Avance festejos taurinos Misericòrdia 2022
  • - Amb nombrosos actes dedicats al rodaor d'època i embolador de Borriana, tan rellevant en el món del bou

  • - L'Ajuntament de Borriana i les penyes avancen el cartell dels festejos taurins que se celebraran del 3 al 10 de setembre amb més de 20 bous braus


L'Ajuntament de Borriana i les penyes taurines han avançat el cartell dels festejos taurins del Bou per la vila que viurà la població durant les festes de la Misericòrdia 2022 previstes del 2 a l'11 de setembre. Una setmana taurina que enguany se celebrarà en homenatge a Juan Vicente Montón “Maraia”, rodaor d'època i embolador de Borriana, en la qual es realitzaran nombrosos actes dedicats a aquesta figura local tan rellevant en el món del bou.

Després de l'assemblea general de la Federació Taurina celebrada a la sala de plens del consistori, amb la presència de la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, es va acordar el repartiment de dies entre els col·lectius taurins que participen en la festa i dedicar la setmana a l'emblemàtic Maraia.

Lluïsa Monferrer ha volgut agrair la col·laboració a les entitats taurines de Borriana en l'organització per a celebrar les festes en honor a la patrona de la ciutat, i ha assegurat que “gràcies a l'esforç de penyes i Ajuntament, enguany comptarem amb 7 dies de festejos taurins i amb més de 20 bous braus, després de dos anys en què no ha pogut celebrar-se el bou per la vila”.

Previsió

Durant les festes es preveuen set dies amb bous braus, entre el 3 i el 10 de setembre, en què s'exhibiran més de 20 bous aportats per la Comissió del Bou, els col·lectius taurins i la Comissió de Festes, alguns dels quals són de ramaderies conegudes com Osborne, Miura, Lagunajanda, Nuñez del Cuvillo, Santiago Domecq o Torrehandilla. A més, també s'organitzaran espectacles de vaques, vaques enfundades i bous embolats.

Els actes taurins de la Misericòrdia 2022 començaran el dissabte 3 de setembre de vesprada amb un bou a càrrec de la Comissió de Festes, bous de la Penya El Bou és lo de menos i bou embolat a càrrec de la Comissió de Festes. Continuaran el diumenge 4 amb bous a càrrec de les penyes El Bou i Els Braus i a la nit de la Comissió de Festes; el dilluns 5 de la Comissió de Festes; el dimarts 6 de la Penya de Penyes i de l’Alternativa; el dimecres 7 d’El Tercio i de Els Bourrianeres, el divendres 9 serà de Jóvens del Bou i de Va de Bous. Finalment, el dissabte 10 es tancaran els festejos taurins amb bous a la vesprada a càrrec de la Comissió de Festes i Satine i a la nit de la Comissió de Festes.

A més, durant la setmana es preveu tres encierros, amb bous de Germán Vidal, ramaderia guanyadora del Concurs Provincial de Ramaderies celebrat en el recinte taurí de les passades festes, que s'encarregarà d'inaugurar la setmana amb un encierro de bous el dissabte 3 de setembre. La ramaderia de La Espuela correrà amb els seus bous embolats la nit del dilluns 5 i els animals de dels germans Infantes faran el seu encierro el matí de l'últim dissabte, dia 10.

Cadafals i escales

La responsable municipal de Festes també ha informat que s'ha obert el termini per a la inscripció de cadafals i escales que estarà obert fins al 8 de juliol, i a l'hora de presentar el resguard hauran d'actualitzar la informació de contacte. Així mateix, hauran d'emplenar una enquesta per a conèixer la voluntat dels membres del cadafal de deixar la instal·lació en un espai facilitat per l'Ajuntament durant la resta de l'any.

Monferrer ha recordat que l'Ajuntament va aprovar la llista de les persones adjudicatàries de les escales i la llista d'espera per als exercicis 2019, 2020 i 2021, resultat del sorteig celebrat el 23 de juliol de 2019. Tanmateix, ha aclarit, a conseqüència de la situació sanitària, en els anys 2020 i 2021 no van poder celebrar-se les festes o no es van celebrar amb normalitat. Per això, enguany l'Ajuntament ha resolt prorrogar durant els exercicis 2022 i 2023 les adjudicacions de les escales i la llista d'espera aprovades.

