La mostra ‘Abstraccions’ podrà visitar-se fins al proper 11 de juny

 

El Centre Municipal de Cultura La Mercè (Ntra. Sra. De la Mercè, 1) de Borriana ha acollit la inauguració de l'exposició de pintura ‘Abstraccions’, de l'artista borrianenc Manolo Fandos. Familiars, amics, companys de professió i seguidors del creador no van voler perdre's aquesta ocasió tan especial. Secundat per l'alcaldessa de Borriana, Mª Josep Safont, i el regidor de Cultura, Vicent Granel que van dirigir unes afectuoses paraules a l'artista. Granel va ressaltar que la majoria de peces exposades estan realitzades des de la residència del pintor en la platja de Borriana, lloc en el qual viu des de fa prop de dos anys. Per la seua banda, la primera edil també va agrair al pintor “el seu treball incansable”. La presentació va córrer a càrrec de la periodista cultural i crítica d'art Patricia Mir, que va realitzar un repàs per la trajectòria vital i artística del pintor des que va eixir en els anys 40 de Borriana fins al seu recent retorn. Mir també va analitzar en el seu discurs les claus teòriques de l'abstracció de Fandos lligant-la amb els corrents de l'abstracció lírica i el paisatge al natural.

En el seu torn de paraula el pintor va recordar algunes anècdotes de la seua infància als voltants de La Mercè i va manifestar la seua “profunda emoció per tornar a aquest lloc tants anys després”.

cal recordar que Manuel Martí Fandos va nàixer a Borriana en 1928, encara que la seua família es traslladaria a Barcelona en 1942, quan Fandos amb prou faenes comptava amb 14 anys. En la Ciutat Comtal va rebre una formació clàssica a través de l'Escola d'Arts i Oficis, l'Escola Superior de Belles arts de Sant Jordi i, més tard, en l’École des Beaux Artes de París. A Paris arriba Fandos en els anys 60 i allí s'instal·larà durant una dècada coneixent nous corrents més contemporànies com el recentment estrenat Informalisme i l'abstracció.

Durant la següent etapa de la seua vida, Fandos va cercar la calma de l'illa d'Eivissa on va aprendre l'art de pintar del natural, una habilitat a la qual sempre s'ha mantingut fidel. En aquell xicotet paradís va viure Fandos altres deu anys (1967-1977) fins que va recalar de nou a Barcelona per a compaginar el seu vessant artístic amb la docència. Ara, i a punt de complir els 90 anys, Fandos torna a la calma de la seua Borriana natal, des d'on treballa amb la mateixa energia i efervescència d'un jove.

Al llarg de la seua trajectòria artística Fandos ha practicat la pintura figurativa del natural, la il·lustració i la pintura abstracta, estil que es pot veure perfectament representat en aquesta mostra. L'exposició ofereix algunes obres, les més recents, amb oli, a més d'un altre grup de peces elaborades amb tempera, tècnica mixta i en alguns casos collage. Fandos gaudeix de jugar amb el color intens per a marcar els contrastos. Fins i tot empra en ocasions el negre que li ajuda a definir aqueixes disconformitats cromàtiques.

La seua abstracció és una abstracció molt pura, lligada a l'abstracció lírica, on el color predomina sobre la forma. És l'emoció pictòrica de l'artista la que imbueix l'obra. Amb freqüència Fandos assenyala que en la seua obra cerca “els elements expressius”. “Em busque a mi mateix”, confessa. Ni tan sols quan l'abstracció és tan pura com la de Fandos pot l'artista desprendre's de la seua formació clàssica i el seu estudi del paisatge i la naturalesa. Les seues formes estan ben construïdes, són llegibles.

L'exposició ‘Abstraccions’ de Fandos podrà visitar-se en el Centre Municipal de Cultura La Mercè fins al pròxim 11 de juny de 2017 en l'horari habitual de la sala.