- Alba Franch Llàcer, de la Falla Societat Centre Espanya, i Laia Molina Suárez, de la Falla Barri la Vila, candidates a Reina Fallera

- Lucía Olivas Felis, de la Falla Plaça Chicharro i Anna Solà Piera, de la Falla Societat Club 53, candidates a Reina Fallera Infantil

- La Junta Local Fallera presentarà públicament a les quatre candidates dimecres que ve dia 5 a les 19 hores en Moloko

 

Quatre joves destacades de Burriana han presentat les seues candidatures a Reines Falleres de Burriana 2024, a la recerca de representar la tradició i la bellesa festiva de la ciutat.

Finalitzat el termini anit a les 21 hores, s'han donat a conéixer les joves que aspiren a representar a Burriana en les pròximes festes falleres de 2024. Alba Franch Llàcer, de la Falla Societat Centre Espanya, i Laia Molina Suárez, de la Falla Barri la Vila, opten a Reina Fallera de Burriana. Lucía Olives Felis, de la Falla Plaça Chicharro, i Anna Solà Piera, de la Falla Societat Club 53, opten al càrrec de Reina Fallera Infantil.

Dimarts que ve 4 de juliol, està prevista una sessió fotogràfica de les candidates en el saló de plens de l'Ajuntament i, posteriorment, es realitzaran entrevistes audiovisuals per a distribuir a les comissions falleres.

A més, la Junta Local Fallera de Burriana presentarà públicament a les quatre aspirants dimecres que ve 5 a les 19 hores en Moloko. Allí, tindran una primera trobada amb els mitjans de comunicació i es duran a terme entrevistes per a conéixer-les més de prop. A continuació, a les 20 h, les 18 comissions falleres les coneixeran i recaptaran informació per a seleccionar-les com a màximes representants de les Falles de 2024.

La vesprada del 8 de juliol, després de constituir-se el jurat i celebrar la votació, l'alcalde de Burriana, Jorge Monferrer, comunicarà a través d'una trucada telefònica l'elecció a les dues Reines Falleres de Burriana de 2024.

Quant a les candidatures per a Dames de la Ciutat i Corts d’Honor de les Reines Falleres de Burriana 2024, podran presentar-se el dimarts 11 de juliol de 2023, de 19.15h a 21h, en les oficines de Junta Local Fallera.

 

- Divendres que ve 30 de juny en reconeixement als artistes fallers guanyadors del ‘Premi a la Millor Falla’

- S'entregarà el premi ‘El Parot’ a l'artesà borrianenc Luis Herrero com a reconeixement a la seua trajectòria

 

Borriana acollirà divendres que ve 30 de juny la ‘Gala dels 1’ de les juntes locals, de reconeixement als artistes i comissions falleres guardonades amb els primers premis de falla en les diferents poblacions falleres valencianes.

L'acte, organitzat per la Junta Local Fallera de Borriana, la delegació de Juntes Locals de Junta Central Fallera i els Gremis d'Artesans Fallers, estarà presidit per la Fallera Major de València, Laura Mengó; la Reina Fallera de Borriana, Silvia Navarro; el Mestre Major del Gremi d'Artistes Fallers de València, Paco Pellicer; i el president del Gremi Provincial d'Artistes Fallers de Borriana, Vicent Chaveli.

La Llar Fallera de Burriana serà l'escenari que acollirà la gala, durant la qual també s'atorgarà el premi ‘El Parot’ per part de la delegació de Juntes Locals de Junta Central Fallera, en aquesta ocasió a l'artesà de Borriana Luis Herrero, per la seua trajectòria de més de 40 anys com a artista faller.

A l'acte assistiran les falleres majors de les diferents comissions falleres que han sigut premiades amb el primer premi en les passades Falles de 2023, per a acompanyar als seus respectius artistes fallers en aquesta gal·la homenatge al seu treball. Entre ells, l'acte comptarà amb la presència dels artesans guanyadors del primer premi de la secció Especial de les Falles de València: José Gallego, pel seu primer premi en secció Especial infantil, per a la falla Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal; i David Sánchez Llongo, pel seu primer premi en secció Especial, per a la falla Exposició-Misser Va mastegar.