En relació a les dates de pagament de cadafals i escales, el consistori ha establit el calendari des del dia 6 de juny fins al 8 de juliol i les taxes de 221 euros i de 55 euros, respectivament.

Quant a la plantà de cadafals, s'ha fixat per al dia 30 d'agost a partir de les 18h i hauran d'estar muntats en el lloc corresponent abans de les 23.59h,mentre que per a les escales serà el dia 1 de setembre a les 19h.

Finalment, el desmuntatge de cadafals i escales serà en els dos casos el dia 10 de setembre en finalitzar el bou de la nit. Per raons de seguretat, queda expressament prohibit desmuntar cap element del cadafal fins que no es done per acabat l'últim bou de la nit amb el coet final.

Convocatoria concurso cartel Misericòrdia 2022
  • - Després de dos anys sense convocatòria per la pandèmia, l'Ajuntament anuncia les bases per a optar al concurs

    - El termini de presentació dels treballs és des d’avui 1 de juny fins al 8 de juliol


L'Ajuntament de Borriana obri el termini de presentació del concurs del cartell anunciador de les pròximes festes patronals de la Mare de Déu de la Misericòrdia 2022, després de dos anys sense convocar-lo per la pandèmia, segons ha avançat la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer.

En el web municipal s'han publicat les bases reguladores del concurs de disseny del cartell de les pròximes festes de la Misericòrdia, que cada any se celebren durant la primera setmana de setembre a la ciutat. En les bases s'estableix el termini de presentació dels treballs que opten des de avui 1 de juny fins al 8 de juliol.

A més de ser el cartell anunciador, triat per un jurat especialitzat, l'autor o autora guanyador del concurs obtindrà un premi de 500 euros. També es concedirà una menció d'honor o accèssit sense quantia econòmica.

Lluïsa Monferrer ha animat artistes i dissenyadors a participar novament en el concurs del disseny del cartell anunciador de les festes de la Misericòrdia, i ha recordat que poden concórrer els i les artistes que ho desitgen, espanyols o estrangers, amb independència de la seua residència, i també persones menors de 18 anys, però que cas de no estar emancipades hauran d'aportar autorització dels tutors legals. A més s'admeten obres de col·laboració i es poden presentar el nombre de treballs que s’estimen convenients.

Tal com s'especifica en les bases del concurs, els participants gaudeixen de completa llibertat per a triar el tema, tot i que sempre haurà de ser representatiu i relacionat amb les festes de la Misericòrdia de Borriana. El jurat tindrà en compte totes les característiques a l'hora de triar el guanyador o guanyadora, com ara l'originalitat, l'impacte visual, l'eficàcia anunciadora i informativa, així com la qualitat gràfica de l'obra.

L'única condició per al disseny és que incloga la llegenda «Festes de la Misericòrdia 2022. Borriana», a més haurà d'adoptar la forma vertical i estar muntat sobre suport rígid (bastidor o cartó ploma), i presentar-ho en dimensions de 45cm x 65cm i sense màrgens. Així mateix, en la composició s'inclourà l'escut de la ciutat.

Els treballs hauran de presentar-se a l'Ajuntament de Borriana, en el Negociat de Participació Ciutadana en l’horari de 9h a 14h, de dilluns a divendres.

cruces de mayo 2022
  • El dissabte 30 es dispararà la mascletà que va ser suspesa la setmana de falles per la pluja

  • El mateix dissabte es realitzarà l’entrega de premis de les Creus de Maig a la Llar fallera


Borriana es transformarà el pròxim cap de setmana en un gegantesc jardí adornat per l'art efímer de les Creus de Maig que elaboren cadascuna de les comissions falleres amb flors naturals. Una mar de monuments i conjunts florals que envaeixen, durant el primer cap de setmana de maig, els carrers de la localitat d'un preciós colorit i agradable aroma floral en què el clavell és el gran protagonista.

Les comissions falleres ja han començat la instal·lació de les creus, però serà aquest divendres, 29 d'abril, en la nit de la plantà, quan s'instal·laran les 18 creus de maig als carrers i places de la ciutat, que ompliran d'art floral, color i aromes els carrers del municipi fins al diumenge dia 1 de maig a la vesprada, que seran retirades.

Com ha explicat la regidora de Falles, Sara Molina, enguany “tornen les tradicionals Creus de Maig a què estem acostumats, amb grans jardins i esplendorosos monuments” i, ha afegit, “un art floral efímer per a embellir amb flors i perfum els carrers i les places de Borriana”.

