- El termini d'inscripció serà del 29 de setembre al 19 d'octubre de 2022, els dos inclusivament

- L'Ajuntament editarà i distribuirà l'obra guanyadora, que a més rebrà un premi de 500 euros

L'Ajuntament de Borriana ha convocat el concurs de cartells que opten a ser la imatge anunciadora de les pròximes Falles de Sant Josep de 2023, que editarà i distribuirà aquest Ajuntament, segons ha fet públic la regidora de Falles, Sara Molina.

El termini d'inscripció per al concurs serà des de dijous que ve 29 de setembre fins al 19 d'octubre de 2022, els dos inclusivament, i les obres que opten al premi han d'enviar-se o entregar-se al departament de Participació situat en la segona planta de l'Ajuntament de Borriana, en horari de 9h a 14h de dilluns a divendres, fins a les 14h de l'últim dia del termini de presentació.

El consistori editarà i distribuirà l'obra guanyadora, que a més rebrà un premi de 500 euros. Les bases del concurs també estableixen un accèssit o menció especial, sense remuneració econòmica, per al segon cartell seleccionat.

Quant a les característiques i criteris de selecció dels dissenys, en l'obra, combinada amb la composició del dibuix, figurarà únicament, i seguint sempre aquest ordre, el text de la retolació de la següent llegenda: “Falles de Sant Josep 2023 Borriana”, i en la composició s'inclourà l'escut de la ciutat.

Els cartells han de ser originals i inèdits, i adoptaran la forma vertical, muntat sobre suport rígid (bastidor o cartó ploma) de dimensions 45cm x 65cm sense marges i preparat per a la seua exposició. Tots els participants es comprometen a cedir temporalment les obres perquè l'Ajuntament puga exposar-les en el Centre Municipal de Cultura la Mercè.

Es pot participar en el concurs a partir dels 16 anys d'edat, i es poden presentar el nombre de treballs que es considere convenient. També s'admetran obres en col·laboració.

Les bases reguladores del concurs del disseny del cartell anunciador de les falles de Sant Josep 2023 de Borriana es poden consultar en la seu electrònica <https://burriana.sedelectronica.es/board/>.

Respecte als criteris que es tindran en compte a l'hora de la selecció final del cartell, el jurat valorarà l'originalitat, l'impacte visual, l'eficàcia anunciadora i informativa i, també, la qualitat gràfica, les condicions de reproducció i edició i la transmissió de la idea reflectida. La decisió del jurat es farà pública en la pàgina web i en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament.

Sara Molina ha encoratjat els i les artistes a la “participació” i ha indicat que, després de comprovar que cada any es presenten més cartells al concurs, està molt satisfeta i convençuda que molts artistes “s'animaran a presentar les seues obres i novament el jurat ho tindrà molt complicat a l'hora triar el millor cartell”.

- Torna als carrers de la ciutat, després de dos anys, la tradicional desfilada dels cabuts de la Mercè, com a diversió dels més menuts

- L’Ajuntament repartirà 1.500 aplaudidors perquè la particular batalla es lliure amb seguretat


Amb l'arribada de la festivitat de la Mercè torna a celebrar-se a Borriana la popular festa dels cabuts de la Mercè pels voltants de la parròquia i del Centre Municipal de Cultura, que atraurà la participació de centenars de xiquets i xiquetes de la ciutat, per a continuar amb la tradició de simular una batalla a bastonades contra les figures dels cabuts.

Divendres que ve 23, vespra de la festivitat de la Mercè, serà quan la tradició torne amb l'esperada, divertida i particular trobada entre els xiquets i xiquetes de Borriana i els cabuts, que tornen a perseguir-los pels carrers per on discorre l'arrelada cercavila.

Precisament, perquè la lluita entre els més xicotets i els cabuts de Borriana torne a lliurar-se, però amb seguretat i diversió, l'Ajuntament de Borriana, a través de la Regidoria de Turisme, repartirà 1.500 aplaudidors, material que es va incorporar en la celebració en 2016, per a minimitzar els riscos de lesions i procurar que cada vegada més xiquets i xiquetes s'atrevisquen a participar en la festa.