- L'Ajuntament publica les instruccions dels cadafals i les escales per a la Misericòrdia 2023

- El pagament de cadafals i escales es podrà realitzar entre el dia 12 de juny i el 14 de juliol de 2023


Borriana ja té acabats els nous corrals municipals per als festejos taurins que es realitzen a la ciutat i que amb un cost de 70.000 euros millorarà tant el treball de la Comissió del Bou en relació a la seguretat i comoditat, com el confort i el benestar animal.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, juntament amb la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, han visitat els nous torils municipals que ja estan acabats i que podran ser utilitzats en els festejos taurins dels barris i, amb tota probabilitat, s'estrenaran en les pròximes festes de la Misericòrdia.

Els nous corros municipals de bous estan formats per 6 corrals, un espai gran, un magatzem xicotet i un embarcador amb rampa per als animals, a més reuneix les característiques d'amplitud, qualitat i tots els requisits tècnics i de seguretat i de benestar animal.

Es tracta de quatre mòduls de fàcil muntatge que no requereix cap caragol, ferratge o ferramenta perquè la seua peculiaritat és precisament evitar treball i que siga ràpid de muntar i desmuntar.

D'altra banda, l'Ajuntament de Borriana ha publicat les instruccions a seguir en relació amb els cadafals i les escales a instal·lar durant les festes de la Misericòrdia 2023, que se celebraran de l'1 al 10 de setembre.

El període de pagament s'han establit entre el 12 de juny al 14 de juliol i l'import de la taxa pública de cadafals serà de 221 euros i 55 euros les escales, de manera que les penyes o els titulars hauran de fer l'ingrés en l'entitat bancària del Grup Cooperatiu Cajamar i presentar a l'Ajuntament el resguard de l'ingrés realitzat.

Respecte a les escales, cal recordar que en 2019 es va aprovar la llista de les persones adjudicatàries de les escales i la llista d'espera i en 2019 es va acordar una pròrroga de les adjudicacions fins a 2023. Entre els requisits per a la instal·lació s’estableix que l'amplària màxima permesa per escala serà de 60 cm.

El dia i l’hora del muntatge, cadascun dels titulars d'escales haurà d'identificar-se personalment amb el DNI, si no fora així se l’emplaçarà perquè el presente a l'endemà i en cas de no presentar-lo s'adjudicarà l'escala al qui es trobe en primer lloc en la llista d'espera.

Per la seua banda, els cadafals estan subjectes al Reglament de Festejos Taurins de la Comunitat Valenciana.

Dates d'instal·lació

En relació a les dates de la plantà de cadafals, serà el dia 29 d'agost a partir de les 18h i hauran d'estar muntats en el lloc que els corresponga abans de les 23.59h, mentre que per a les escales serà el dia 31 d'agost, a les 19h. La inspecció de cadafals està prevista el dia 30 d'agost i la segona inspecció el dia 1 de setembre, en els dos casos a partir de les 9h. La revisió d'escales serà l'1 de setembre.

El desmuntatge de cadafals i escales serà el dia 9 de setembre en acabar el bou de la nit. Per raons de seguretat, queda terminantment prohibit desmuntar cap element del cadafal fins que no es done per acabat l'últim bou de la nit amb el coet final.

Aquesta normativa, que correspon a la Regidoria de Festes, pot consultar-se tant en la web municipal com en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament.

- El consistori convoca ajudes destinades a promocionar les festes de barri realitzades per associacions durant el 2023

- Concretament, les festes que pretén potenciar són les que se celebren al barri la Bosca, a Santa Bàrbara, les del Carme al Port, les del Grau i les de l'Eccehomo

- El termini de presentació de les sol·licituds és del 19 de maig al 8 de juny 2023


L'Ajuntament de Borriana ha convocat ajudes destinades a promocionar les festes de barri realitzades per associacions durant el 2023. Les associacions han d’estar inscrites en el Registre Municipal d'Associacions i, tradicionalment, han d’haver realitzat festes en els barris de Borriana.

Per un import global de 12.000 euros, amb aquestes subvencions el consistori pretén impulsar la celebració d'actes i activitats tradicionals pròpies de cada festa de barri, amb la realització d'activitats culturals i ludicofestives que contribuïsquen a enriquir la convivència i la conservació i recuperació de les tradicions populars.

Concretament, les festes que l'Ajuntament pretén potenciar són les que se celebren al barri la Bosca, a Santa Bàrbara, les del Carme al Port, les del Grau i les de l'Eccehomo, per a les activitats culturals i/o ludicofestives realitzades, i quedaran excloses, per tant, les activitats o projectes culturals vinculats a festes de la Misericòrdia i les de Falles.

