja que per un moment, el divendres a la nit desenes i desenes de tambors i bombos trencaran el silenci de la nit en la nostra ciutat i ompliran de música i tradició la plaça Major”.
El llistat complet de participants en la vuitena edició de la Tamborrada Ciutat de Borriana, mancant confirmacions d'última hora, és el següent:

1-ALMASSORA, associació cultural tambors de pasió Almassora.

2-BETXI, Grup de bombos i tambors de Betxi.

3-VALL-UXO, Asociación tambores y bombos Jesus Nazareno y Santa Faz Vall D Uxo.

4-CASTELLÓ, Associació tambors i bombos Crist de Medinaceli de Castelló.

5-VILAVELLA, Asociació tambors i bombos la Vilavella.

6-ALCORA, Asociación cultural L Alcora Tambor.

7-TALES, Associació cultural tambors i bombos de Tales.

8-MONCOFAR, Associació tambors i bombos Santisim Crist de L Agonia de Moncofar.

9-ALMENARA/LA LLOSA, Associació tambors de la LLosa.

10-CASTELLÓ, Sección interna tambores y bombos Santa Maria Magdalena Castello.

11-PEÑISCOLA, Associació bombos i tabals de Peñiscola.

12-VILA-REAL, Agrupación cultural de bombos y tambores de Vila-Real.

13- ALGINET, Banda tambores y bombos Cofradia la Dolorosa.

14-BENICARLÓ, grup de tambors i bombos de BENICARLÓ

La Cooperativa Sant Josep de Borriana i la Regidoria d'Agricultura han iniciat un any més la programació de la coneguda Mostra Agroalimentària de Borriana, a través de la qual en cada edició es fan arribar a Borriana i la seua ciutadania conferencies, xarrades o activitats relacionades amb el món de l'alimentació o la gastronomia. Amb el suport de l'Associació de Amas de Casa de Borriana que cada any organitza part de la trobada amb berenars i degustació de productes, aquest dilluns a la vesprada ha tingut lloc en el Saló de Plenaris de l'Ajuntament la primera de les conferències temàtiques de la Mostra. Ha sigut Santiago Vernia Martínez, farmacèutic i enòleg, qui ha oferit una completa conferència sobre la “El Vi: Producció, Elaboració i Qualitats», que ha inclòs un complet tast sobre diferents varietats perquè les persones assistents pogueren comprovar de forma directa i pràctica les explicacions, consells de tast i xicotets trucs per a identificar varietats o processos d'elaboració dels diferents brous. Com a propietari i productor del seu propi producte, Santiago Vernia ha repassat les diferents formes i tècniques utilitzades dins del procés de conversió del raïm en vi, explicant els matisos i grans diferències que pot haver-hi en el producte final depenent de factors com el temps, els materials utilitzats en la conservació o les qualitats de cada vi depenent de les varietats utilitzades per a la seua elaboració. En la conferència han volgut estar presents tant l'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, com el President de la Cooperativa Sant Josep, José Montoliu, el de l'entitat col·laboradora Caixa Rural, Eduardo Salas, la presidenta de les Ames de Casa, Antonia Palomar, representants de l'Associació d'Hostaleria que col·laboren en la Mostra aquesta any, i el regidor d'Agricultura Santiago Zorío, qui ha recordat que “el dimarts la Mostra continua amb la sessió que tindrem en la Caixa Rural de Borriana amb el Coent com a protagonista i el dijous dia 1 amb una altra conferència sobre Alimentació Saludable que es realitzarà en el CMC La Mercè, donat que estarà dirigida a l'alumnat d'ESO de tota la ciutat”. Una vegada finalitzada la part teòrica i el posterior tast de vins, els i les assistents han pogut gaudir també del tradicional berenar de degustació que acompanya cada acte de la Mostra i que organitza l'Associació de Amas de Casa de Borriana amb el suport tant de la mateixa Cooperativa de Sant Josep de Borriana com la regidoria d'Agricultura. Tal com ha volgut destacar el regidor de l'àrea a Borriana, Santiago Zorío, que ha estat present durant tota aquesta primera jornada de la Mostra, “una vegada més es demostra, tan sols fent una ullada al Saló de Plenaris Municipal, que la Mostra Agroalimentària està perfectament assentada dins de la programació sobre difusió i informació pública al voltant dels hàbits alimentaris, ja que des que l'any 2000 es duguera a terme per primer vegada la iniciativa, ha anat creixent fins a convertir-se en referent per a molts veïns i veïnes de Borriana que, una vegada més, han respost a la crida de la Cooperativa Sant Josep, la Regidoria i l'Associació de Amas de Casa”.

