Dron Playas Burriana

- El servei municipal de Salvament en Platges ha hagut d'intervindre en el rescat d'un banyista en dificultats

- El dron, que ha començat a volar sobre els arenals borrianencs aquesta setmana, és un projecte pilot fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament i la Generalitat

 

El servei de Salvament en Platges de l'Ajuntament de Borriana ha hagut d'intervindre en el rescat d'un banyista en dificultats. Els fets succeïen sobre les 13 hores del dijous 19 entre les platges de la Malva-rosa i el Grau, quan s'ha detectat una persona amb un flotador que es trobava allunyada de la zona de bany, en zona de navegació, i que tenia dificultats per a guanyar la costa.

Aquest tipus de serveis de rescat són habituals per als serveis de salvament, però en aquesta ocasió s'ha donat una nova circumstància: en l'emergència ha intervingut un dron del servei de rescat recentment implantat per la Generalitat Valenciana en col·laboració amb l'Ajuntament de Borriana.

Aquesta és la primera vegada que un dron intervé en el rescat d'un banyista a les platges de Borriana. En aquest cas, l'aparell, que destaca per la ràpida resposta, en un minut s’ha enlairat i ha aconseguit arribar a la posició al banyista prop del Grau, i ha pogut comprovar que es trobava bé i que la seua flotabilitat no estava compromesa, per la qual cosa no ha sigut necessari desplegar els salvavides amb què està equipat, sinó que l'aparell simplement ha mantingut la seua posició per a orientar als mitjans que es dirigien al lloc, per a garantir el control visual de la persona durant tota l'emergència.

Instants després de comprovar la situació d'aquesta persona arribava al lloc una moto aquàtica del servei de salvament i socorrisme, que ha sigut finalment qui ha ajudat el banyista a tornar a una zona segura.

Amb la implementació d'aquesta tecnologia, complementària als mitjans tradicionals de socorrisme, el bany és una activitat més segura, com han pogut comprovar els diversos testimonis que es trobaven pels voltants i que s'han vist sorpresos per la mobilització d'aquests mitjans i l'eficàcia amb què s'han coordinat, malgrat haver-se instaurat el servei aquesta mateixa setmana.

Per la seua banda, des de la Policia Local adverteixen que “encara amb l'ús d'aquests nous mitjans per a millorar la seguretat, cal recordar als usuaris de les platges que el millor recurs és la pròpia prudència, que ha de guiar els banyistes sempre que es troben en un mitjà tan canviant com la mar”.

Per la qual cosa indiquen que “és imprescindible seguir les indicacions del personal de salvament i socorrisme així com de la Policia Local, i respectant sempre les normes de bany”. “Només així podrem aconseguir entre tots unes platges realment segures”, subratllen els responsables dels cossos de seguretat.

Projecte pilot

Borriana és un dels 10 municipis en què la Generalitat ha implantat el programa pilot d'ús de drons per a disminuir els ofegaments a les platges valencianes.

Així, a través d'un conveni signat entre l'Ajuntament i l'administració autonòmica, s'ha posat en marxa aquest instrument, que s'utilitza de manera coordinada amb els serveis de salvament i socorrisme.

Entre les funcions que poden complir aquestes naus no tripulades està la de suport en la vigilància de la zona de bany i la de realitzar llançaments de flotadors a banyistes en risc.