L'import màxim de la subvenció municipal per activitat o projecte i per entitat serà de fins a un màxim de 2.000 euros (IVA inclòs), i les ajudes tindran la naturalesa jurídica de subvencions públiques, que s'atorgaran de conformitat amb els principis de publicitat, concurrència i objectivitat.

El termini de presentació de les sol·licituds és del 19 de maig al 8 de juny de 2023 i es presentaran en el registre electrònic de l'Ajuntament de Borriana, a través del tràmit electrònic específic: Subvencions festes barris 2023, adjuntant els models normalitzats establits a l’efecte i que figuren com a annexos en les bases en el web municipal <https://burriana.sedelectronica.es/board/>.

Podran ser beneficiàries les associacions inscrites en el Registre Municipal d'Associacions, i hauran de complir els requisits d'estar al dia en el compliment de les obligacions tributàries amb l'Agència Tributària i amb la Seguretat Social, així com amb l'Ajuntament.

- Després de l'èxit de l'any anterior, les Creus de Maig d'enguany comptaran amb una mascletà dissabte a les 14h en la plaça de l’Hereu, patrocinada per Porcelanosa

- Demà també es donaran els premis de les Creus de Maig a la Llar fallera


Borriana es transformarà aquest cap de setmana en un gran jardí adornat per l'art efímer de les Creus de Maig que elaboren cadascuna de les comissions falleres amb flors naturals. Una mar de monuments i conjunts florals que envaeixen, durant el primer cap de setmana de maig, els carrers de la localitat d'un colorit preciós i d’un aroma floral agradable en què el clavell és el gran protagonista.

Les comissions falleres ja han començat la instal·lació de les creus, però serà la vesprada i nit d'aquest divendres 5 de maig amb la plantà, quan s'instal·laran les 18 creus de maig als carrers i places de la ciutat, omplint d'art floral, color i aromes els carrers del municipi fins al diumenge dia 7 de maig a la vesprada, quan seran retirades.

La regidora de Falles, Sara Molina, ha explicat que les Creus de Maig “amb els seus grans jardins i esplendorosos monuments representen l'esclat de la primavera amb l'elaboració d'art floral efímer per a embellir amb flors i perfumar amb els seus aromes els carrers i places de Borriana”.

Segons Molina, les Creus de Maig estan lligades al cicle faller i constitueixen “el tret d'eixida per a les comissions falleres de la localitat”, que són “les encarregades de la seua elaboració i, per tant, de la supervivència d'aquesta tradició”. Amb la seua instal·lació, ha manifestat, “simbolitzen la continuïtat de les pròximes festes josefinas”.

En aquesta línia, ha manifestat que confeccionades “amb molt de gust artístic, els monuments florals ocupen l'emplaçament de les falles i les millors creus són reconegudes a través dels guardons, que en molts casos aconsegueixen nivells molt alts de qualitat estètica”.

Així, des de demà divendres i fins al diumenge 7 de maig, Borriana es converteix en un museu d'art efímer floral amb la creació de grans creus de maig i jardins, amb l'aroma amplificat de les flors que se sumen al de la flor del taronger que ja es respira a la ciutat.

Avui, en la nit de la plantà, s'acabaran d'instal·lar les 18 creus, i a les 18.30 hores les Reines Falleres, Silvia Navarro i María Olivas, i les respectives corts d'honor realitzaran la visita als monuments ornamentals i, així, durant tota la nit es respirarà un ambient festiu similar a l'ambient faller que viu la ciutat quan es planten les falles.

Durant les primeres hores del matí del dissabte, el jurat visitarà les creus ja completament instal·lades perquè el jurat puga valorar-les, decidir els premis i anunciar a la vesprada les creacions artístiques guanyadores en un acte que començarà a les 18 hores en la Llar fallera.

Enguany, també després de l'èxit de l'any anterior, les Creus de Maig comptaran amb una mascletà demà dissabte a les 14h a la plaça de l’Hereu, disparat per la pirotècnia de Reyes Martí i patrocinada per Porcelanosa.

Sara Molina ha recordat que les Creus de Maig de Borriana és una festa qualificada d'Interès Turístic Provincial, i s'elaboren cada any des de 1944, a excepció de l’any 2020, quan la situació sanitària ho va impedir, i en el 2021 que es van instal·lar de manera simbòlica.

