JUnta de seguridad actividades Misericordia 2021
  • L'alcaldessa destaca que garantiran la seguretat en tots els actes previstos de les celebracions patronals


Borriana prepara un dispositiu especial de seguretat per als actes programats al voltant de la festivitat de la Misericòrdia d'enguany per a controlar el compliment de la normativa antiCovid, i de les establertes en el decret d'Alcaldia i l'ordenança de convivència ciutadana, segons ha destacat l'alcaldessa i regidora de Seguretat, Maria Josep Safont, per a garantir “la seguretat en totes i cadascuna de les activitats proposades”.

Així ho ha manifestat després de presidir la Junta de Seguretat prèvia a les celebracions patronals de la Mare de Déu de la Misericòrdia, en què han participat també representants de la Subdelegació del Govern i la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, juntament amb els principals comandaments de la Policia Local, la Guàrdia Civil i la Policia de la Generalitat (unitat adscrita de la Policia Nacional).

Sobre aquest tema l'alcaldessa ha assegurat que des d'aquest divendres i fins al diumenge dia 12 de setembre, la Policia Local “reforçarà els torns i els serveis i participarà en el manteniment de l'ordre juntament amb la resta de forces i cossos de seguretat que se sumen al dispositiu, com ara la Policia Nacional, la Guàrdia Civil o l'Agrupació Provincial de Protecció Civil. Alhora que vetlaran pel compliment de les mesures de prevenció de la covid-19, d'aforaments, horaris i la resta de normes específiques contemplades per les autoritats sanitàries i pel decret d'Alcaldia».

Safont ha destacat que per a les activitats programades i malgrat comptar amb la recent normativa de la Conselleria de Sanitat, “hem sigut més restrictius amb els aforaments, perquè la situació sanitària que travessem aconsella l'adaptació de les activitats per a evitar aglomeracions i situacions de risc, entre el 3 i el 12 de setembre”.

Així, ha explicat que per als festejos taurins, malgrat que la capacitat permesa i possible és major, a Borriana s'ha establert un límit de menys de 3.000 persones, i també s'ha reduït l'aforament permès per Sanitat en els concerts de Borriana Alive.

Safont ha recordat que el ban d'Alcaldia emès divendres passat en què es concreten les mesures higienicosanitàries a seguir en la Misericòrdia, amb la finalitat d'evitar els contagis per covid-19, “regula lorganització de dinars i sopars de grups al carrer, en espais oberts, i de forma regulada per a gaudir de la Misericòrdia evitant els contagis”.

Les seus festeres estan regulades en el decret 28/2011 del Consell i podran tindre activitat, amb el compliment estricte de les mateixes mesures que es demana per a l'hostaleria. D'aquesta forma, en relació als dinars, sopars o ‘porrats’ en via pública, s'estableix que podran organitzar-se seguint una sèrie de mesures de seguretat, com ara complir amb l'ocupació de taules per un màxim de 10 persones i guardar una distància entre taules de 1,5 metres.

A més, el consum es farà sempre assegut a taula, no es permetrà l'ús de la barra o taulell, i l'ús de la màscara serà necessari en tot moment en què no s'estiga consumint. Tampoc estarà permès fumar ni fer ús de cigarrets elèctrics o de pipes.

D'altra banda, cal destacar que tampoc es permetrà l'organització de balls, karaokes i actuacions esporàdiques o amateurs de cant, així com l'encesa de foc amb llenya en via pública. D'altra banda, cada grup d'amics que s'assega a la taula designarà a una persona que servirà d'enllaç amb l'Administració per a, cas que es produïsca un contagi, agilitzar la identificació dels contactes.

Per la seua part, el cap de la Policia Local, Francisco Javier Catalán, ha subratllat que s'establiran serveis especials en els festejos taurins, en els castells de focs artificials, en els concerts, en el festival d'arts Seu-Te i en la resta d'activitats

Igualment, Catalán ha precisat que la Policia disposa de la llista amb les penyes i casals autoritzats i vetlarà pel compliment de les normes i els horaris establerts en el ban municipal. D'aquesta forma, només es podran col·locar taules, cadires i altres elements en la via pública des de les 12 del migdia fins a les 16h per als dinars i des de les 20h fins a les 12 de la nit per als sopars. Igualment, cal recordar que el consum de begudes alcohòliques al carrer, fora d'aquest horari, està prohibit i en cap cas se’n permetrà la venda.

Respecte a les seus festeres regulades, se cenyiran al que es disposa en la normativa autonòmica, que indica, entre altres qüestions, que per a interiors els aforaments seran fins al 50%, amb un màxim de 6 persones per taula. En aquests locals, igual que en hostaleria, es permetran les actuacions musicals professionals, però no les amateurs, el ball o els karaokes.

Tampoc estaran autoritzades les desfilades de xarangues, batucades o similars en la via pública de la ciutat, ni la instal·lació d'atraccions firals, castells inflables o jocs infantils. En tot cas, haurà de complir-se l'Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana de la ciutat.

Per a finalitzar, tant l'alcaldessa com el cap de la Policia Local han apel·lat al “civisme i respecte” perquè combinats amb la “prudència i la responsabilitat”, Borriana aconseguisca tindre unes activitats d'oci i entreteniment “segures i amb les mínimes incidències i molèsties”.