El Ayuntamiento da a conocer los presupuestos para 2021
  • El pressupost municipal de Borriana per a 2021, “inversor i social”, s'incrementarà quasi un 15 per cent respecte a 2020 i arribarà als 38.708.116 d'euros

  • Cristina Rius i Vicent Granel han presentat els comptes per al pròxim exercici, condicionats per la Covid-19

  • Entre els objectius dels comptes de 2021 destaquen “continuar reforçant i millorant els Serveis Públics” amb un increment total dels recursos, respecte a la liquidació de 2015, de 2.575.000€ més en els contractes dels serveis públics


El pressupost municipal de Borriana per a 2021 s'incrementarà quasi un 15 per cent respecte a 2020 i arribarà als 38.708.116,67 d'euros (5 milions més), segons han assenyalat la regidora delegada d'Hisenda, Cristina Rius, i el tercer tinent d'alcalde, Vicent Granel, en la presentació dels pressupostos per al pròxim exercici, que han qualificat d’“inversor i social”.

L'equip de govern ha lliurat aquest mateix dimecres el pressupost municipal de 2021 als diferents grups amb representació en el consistori, amb l'objectiu que els partits puguen estudiar les dades preliminars i avançar en la tramitació d'uns comptes que l'executiu local treballa per aprovar a primers d’any.

Cristina Rius i Vicent Granel han assegurat que la proposta dels comptes municipals per a 2021, condicionada per la situació de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, planteja “un pressupost que, sense incrementar la càrrega fiscal al contribuent, però sí els beneficis fiscals, contribuïsca a la reactivació econòmica i done solucions als problemes, dins de les nostres competències i possibilitats i siga l'ajuda que arribe a tots els sectors per a eixir com més prompte millor, amb impuls, d'aquesta mala situació”.

Uns pressupostos, a més, “responsables i prudents” i també oberts i preparats per a rebre, alhora, els majors recursos possibles dels fons de recuperació de la Generalitat, la Diputació, el govern d’Espanya, i d'Europa, per a incorporar tots els recursos addicionals que ens arriben", han assenyalat tots dos.

Els comptes de 2021 representen la consolidació de tot el que s’ha aconseguit en anteriors pressupostos i suposen la màxima expressió de les polítiques socials centrades en les persones”. Sobre aquest tema, Cristina Rius i Vicent Granel han assegurat que en els moments de crisis “és quan més hem d'estar al costat dels nostres veïns i veïnes, de les persones més desfavorides, desocupades, majors, autònomes, o de les pimes".

Com a prioritats de l'equip de govern, s'han referit a “blindar l'àrea d'Acció Social i les Polítiques d'Ocupació”, per la qual cosa, per a 2021, “continuem en la línia desenvolupada enguany d'incrementar les dotacions econòmiques inicials i les accions socials, segons les necessitats”, i han citat entre d’altres, la regeneració social del barri la Bosca, inclosa en l'Estratègia Edusi, en què es treballarà la formació i la inclusió social dels joves del barri.

Obres municipals

L'exercici 2021, han confirmat els representants de l'equip de govern, “el començarem amb diverses obres municipals importants, com són el Centre d'Atenció Primerenca, la sala de formació per a la policia local i altres àrees i la reforma de l'edifici de l'antic ambulatori que acollirà els Serveis Socials i el CAISS, amb una inversió totes elles, que ascendeix al voltant de 2 milions d'euros.

A més, han recordat que aquesta setmana ha començat el trasllat de l'IES Jaume I i, amb això, el posterior enderrocament i construcció del nou centre, amb 7,7 milions previstos per a aquesta anualitat, segons la resolució del reajustament d'anualitats de novembre 2020. Una obra pagada directament per la Generalitat Valenciana però gestionada per l'Ajuntament per la delegació expressa de competències. “Són tres obres que han tingut una llarga tramitació però, per fi, es posaran en marxa i esperem vore prompte els resultats desitjats”, han expressat Cristina Rius i Vicent Granel.

Igualment en 2021, segons han exposat, començarà la rehabilitació de la façana, coberta i desguassos de l'edifici de la Casa de la Cultura per a solucionar els problemes d'humitats. De fet, han adduït, ja s'ha licitat la redacció del projecte bàsic de rehabilitació de la Casa de la Cultura la Mercè, així com el projecte d'execució de la primera fase de les obres. De la mateixa manera, el Refugi Antiaeri del camí d’Onda s'adequarà per a ser autovisitable, amb un sistema audiovisual.

Polítiques actives d'ocupació

En matèria de polítiques actives d'ocupació, “continuem apostant per participar en els programes d'ocupació que promouen les administracions competents, amb un increment d’un 20% dels recursos municipals”, i per a programes d'ocupació es destinaran en 2021 més de 1,5 milions d'euros, dels quals un 25% corresponen a recursos municipals.

Edusi

Quant a les inversions Edusi per a 2021, han explicat els responsables municipals, es concentren en 10 actuacions que sumen un total d'1.116.420€, subvencionades al 50% pels Fons Europeus, amb els quals s'han intentat cobrir els 4 Objectius Temàtics: Tecnologia de la Informació, Economia baixa en Carboni, Medi ambient i Patrimoni, i Inclusió Social i Lluita contra la pobresa.

Microbús Urbà

Una altra acció que també es pretén implantar en 2021 està inclosa en el Pla de Mobilitat, i consisteix en la posada en marxa d’“un Microbús Urbà que faça una ruta contínua per diversos punts de Borriana, que acoste els usuaris al mercat, centres de salut, CEAM i comerços de tota la ciutat, en definitiva, que facilite un desplaçament sostenible per tots els barris de la nostra localitat”, han avançat.

Suport al comerç local

A aquestes prioritats, han sumat “el major recolzament i promoció del comerç local”, i en la qual, a judici d’ambdós regidors, “s'està treballant àrduament i amb decisió des del confinament per l'estat d'alarma”. Per al nou pressupost, han assegurat, s'ha incrementat “un 200% la dotació inicial en les 2 partides que treballen la promoció comercial, amb les quals es pretén continuar amb les accions que han resultat més productives, com ara els diferents sortejos per a comprar en el comerç local, que reverteixen en el mateix comerç. Així mateix, quedem a l'espera del resultat del Pla de Foment del Comerç Local per a implementar les accions que es creguen oportunes”.

D'altra banda, han insistit que l'Ajuntament preveu menors ingressos per impostos, taxes i ingressos patrimonials, a causa de la previsió de falta d'activitats, sobretot per la reducció d'aforament; però, principalment, per la congelació de tots els tributs municipals, inclosa la taxa de gestió de residus, ja que enguany, “extraordinàriament, l'ajuntament assumirà l'increment del 5,8% del cost del servei i, a més, en el cas de les activitats econòmiques, s'aplicarà una reducció del 25% en els rebuts per a ajudar en la recuperació econòmica”.

Així mateix, han recordat que les persones jubilades i pensionistes amb rendes menors de l’1,3 de l'Iprem poden reduir el rebut un 50%, i els beneficiaris d'ajudes d'emergència per subministres bàsics estan exempts de la taxa. Igualment, en els casos de les terrasses de bars i restaurants seguiran sense pagar la taxa d'ocupació de via pública durant la primera meitat de l'exercici, la qual cosa “també afectarà a la reducció dels ingressos municipals”.