Nueva convocatoria d elos premios de investigaciones históricas sobre Borriana
  • Compta amb dos categories, una general amb un únic premi de 2.000 euros i una altra, denominada Francesc Roca i Alcaide, dirigida a estudiants de l'UJI, també amb un únic premi de 200 euros

  • El termini de presentació de projectes finalitza el 30 d'octubre de 2021 i les bases es troben en la web municipal, https://www.burriana.es


L'Ajuntament ha convocat una nova edició del concurs ‘Premi Ciutat de Borriana d'Investigacions Històriques’, dotat amb 2.000 euros, amb l'objectiu de fomentar l'estudi i la investigació sobre la documentació o materials històrics relacionats amb la història local del municipi.

En aquesta edició i per segon any, segons ha explicat el regidor de Cultura, Vicent Granel, els aspirants únicament han de presentar els projectes de l'estudi i tan sols el que resulte triat haurà de realitzar-se i finalitzar la seua investigació. En les anteriors edicions es presentaven les investigacions definitives i completes.

Tan sols el projecte seleccionat pel jurat ha de completar-se i lliurar-se”, ha precisat Granel, que ha incidit en el fet que amb aquest canvi es pretén “augmentar la participació dels investigadors perquè la pròpia investigació és ja un al·licient perquè ja es remunera amb una part del premi, qüestió que anteriorment no succeïa”.

D'aquesta forma, el premi econòmic s'abona en dos fases, la meitat en ser triat el projecte i l'altra meitat quan haja sigut presentat el treball final, que s'ha de lliurar en el termini màxim d'un any natural des de la concessió de l'ajuda. No obstant això, en el cas que el jurat considere que el treball resultant no s'ajusta al projecte seleccionat, “es minorarà o no s'abonarà l'altra meitat del premi”, ha aclarit l'edil.

D'altra banda, el responsable municipal de Cultura ha valorat “positivament” que la Universitat Jaume I forme part d'aquest premi, perquè al seu judici suposa “un recolzament acadèmic importantíssim per a donar-li més rellevància a un premi basat en la història de la nostra ciutat Borriana”.

Dos categories

El concurs compta amb dos categories, una general dotada amb un únic premi de 2.000 euros, que es desemborsa en dos fases, la meitat en ser triat el projecte i l'altra meitat en lliurar el treball final. A aquesta categoria poden concórrer les persones de més de 18 anys, i també presentar treballs elaborats per un equip d'investigació format per diverses persones.

L'altra categoria, denominada Francesc Roca i Alcaide, va dirigida a estudiants de l'UJI i es concedeix un únic premi de 200 euros. En aquest apartat poden concórrer treballs de fi de grau (TFG), sempre que estiguen relacionats amb Borriana i vinculats amb el grau en Història i Patrimoni o amb el grau en Humanitats de la Universitat Jaume I de Castelló.

Per a les dos categories, el termini de presentació de projectes finalitza el 30 d'octubre de 2021 i el jurat es reunirà al novembre amb la finalitat de triar un dels projectes presentats. Les bases es troben en la web municipal, https://www.burriana.es, en el tauler d'anuncis.

Requisits de les obres

Els projectes i el treball, ha assenyalat Granel, han de tindre com a objectiu l'elaboració d'un estudi basat en la investigació o recopilació de fonts històriques amb registres documentals, materials, visuals, sonors o audiovisuals, per al coneixement del municipi i el seu entorn immediat, “tenint en compte que Borriana ha de ser l'eix central i la tema principal del treball”.
Podran estar escrits en valencià o en castellà, però hauran de ser originals i no haver estat guardonats en altres concursos. A més, les persones aspirants hauran de lliurar una còpia del treball per al fons de l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Borriana.

Criteris objectius de concessió del premi

Respecte als criteris de valoració dels projectes presentats, el regidor de Cultura ha assenyalat que es tindrà en compte “l'interès i originalitat del tema, el caràcter específic de les investigacions en comparació a les de tipus general i la metodologia d'investigació”.

També s'avaluarà l'ús de fonts primàries, la seua fiabilitat, la correcció i claredat de l'expressió escrita del projecte, les pertinents referències bibliogràfiques i documentals, i l’estructura.

Premis 2020

En 2020 l'Ajuntament va concedir el premi en la categoria general a Elisabet Córdoba Rincón, pel seu projecte d'investigació titulat “Documents referents a la participació de Borriana com una de les ciutats de la Plana amb dret a les aigües del riu Millars. Noves aportacions documentals de l'Arxiu Municipal de Castelló”. Mentre que la categoria Francesc Roca i Alcaide dirigit a estudiants de l'UJI, va ser declarat desert.