- El Museu Arqueològic Municipal de Borriana participa així en la celebració del Dia Internacional dels Museus 2023

- Realitzarà una intervenció arqueològica conjunta amb l'Aula d'Arqueologia Mediterrània de la Universitat Jaume I els dies 15 i 16 de maig

- També, amb una jornada de portes obertes de 9h a 13h en l'excavació, per a escolars i veïns i veïnes que desitgen conèixer els treballs arqueològics


El Museu Arqueològic Municipal de Borriana, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus 2023, descobrirà a la ciutadania els treballs d'excavació de les restes de l'antiga ermita de Sant Mateu, localitzats recentment durant les obres de reforma del jardí arqueològic de la Casa de la Cultura la Mercè.

En qualitat de soci de l'ICOM (International Council of Museums – Consell Internacional de Museus), el Museu Arqueològic Municipal participa en el dia Internacional dels Museus 2023 amb una activitat relacionada amb l'arqueologia i la seua posada en valor.

Concretament, realitzarà una intervenció arqueològica conjunta amb l'Aula d'Arqueologia Mediterrània de la Universitat Jaume I, a través de la qual alumnat d'aquesta universitat participarà en l'excavació de l'antiga ermita de Sant Mateu.

L'excavació es realitzarà la setmana del Dia Internacional dels Museus, concretament el dilluns 15 i el dimarts 16 de maig, compaginant-la amb una jornada de portes obertes de matí de 9h a 13h en l'excavació en què podran acostar-se escolars i veïns i veïnes que desitgen conèixer els treballs arqueològics.

Una ermita que ha sigut localitzada recentment durant les obres del jardí arqueològic de la Casa de la Cultura la Mercè, quan s'estava excavant un canal de drenatge per a desguassar al carrer, les restes de la qual s'integraran parcialment en el jardí arqueològic del Centre Municipal de Cultura i seran visibles allí.

Amb la nova excavació arqueològica, es tracta de buscar alguna pista més sobre l'origen de l'ermita, ja que només es coneixen referències bibliogràfiques a l’entorn del segle XV, i que va ser finalment enderrocada per a construir en el segle XVIII la nova església de la Mercè.

De l'antiga ermita de Sant Mateu, és l'única que no se’n conservava res, i a més es conjecturava que les restes es trobaven totalment soterrades baix de la nova església de la Mercè. Ara, després de la troballa, la intenció és deixar els nous descobriments visibles perquè es puga conèixer part d'aquesta història de Borriana, integrant els fonaments de l’ermita perduda dins del renovat jardí arqueològic.

Cal recordar que la temàtica del Dia Internacional dels Museus 2023 és “Museus, sostenibilitat i benestar”, per les seues possibilitats de contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: des del suport a l'acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l'aïllament social i la millora de la salut mental.

En aqueix sentit, tots els museus tenen un paper a exercir en la configuració i la creació de futurs sostenibles, i poden fer-ho a través de programes educatius, exposicions, activitats de divulgació comunitària i investigació. Cada any, des de 2020, el Dia Internacional dels Museus dona suport a un conjunt d'objectius dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Des de l'any 1977 l'ICOM organitza el Dia Internacional dels Museus amb la intenció de conscienciar sobre el fet que els museus són un mitjà important per a l'intercanvi cultural, l'enriquiment de les cultures, així com per al desenvolupament de la comprensió mútua, de la col·laboració i de la pau entre els pobles.