 

Borriana ha tornat un any més a estar present en la Fira Internacional del Turisme (FITUR) donant a conèixer els seus recursos turístics i promocionant les principals novetats que en 2018 arribaran a la ciutat en forma de noves programacions culturals i festives, però sobretot amb la difusió del nou Pla Estratègic de Turisme elaborat durant 2017 i que començarà a implantar-se amb tot el seu potencial durant enguany. I tal com en el seu moment ja va explicar el regidor de l'àrea, Santiago Zorío, i ha tornat ha donar a conèixer en FITUR, “tenim cinc pilars bàsics sobre els quals s'assenta el desenvolupament turístic que volem per a la nostra ciutat, per això hem volgut que a més de les programacions i esdeveniments que durant tot l'any celebrem en la ciutat i atrauen als i les visitants, també es conega la previsió i els projectes que es contemplen en el Pla Estratègic i que esperem que milloren les prestacions, serveis i polítiques turístiques en la nostra ciutat”. Així, Zorío ha estat present al costat del també regidor de l'Ajuntament, Vicent Aparisi en el dia en el qual el territori valencià és protagonista en FITUR, ja que és durant la jornada del dijous quan la Fira li dedica una especial atenció. Així, els cinc pilars sobre els quals es pretén desenvolupar el turisme borrianec es basen en: la citricultura, ja que com s'explica en la redacció del PET, Borriana és el que és gràcies a la taronja, des del modernisme fins al seu Port passant pel seu entorn natural, la qual cosa es pretén recuperar com un motor més del turisme, precisament en les dates en què s'inicien les conegudes Jornades Gastronòmiques de la Taronja. I tal com també ha recordat durant la seua visita a FITUR el regidor de Poblats Marítims, Vicent Aparisi, “el mar és un altre dels punts forts de Borriana com a destinació turística ja que ja expliquem en la presentació del PET som Mediterrani en essència i el que estem fent ja des de fa dos anys és fer que aqueix mar es més accessible per a tots i cresca la participació com així ha sigut en les diferents programacions culturals, festives o esportives que s'organitzen en la nostra platges i costa”. El Modernisme és un altre dels punts més forts de la ciutat, ja que amb el pla de rehabilitació d'edificis es podrien aconseguir un desenvolupament encara major del turisme, per la qual cosa se seguirà apostant per donar a conèixer la riquesa arquitectònica de la ciutat amb visites i activitats temàtiques que ja s'han realitzat en l'últim any. Pel que al potencial Cultural respecta, i fusionant les extenses i diverses programacions culturals amb les expressions artístiques i festives de tot un poble com poden ser les Falles, també Borriana té un atractiu realment potent. I finalment, i com el mateix Zorío ha traslladat en la seua visita a FITUR, “la força i recursos de la nostra Gastronomia és quasi única, ja que poques poblacions disposen de mar, port pesquer i horta, per això en tan sols deu mesos es duen a terme fins a cinc certàmens i jornades gastronòmiques dedicades a productes tan nostres com la taronja, el coent, la gamba… el que ha seguit cridant l'atenció de turistes i visitants durant la totalitat de l'any”.
Així, tant Zorío com Aparisi han volgut destacar després del seu pas per FITUR que “sabem i coneixem el potencial de Borriana, i ara amb la redacció d'un Pla Estratègic que era més que necessari en la ciutat, esperem que eixes potencialitats es convertisquen de forma definitiva en un motor més de la dinamització econòmica i cultural de la ciutat”.