Com a complement a les Creus de Maig, Sara Molina ha indicat que aquest cap de setmana es pot participar en una nova edició de la Ruta de la Tapa, “una atractiva proposada gastronòmica que permet a veïns i visitants conèixer l’oferta culinària variada de la localitat d'una manera divertida i econòmica”.

Per això, ha convidat les poblacions de la província a visitar i passejar pels carrers de la localitat, per a conèixer les Creus de Maig de Borriana, “una tradició que no et pots perdre aquesta primavera”, i aprofitar també per a “assaborir les propostes gastronòmiques amb sabor borrianenc en diferents bars i restaurants de la ciutat.

Consejo Sectorial de la Junta Local fallera de Burriana, abril 2023
  • - Comptaran amb una mascletà el dissabte 6 de maig patrocinada per Porcelanosa

  • - La Junta Local Fallera de Borriana va celebrar anit el seu Consell Sectorial de cara al nou cicle faller


La Junta Local Fallera de Borriana va celebrar ahir a la nit la reunió del Consell Sectorial que cada any té lloc poques setmanes després del final de les celebracions josefines i serveix per a tancar un cicle faller i començar a organitzar gran part dels treballs previs a l'inici del nou.

En la reunió, presidida per l'alcaldessa, Maria Josep Safont, i la presidenta de JLF, Sara Molina, es van establir i van acordar els actes que de manera tradicional se celebren durant les pròximes festes de les Creus de Maig, que tindran lloc a Borriana el cap de setmana del 5 al 7 de maig.

Enguany, després de l'èxit de l'any anterior, les Creus de Maig comptaran amb una mascletà el dissabte a les 14h en la plaça de l’Hereu, disparat per la pirotècnia de Reyes Martí, patrocinada per Porcelanosa.

Així mateix, van intervenir tant l'alcaldessa com la presidenta de la Junta Local Fallera i el president de la Federació de Falles Salvador Doménech, que van realitzar una valoració “molt positiva” de les festes, marcades per “una àmplia participació i pel bon temps”, i també segons van destacar tots els actes programats “van comptar amb el suport del públic”, amb menció especial per a la plantà, la nit del foc i l'ofrena, i també van posar en valor algunes activitats noves d'enguany com la macrodespertà que “va funcionar molt bé i va agradar molt”.

Sara Molina va aprofitar la reunió del Consell Sectorial per a fer balanç dels tres anys de cicles fallers en els quals ha sigut regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera i davant la convocatòria de la pròxima cita electoral municipal del 28 de maig. Molina va agrair als fallers i falleres “la seua implicació, col·laboració i esforç comú per a millorar dia a dia les festes falleres”.

Per part seua, Salvador Doménech, va agrair el “treball constant desenvolupat, i el total suport al món de les falles per part del consistori durant els últims anys”.

A més, en la reunió es va informar a l'inici de l'exercici faller 2023 del canvi de representants d'algunes agrupacions falleres en el plenari, i que es confirmaran els nous pròximament. Igualment, va quedar constituït el nou Jurat d'Incidències 2024 que estarà format pel Barri la Mercé, la Societat Centre Espanya, el Barri València i el Barri la Mota. També es va dur a terme el sorteig de l'ordre oficial de participació en els diferents actes del nou exercici faller.

- L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, han realitzat un primer balanç amb les cendres encara calentes


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, han realitzat un primer balanç, amb les cendres encara calentes, de la setmana festiva en què la ciutat celebra les seues festes josefines que han finalitzat la matinada d'aquest dilluns amb la cremà de les últimes falles.

Safont ha assegurat que, sense cap dubte, el balanç és “molt positiu”, i en opinió seua Borriana “ha donat exemple de convivència i civisme” i, a més, “s'han posat en valor la ciutat i les festes pròpies”. És per això que se sent “molt orgullosa i satisfeta” per com han transcorregut les Falles 2023, amb xifres rècord de participació i sense incidents de consideració.

Del balanç, Molina ha manifestat que han estat marcades per una àmplia participació de públic i pel bon temps, i tots els actes que contemplava el programa, tant els anteriors com els concentrats en el quatre dies després de la plantà del dia 15, “han comptat amb el suport del públic, destacant especialment la plantà, la nit del foc i l'ofrena”. També ha volgut destacar algunes activitats noves d'enguany com la macrodespertà que “ha funcionat molt bé i ha agradat molt”.