Per a la qual cosa, divendres de vesprada, a partir de les 18.45h, començaran a repartir-se al costat del CMC la Mercè i mitja hora més tard, a partir de les 19.30h, els cabuts iniciaran el recorregut pels carrers més pròxims en la mateixa plaça de la Mercè i gaudiran un any més d'una nova festa de forta tradició popular a la ciutat.

El dissabte 24 de setembre tindran lloc els principals actes de major solemnitat en honor a la Mare de Déu de la Mercè, a les 19h la missa i, a continuació, la processó en què solen participar els veïns i veïnes del barri i del conjunt de la ciutat per a honrar la Mercè i així complir amb la llarga tradició dels actes tant religiosos com populars que en el seu honor se celebren cada any a finals de setembre a la capital de la Plana Baixa.

El mateix dia, la música i la tradició popular també tindrà el seu espai, amb la Colla de dolçainers i tabaleters de Borriana que faran ballar just a les portes de l'església de la Mercè els 6 gegants, Mercè i Blai, Blaiet i Mercedetes, Artal i Seidia, al costat dels 2 gegantons. Tots ells se sumen a la celebració a través de l'Associació de Gegants i Cabuts de Borriana, i també participaran desfilant en la processó.

- La regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, ha fet una valoració general en què ha destacat la “gran participació” i la “responsabilitat” demostrada


La regidora de Festes de Borriana, Lluïsa Monferrer, ha fet una valoració general “molt positiva” de les festes d'enguany en honor a la patrona, la Mare de Déu de la Misericòrdia, tant des del punt de vista organitzatiu per la “elevada participació en els més de 150 actes programats”, com per l'absència d'incidents greus en matèria de seguretat durant els deu dies de celebració.

Monferrer s'ha mostrat satisfeta dels resultats en relació a la “participació” i ha volgut agrair la col·laboració i el treball realitzat per la Comissió de Festes en els festejos taurins, així com la dedicació i l’esforç de Via Publica i Policia Local i a les empreses participants en l'organització dels diferents esdeveniments.

Igualment, ha subratllat el “notable esforç i implicació” que enguany han fet les penyes i agrupacions, i la “responsabilitat i civisme” demostrats per les persones participants en la majoria dels actes.

Segons ha destacat la responsable de Festes, totes les activitats programades per als diferent tipus de públic han obtingut “una gran resposta per part dels veïns i veïnes de la ciutat”. Les propostes culturals i els actes taurins de bous al carrer han constituït el nucli central d'aquesta Misericòrdia.

El festival d'arts escèniques Seu-te, segons la regidora de Festes ha comptat amb la participació de més de 500 persones que han pogut gaudir gratuïtament durant tres dies en la plaça Josep Iturbi de teatre i dansa amb obres de companyies locals i de la Comunitat Valenciana.

També ha destacat l'èxit de les actuacions musicals, amb els dos concerts gratuïts de la Fúmiga i d’Efecto Pasillo que al seu parer, van aconseguir “ congregar a més de mil persones en cada cas en el recinte de la Festa a la plaça de la Fira.

A més, la “forta” aposta municipal d'enguany pels grups locals en el Festival Borriana Sona 2022 va congregar a la Mercè una àmplia representació del panorama musical borrianenc, amb 17 grups i solistes musicals locals, que van realitzar concerts gratuïts durant 4 dies, i que van rebre una “gran i càlida acollida” pel nombrós públic que es va reunir a l’entorn de l’escenari, creant “molt bon ambient festiu”.

Respecte als set dies de festejos taurins amb 18 bous braus, Monferrer ha incidit en la “gran afluència de públic” i l'absència d'incidents “greus”, ha manifestat que amb l'expectativa i la polèmica generada al voltant del bou al carrer, “hem demostrat que el govern municipal està al costat d'aquesta tradició i hem aconseguit celebrar els festejos taurins amb normalitat, amb un ferit lleu per asta de bou que ja es recupera a casa”.

