- La cavalcada comptarà enguany amb un espai sense estímuls perquè puguen gaudir-la xiquets i i xiquetes amb TEA

- També es repartiran caramels aptes per a celíacs


L'Ajuntament de Borriana ja ho té tot amanit per a l’arribada dels Reis d’Orient a la ciutat. Melcior, Gaspar i Baltasar atracaran aquesta vesprada a les 16 hores al port de Borriana, on desembarcaran per la zona de la llotja, en el moll de càrrega, amb els paquets de regals que arriben amb el vaixell per a complir amb la il·lusió i els desitjos dels xiquets i xiquetes borrianencs.

La zona de concerts de l'Arenal Sound quedarà habilitada com a aparcament de vehicles per a totes les persones que vulguen desplaçar-se per a rebre'ls. Després de la recepció i els treballs d'estiba, i a partir de les 18 hores començarà la cavalcada de Reis.

La ciutat recupera aquesta vesprada la tradicional cavalcada i tindrà com a novetat una zona sense estímuls sonors, en una àrea delimitada i senyalitzada, habilitada en l'avinguda Jaume I entre el magatzem de Via Pública i la rotonda del camí de l'Eccehomo, perquè els xiquets i xiquetes amb trastorns de l'espectre autista (TEA) puguen xalar de la desfilada confortablement sense sorolls.

Una cavalcada que comptarà amb 4 carrosses, ocupades pels tres Reis i el patge reial, que endolciran els carrers amb el repartiment de més de 700kg de caramels, que enguany, també com a novetat, són aptes per a persones celíaques.

 

Recorregut i clau de la ciutat

Les comitives reials de Melcior, Gaspar i Baltasar desfilaran i recorreran els carrers de Borriana repartint màgia i il·lusió entre els xiquets i les xiquetes. El recorregut reial s'iniciarà des de l'avinguda Jaume I cap a la plaça de la Generalitat, continuarà pel carrer de l'Escorredor, carrer del Raval i plaça del Pla, fins a arribar, finalment, a la plaça Major on els Reis baixaran de les carrosses i accediran a la casa consistorial.

En arribar a l'Ajuntament, els tres Reis seran rebuts per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i al balcó principal els lliurarà la clau de la ciutat, que els permetrà accedir durant la matinada a totes les llars dels xiquets i xiquetes de Borriana per a deixar-los els regals.

A més, una camí finalitzada la cavalcada, com a colofó, a la plaça Major es projectarà un espectacle de videomapping nadalenc sobre la façana de la basílica de El Salvador. I tot i que no podrà aïllar-se de sons i llums, sí que s'establirà un espai reservat per a xiquets i xiquetes amb mobilitat reduïda i/o necessitats especials que se situarà davant del pesebre que hi ha a la plaça Major. Cas que no hi haja la impossibilitat de reduir estímuls en la plaça, si fora necessari, es tindrà preparada una eixida ràpida pel Racó de l’Abadia.

 

Entrega de regals per les cases

Després d'arreplegar les claus de la ciutat aquesta mateixa nit i demà divendres, 6 de gener, els tres Reis d'Orient repartiran la seua màgia per les llars de la ciutat i donaran personalment més de 300 regals en més de 60 llars, que prèviament ho hagen sol·licitat.

L'arribada de les comitives reials als domicilis és una tradició que manté amb il·lusió tot el municipi, i és des de sempre sinònim d'alegria. Les visites no es limiten al nucli urbà, també acudeixen al Port, a la Serratella o a Santa Bàrbara, en definitiva, per tot el terme municipal, perquè la il·lusió dels més xicotets no entén de localització.

Cal recordar que enguany l'Ajuntament de Borriana i l'associació Espai Autisme han unit esforços i han col·laborat perquè la programació nadalenca siga més inclusiva, i ha comptat amb l'assessorament del centre d'educació especial Pla d’Hortolans i del servei municipal d'Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI).