El Ayuntamiento presenta su programación para el 8M 2021
  • Centrada en els més joves per a fer-los partícips del moviment en favor de la corresponsabilitat i el reconeixement a totes les dones que han estat al capdavant de les cures tradicionalment

  • El lliurament dels premis Dia de la Dona serà el 27 de març, amb 3 guardons per a homenatjar dones i col·lectius de la localitat

  • Es prepararan activitats en centres escolars, com la realització d'entrevistes i retrats amb dones que siguen paradigma d'aquesta reivindicació per a exposar-los als balcons municipals


L'Ajuntament de Borriana ha presentat la programació per a aquest 8M, Dia Internacional de la Dona, sota el lema ‘Dones (In)visibles’ per a reivindicar el treball de cures a les persones que, com ha recordat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, “han realitzat històricament i tradicionalment les dones”.

Han sigut les dones les que han sostingut la vida i és un treball que ni s'ha valorat ni s'ha pagat”, ha assegurat Romero, que ha subratllat que “la importància d’aquesta labor s'ha evidenciat durant l’actual pandèmia, en què el treball de les cures no s'ha detingut en cap moment”.

En aquest sentit, ha recordat que “les dones assumeixen en la immensa majoria de casos les cures i aquesta tendència s'ha vist incrementada durant la pandèmia”. “Les dades mostren que no hi ha una corresponsabilitat real, que les dones acumulen les tasques i que és un treball no reconegut i sense empara econòmica en produir-se habitualment en l'àmbit personal, la qual cosa ocupa gran part de la seua vida i els impedeix el desenvolupament de la seua vida professional i fins i tot, de vegades, la personal”, ha lamentat.

Per tot això, l'Ajuntament ha volgut mantindre enguany les activitats del Dia Internacional de la Dona i la seua essència reivindicativa per a visibilitzar aquests treballs. “Amb aquesta programació volem oferir una plataforma per a reconéixer el treball de les cures, perquè es puga reclamar la reorganització d'aquesta tasca i que es puguen implementar mesures per a assegurar la conciliació i afavorir la corresponsabilitat”.

La programació d'enguany, que se centra especialment en els joves, desenvolupa una de les seues propostes en els centres educatius de Borriana, des de les escoletes fins als instituts, on es duran a terme activitats com ara actuacions de contacontes o la representació de ‘Super Dona’ de Malabó Teatre, que es realitzarà per a només un grup bambolla en el Teatre Payà, però s'oferirà en vídeo per a la resta de classes.

El colofó d'aquestes accions educatives tindrà lloc el 29 de març, quan s'expose la intervenció artística ‘Dones invisibilitzades. Les coses més importants ni es paguen ni es veuen’. A través de 16 retrats femenins pintats de gran format que es penjaran en edificis municipals, un per cada centre participant. Aquests retrats, plasmats per les borrianenques Very Veritas, es pretén que es puguen unir a uns altres que la ciutadania penge als seus balcons conformant una espècie d'exposició a l'aire lliure per a retre homenatge a aquestes dones de la ciutat que han cuidat a tots i totes.

A més, es promocionarà un concurs en Instagram de fotografia sobre accions que reflectisquen bones pràctiques en matèria de corresponsabilitat i se sortejaran entre els participants materials per a treballar la igualtat de manera coeducativa, com ara llibres o jocs de taula.

D'altra banda, i com cada any, l'acte central de la programació serà el lliurament dels premis del Dia de la Dona, que rebran el 27 de març tres dones o col·lectius locals, encara que en aquesta ocasió no podrà ser l'acte multitudinari que ha sigut en les edicions passades.

Una altra diferència respecte als anys anteriors serà l'absència de manifestacions massives, per la qual cosa la regidoria d'Igualtat ha proposat la convocatòria d'una manifestació virtual, concebuda com un lloc de trobada en què es donarà veu a qui vulga participar. L'ordre de participació s'organitzarà a través d’un formulari a emplenar (la inscripció es pot fer mitjançant el codi QR que ve en el programa), i se cedirà el torn especialment a les dones invisibilitzades que no han tingut veu, a les quals vol homenatjar especialment aquesta programació.

Així mateix, s'organitzaran tallers i conferències en línia sobre la bretxa salarial, les cures en temps de pandèmia o corresponsabilitat i ús del temps.