Subvenciones para proyectos de asociaciones y entidades sociales de Borriana
 • Destina 13.000 euros per a donar suport a les accions de promoció personal i social de sectors vulnerables de la població

 • El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 27 de maig i la informació de la convocatòria es pot consultar en <https://burriana.sedelectronica.es/board/>


L'Ajuntament de Borriana destina enguany un total de 13.000 euros a la concessió de subvencions públiques per a projectes de promoció personal i social que realitzen associacions i entitats socials sense ànim lucratiu dirigits a sectors vulnerables de la població.

La convocatòria i les bases d'aquestes subvencions, que es concedeixen en règim de concurrència competitiva, s'han publicat en l'apartat de seu electrònica de la pàgina web municipal.

Segons s'estableix en les bases, poden ser beneficiàries d'aquestes ajudes les associacions i entitats socials sense ànim de lucre amb domicili social en el municipi o que realitzen activitats i projectes dirigits a la població de Borriana, amb una antiguitat mínima d'un any des de la data de constitució.

Els programes han d'estar enfocats a sectors de la població relacionats amb l'atenció a famílies, menors d'edat en situació de risc o desprotecció, dones, persones majors, persones amb diversitat funcional, minories ètniques, malalts crònics, persones immigrants, transeünts, refugiats, asilats o qualsevol altre sector vulnerable.

A més, només podrà presentar-se un projecte per associació o entitat i s'exclouen els projectes o programes d'inserció de malalts mentals per existir ja una altra convocatòria específica.

Per a la concessió de les subvencions s'aplicaran diferents criteris entre els quals es valorarà la qualitat del projecte a través de la descripció, la fonamentació, objectius, beneficiaris, activitats, temporització, recursos propis, adequació i interès de l'objectiu del projecte en relació a la realitat social del municipi i les necessitats que presenta.

Igualment, en l'adjudicació es tindrà en compte la incidència del projecte en persones residents en la localitat per a la qual cosa haurà de quantificar-se el nombre de persones a què atendrà el projecte residents en la localitat i quina proporció suposa aquesta quantitat en el nombre total de persones ateses per l'associació o entitat social.

També es prioritzarà que la població beneficiària de les actuacions siga de col·lectius en risc d'exclusió. A més, es tindrà en compte l'experiència acreditada de l'entitat i el caràcter innovador del projecte.

Presentació de sol·licituds

Les sol·licituds es presentaran en el Registre electrònic de l'Ajuntament de Borriana, amb l’ús del tràmit electrònic adequat o, en el seu defecte, el d’“Instància General”, adjuntant els models normalitzats establerts a l’efecte i que figuren com a annexos en les bases. La convocatòria i annexos es poden trobar i consultar en <https://burriana.sedelectronica.es/board/>

El termini de presentació de sol·licituds, després de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de la Província el passat dissabte 7 de maig, finalitza el 27 de maig

Inscripciones lpara la Escola d'Estiu de Borriana 2022
 • El període d'inscripció estarà obert fins al 26 de maig

 • La inscripció podrà ser presencial en el centre social amb cita prèvia telefònica o telemàtica amb certificat digital

 • Amb activitats lúdiques i manuals, tallers i excursions per a xalar durant el mes de juliol

 • Del 31 de juliol al 7 d'agost es realitzarà el campament, per a majors de 8 anys


L'Ajuntament ha obert el termini per a inscriure's en la XXXVI Escola d’Estiu que organitza el Centre Social Antonio Pastor per a aquest estiu, amb activitats lúdiques i manuals, tallers, eixides i excursions. Una proposada socioeducativa en què es pot triar la possibilitat de quinzenal o mensual i de menjador.

Enguany, l’Escola d’Estiu té prevista una capacitat de matrícula de 350 places per a menors entre 3 i 14 anys, i de 25 places per a adolescents entre 14 i 16, i s'organitzarà atenent la normativa sanitària vigent en el moment de la celebració.

Per a aquest estiu el centre social municipal ha preparat 15 tallers de jocs i de manualitats amb diferents materials, en classes que s’organitzaran per edats i per grups d’alumnes que ja es coneguen per ser d'un mateix col·legi, per a no trencar la seua unitat de convivència.

Les activitats s'allargaran durant tot el mes de juliol i s'organitzaran en dos quinzenes: del 4 al 15 i del 18 al 29 de juliol. A més, les famílies podran inscriure els xiquets i les xiquetes en un d'aquests períodes o en els dos, si així ho desitgen. També tenen l'opció de menjador.

