La Broken Brothers Brass Band recorrerà els carrers de Borriana per a portar fins a la ciutat l'ambient de Nova Orleans 

 

La segona edició del Maig di Gras portarà fins a Borriana la millor brass band de l'estat. Els navarresos de la Broken Brothers Brass Band seran els protagonistes del dissabte i diumenge del festival que la localitat de la Plana prepara per a aquest cap de setmana.

Aquesta serà la segona vegada que participen el Maig di Gras, però aquesta vegada, ja han avisat que amb moltes sorpreses. La música de la Broken Brothers es basa en el so del carrer i festiu de les Brass Bands contemporànies de Nova Orleans. El Funk, el Hip-hop i el Jazz modern inunden les seues energètiques interpretacions, amb la improvisació col·lectiva com a característica central.

Presents en els millors festivals de jazz a nivell europeu, estan presents en el Jazzaldia de Donostia-Sant Sebastian, Getxo, Jazz al margen (Saragossa), Festival de bandes de carrer Haizetara (Amorebieta). La seua actuació no solament serà en els carrers de Borriana, amb desfilades on es podran vore els coneguts paraigües i collarets del Mardi Gras, sinó que també estaran presents en l'escenari. En el seu recent tercer disc ( "Ildo LANDUZ" ERRABAL, 2016) es mostren més vius i arrelats al carrer i a la comunitat que mai.

Sinó te'ls vols perdre, el dissabte a les 20.30 hores recorreran el centre, i a les 23 hores pujaran a l'escenari de la plaça Major. El diumenge repetiran al migdia, per tancar les actuacions de cercavila.

Al costat d'ells, l'única brass band valenciana arribarà fins al Maig di Gras per a posar el toc al matí del dissabte. La 40 Funk Brass Band és una de les primeres bandes valencianes de pur estil Nova Orleans, encapçalada per Paco Alcaina i Juan Lizaso, reuneix a una desena de músics per interpretar els temes més coneguts. Els carrers de la Tanda, el Mercat Municipal, la Carrera, el Pla i el carrer Sant Vicent, seran el seu escenari itinerant durant el matí del dissabte.

L'arribada del Maig di Gras a Borriana ve donada per la semblança que existeix entre les xarangues valencianes i les brass bands de Nova Orleans. Una mescla de tradicions, on l'únic que canvia és la música.

 

Llibre de Nova Orleans

A més de la música, el Maig di Gras ha organitzat durant aquestes dues últimes setmanes, exposicions i projeccions de documentals que continuaran durant la celebració del festival. Així, el dissabte a les 16:00 hores, comptarà amb la presentació del llibre "Sigue Adelante", i la presència del seu autor Matt Sakakeeny i els membres de l'Editorial katakrak de Iruñea, Luis Soldevila i Xabier Maeztu, els seus traductors.

El llibre relata, de primera mà, la mescla entre les vides precàries, músics de brass bands i la ciutat de Nova Orleans. Els músics s'han guanyat un prestigi com a portadors de la tradició. Són ells els que mantenen amb vida el funeral jazz i les desfilades comunitàries, la second line. No obstant açò, segueixen exposats als mateixos perills que marquen les vides de la majoria de la població negra d'EUA: pobresa, marginació, racisme i violència. Aquesta narració absorbent segueix els passos de la Rebirth, la Soul Rebels, la Hot 8 i altres bandes dels carrers als escenaris, abans i després de l'huracà Katrina, al compàs del tac-tac de la caixa, el pom-pom del bombo i el bum-bum de la tuba.

Una oportunitat per a, a més d'escoltar música, gaudir de la cultura del Mardi Gras.