Segons Molina, les Creus de Maig estan lligades al cicle faller i constitueixen “el tret d'eixida per a les comissions falleres de la ciutat, que són “les encarregades de crear-les i, per tant, de la supervivència d'aquesta tradició”. Amb la seua elaboració, ha manifestat, “simbolitzen la continuïtat de les pròximes festes josefines”.

En aquesta línia ha manifestat que, elaborades amb molt de gust artístic, els efímers monuments florals ocupen l'emplaçament de les falles i les millors creus són reconegudes a través dels guardons, “en molts casos assoleixen nivells de qualitat estètica molt elevats”.

Des del divendres 29 d'abril fins al diumenge 1 de maig, amb l'aroma amplificat de les flors, Borriana es converteix en un museu d'art efímer floral amb la creació de grans creus de maig i jardins.

El divendres en la nit de la plantà s'acabaran d'instal·lar les 18 creus i, a les 18.30h, les Reines Falleres, Sandra Candau i Ana Giménez i les seues respectives corts d'honor realitzaran la visita als monuments. Durant tota la nit es respirarà un ambient festiu similar a l'ambient faller que viu la ciutat quan es planten les falles.

A primera hora del matí de dissabte, el jurat visitarà les creus ja completament instal·lades perquè el jurat puga valorar-les, decidir els premis i anunciar de vesprada les creacions artístiques guanyadores en un acte en la Llar Fallera. El mateix dissabte a les 14 hores es dispararà la mascletà que va ser suspesa la setmana de falles per la pluja.

Sara Molina ha recordat que les Creus de Maig de Borriana és una festa qualificada d'Interès Turístic Provincial, i s’elaboren cada anys des de 1944, a excepció de l’any 2020, quan la situació sanitària ho va impedir, i en el 2021 que es van instal·lar de manera simbòlica.

Com a complement a les Creus de Maig, Sara Molina ha recordat que aquest cap de setmana començarà una nova edició de la Ruta de la Tapa, “una atractiva proposada gastronòmica que permet al veïnat i als visitants conèixer la variada ofereix culinària de la localitat d'una manera divertida i econòmica”.

Per això, ha convidat les poblacions de la província a visitar i passejar pels carrers de la ciutat, per a conèixer les Creus de Maig de Borriana, “una tradició que no et pots perdre aquesta primavera”, i a aprofitar també per a “assaborir les propostes gastronòmiques amb sabor borrianenc en diferents bars i restaurants de la ciutat.

Ofrenda Fallas 2022

En l'última jornada festiva de les Falles 2022, i malgrat la constant amenaça de pluja, Borriana ha celebrat aquesta vesprada, fora del seu horari habitual, la tradicional Ofrena a la Mare de Déu de la Misericòrdia, que una volta més s'ha convertit en l'acte més solemne i, per a moltes falleres i fallers, el més emotiu del conjunt d'actes de les festes josefinas.

Igualment, l'última mascletà en la plaça de l'Hereu d'aquest exercici faller tan especial, s'ha avançat avui a les 13 hores, una hora abans de l'habitual, per a esquivar la persistent pluja.

Les 18 comissions falleres de la ciutat s'han donat cita al costat del col·legi Salesià, des d'on s'ha iniciat la desfilada pels principals carrers de la ciutat fins a arribar a la plaça Major. Escalonadament, han accedit a l'escenari i ha depositat les seues flors com a ofrena a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de la Misericòrdia, sota el magnífic tapís dissenyat per l'artista local Juan Dualde, inspirat en l'antiga ciutat emmurallada de Borriana i emplaçat davant la façana de la basílica d'El Salvador.

A més de centenars de fallers i falleres, des dels més xicotets i xicotetes fins als més veterans, també han accedit a l'escenari representants de les festes d'altres poblacions de la Comunitat Valenciana i Gaiates agermanades amb alguna de les 18 comissions falleres de la ciutat, entre les quals hi havia, Belleses del Foc de Alacant, les Reines de Festes de municipis com Alqueries, Vila-real, Almassora i Nules, així com les components de les corts d'honor i reines falleres de Borriana d'anys anteriors.

Després del pas de totes i cadascuna de les representants falleres de les 18 comissions, les últimes a realitzar l'ofrena han sigut les Reines Falleres de Borriana d'enguany 2022, unes emocionades i somrients Reina Infantil, Ana Giménez, i la Reina Fallera de Borriana, Sandra Candau, que ha aconseguit aguantar l'emoció fins pràcticament el final de l'acte. Al costat d'elles, precedint-les, estaven les dames de la ciutat i les components de les corts d'honor 2022.

L'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, vestides les dos amb la indumentària fallera, han complit amb la tradició de depositar el seu ram per a, seguidament i des de l'escenari, escoltar la interpretació de la Marxa de la Ciutat i de l'himne de la Comunitat Valenciana.

L'olor a pólvora no abandonarà la ciutat fins a ben entrada la matinada, quan foc de la cremà convertisca en cendres els monuments fallers i pose definitivament el punt final a les Falles de Borriana 2022, amb la mirada posada en les pròximes del 2023.

  • La ciutat recupera la tradició i s’encendran quatre traques simultànies des dels quatre punts cardinals del municipi, que arribaran al centre de la ciutat

  • Demà dissabte 19, dia de Sant Josep, serà el torn de la tradicional ofrena i la cremà dels monuments


Si el temps ho permet, Borriana gaudirà aquest divendres, 18 de març, d'una nit en què la pólvora serà la protagonista, una Nit del foc que serà especial i es realitzarà prèvia a la festivitat de Sant Josep i a la cremà dels monuments fallers d'enguany. De moment, la Junta Local Fallera ha decidit que la mascletà d'avui es dispararà i que en funció de l'evolució meteorològica es veurà si la Nit del foc es manté o se suspèn.

Com a novetat en aquestes festes, l'Ajuntament recuperarà la tradició i es dispararà a les 21 hores, però com es feia anteriorment, ja que s’encendran quatre traques simultànies, des dels quatre punts cardinals del municipi, fins a arribar al centre de la ciutat. Les traques s'iniciaran des del camí d’Onda, barri València, la Mercè i Sant Blai.

Una volta arriben les traques a la plaça Major, una pujarà fins a dalt de l'Ajuntament, encara que tradicionalment la traca arribava fins a la part més alta del Campanar, per a encendre una palmera que il·luminarà el cel de Borriana i s’iniciarà un espectacle digital a la casa consistorial.

Reyes Martí, pirotècnica de Borriana, serà l'encarregada de disparar aquest espectacle pirotècnic, igual que de la resta d'espectacles de focs artificials durant les Falles de 2022.

Demà dissabte 19, dia de Sant Josep, stamblé si el temps ho permet, a les 10.30h serà el torn de la tradicional ofrena de flors a la patrona de Borriana, la Mare de Déu de la Misericòrdia. La comitiva iniciarà el recorregut des del col·legi dels salesians per a acabar en el tapís instal·lat en la plaça Major. L'acte culminarà amb una mascletà que es llançarà des de la plaça de l’Hereu en acabar l'ofrena.

Finalment, el foc purificador posarà el punt final a aquestes falles de la recuperació amb la cremà a les 19 hores la falla d'AFDEM, a les 20h de les falles infantils i a partir de les 22 hores les falles grans, ja amb la mirada posada en el nou cicle faller.

Fallas Borriana por la igualdad 2022
  • Les entitats falleres han acordat manifestar el seu suport a la falla i el seu rebuig a la violència masclista


La Junta Local Fallera de Borriana i la Federació de Falles expressen el seu suport unànime a la Falla de l'Escorredor davant la campanya d'assetjament que està patint el seu monument faller per part d'alguns grups i persones, també volen mostrar la seua aliança per unes festes igualitàries i lliures d'agressions sexistes ja que, des de fa anys. des dels diferents àmbits fallers s'està treballant per la igualtat i se seguirà en aquesta mateixa línia.

Després de la reunió mantinguda aquest matí, les entitats falleres han acordat manifestar el seu rebuig unànime a la violència masclista i també a la campanya d'animadversió contra l'esperit del monument faller, que en cap moment realitza cap apologia de la violència de gènere. Una unió que compta amb el suport de tot l'Ajuntament.

Per això, han pactat instal·lar en el monument de la Falla de l'Escorredor un cartell que, amb el lema “Cremem la violència de gènere” i amb els escuts de les 18 comissions falleres del municipi, deixe clar que en les Falles de Borriana, la sàtira i la crítica fallera està sempre al costat de totes les injustícies.

També han defensat la implicació de totes les falles en matèria d'igualtat, de les comissions i de les entitats falleres, que primer només eren espectadores de les campanyes d'igualtat promogudes per l'Ajuntament i ara s'impliquen en la seua consecució. En aquest sentit han al·ludit a campanyes de diferents anys com “En Falles, guarda’t el masclet”, “El meu cos no és la teua festa”, “De festa no de caça” o bé la més recent, realitzada per a les falles d'enguany “#AlaFestasomparells”.

Totes aquestes campanyes, precisament, pretenen fomentar la igualtat i la implicació de la totalitat de les comissions falleres de la ciutat i les principals entitats de la festa, la Federació de Falles i la Junta Local Fallera, amb la Reina Fallera, la seua cort d’honor i les dames de la ciutat.

I han volgut aclarir que el lema de la falla de l'Escorredor, precisament és Estem en la prehistòria, i que la imatge central del monument faller no té res a veure amb cap agressió sexista, representa a un polític local subjectant un partit polític. La falla és sàtira de qualsevol tema vital i el seu final és cremar el que s'ha magnificat críticament.

Des de les entitats falleres locals es posa de manifest que en matèria d'igualtat s'està avançant en tots els àmbits, i per descomptat també en el faller. De fet, fa uns anys hauria sigut impensable que hi haguera una presidenta de la Junta Local Fallera (JLF) o que hi haguera a Borriana un Faller Major, però avui en dia són una realitat i una mostra més de la diversitat de la festa a la ciutat.

En aquest sentit defensen la sensibilització sobre la igualtat i, en particular, la necessitat de tindre unes Falles igualitàries perquè tots i totes puguem gaudir de la festa amb una participació des de la igualtat d'oportunitats i el respecte, perquè si els valors d'igualtat i respecte són els que imperen no haurem d'observar situacions d'abús o agressió sexual.

El segon dels premis de la categoria especial de falles ha sigut per a Don Bosco i el tercer per al Barri València

El primer de les falles infantils en la categoria especial ha sigut per la Falla Barri València

La lectura de l'acta ha sigut en el saló de Plens de l'Ajuntament i la Gala de lliurament de premis en la plaça Major

 

La falla Societat Club 53 ha aconseguit el màxim guardó, el premi a la millor falla d'enguany 2022 en la categoria especial, mentre que la Falla del barri València ha aconseguit el primer de categoria especial infantil. El segon dels premis d'especial ha sigut per a la falla Don Bosco y el tercer per al monument del Barri València.

La lectura de l'acta de la Junta Local fallera ha tingut lloc aquesta vesprada a les 17h a el sala de Plens de l'Ajuntament presidida per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, les Reines Falleres, Sandra Candau i Ana Giménez, i el president de la Federació de Falles, Salvador Doménech, i ha comptat amb la presència de les corts d'honor i dames de la ciutat i de representants de la Junta Local Fallera.

Per a evitar aglomeracions, s'ha procedit a la lectura de l'acta dels premis a les 17 hores des de la sala de plens de l'Ajuntament, un esdeveniment que s’ha retransmès online i que han pogut seguir les 18 comissions de la ciutat per a, posteriorment, a partir de les 18 hores, anar acostant-se una a una fins a la plaça Major per a arreplegar els seus banderins des de l’escenari del tapís.

L'acte d’entrega de premis de les falles, enguany, igual que a l'octubre de 2021, no ha sigut en la Llar Fallera, sinó a la plaça Major, fins on han acudit les comissions de forma escalonada, i des de l'escenari instal·lat per a l'ofrena a la Mare de Déu de la Misericòrdia han rebut els seus guardons de mans de les màximes representants falleres de 2022,  Sandra Candau i Ana Giménez.

Premis

En la Primera categoria el primer premi ha sigut per a la falla Barri de la Mercé, el segon per a Plaça Chicharro i el tercer per a Barri Camí d’Onda. En segona Categoria, els premis han recaigut el primer en el Barri la Vila, segon per al Barri de l’Escorredor, tercer per a Barri Quarts de Calatrava, quart Societat Club Ortega, cinquè Societat Cardenal Tarancón i sisè Barri La Ravalera.