Com cada any, també s'organitzarà amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació un campament centrat en activitats esportives, que serà del 31 de juliol al 7 agost i estarà destinat a xiquets i xiquetes majors de 8 anys.

L'Ajuntament planteja l’Escola d’Estiu com una ferramenta de respir familiar, per a afavorir la conciliació laboral i familiar, i per a l'ocupació del temps lliure d'una forma inclusiva.

Raó per la qual, en la baremació, s'hi atorguen punts per a optar a una plaça en situacions com ara que els dos progenitors es troben treballant, per a les famílies nombroses i les monoparentals o les que compten amb pocs ingressos econòmics.

Les inscripcions ja es poden realitzar en el mateix centre i el termini de sol·licitud estarà obert fins al pròxim 26 de maig, amb cita prèvia telefònica a través del 964 512 525.

Plantà falla Afdem 2022
 • L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, i les Reines Falleres, Sandra Candau i Ana Giménez, han visitat la falla


A pesar de la pluja amb què ha començat el dia a Borriana, l'Associació de Familiars pels Drets de les persones amb Malaltia Mental (AFDEM) de Borriana ha protagonitzat aquest matí un moment especial , amb la plantà de la seua falla, en la jornada prèvia a la Plantà oficial de les 18 falles del municipi.

Una plantà a la qual no ha faltat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, les Reines Falleres, Sandra Candau i Ana Giménez, i una àmplia representació de la corporació. L'emplaçament de la falla no és casual, ja que està situada en la intersecció de la carretera de Nules amb el carrer Francesc Fuentes, just al costat del Centre de Salut on es troba la Unitat de Salut Mental de Borriana.

Durant els últims mesos, totes les persones que formen part de l’associació han col·laborat en la culminació del monument faller ‘Curiositats borrianenques’, coordinat per artista local i professor de cicle superior d’FP d'Artista Faller de Borriana, Xavi Ribes.

En tot el procés de creació, també ha participat l'alumnat de primer curs del Cicle formatiu, així com diferents tallers fallers que han col·laborat en l'elaboració de les peces grans, com Paco Fuentes, Loren Fandos, Vicent Martínez, José Luís Pascual (Pepi), Rafa Ibáñez i Javi Capella, i en què també els usuaris de l'associació han treballat de forma continuada.

Des de les vuit del matí, els i les encarregades de muntar el monument l'han començat a fer a l'estil de tombé, la forma antiga de plantar les Falles, ajudant-se amb cordes i alçant-la a pols.

A penes un parell d'hores després, el monument ja s'havia alçat per complet i ha pogut ser admirat, tant per la nodrida representació municipal com pels i les membres de la mateixa Afdem, a més de les persones i les vianants que passaven per la zona i que podran visitar la falla fins el pròxim dia 19 quan també se sume a la Cremà general de tots els monuments.

Així, els borrianencs i les borrianenques, i totes les persones que durant els pròxims dies visiten Borriana tenen l'oportunitat de gaudir enguany d'una falla ‘inclusiva’, la d'Afdem.

Es realitzarà des de dimecres que ve 16 de març fins al 30 de juny i des de l'1 de setembre al 31 de desembre de 2022

Inclou activitats culturals, ludicoesportives, de turisme i de recreació i oci compartit

 La setmana que ve comença novament el servei d'oci i temps lliure, dirigit a persones amb diversitat funcional que l'Ajuntament de Borriana presta gratuïtament amb la finalitat d'aconseguir la seua integració i inclusió social, segons ha explicat la regidora de Serveis Socials, Esther Meneu.

El programa es realitzarà des de dimecres que ve 16 de març fins al 30 de juny i des de l'1 de setembre al 31 de desembre de 2022, i durant el període estival es programarà una activitat pròpia per a afavorir la cohesió i continuïtat del grup. El projecte ofereix un ampli ventall d'activitats planificades a través de programes ludicoesportius, culturals, de turisme i de recreació i oci compartit.

Meneu ha assenyalat que el servei, amb una capacitat entre 10 i 15 usuaris, va dirigit a persones amb diversitat funcional d'almenys el 33%, que hauran de tindre com a mínim 15 anys i ser físicament autònomes en les activitats organitzades en el servei.

