- Representants de l'Ajuntament de Gandia s'han desplaçat fins a Borriana per a conèixer l'experiència de l'ADI a fi de crear enguany un servei similar

- L'ADI de Borriana va complir el mes de setembre passat 18 anys, i serveix de model a altres municipis


Professionals de Gandia, acompanyats d'una representant de la corporació, s'han desplaçat fins al consistori de Borriana per a conèixer de primera mà l'experiència de l'ADI, i poder crear un servei similar subvencionat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

En la trobada han participat la regidora delegada d'Infància de Gandia, Liduvina Gil, i personal tècnic d’aquell Ajuntament, Vicente Roig i Eva Mauri, que s'han reunit amb l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, i les professionals del servei, Lina Puig i Ana Vicent, els quals els han explicat les característiques i peculiaritats, metodologia d'intervenció i organització municipal del projecte.

L'ADI de Borriana, que va celebrar el mes de setembre passat els 18 anys de funcionament, és una iniciativa municipal original, pionera i singular en la seua especialitat en els municipis de la Comunitat Valenciana. Es tracta d'un servei psicopedagògic municipal d'atenció primerenca.

L'ADI és un servei d'atenció primària de caràcter comunitari, a través del qual es pretén ajudar a generar entorns favorables al desenvolupament de xiquetes i xiquets de fins a tres anys d'edat, amb tot el que això comporta en relació a la prevenció de posteriors dificultats, així com atendre de manera individualitzada les famílies dels xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys que ho sol·liciten (abans de l’escolarització).

Cada vegada en són més, els municipis que s'interessen pel servei que presta el consistori borrianenc, i ha sigut el model que ha servit a la Generalitat Valenciana per a estendre, a partir d'aquest any 2022, aquesta experiència com a proposta de programes a realitzar en els municipis de la Comunitat Valenciana.

Durant aquest any, la iniciativa ja s'ha estès a 6 localitats amb la creació de serveis similars seguint l'exemple i el patró de Borriana, que compta amb les professionals Lina Puig i Ana Vicent, les dos amb una dilatada i qualificada experiència professional.

Pròximament participaran en els cursos de formació dirigits als nous equips i municipis interessats en el projecte, de les províncies d'Alacant i València. Concretament el pròxim 26 d'octubre les professionals de Borriana es desplaçaran a Alacant i el 21 de Novembre començaran la formació als nous ADI i professionals de municipis interessats a crear aquest servei a la província de València.

 

Microvídeos

Dins de les activitats programes per l'ADI per als pròxims mesos, cal destacar el llançament entre els pròxims dies 7 i 10 d'octubre d'un nou microvídeo «Estratègies per a contar contes».

Aquesta iniciativa s'emmarca en la ferramenta comunicativa que el servei va crear fa 10 mesos, com a canal informatiu per a reforçar el treball que realitza l'ADI, a través de continguts audiovisuals que proporciona periòdicament amb microvídeos educatius per a facilitar recursos, afavorir la reflexió i orientar sobre temes relacionats amb el desenvolupament infantil.

La situació actual i al creixent impacte de la transmissió de la comunicació i la informació a través de xarxes socials, són el germen que va motivar a les professionals a crear un canal ràpid, senzill i directe. Per a això l'ADI elabora i proporciona periòdicament microvídeos educatius per a facilitar recursos que ajuden a reflexionar i a orienten sobre temes relacionats amb el desenvolupament infantil.

Aquest contingut audiovisual, amb una duració cadascun al voltant de 5 o 6 minuts, s'emet de manera periòdica i es pot accedir a través de la web de l'Ajuntament de Borriana <www.adi.burriana.es>. A més, es compta amb la col·laboració de diferents especialistes en desenvolupament infantil i atenció primerenca.

 

Pròximes activitats

En la Fira del llibre de Borriana, que se celebrarà aquest mes d'octubre, l'ADI participarà convidant a les famílies, des del seu estand, a les activitats programades i difonent el servei, amb la finalitat que hi puguen accedir aquelles famílies que el necessiten.

A més, el 23 de novembre, Ana Vicent i Lina Puig oferiran, dins del cicle de xarrades periòdiques dirigides a futurs pares i mares, una xarrada en què es reflexionarà sobre 'El desenvolupament emocional en la primera Infància'. Aquesta xarrada tindrà lloc al Centre de Salut 1.

El 26 de novembre es durà a terme una nova edició presencial de l'activitat Juguem en Família el principal objectiu de la qual és oferir a les famílies estratègies de joc alternatives a les pantalles, ja que és preocupant l'increment de l'exposició a pantalles dels xiquets i xiquetes des d’una edat primerenca.

Per a més informació sobre activitats, funcions del servei o per a sol·licitar atenció individualitzada, es pot obtindre informació en la pàgina web de l'Ajuntament <www.adi.burriana.es>.