A més, ha ressaltat l'absència d'incidents greus i el comportament de la ciutadania, encara que ha assenyalat que s'han produït algunes queixes per molèsties i horaris de les carpes, una qüestió que caldrà millorar i procurar evitar, i també anit es van atendre tres persones per cremades lleus en la cremà.

Així mateix, l'alcaldessa ha insistit que han sigut unes festes multitudinàries, “teníem ganes de Falles i els borrianencs i els fallers ho hem sabut contagiar a les localitats veïnes, malgrat coincidir amb les festes de la Magdalena”.

Unes festes que, ha expressat, protagonitza la societat civil a través de les comissions falleres i en les quals participa pràcticament tota la ciutat, amb moltes persones treballant perquè hi haja festes i suposen un "revulsiu econòmic", en les quals l'Ajuntament inverteix molt, però amb un retorn "molt superior" per als establiments del municipi.

També ha explicat Molina que Borriana ha comptat durant la setmana festiva amb un programa especial de neteja, “tot i que a vegades és complicat amb l'afluència de gent mantindre la ciutat neta i es generen problemes de brutícia en alguns llocs de forma puntual”.

Finalment, tant Safont com Molina, amb la mirada posada ja en Falles 2024, han agraït a totes les comissions falleres la seua “implicació i el seu esforç per a aconseguir unes falles inoblidables”, i també han posat en valor el treball que han realitzat “de forma totalment coordinada” la Policia Local, juntament amb el treball de Via Pública, bombers, protecció civil, Guàrdia Civil i de la mateixa Junta Local Fallera, que han fet possible que “el complet dispositiu i la prevenció continue sent la nostra millor basa a l'hora de viure intensament les falles però d'una forma cívica i respectuosa”.

Ofrenda Falles Burriana 2023
  • - La ciutat vibra en l'última jornada festiva de Falles 2023


En l'última jornada festiva de Falles 2023 s’ha celebrat la tradicional Ofrena a la Mare de Déu de la Misericòrdia, en un assolellat matí que una volta més s’ha convertit en l'acte més solemne i, per a moltes falleres i fallers, el més emotiu del conjunt d'actes de les festes josefines.

Les 18 comissions falleres de la ciutat s'han donat cita enfront del col·legi salesià, des d'on s'ha iniciat la desfilada pels principals carrers de la ciutat fins a arribar a la plaça Major. De manera escalonada, han anat accedint a l'escenari i han deixat els rams de flors com a ofrena a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de la Misericòrdia, sota el magnífic tapís dissenyat per l'artista local Juan Dualde, dedicat al pintor i historietista borrianenc Juan González Alacreu.

A més de centenars de fallers i falleres, des dels més menuts i menudes fins als més veterans, també han accedit a l'escenari representants de les festes d'altres poblacions de la Comunitat Valenciana i gaiates agermanades amb alguna de les 18 comissions falleres de la ciutat, entre les quals hi havia les dames de les belleses del foc d'Alacant, i les reines de les festes de municipis com ara les Alqueries, Vila-real, Almassora, Segorbe i Nules, així com les components de les corts d'honor i reines falleres de Borriana d'anys anteriors.

Després del pas de totes i cadascuna de les representacions falleres de les 18 comissions, les últimes a realitzar l'ofrena han sigut les reines falleres de Borriana d'aquest any 2023, unes emocionades i somrients Reina infantil, Maria Olivas, i la Reina fallera de Borriana, Sílvia Navarro, que han aconseguit aguantar l'emoció fins a pràcticament el final de l'acte. Al costat d'elles, precedint-les, anaven les dames de la ciutat i les components de les corts d'honor 2023.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, vestides les dos amb la indumentària fallera, han complit amb la tradició d’entregar el seu ram per a, seguidament i des de l'escenari, escoltar la interpretació de la Marxa de la Ciutat i de l'Himne de la Comunitat Valenciana.

L'olor de pólvora no abandonarà la ciutat fins a ben entrada la matinada, quan el foc de la cremà convertisca en cendres els monuments fallers i pose definitivament el punt final a les Falles de Borriana 2023, en una nit màgica de foc i il·lusió i amb la mirada posada en les pròximes festes falleres de 2024.