Així mateix, la regidora de Serveis Socials ha indicat que s’ubicarà en el Casal Jove, dos dies a la setmana, preferiblement dimecres a la vesprada a partir de les 17 hores i dissabte de vesprada, per a poder participar en les activitats culturals i d'oci del municipi, per la qual cosa l'horari s'acoblarà a l'activitat programada amb una duració mínima de dos hores.

Les eixides a l'exterior se celebraran en funció de la planificació i, en aquest cas, el transport de les activitats que es realitzen fora del terme municipal de Borriana seran a càrrec de les persones usuàries del servei, excepte l'activitat organitzada amb motiu de la finalització del projecte anual per a la cohesió del grup que serà a càrrec del programa.

Les persones que van participar en l'anterior edició seran admeses automàticament en aquesta nova edició sempre que manifesten la seua voluntat de participar i continuen complint els requisits del programa. Les noves sol·licituds hauran de presentar-se en el Registre General de l'Ajuntament de Borriana, amb cita prèvia, amb una instància general en què se sol·licite l'admissió en el programa.

Activitats

El servei té planificat diferents programes per a les persones usuàries. Així, dins del programa ludicoesportiu es realitzaran pràctiques esportives com ara ioga, talent xou, mindfullness, esports cooperatius, danses urbanes, teatre, carrera d'obstacles, gimcana dels ODS, karaoke i just danse, risoteràpia o percussió corporal.

En el programa cultural s'inclouen activitats que afavoreixen l'expressió artística i creativa, entre les quals figuren una gimcana fotogràfica, teatre, fotografia, taller de cuina, realitat augmentada, robòtica educativa, ceràmica, impressió 3D, taller de pintura o estàtues 3D.

Pel que fa al programa de turisme, conté excursions i activitats lúdiques extraordinàries dins del municipi, entre les quals destaquen la visita al museu arqueològic, al Centre Municipal de les Arts, a la Borriana modernista, al CMC la Mercè, al mercat municipal, cinefòrum, visita a les falles i Museu Faller, un passeig adaptat per la naturalesa, una excursió a la platja i la preparació de la festa de fi de curs.

Quant al programa de recreació o d'oci compartit, amb l'objectiu d'afavorir les relacions d'amistat i la trobada entre companys i companyes, es realitzaran activitats relacionades amb presentacions, jocs cooperatius, escola de debat, i diferents tallers d'autoestima, de comunicació, d'empatia, d'amic/ga invisible i de parlar en públic.

Diplomas para el Taller de formación para cuidadores de enfermos de Alzheimer
 • Esther meneu destaca la importància de la iniciativa formativa perquè la malaltia d'alzhèimer “pot convertir-se en una procés llarg que requereix un gran esforç físic i psíquic per part de les persones cuidadores


La regidora de Serveis Socials i Dependència, Esther Meneu, ha lliurat els diplomes a les 28 persones que han participat en el Taller de formació per a cuidadors de persones amb la malaltia d'alzhèimer o altres demències, organitzat a Borriana per la Fundació alzhèimer Salomé Moliner en col·laboració amb AFA Castelló i l'Ajuntament de Borriana.

El curs gratuït que ja s’ha realitzat estava destinat a persones cuidadores o interessades en la problemàtica de les demències, i s’ha impartit en la nova sala de formació de la Policia Local de l'avinguda de les Corts Valencianes.

La formació en aquesta àrea persegueix tres objectius principals: millorar la qualitat de vida del cuidador principal i de les persones afectades, generar suport dotant-los d'informació i recursos, així com afavorir l'intercanvi d'experiències i sentiments comuns amb altres cuidadors-familiars.

Els continguts s'han desenvolupat en classes teòriques i tallers pràctics amb temàtiques sobre l'impacte del mateix diagnòstic de la malaltia, la comunicació amb la persona amb alzhèimer, les possibles actuacions des de la teràpia ocupacional, les alteracions de la conducta en les demències o la cura i protecció de la salut, així com la importància de la cura de la persona cuidadora o els recursos de suport disponibles per a les famílies.

Un curs, per tant, ha assenyalat Esther Meneu, “interdisciplinari que ha comptat, com a docents, amb persones tècniques en psicologia, treball social, teràpia ocupacional i fisioteràpia”, i ha explicat que l'objectiu és “oferir informació i recursos per a millorar la qualitat de vida tant de la persona cuidadora com de la persona afectada per la malaltia, així com servir de fòrum per a l'intercanvi d'experiències i sentiments entre els cuidadors i els familiars participants”.

