La Policía Local controla la ocupación ilegal de viviendas

 

  • Monitora diàriament aquesta activitat per a facilitar el treball de les autoritats competents

  • Des de l'Ajuntament es fa una crida a la col·laboració veïnal, perquè resulta de vital importància donar avís d'aquestes situacions per a facilitar-ne la correcta gestió i resolució


La Policia Local de Borriana va iniciar fa unes setmanes un programa de control d'ocupacions il·legals d’habitatges, a instàncies de l'equip municipal de govern, i arran d'una instrucció de la Secretaria d'Estat de Seguretat emesa en aquest sentit, que pretén controlar aquesta activitat delictiva marcada moltes vegades per un aspecte social, però que pot posar en risc la convivència veïnal i el benestar dels habitants del municipi.

Amb aquesta finalitat, des de l'Àrea de Prevenció (Prevenpol) de la Policia Local de Borriana es monitora diàriament aquesta activitat per a “facilitar el treball de les autoritats competents en aquesta matèria” i, al mateix temps, “detectar necessitats de caràcter social que pogueren patir persones relacionades amb aquests fets”, ha indicat el cap de la Policia Local, Francisco Javier Catalán.

Es tracta, ha argumentat, de “delimitar l'aspecte social del problema de l'habitatge del que poguera suposar l'activitat delictiva dels qui, en alguns casos de forma organitzada, es dediquen a obrir habitatges, quasi sempre deshabitats i, fins i tot, realitzant enganxaments il·legals de subministraments, per a oferir-les posteriorment, amb el cobrament previ d'importants quantitats, a persones necessitades”, generant amb això, ha continuat el cap de la Policia Local, “un problema no solament econòmic sinó també social, en provocar la gradual degradació de zones urbanes i la convivència veïnal”.

És per aquest motiu que, segons ha explicat Catalàn, s'ha iniciat un monitoratge primerenc del problema amb l'objectiu de “poder oferir a les autoritats competents una imatge real de la situació amb la major quantitat d'informació possible”.

Sobre aquest tema, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha precisat que des de l'Ajuntament “estem totalment en contra de l'ocupació il·legal d'habitatges igual que ens preocupa les molèsties que poden patir els veïns i veïnes. Som conscients que existeix aquest problema, però els consistoris no tenim les competències per a poder solucionar-ho”.

Són delictes perseguits per l'Administració de Justícia que són competència de l'Estat, i la justícia ja té els seus procediments propis”. Des de la competència municipal, “podem col·laborar per a auxiliar de manera complementària, que és el que estem fent, amb augment de la presència policial i personació de la Policia Local quan els veïns o les veïnes denuncien o adverteixen sobre aquesta qüestió”.

Així mateix, Safont ha assegurat que des de l'Ajuntament, “tenim clar que aquestes invasions de la propietat privada no han de permetre's, i a Borriana ja es realitzen tots els tràmits que estan al nostre abast per a impedir aquestes ocupacions amb un protocol en el qual avisem als propietaris, quan tenim coneixement, molts d'ells bancs”.

Finalment, l'alcaldessa i la Policia Local han fet una crida a la col·laboració veïnal, “perquè resulta de vital importància donar avís d'aquestes situacions en pro d’una correcta gestió i resolució”.