Igualment, s'ha referit als actes especials durant la setmana taurina per a recordar Juan Vicente Montón “Maraya”, figura local rellevant en el món del bou, rodaor d'època i embolador, realitzats conjuntament amb la Federació Taurina de Borriana i entre ells ha destacat l'exposició i l'emotiu homenatge artístic a càrrec de Juan Poré realitzat a la plaça Major. A més, ha assenyalat que els espectacles de vaques, vaques enfundades, entrades de bous i de bous embolats, han tingut també molt bona acollida.

Les activitats infantils i els jocs tradicionals per als més xicotets i xicotetes van tindre també una àmplia participació, igual que els actes més tradicionals com la missa Major, la processó, o la desfilada de fanalets.

D'altra banda, ha posat en relleu, com a novetat enguany, les més de 300 persones que van assistir el primer dia de les festes, a la celebració per primera vegada de les ‘Bodes d’Or’. Una vetlada festiva de reconeixement a les parelles de la localitat que han complit 50 anys d'unió matrimonial, concretament les que es van casar en els anys 1970, 1971 i 1972 ja que, l'Ajuntament no va poder organitzar aquest acte commemoratiu amb anterioritat a causa de la pandèmia.

Amb tot, també ha lamentat “algunes accions o fets de certes persones que, encara que en són poques, generen molèsties per soroll i brutícia durant les festes i no representen en absolut la realitat de la ciutadania i les penyes de Borriana.

Finalment, Lluïsa Monferrer ha insistit en l’agraïment a les entitats taurines de Borriana per la seua la cooperació en l'organització per a poder celebrar amb èxit les festes en honor a la patrona de la ciutat, i ha destacat l'esforç i la col·laboració conjunta entre les penyes i l’Ajuntament.

Reunión informativa en Burriana sobre los eguros en los festejos taurinos de bous al carrer

- Borriana, amfitriona de la reunió informativa convocada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies
- Els alcaldes han manifestat els seus problemes per a contractar les assegurances i les companyies informen que necessiten modificar les condicions
- La setmana que ve tindrà lloc una nova reunió per a avançar en una possible modificació del reglament

El secretari autonòmic de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, i el director general d'Interior, Salvador Almenar, han mantingut una reunió a Borriana amb representants de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i amb alcaldes per a abordar diversos aspectes relacionats amb la responsabilitat i les assegurances que han de contractar els promotors i organitzadors dels festejos de 'bous al carrer'.

Durant la trobada, representants municipals de diversos ajuntaments, organitzadors i penyes de 'bous al carrer' han manifestat la dificultat amb la qual es troben a l'hora de subscriure determinades pòlisses d'assegurances que cobrisquen aquests festejos taurins.

Ángel ha recordat que són prop de 280 els municipis que celebren els més de 8.000 festejos de 'bous al carrer' que cada any tenen lloc en tota la Comunitat Valenciana. D'ells, 90 ajuntaments de la província de Castelló tenen menys de 1.000 habitants i per a aquests ajuntaments "suposa un desemborsament considerable”, ha detallat Ángel.

La cobertura del segur queda regulada en el reglament taurí de la Generalitat Valenciana. Així, els alcaldes han plantejat al Consell la necessitat de revisar la quantitat econòmica que han de destinar a aquesta cobertura i les companyies d'assegurances han comentat que necessiten augmentar la inversió mínima de la pòlissa per a donar una cobertura el més àmplia possible.

Després de conèixer totes les postures, la Generalitat Valenciana continuarà treballant amb els ajuntaments i ha proposat una nova reunió per a la setmana que ve entre els actors avui presents (FVMP, Federació Valenciana de Penyes i les companyies d'assegurances) per a avançar en una possible modificació del reglament.

“Hem tingut una trobada molt fluida i sincer on hem plantejat totes les problemàtiques possibles. Només d'aqueixa forma es pot aconseguir donar resposta precisa a les necessitats dels ajuntaments, que són els representants de tots els ciutadans”, ha conclòs José María Ángel. 
Ultimo fin de semana de fiestas d ela Misericòrdia 2022
  • - Enguany, nou comissions participaran en el concurs a la millor carrossa elaborada de forma artesanal amb la laboriosa tècnica del paperet


Aquest pròxim diumenge la batalla de flors de Borriana i un espectacular castell de focs artificials posaran el punt final a les festes patronals de la Mare de Déu de la Misericòrdia. L'art, el color, el confeti i la pólvora seran els protagonistes indiscutibles de l'última jornada festiva a la ciutat, que s'inundarà de confeti en una batalla molt participativa.

