Manifestació virtual 8M
  • L'Ajuntament ha volgut continuar celebrant la necessitat de reivindicar el Dia de la Dona amb la incorporació de nous formats com el de la Manifestació virtual

  • En lloc de la tradicional trobada amb les premiades, se'ls enviarà un obsequi a sa casa


Borriana celebrarà dilluns que ve d'una forma especial el ‘Dia de la Dona’ de 2021 a causa de les restriccions sanitàries. Tal com ha explicat la regidora d'Igualtat, Diversitat i Inclusió, Maria Romero, l'Ajuntament “vol mantindre enguany les activitats del 8M i la seua essència reivindicativa, encara que s'hagen de buscar nous formats de trobada no presencial”.

Així, per a aquest dilluns a les 19 hores s'ha convocat una manifestació virtual amb el lema ‘Reivindicacions en temps de pandèmia, doble reivindicació’ que vol posar en relleu les situacions de discriminació que la pandèmia no sols no ha eliminat, sinó que ha agreujat i silenciat.

Per a participar en la trobada només cal registrar-se a través de l’enllaç: https://docs.google.com/forms/d/1mhajandr6rs00jtcpbm8poic9b6etu2t1obmbf0m6bq/viewform?edit_requested=true, amb què s'organitzaran els torns de paraula perquè tothom puga participar-hi.

L'acte consistirà en una trobada virtual en la qual poder compartir sentiments i reivindicacions sobre la celebració del 8 de març, cita que està celebrant-se 111 anys des que s'establira la data a proposta de Clara Zetkin en la Segona Conferència Internacional de Dones Treballadores a Copenhaguen en 1910.

Com a representació de l'Ajuntament participaran diverses regidores i seran l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora Maria Romero, les encarregades de llegir un extracte de l'adhesió de Borriana a la Declaració Institucional de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, que es va aprovar en el ple del passat dijous per tots els grups polítics municipals amb el vot en contra de Vox.

La cita, com ha explicat Romero, “ha resultat un èxit, atés que ja s'han inscrit prop d'una trentena de persones”, entre les quals participaran persones de diverses associacions locals, com ara Acodis, l’Agrupament Escolta Borriana, la Creu Roja i el programa Ajuntes. També s'han unit a la convocatòria l'Associació Aliades per la Igualtat i l’associació provincial de promotores d'igualtat. Així doncs, en la cita es donarà torn de paraula a les persones que ho han sol·licitat a través del formulari per a, posteriorment, obrir un torn per a intervencions espontànies.

Enguany, el Dia Internacional de la Dona està dedicat a les dones cuidadores amb la campanya ‘Dones (In)visibles’ que reivindica la corresponsabilitat i el reconeixement d'una tasca que històricament i tradicionalment han realitzat les dones. Per això, en la manifestació virtual se'ls donarà veu especialment a elles perquè puguen explicar la seua situació i algunes vivències.

D'altra banda, per a fer partícips de la celebració del 8M a les dones premiades enguany amb el Premi Dia de la Dona 2021, se'ls obsequiarà amb l'enviament d'una caixa amb una botella en substitució del tradicional vi d'honor que s’oferia en la recepció amb posterioritat a l'acte d'homenatge.

En aquesta edició les guardonades han sigut Reyes García, traductora i professora de llengua russa; M. Àngeles Vicent, primera dona a encapçalar una llista electoral a Borriana, i Carme Rufino, filòloga autora de nombrosos poemaris. Enguany, a més, s'ha decidit concedir un quart premi extraordinari com a reconeixement a les treballadores del sector sociosanitari que han estat atenent persones durant la pandèmia.

Per una altra banda, al llarg del matí de dilluns, diversos centres educatius de la ciutat realitzaran actes amb l'alumnat per a fer presents les reivindicacions d'igualtat. En el marc d'aquestes activitats, l'IES Jaume I ha convidat a la corporació municipal a participar en l'acte que tindrà lloc al pati del centre, complint amb totes les mesures sanitàries, i en el qual l'alumnat realitzarà diferents lectures de manifests.

Els actes organitzats pel Dia de la Dona s'espaiaran enguany al llarg del mes de març, amb activitats en els centres educatius, la programació de tallers, conferències i concursos en línia o la intervenció artística ‘Dones invisibilitzades’.