 

El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Santiago Zorío, ha presentat avui al costat dels representants de l'Associació d'Hostaleria de la ciutat i de la Cooperativa Sant Josep de Borriana, una nova edició, la novena, de les Jornades Gastronòmiques de la Taronja que començaran en fins a dotze establiments hostalers de la ciutat a partir d'aquest divendres 19 de gener i s'allargaran fins al pròxim 11 de febrer. I tal com ha destacat el mateix Zorío des de l'inici de la presentació, “hem volgut que enguany la sèrie de jornades i certàmens gastronòmics de Borriana comencen amb la major força possible, per això s'ha diversificat i ampliat la sèrie d'actes i celebracions que s'emmarquen dins d'aquesta novena edició de les jornades dedicades a un producte tan representatiu de la nostra ciutat com a taronja”. Així Zorío ha volgut agrair “el treball realitzat, per exemple, per la Cooperativa Sant Josep en l'ampliació de la programació”, ja que com ha explicat el seu representant Juan Vicente Moros, “en aquesta ocasió, la Mostra Agroalimentària que organitzem cada any al costat de l'Associació de Amas de Casa també inclourà, per exemple, la taula redona sobre “La Taronja abans i ara” amb tertulians especialistes del sector que analitzaran el passat, el present i el futur del sector i que tindrà lloc el dia 6 de febrer”. Abans, el dia 29 de gener, també se celebrarà, com sempre cada dos anys, una activitat amb els joves de primer i segon d'açò de la ciutat, en la qual Vicent Franch els parlarà sobre la importància i el valor d'una indústria com la tarongera per a la ciutat de Borriana. A continuació, ha sigut el President de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, Santiago González qui ha volgut “agrair inicialment la implicació i promoció del sector hostaler local per part de la regidoria, amb aquesta nova edició de les Jornades dedicades a la taronja que enguany comptaran amb fins a dotze restaurants participants”, ja que com també ha explicat el membre de l'associació Vicent Bou, “hem anat creixent durant aquest últim any i cada vegada som més establiments i empresaris hostalers els associats”. Des de la mateixa Associació s'han volgut detallar altres de les novetats d'aquesta novena edició de les jornades, ja que dilluns que ve 22 de gener, “tindrà lloc un Vi d'Honor en Bómbora Gastro Heladeria per a començar amb força i bon enteniment entre tots els participants una nova edició de les jornades”. Cal sumar a més la implicació que els mateix hostalers han volgut tenir a l'hora d'arribar molt més a la ciutadania, ja que com ha explicat el mateix Zorío, “també durant les tradicionals celebracions de Sant Blai i la coneguda Font del Vaig veure, estarem presents amb la preparació d'un flamejat de taronja amb el qual s'obsequiarà a totes aquelles persones que el dia 3 de febrer participen en les celebracions en honor al Patró de la ciutat”. Zorío ha acabat la presentació parlant de “la creixent implicació del sector en cada iniciativa en la qual col·laborem regidoria i Associació, ja que pràcticament doblem els participants en aquesta novena edició respecte a l'any passat i el treball i l'esforç per part dels participants és cada vegada major, la qual cosa segueix convertint a l'hostaleria i turisme local en un atractiu molt potent per a la nostra ciutat”.

L'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha signat en presència del regidor de Turisme de l'Ajuntament, Santiago Zorío, l'adhesió de la ciutat al Codi Ètic de Turisme Valencià promogut des de la Generalitat Valenciana i a través del quin les institucions signatàries es comprometen a promoure determinats valors dins de la promoció turística i la recepció i atenció de visitants. Tal com explica el mateix document oficial del Codi Ètic, “si un pas necessari en aquesta adreça ho constitueix la futura Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat, hem d'explicar igualment amb el compromís públic de tots els actors”, per açò des de l'Administració Turística Valenciana s'ha fet “una adaptació del Codi Ètic Mundial del Turisme a la realitat i idiosincràsia valenciana, com un primer pas en la construcció d'una voluntat comuna, en la coresponsabilitat de tots els agents i de la societat valenciana en el seu conjunt en l'assoliment d'un turisme sostenible i responsable”.