Aquesta edició serà més especial perquè suposa el retrobament amb aquesta peculiar batalla que des de l'any 2019 ha estat suspesa per la pandèmia. Les comissions falleres han estat les últimes setmanes immerses contrarellotge en els preparatius de la batalla de flors, amb intenses jornades per a tindre a punt la carrossa.

Milers de quilos de confeti es llançaran des de les carrosses per a gaudi de veïns, fallers, visitants i també la corporació municipal que no es perdrà aquesta acolorida tradició, tan volguda entre els veïns i les veïnes de la ciutat, que omplin els carrers del centre de la ciutat de color i confeti.

En aquesta edició, tan esperada després de dos anys sense celebrar-se, són nou les comissions que participaran en el concurs de carrosses fetes de manera artesanal amb la laboriosa tècnica del paperet de seda, la resta fins al total de 18 carrosses de les comissions falleres no entraran en concurs per ser de lloguer o d'anys anteriors.

Les comissions de les falles Don Bosco, Caçadors, Tarancon, Ravalera, Sant Josep, barri València, la Mercè, Chicharro i la del Club 53 competiran per alçar-se amb la banderí del primer premi el dia de la batalla de flors.

També conformaran la desfilada de la batalla de flors les carrosses que acolliran les reines falleres i corts d'honor de Borriana, així com a les representants d'Alacant, Castelló i València.

Totes les carrosses, sense dubte, plenes de color, art, enginy i treball que es converteixen en una mostra de l'esforç i afecte que posen les falles de la localitat per a honorar la patrona. De fet, les falleres majors i les corts de les diferents comissions també són part activa de la iniciativa i, d'aquesta manera, comparteixen moments de diversió.

Les úniques ferramentes amb què compten les comissions falleres són l'enginy i les mans. A cada paperet de seda de color se li dona forma i es va pegant amb cola a l'estructura per a conformar els motius de l'estructura i el degradat dels colors, fins a revestir tota la carrossa fins i tot els faldons per a impedir que es vegen les rodes.

Un esforç però també un símbol de fraternitat que existeix entre les diferents festes de la Comunitat Valenciana amb la participació en aquesta gran festa del confeti de les màximes representants de les festes a València, Castelló, Alacant, Alzira, Dénia, Gandia, Torrent, Sueca, Xàtiva, la Vall d'Uixó i Benicarló.

Els focs d'artifici posaran el punt i final a unes festes que passaran a la història i que enguany, després de dos anys, fins ara s'ha pogut xalar de tota l'agenda d'actes prevista, gràcies a la climatologia.

Últim dissabte de festes

Prèviament, el dissabte l'entrada i exhibició de vaques del matí donaran pas a altres actes taurins a la vesprada en els quals a partir de les 18 hores s’exhibiran dos bous per la vila, un de la ramaderia d'Osborne i un altre de Miura i, a continuació, exhibició de vaques.

El mateix dissabte, les portes del Borriana Sona 2022 tancaran l’edició en l'escenari de la plaça la Mercè a partir de les 20 hores i amb els concerts gratuïts de rock, de la mà de Salvando a María, Dia 13, el Suizo, del punk-rock amb alguns matisos de pop de PUK 2, i amb a punt final de la varietat de gèneres, des d'electrònica, indie o punk del grup Aina Palmer.

A més, a les 20 hores obrirà novament el Punt Violeta al costat del mercat municipal, enfront de la Mercè, que estarà obert fins a les 22 hores, organitzat per l'Ajuntament amb la col·laboració del Consell de la Joventut de Borriana.

A la nit, entre altres activitats hi haurà un bou embolat a les 23.30 hores i, en finalitzar, el posterior desmuntatge dels 90 cadafals que conformen el recinte principal que alberga els diferents esdeveniments taurins.

A les 24 hores, en la plaça la Mercé, se celebrarà el Borriana Remenber Festival amb l'actuació dels Dj Micky, Vamp, Josel, Killer i Busts. Finalment, a la una de la matinada al Recinte de la Festa de la plaça la Fira està prevista l'actuació dels Dj Carles Carbonell, Sergio Ramia i Héctor Benítez.

