- Els actes se celebraran de matí a la zona marítima i de vesprada a la ciutat

 

L'Ajuntament de Borriana ha decidit reprendre enguany el folklore i la tradició de les activitats en honor a Sant Antoni en el municipi i està previst que se celebren diumenge que ve, 22 de gener, amb alguns canvis però, com mana la tradició a la ciutat, s'iniciaran al Port de Borriana.

La jornada comptarà amb diverses activitats com ara dos cercaviles de mascotes, el repartiment de rotllos, la dansà i divertiment de Sant Antoni, la foguera i la cagà del manso, entre d’altres.

Des de les nou del matí tindrà lloc la concentració dels i les caballistes que durant tota la jornada participaran en les cercaviles i homenatges a Sant Antoni. A les nou i mitja, amb la presència de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont; la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, i les Reines Falleres, Silvia Navarro i Maria Olivas, s'iniciarà el tradicional esmorzar.

A continuació, i a partir de les onze del matí, tindrà lloc l'acte religiós amb la missa que se celebrarà a la parròpuia del Port, preludi de la posterior cercavila de mascotes que desfilarà per l'avinguda de la Mediterrània, avinguda Jaime Chicharro, carrer del Migjorn, carrer Juan Sebastián Elkano, carrer Columbretes, avinguda Jaime Chicharro i avinguda de la Mediterrània, per a acabar la parròquia del Port, on es repartiran els rotllos de Sant Antoni

Un repartiment en què novament participaran les representants municipals i les Reines Falleres de Borriana que oferiran els rotllos per a tots aquells que decidisquen rebre la protecció del sant amb l’aigua beneïda.

El mateix dia 22 de gener, també a les 11h a la terrassa Payá, està prevista la IX edició de la cagà del manso, organitzada per l'associació cultural Jóvens del Bou, en la qual es podrà gaudir d'un esmorzar popular en què col·labora l'Ajuntament, jocs per als xiquets, i la realització d’un sorteig de 1.000 euros i més de 30 regals.

Un manso serà el que decidisca el sorteig, per a la qual cosa haurà de defecar en una de les parcel·les que es dibuixaran en el recinte barrat del pàrquing de la terrassa Payà. El premi consisteix en 1.000 euros en metàl·lic per a la persona afortunada que tinga la papereta, numerada i adquirida prèviament per 5 euros, que coincidisca amb la parcel·la premiada, i per a aquelles persones que no hagen sigut agraciades, entre tots els participants es realitzaran sortejos d'uns altres regals.

A la vesprada la celebració serà a les 18h a la plaça Major quan aquelles persones que vulguen participar en la cercavila es reunisquen i puguen també participar en la posterior dansà i divertiment que tindrà lloc, en aquest cas, a la plaça de la Mercè.

A partir de les 18h a la plaça Major s'iniciarà el recorregut habitual de la cercavila de mascotes en honor a Sant Antoni pels carrers Major, la Puríssima, Sant Xotxim, Sant Vicent, el Pla, la Tanda, plaça Martí de Viciana, Tarancón, l’Escorredor, Mare de Déu de la Cabeça, Arbrets, Canalejas, Soletat, plaça de les Monges, el Raval, el Pla, Barranquet, la Mercè, Sant Isidre, Sant Serapi, Beata Mariana, Ausiàs March i Sant Pere Pasqual, i finalitzarà a la plaça de la Mercè, on novament els animals seran beneïts i es repartiran centenars de rotllos a les persones assistents.

També a les 18h a la plaça de la Mercè, hi haurà dansà i divertiment de Sant Antoni organitzat pel Grup de Danses Tradicionals l’Arenilla i amb la participació d'altres grups convidats. La dansà començarà en la plaça de la Mercé i anirà avançant fins arribar a la plaça de Josep Iturbi, on s'encendrà la foguera de Sant Antoni i es ballarà el fandango final al voltant.

Finalment, tindrà lloc un divertiment en la mateixa plaça, amb música de rondalla, en què totes aquelles persones que vulguen afegir-se podran passar-s'ho molt bé ballant tota classe de balls tradicionals, com ara jotes, seguidilles i fandangos. Amb aquest acte es tancarà la tradicional celebració de Sant Antoni al municipi.