Programación cultural en Burriana  en el primer trimestre de 2023
  • - La programació cultural dels tres primers mesos de l'any de l'Ajuntament de Borriana ja ha eixit al carrer


Amb l'inici de 2023, la programació cultural de l'Ajuntament de Borriana per al primer trimestre ha eixit al carrer amb l'anunci de l'arribada de Tricicle, Eugeni Alemany i Xavi Castillo a la capital de la Plana Baixa, com a primeres cites en terres valencianes.

El teatre Payà serà l'escenari de l'estrena de Carles Sans, amb l’obra ¡Por fin solo!, a la qual seguirà el monologuista valencià, Eugeni Alemany, el festival de música Emac., el festival infantil El Cuc, el directe de Café Quijano, Cabrafotuda o Xavi Castillo amb els seus 30 anys de trajectòria.

El regidor de cultura, Vicent Granel, ha anunciat una nova programació al nivell de Borriana, amb espectacles de primer ordre que arriben al teatre Payà. Per a la qual, segons ha explicat, “hem treballat molt per tal d’aconseguir una gran programació per al primer trimestre, amb referents teatrals, musicals i artístics a la nostra ciutat”.

Una de les propostes més importants serà l'arribada a Borriana de Carles Sans, un dels membres del grup Tricicle, que oferirà el seu espectacle en solitari titulat ¡Por fin solo!, un monòleg en què contarà les anècdotes viscudes durant els 40 anys d'història de la companyia.

Un altre acte destacat de la programació serà l'actuació de l'humorista Eugeni Alemany al teatre Payà, amb l'espectacle A ningú que li passe. Eugeni és un artista amb molts seguidors a Borriana i, en vista de l'expectació que sempre desperten les seues actuacions, en aquesta ocasió oferirà tres sessions perquè ningú es quede amb les ganes de vore'l. Seran el dissabte 28 de gener a les 18h i a les 21h i el diumenge 29 de gener a les 18h.

Seguint amb l'humor, Xavi Castillo presentarà el 14 de gener a les 20.30h, també al Teatre Payà, l’actuació 30 anys fent el moniato, una recopilació d'alguns dels seus millors moments dalt de l'escenari en 30 anys de carrera.

Una mica més endavant, en el període de realització de les activitats commemoratives de les festes patronals de Sant Blai, se celebraran dos dels festivals més interessants de l'any. D'una banda, l'Emac. 2023, la cita anual amb la música més alternativa i les arts plàstiques, un festival pel qual des de la Regidoria de Cultura sempre s'ha apostat fort i que ha aconseguit posicionar Borriana en el mapa nacional dels festivals de música independent. La cita serà els dies 11, 12 i 13 de febrer.

L'altre festival que va prenent auge és El Cuc Teatre Infantil, que després dels èxits arreplegats en la primera edició i en la dedicada a la música, s'ha decidit augmentar el nombre d'espectacles de sis a vuit. Totes les actuacions es realitzaran el divendres a les 18h pels voltants del CMC la Mercè.

Els espectacles que formaran part d’El Cuc seran: Les mil i una impros de la Cia Impronenas, el 27 de gener; Historietes medievals de Pot de Plom, el 2 de febrer; La Maria no té por de Disparatario, el 17 de febrer; Contes de Pirates d'Artea Espai, el 3 de març; Oníricus de La troupe Malabó, el 24 de març; Jugando con Frozen de Teatre de la Caixeta, l'11 de març; ¿Miedo yo? de Clown Destino Teatro, el 21 d'abril; i, per a finalitzar, El flautista de Hamelin d'Amimic Teatro, el 28 d'abril.

El Teatre Payà no tindrà massa temps per tancar les portes durant aquest primer trimestre de l'any, perquè el seu escenari acollirà també les actuacions de Café Quijano amb el Manhattan Tour 2023, el dissabte 18 de febrer a les 21h, i Nits de Riures amb Cabra Fotuda i Saray Cerro, el divendres 24 de febrer a les 20.30h.

A més, es comptarà amb una petició del Consell de la Joventut, Qué locura de-función a càrrec de Teatreras empoderadas; així com amb Infieles per Ambfi Teatre; i el concert de la Banda Simfònica de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca, que enguany ofereix un homenatge al gran Nino Bravo amb les veus d'Ángel Bellido, Laia Benaches i Aurelio Cámara, que posaran veu a la música de la Banda. També es presentarà el documental Cruces de Passión, de la Confraria del Sant Sepulcre de Borriana.

Altres activitats relacionades amb la música seran el Memorial Fandos, enguany amb la Coral Vicent Ripollés, el diumenge 12 de febrer a les 19h a l'Església de Sant Blai; el taller de balls de Borriana, una activitat gratuïta organitzada pel Grup l’Arenilla de Borriana per a aprendre balls tradicionals, que tindrà lloc el divendres 20 de gener a les 19.30h al CMC la Mercè; la cercavila de Sant Antoni amb dansa i activitats prevista per al diumenge 22 de gener a les 18h, també a càrrec del Grup de danses l’Arenilla, i el XVI Aplec de Gegants i Cabuts, el dissabte 4 de febrer a partir de les 11h.

Al marge de les arts escèniques, el CMC la Mercè comptarà amb dos exposicions. El 12 de gener a les 19h s'inaugurarà Vinyetes migrants, una exposició al voltant del còmic, la migració i la memòria, i el dijous 16 de març a les 19h està prevista la inauguració de Faller una videoinstal·lació de l'artista mexicà establert a Borriana, Antonio Chacón.

Per a finalitzar, es presentarà el segon volum de la Història de Borriana en còmic i els autors Pedro Cifuentes i Vicent Perarnau parlaran d'aquest treball el diumenge 19 de febrer a les 19h en el CMC la Mercè.

Tota la programació es pot consultar en els punts d'informació instal·lats en diferents zones de la ciutat i en el web <entradesborriana.com> en què, a més, es poden adquirir les entrades per als espectacles que ho necessiten.