El premi a la millor crítica local li ho ha portat la falla Don Bosco i els guardons per als millors llibrets de falla han recaigut el primer premi en per al Barri València, segon per a la Mercé, tercer per al Barri Camí d’Onda, quart Don Bosco i cinquè Bari La Vila.

Per part seua, els premis per a les falles infantils de primera categoria han correspost: el primer a la Falla Barri la Mercé, seguida de Societat Centre Espanya, Barri La Vila, Plaça Chicharro, Rei Jaume I, Societat Club Ortega, i Barri l’Escorredor.

El primer premi d'activitat fallera de l'exercici 2022 ha sigut per a la Falla Barri València, el segon per al Barri Don Bosco, tercer per a Barri La Vila, quart per a Barri La Mercé, cinquè Barri Camí d’Onda, sisè Barri Quarts de Calatrava, setè per a Cardenal Tarancón i vuitè per a l’Escorredor.

Després del lliurament dels guardons, Sara Molina ha manifestat que, després de “tot el viscut els dos últims anys, hem tornat a gaudir d'una Gala de Premis de les falles en la qual l'alegria, l'esportivitat fallera i l'emoció han sigut els protagonistes”.

“Les falles són molt més que una festa, som cultura i som solidaritat", ha afirmat, i ha instat a la implicació "activa" en la reactivació de la festa de les falles i al seu manteniment com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Per part seua, l'alcaldessa ha felicitat a totes i cadascuna de les 18 agrupacions falleres “per la seua labor i esforç, que en tan sols cinc mesos han aconseguit que enguany les Falles de Borriana pogueren recuperar la seua esplendor i tornar amb la major normalitat possible i així poder tancar el cicle faller, demostrant el seu lliurament i les seues qualitats”.


Aquest acte simbolitza l'inici oficial de cinc intensos dies fallers que enguany tornen a les seues dates tradicionals i se celebren del 15 al 19 de març

 

 L'ambient faller i festiu ha tornat als carrers de Borriana en la tradicional Plantà, que de forma oficial inicia els cinc dies fallers més intensos de l'any a la ciutat de Borriana, i enguany es tornen a celebrar del 15 al 19 de març.

Des d'avui comencen a Borriana cinc dies seguits, sense pràcticament marge per al descans, en què una vegada més la tradició, l'expressió artística, la festa, la música, la pólvora, la sàtira i la germanor es donen la mà per a honrar Sant Josep i tornar a fer d'aquesta setmana una de les més especials de l'any.

Les Reines Falleres de 2022, Sandra Candau i Ana Giménez, les seues corts d'honor i dames de la ciutat, acompanyades per l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Falles, Sara Molina, i una àmplia representació de la corporació i personalitats convidades a l'acte, s'han donat cita a les sis de la vesprada en la plaça Major per a iniciar el recorregut que els ha portat a visitar cadascuna de les 18 falles que entre la vesprada, la nit i la matinada acaben de plantar-se als carrers i places de la ciutat.

Entre altres personalitats, han confirmat la seua assistència a l'acte, la subdelegada del Govern, Soledad Ten, la directora territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana a Castelló, Eva Redondo, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, l'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir, la diputada autonòmica Mònica Alvaro, representants municipals d'Alqueries, Almassora, Sogorb, comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Local, entre d’altres.

Al llarg del recorregut, la comitiva oficial ha pogut conèixer la intensa activitat de les comissions falleres per a finalitzar els seus monuments, i han pogut degustar centenars de bunyols que durant aquesta jornada es cuinen i s'ofereixen a totes aquelles persones que s'acosten a la capital de la Plana Baixa per a gaudir de la Plantà.

Tot i que ja fa uns quants dies que molts dels treballs previs al muntatge dels monuments fallers han començat o s'han dut a terme perquè tot estiguera llest en l'inici oficial de les festes, totes i cadascuna de les divuit comissions tracten de complir amb la tradició d'acabar de plantar i rematar definitivament la seua falla entre la vesprada del 15 i la matinada del dia 16 de març.

L'alcaldessa ha explicat que durant la visita oficial es pot comprovar “l'esforç realitzat per totes les persones vinculades d'una forma o una altra amb les falles”. Des d'artistes fallers, a comissions, regidories, institucions públiques, Federació de Falles, fins als fallers i falleres de la ciutat “han tornat a superar-se en un any tan complicat i han fet que novament els espectaculars monuments siguen el millor reclam per a les nostres festes”.