Premios 'Dia de la Dona' 2021 en Borriana
  • L’entrega del reconeixement públic tindrà lloc el pròxim 27 de març a la Sala de Plens de l'Ajuntament, encara que en aquesta ocasió no podrà ser l'acte multitudinari de les passades edicions


La regidora d'Igualtat, Maria Romero, ha fet públic el nom de les guardonades enguany, 2021, amb els premis ‘Dia de la Dona’, seleccionades pel jurat entre totes les candidates, i que en aquesta edició han sigut Reyes Garcia a proposta de l'ABC, M. Ángeles Vicent a proposta del Partit Popular i Carme Rufino a proposta de Compromís.

Maria Romero ha felicitat les premiades i ha indicat que el lliurament del reconeixement públic ‘Premi Dia de la Dona’ tindrà lloc el pròxim 27 de març a la Sala de Plens de l'Ajuntament, tot i que en aquesta ocasió no podrà ser l'acte multitudinari que era en les passades edicions. Enguany a més, ha destacat, s'ha decidit concedir un quart premi extraordinari com a reconeixement a totes les treballadores del sector soci-sanitari que han estat atenent persones durant la pandèmia, un sector altament feminitzat.

També ha explicat que s'ha triat a Reyes Garcia, doctora per la Universitat Jaume I de Castelló i diplomada en llengua russa per la Universitat Estatal de Sant Petersburg, com a referent del món de la cultura. És professora de rus a l'Escola Oficial d’Idiomes de Castelló i traductora des de fa més de 27 anys, amb especial interès pel segle de plata de la literatura russa. Destaca el seu treball com a traductora de l'obra de Marina Tsvetáyeva, una de les escriptores russes més importants de tots els temps. Ha participat en conferències i en congressos tan importants com els celebrats en l'Institut de Llengües Eslaves de la Sorbona, a París, o a Moscou o Bolshevo, o a les cases-museu de Maria Tsvetáyeva, la seua autora predilecta.

Respecte a la biografia de M. Ángeles Vicent, destaca per haver sigut la primera dona del municipi a encapçalar una llista electoral, així com per ser una ferma defensora de la incorporació femenina al món laboral i de la plena igualtat entre homes i dones. Regidora de Sanitat i Assumptes Socials de 1991 a 1995, va continuar al capdavant d'aquestes matèries durant diverses legislatures, en les quals va desenvolupar la Regidoria de la Dona, que va passar a tindre entitat pròpia. A més, va ser la mateixa Vicent qui va instaurar els premis Dia de la Dona Treballadora del 8 de març.

Quant a Carme Rufino, llicenciada en Filologia Hispànica i en Lingüística Valenciana per la Universitat de València, ha sigut triada per la seua col·laboració i dedicació en el manteniment de la cultura. És professora a l'IES Jaume I de Borriana i al centre de formació Cefire. També és col·laboradora habitual de diferents entitats i associacions culturals de Borriana i autora de nombrosos poemaris publicats. Ha obtingut diferents premis poètics com el Ciutat de Vila-real 1996, Ciutat de la Vall d'Uixó 1999, Flor Natural de Nules 1999, XXII premi de poesia 25 d'abril de Ia vila de Benissa, XXV premi de poesia Ibn-Hafaja, entre d’altres.

Cal recordar que l'Ajuntament de Borriana convoca anualment els premis ‘Dia de la Dona’ amb la finalitat de reconèixer i homenatjar públicament dones rellevants de la ciutat, bé de l'àmbit social o bé de l'àmbit científic, personal, laboral, esportiu i cultural, que han destacat per la seua trajectòria vital o per la seua labor en benefici de la igualtat entre dones i homes.

El nombre de premis establit que es concedeixen anualment és de tres, sense distinció de rang, i consisteixen en el lliurament d'una placa acreditativa i el reconeixement públic.

Les candidatures per a la concessió d'aquests premis poden formular-se a proposta raonada de la persona titular de la Regidoria amb competències en matèria d'igualtat, i també per les institucions, corporacions, associacions, fundacions o entitats de la localitat o d'àmbit supramunicipal.

Igualment, poden fer propostes als premis la Comissió Municipal de Participació Ciutadana i Serveis Socials, i els partits polítics, però queden excloses les candidatures que sol·liciten el premi per a si mateixes o per a les organitzacions a què representen.