Sobre aquest ha destacat la importància d'aquesta iniciativa formativa perquè, segons ha manifestat, la malaltia d'alzhèimer “pot convertir-se en una procés llarg que requereix un gran esforç físic i psíquic per part de les persones cuidadores. Una mala gestió de les cures amb el pacient poden desembocar en patologies i problemes psicològics per als cuidadors, generalment familiars del pacient”.

‘Festa de la Llum’ 2021 en el barrio de la Bosca
 • La festa a la qual van assistir al voltant de tres-centes persones de totes les edats ha estat organitzada per la fundació FISAT en col·laboració amb l'Ajuntament i altres entitats del barri


La Fundació Iniciativa Solidària Ángel Tomás i l'Ajuntament de Borriana s'han unit per a organitzar la Festa de la Llum en la plaça la Bosca i celebrar d'aquesta manera una trobada nadalenca per a l'arribada del Nadal al barri de la Bosca. Una activitat que ha comptat, a més, amb la col·laboració d'altres entitats municipals d'acció en la zona.

En la festa van participar mes de tres-centes persones, i va comptar amb la presència de la regidora d'Inclusió, Maria Romero, i altres representants municipals.

Els assistents van poder xalar ahir de vesprada d'una sèrie d'activitats infantils gratuïtes i obertes a la població per a les quals han col·laborat l’Agrupament Escolta Borriana i el Centre Juvenil Porta Oberta. També es va organitzar una xocolatada popular patrocinada per l'Ajuntament i, posteriorment, un bingo amb el sorteig de regals en què van col·laborar tant el Club de Futbol Sala com diferents comerços del barri.

En la decoració de l'espai també han participat la falla Barri la Bosca així com la Federació de Comerç de Borriana, que ha aportat elements decoratius, i la mateixa entitat FISAT, que a més s'ha encarregat de citar un patge reial per a arreplegar les cartes d'aquelles xiquetes i xiquets que han volgut donar-li-les.

Aquesta trobada nadalenca, segons ha afirmat Maria Romero, suposa “materialitzar una de les accions incloses en el Pla d'Acció de Regeneració del barri de la Bosca amb el suport a iniciatives socials per a promoure la convivència i la inclusió. La prova fefaent de la voluntat del veïnat de col·laborar en la millora col·lectiva del barri és la participació en aquesta festa que ha dirigit FISAT magistralment i que segur que podrem mantindre per a consolidar aquesta iniciativa i moltes altres”.

Des de l'Ajuntament no s'ha dubtat a fer costat a la iniciativa plantejada per FISAT per a portar endavant aquesta trobada nadalenca. Així, l'entitat social amb una forta presència quant a projectes socials en el municipi i que compta amb el pis Don Bosco en el mateix barri, ha coordinat una trobada en què ha implicat diferents agents socials buscant la col·laboració entre tots ells per a crear un moment d'intercanvi veïnal intergeneracional.

La trobada ha resultat tot un èxit en què s’han implicat també el CEIP Roca i Alcaide i els tallers del Centre Social Antonio Pastor, així com el veïnat del mateix barri.

Fase de formación laboral del programa Il·lusiona't 2021 en Burriana
 •  Una vegada finalitzada aquesta fase s'obri el torn de la intermediació laboral, en què tindrà més pes la inclusió social i la difusió del projecte entre empreses

 El projecte Il·lusiona’t d'itineraris integrats d'inserció sociolaboral de Borriana acaba aquesta setmana la fase de formació, en la qual s'han desenvolupat accions formatives individualitzades seguint itineraris específics per a cada participant, que han estat marcats per l'equip d'intervenció del projecte en funció de les necessitats detectades.

Com ha explicat la regidora d'Inclusió, Maria Romero, “al llarg del mes passat s'han realitzat aquestes formacions certificades en funció dels objectius d'inserció social i laboral marcats, principalment, per l'ocupabilitat”.

En aquest sentit, s'han dut endavant cursos de millora d'habilitats laborals generals, com l'alfabetització digital per nivells o els cursos de castellà, així com altres cursos de competències laborals concretes, com ara la poda i recol·lecció en jardineria, monitor de menjador, assistència d'ajuda a domicili, manipulació d'aliments o la conducció de carretons elevadors.