- Amb aquest acte previst per a demà divendres 9 de setembre, les festes de la Misericòrdia 2022 encaren la recta final


La tradicional Festa dels Paelles de la Misericòrdia a Borriana tornarà a congregar a més de mil de persones a la plaça la Fira, després de tres anys sense poder celebrar-se, 2019 per pluges fortes i 2020 i 2021 per la pandèmia. Un acte popular i multitudinari amb el qual s'encara la recta final de les festes patronals.

Així, al voltant de 50 penyes i veïns i veïnes de la localitat començaran a preparar l'arròs de les tradicionals paelles fetes amb llenya que proporciona l'Ajuntament cap a les 8 i mitja de la vesprada en la ronda Poeta Calçada, i cap a les 10 de la nit es reuniran a l’entorn de les taules preparades pel consistori en la plaça la Fira per a més de 1.200 persones per al sopar popular. Encara que, en són moltes les penyes i col·lectius festius que elaboren les seues paelles i sopen als seus casals.

En aquest acte, un dels més multitudinaris i participatius de les festes de la Misericòrdia, també participaran l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de festes, Lluïsa Monferrer, l'equip de govern, altres representants de la corporació municipal, així com les reines falleres de Borriana, Sandra Candau i Ana Giménez, i la bellea del foc d'Alacant.

També hi haurà jocs infantils i animació per als més xicotets amb l'actuació del duo Twins i, a continuació, al voltant de la una de la matinada, l'orquestra Mònaco.

Prèviament, el mateix divendres a les 18h, està prevista una nova sessió del Borriana Sona a la plaça la Mercè amb l'actuació de grups locals, en aquesta ocasió pujarà a l'escenari el rock de Black London, el cantant, guitarrista i compositor de música rock Juanma García, el pop de Tatiana Javaloyes i The Handsomes Wagon.

A més, a les 17 hores s'inaugurarà l'exposició de la XIII edició de les Minifalles Infantils al Centre Municipal de Cultura la Mercè. Una mostra que es podrà visitar i triar la millor minifalla des del dia 9 i fins al 16 de setembre en l'horari del CMC la Mercè. També continuaran les activitats infantils a la plaça la Mercè en horari de 18.30h a 21h.

Així mateix, com la majoria de les vesprades de la setmana de la Misericòrdia, els festejos taurins començaran aquest divendres a les 18 hores amb dos bous per la vila i, posteriorment, exhibició de vaques.

A banda, a les 20 hores obrirà novament el Punt Violeta al costat del mercat municipal enfront de la Mercè, que estarà obert fins a les 22 hores, organitzat per l'Ajuntament amb la col·laboració del Consell de la Joventut de Borriana. 

Paral·lelament, les penyes i organitzacions festives tenen prevists nombrosos actes festius que conformen una àmplia varietat d'oferta festiva per a la jornada del divendres 7 de setembre.

- Durant el matí se celebrarà la missa Major i a la vesprada la tradicional i multitudinària processó


La setmana d'activitats en honor a la Misericòrdia arriba demà a la jornada més solemne i emotiva dedicada a honorar la figura de la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de la Misericòrdia, en què els actes taurins i festius passen a un segon pla, per a donar protagonisme a la devoció i als actes religiosos.

Una devoció per la mare de Déu de la Misericòrdia que es remunta almenys al segle XV, època en què estan datats els gojos a la Mare de Déu amb què Borriana honra la seua patrona, des de fa segles, a la capital de la Plana Baixa. La imatge és una reproducció de l'original que es va destruir l’any 1936 que era d'època gòtica decorada amb estil oriental-bizantí.

A partir de les onze del matí se celebrarà a la basílica d'El Salvador la missa Major en què participarà bona part de la corporació municipal, les Reines Falleres, Sandra Candau i Ana Giménez, acompanyades per l'alcaldessa, Maria Josep Safont, i els principals responsables dels cossos de Policia Local i Guàrdia Civil.