 

Per açò, i tal com ha explicat el màxim responsable de Turisme a Borriana, Santiago Zorío, entenem que “era més que necessari compartir aqueixes bases ètica d'Hospitalitat que es descriuen en el Codi i que es basen que les diferents institucions, empreses o agents turístics entenguem que són els fonaments per a aconseguir aqueixos objectius de cordialitat, respecte, inclusió i cura que es marquen com a metes en el document”. Però a més, en l'apartat d'Administracions Locals, es destaca la importància de “la proximitat i el veïnatge de les relacions, que constitueixen factors essencials per al desenvolupament d'aqueix concepte d'hospitalitat i de generació de confiança”. Dins de l'adhesió, els municipis signataris es comprometen a complir amb un decàleg de mesures entre les quals destaquen “la col·laboració contínua amb l'Administració autonòmica perquè el turisme constituïsca un motor de desenvolupament sostenible, planificar i gestionar l'oferta turística perquè siga capaç d'integrar en la seua activitat la nostra llengua i cultura, o respectar el medi ambient i els recursos naturals afavorint i incentivant totes les modalitats de desenvolupament turístic que permeten estalviar en recursos naturals escassos i valuosos”. Tal com s'ha recordat des de l'àrea de Turisme “són solament tres dels compromisos que prenem a l'hora d'adherir-nos a un nou model de desenvolupament turístic que volem que siga respectuós amb l'entorn i al seu torn no perda gens com a motor econòmic local i autonòmic, així que esperem que el treball conjunt que ja en els dos últims anys s'està duent a terme entre municipi i Generalitat, seguisca sent tan profitós com fins ara”.

 

 

L'àrea de Turisme de l'Ajuntament de Borriana ja ha pogut analitzar les dades sobre el funcionament i l'impacte de la tercera edició de les Jornades de Sabors Tradicionals de Borriana dedicades al Coent celebrades durant les últimes setmanes en diferents establiments hostalers de la ciutat. Després que la Federació d'Hostaleria de Borriana i la Regidoria de Turisme anunciaren en la presentació que serien fins a set els restaurants participants en aquesta tercera edició, els menús van començar a servir-se en els horaris establerts per cadascun d'ells, fins que avui s'han pogut conèixer les dades finals de participació. Segons ha destacat el màxim responsable de l'àrea, Santiago Zorío, el total de menús servits pels set establiments participants ha sigut de 1.395, una xifra que parla molt bé de l'esforç realitzat en el disseny i promoció dels menús, ja que han augmentat de forma considerable respecte a l'any anterior”. Pel que a impacte econòmic directe sobre els participants respecta, el mateix Zorío ha volgut detallar que “després de comptabilitzar cadascuna de les participacions dels veïns i veïnes de Borriana en les diferents opcions de menú que se'ls plantejaven, l'impacte econòmic directe per als establiments hostalers ha sigut de 25.556 euros, una xifra molt per sobre de la de la segona edició, on l'impacte va arribar als 15.600 euros”. Per això des del departament de Turisme i en paraules del mateix Zorío, “creiem que podem qualificar com molt positiu el creixement que en tan sols tres edicions han tingut les Jornades de Sabors Tradicionals de Borriana, ja que d'una banda suposen un bon recolzament econòmic per als restaurants participants, i a la vegada, ens estan servint per a seguir augmentant la promoció i distribució d'un producte tan nostre com el Coent”. En definitiva, Zorío ha volgut “agrair al Restaurant Nàutic, Pizzeria Ristorante Pinocchio, Scala Restaurant, Restaurant Rita & Pepa, La Cabanenca Gastrocarnisseria, Restaurant L’Arenal i Bómbora’s Gastro-Heladería el seu esforç per seguir aportant novetats culinàries en les quals el Coent és protagonista, per això animem al fet que en pròximes edicions siguen més els i les hostaleres de Borriana qui s'animen a participar i seguir donant a conèixer la gran riquesa turística que a nivell gastronòmic també tenim en la nostra ciutat».