Romero ha assegurat que “tots els cursos s'han desenvolupat amb èxit i han sigut avaluats de forma molt positiva tant per les persones participants com per l'equip d'atenció que formen les treballadores socials, l'orientadora laboral, la psicòloga i el personal d'administració.

A més a més, cal destacar que les pràctiques formatives s'han realitzat seguint els objectius de promoure l'economia circular i del bé comú, per la qual cosa s'han desenvolupat en el municipi i han sigut impartides per entitats municipals, perquè el desenvolupament revertisca íntegrament en la pròpia ciutat.

Una vegada finalitzades les formacions laborals s'obri la fase d'intermediació laboral, que busca la coordinació amb empreses de la zona perquè puguen conèixer l'existència del projecte i les persones participants que puguen encaixar en els perfils que necessiten, així com els beneficis que aporta la responsabilitat social corporativa per a totes les parts.

En aquesta nova fase, pren més protagonisme la inclusió social, amb l'inici de tallers d'habilitats socials, mentre que continuarà treballant-se la digitalització i es mantenen les cites d'atenció psicològica.

D'aquesta manera, com ha indicat Romero, “l'equip conformat per la psicòloga i les treballadores socials implementarà les accions perquè cada participant avance en els objectius, que es van aconseguint gradualment gràcies a la creació d'una xarxa entre les participants”.

El projecte Il·lusiona’t està cofinançat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i per la Unió Europea a través del Fons Social Europeu. Les persones participants han sigut derivades per la unitat de treball social dels Serveis Socials municipals, entre aquelles persones beneficiàries de la Renda Valenciana d'Inclusió, principalment dones del barri de la Bosca. Per a la selecció s’han seguit les directrius recollides en el Pla d'Acció per a la Regeneració Social d'aquest barri, i s’ha buscat afavorir l'accés al mercat de treball i la inclusió social.

El Pleno extraordinario da luz verde al contrato a suscribir con la Vicepresidencia y Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas, preceptivo para regular las relaciones jurídicas y financieras en los ejercicios 2021-2024
 • El Ple extraordinari dona llum verda al contracte a subscriure amb la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, preceptiu per a regular les relacions jurídiques i financeres en els exercicis 2021-2024


El ple municipal de Borriana ha aprovat avui en sessió extraordinària l'acord per a subscriure el contracte programa pluriennal amb la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, preceptiu per a regular les relacions jurídiques i financeres així com les relacions de col·laboració interadministrativa per a la prestació de serveis socials en els exercicis 2021-2024.

Segons ha explicat la regidora de Serveis Socials, Esther Meneu, el contracte programa com a instrument jurídic conté els compromisos de dotacions pressupostàries per als exercicis 2022, 2023 i 2024 i de modificació de plantilla de personal que són de la seua competència.

A més, ha indicat que a través del contracte programa es financen els serveis d'atenció primària de caràcter bàsic així com els serveis de competència local d'atenció primària de caràcter específic, i ha subratllat que la finalitat és “millorar la qualitat dels serveis públics dirigits a la ciutadania i l'eficiència en la utilització dels recursos públics”.

Així, Esther Meneu ha destacat del contracte programa l'increment previst de personal de serveis socials per a cobrir abans de finalitzar 2022, que és de 8,5 professionals amb perfils laborals de tècnics en treball social, psicologia en educació social, promoció d'igualtat, d'integració social, i d'assessorament jurídic.

En relació al finançament compromès establert en el document per a personal, serveis i programes socials per part de la Generalitat per al pròxim exercici, la responsable municipal de Serveis Socials ha manifestat que ascendirà a “més d'1 milió d'euros, una xifra que anirà augmentant la resta d'anualitats del contracte programa i que se sumarà al finançament aportat per l'Ajuntament”.

A través del contracte programa que se subscriurà pròximament entre el consistori i la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha precisat Meneu, es fixen les condicions de col·laboració i financeres en matèria de serveis socials de les dos parts, i estableix, entre d’altres, els objectius, les actuacions, els indicadors, els mecanismes d'avaluació i el finançament, “de manera que permeten una major eficàcia i eficiència en la gestió dels serveis i programes”.

En el Ple, tant Esther Meneu com la regidora d'Igualtat, Maria Romero, han agraït “l’esforç” i “el bon treball” desenvolupat per l'equip municipal de Serveis Socials per a fer realitat aquesta iniciativa”.