Després de l'ofici, els representants municipals i les Reines Falleres, des de la porta de l'Ajuntament amb el públic en general podran gaudir de l’encesa de carcasses com a anunci a tota la població del dia de la patrona. Posteriorment, tindrà lloc el vi d'honor oferit per les Dames de la Misericòrdia en la seu social de la Caixa Rural de Borriana.

A la vesprada, després d'una segona missa a les 19.30 hores en honor a la Misericòrdia, tornarà a recórrer els carrers de la ciutat la tradicional i emotiva processó, l'acte més multitudinari de la jornada que congrega els veïns i veïnes que ixen als carrers per a acompanyar la seua patrona en processó i on l'Associació de Portadors dels Patrons són els encarregats de portar al muscle la patrona pels principals carrers de la localitat.

Amb l’eixida des de la plaça Major, la processó continuarà fins a la Puríssima, Sant Xotxim, Sant Vicent, el Pla, Barranquet, i tornada a l'església Major, des del Pla de Sant Blai. La corporació municipal, les Reines Falleres, algunes penyes, les falles i, sobretot, les persones devotes de la Mare de Déu acompanyaran la imatge de la Misericòrdia en el recorregut processional.

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha manifestat que el dia de la Misericòrdia és per a molts i moltes borrianenques “la jornada més especial de les festes patronals, ja que retem homenatge a la patrona i podem agrair que de moment no s'han produït incidents rellevants durant els dies que portem de celebracions i tot s'està desenvolupant amb normalitat”, i ha afegit que “esperem que tant el dia de la nostra patrona com la resta de jornades fins al diumenge seguisquen amb la mateixa tònica de participació i civisme per part de tota la ciutadania”.

- Del 5 al 7 de setembre, durant les festes de la Misericòrdia, la plaça Josep Iturbi es convertirà en un escenari de teatre i dansa

 

Borriana conclou el primer cap de setmana de festes de la Misericòrdia amb una gran acollida dels actes taurins, el festival Borriana Sona, la Fira del Coent, el concert de la Fúmiga o les activitats infantils, entre d’altres.

La tercera edició del festival d'arts escèniques Seu-te inicia una setmana plena d'activitats i espectacles per a tots els públics. Les sessions del festival, gratuïtes, es desenvoluparan del dilluns 5 al dimecres 7 de setembre, amb dos obres cada dia, amb una sessió a les 18h i una altra a les 20h. L'entrada al recinte no requereix la reserva prèvia de les entrades.

La regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, ha afirmat: “El primer cap de setmana de les festes ha tingut molt bona acollida entre les i els borrianencs i visitants”. “Ara encarem una setmana plena d'actes amb l'inici del festival Seu-te que, com cada any, omplirà la plaça Josep Iturbi”, ha afegit ledila.

 

Programació Seu-te

dilluns 5 de vesprada, a les 18h, començarà el festival amb El viatge del senyor Tonet de Tombs Creatius, un espai de jocs per als més xicotets en què es donarà vida als viatges i les històries del senyor Tonet. Més tard, a les 20h, arribarà a l'escenari The legend del Gran Dimitri, un espectacle amb habilitats malabars, música i circ.

El dimarts 6 a les 18h serà el torn per al segon episodi de l'espai de jocs El viatge del senyor Tonet de Tombs Creatius. White Bottom de Ramiro Vergaz prendrà el testimoni a les 20h amb una funció amb sabates de xarol, un escenari sobre rodes, un trampolí, volantins i malabars.

El dimecres 7 a les 18h serà l'última sessió de jocs d’El viatge del senyor Tonet de Tombs Creatius i finalment, la cirera del pastís del festival el posarà Yee Haw de la Banda de Otro, a les 20h, amb l'última sessió del festival.

 

Festejos taurins

Els festejos taurins continuen avui dilluns 5 de setembre amb els bous patrocinats pel Magnífic Ajuntament de Borriana. Els animals de les reconegudes ramaderies d'Arcadio Albarrán, Germán Vidal i la Espuela ompliran d'emoció aquesta jornada taurina.

Així mateix, a la nit es realitzarà la tradicional entrada de bous embolats pels carrers del municipi de la ramaderia la Espuela, així com també una entrada infantil amb carretons embolat.