• Avui s'incorporen per a 12 mesos a la plantilla de l'Ajuntament gràcies a aquest programa d'ocupació, en el marc del Fons Social Europeu del Sistema Nacional de Garantia Juvenil

 

 L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Polítiques Actives d'Ocupació, Esther Meneu, han donat la benvinguda a les quatre persones menors de 30 anys que a partir d'avui s'incorporen durant 12 mesos a la plantilla de l'Ajuntament, gràcies al programa d'ocupació de la Generalitat Valenciana Empuju en el marc del Fons Social Europeu del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.

La contractació de les quatre persones en el consistori s'ha realitzat amb diferents perfils i en ocupacions com ara obrer, auxiliar administrativa, tècnic en sistemes microinformàtics i periodista. El programa està cofinançat per la Generalitat Valenciana, que el subvenciona amb 81.302euros, i l'Ajuntament de Borriana amb una aportació de 60.496 euros.

L'alcaldessa ha destacat la importància d'impulsar aquest tipus de programes perquè “tenen molt d’interès tant per a l'administració local com per a les i els joves, ja que optaran a un contracte de treball, molts per primera vegada, durant un any a l'Ajuntament”.

Aquesta iniciativa, ha indicat Esther Meneu, s'emmarca dins de les accions de foment de les polítiques actives d'ocupació impulsades pel consistori, amb les quals ha destacat que s'aconsegueix, “d'una banda, fomentar l'ocupació juvenil i la contractació i, per una altra, millorar l'experiència professional dels joves”.

A més, ha manifestat que els programes tutoritzats suposen “un impuls per a, almenys, vuit departaments de l'Ajuntament, que segur que implicarà una millora en els serveis que oferim a la ciutadania”.

L'alcaldessa ha volgut presentar a cadascuna de les persones que s'han incorporat com a treballadores, i els ha indicat les seues funcions i la persona funcionària de referència “confiant en el seu bon fer”. També els ha donat personalment l'enhorabona per “haver aconseguit ocupar-se” i les ha animat a fer el seu treball amb “motivació i il·lusió”.

Per a Maria Josep Safont, aquestes contractacions, que tindran una duració de 12 mesos, evidencien la “col·laboració entre administracions per a millorar l'ocupabilitat de la ciutadania”. Així, Meneu ha remarcat que aquestes contractacions s'afronten de manera coordinada entre la Generalitat i l'Ajuntament i mostren l'afany per “continuar millorant les condicions laborals dels nostres veïns i veïnes i dels serveis que des de l'Ajuntament s'ofereixen”.

Borriana en xifres

D'altra banda, Esther Meneu ha recordat que la Regidoria de Polítiques Actives d'Ocupació posa a la disposició de la ciutadania de Borriana un banc de dades estadístiques del municipi a les quals es pot accedir a través de la pàgina web, ‘Borriana en xifres’, amb dades estadístiques del municipi.

Entre les quals destaca un informe mensual del mercat de treball en què s'analitzen i comparen les xifres de desocupació, d'afiliacions a la seguretat social i de contractes. A més de les dades actualitzades, la web també compta amb un històric d'informes del mercat de treball des de 2021.

Per a accedir a aquestes dades, cal buscar en la part superior de la web municipal la pestanya “Serveis Municipals” i, en el desplegable, l'apartat de “Comerç, Empresa, Ocupació i Mercats” que és on es troba la secció de “Estadística”.

Acto de clausura del programa Il·lusiona’t de itinerarios de inserción sociolaboral  2021
  • Acte de cloenda del programa Il·lusiona’t d'itineraris d'inserció sociolaboral desenvolupat per segon any consecutiu, cofinançat pel Fons Social Europeu i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives

  • El projecte ha sigut guardonat amb el premi Qubo a la solidaritat i l'acció social 2021


L'alcaldessa de Borriana, Maria José Safont, ha participat a l'Auditori Juan Varea en l'acte de clausura de la segona edició del Projecte Il·lusiona’t. Un programa d'inclusió social i inserció laboral que ha comptat amb una inversió de prop de 134.000 euros cofinançats per la Generalitat i el Fons Social Europeu, i que s'ha centrat en persones beneficiàries de la Renda Valenciana d'Inclusió i especialment en dones del barri de la Bosca.

En l'acte, dirigit per la psicòloga del projecte, Elvira Asensi, i que ha comptat amb l'assistència de representants de la Conselleria d’Igualtat i diferents membres de la corporació, s'ha fet un reconeixement especial als diferents departaments municipals, entitats i empreses col·laboradores que han donat suport perquè el projecte pogués arribar a bon port.

També s'ha ressaltat el treball conjunt entre els departaments d'Agricultura, Serveis Socials, Recursos Humans, Intervenció i Tresoreria, Contractació, Serveis Interns, Via Pública, Igualtat, Informàtica, Policia, Inclusió, Ocupació o Desenvolupament Local, així com la coordinació entre diferents entitats com Creu Roja, la Cambra de Comerç, el Pacte Ceràmic, Somos Parte, Acció contra la Fam o l'Escola d'adults i, per descomptat, les empreses de la localitat que també han col·laborat en el projecte.

Menció especial ha rebut la coordinació de l'àrea d'Inclusió juntament amb la d'Ocupació les regidores de les quals, Maria Romero i Ester Meneu, han dedicat unes paraules tant a l'equip tècnic del projecte com a les 48 persones participants que han finalitzat amb èxit el programa. Romero, que ha participat per vídeo per qüestions mèdiques, ha ressaltat el compromís municipal de portar endavant el Pla d'Inclusió i el Pla d'Acció per a la Regeneració Social de la Bosca.

Per part seua, Ester Meneu ha posat en relleu la importància dels programes d'ocupació i especialment aquells que, com els itineraris, se centren en la inclusió social i en els quals l'Ajuntament ha redoblat la seua aposta.

Després de les paraules de les munícipes, s'han lliurat els diplomes tant del pas per Il·lusiona’t 2021 com dels cursos formatius realitzats per cadascun dels participants, que segons el cas corresponien a competències en alfabetització digital, castellà, poda i recol·lecció de cítrics, monitor/a de menjador, assistència d'ajuda a domicili, manipulació d'aliments o conducció de carretons o plataformes elevadores.

No obstant això, tal com ha destacat Irene Isach, coordinadora del projecte, les formacions laborals “si bé eren importants no ho eren tant com l'èxit d'haver aconseguit reil·lusionar-se i encaminar-se cap a un futur millor”. En aquest sentit, ha posat en valor “l'acompanyament social realitzat tant a través de la intervenció psicològica com en qüestions socials com la promoció de les xarxes socials entre les persones participants”.

L'alcaldessa de Borriana ha sigut l'encarregada de tancar l'acte en una intervenció en què ha donat l'enhorabona als participants i els ha desitjat que la formació els siga d'utilitat en el seu futur social i laboral. A més, ha destacat “l’esforç de l'Ajuntament en la contractació enguany de més de 200 persones a través de diferents plans d'ocupació”. També ha posat l'accent en “l'esforç fet pels professionals municipals que han treballat per a dur endavant el programa, amb un esforç extra important a causa de la situació excepcional generada per la crisi sanitària”.

Finalment, s'ha indicat a les persones presents que en els pròxims mesos es realitzarà el seguiment per a conèixer la situació de cada participant perquè el procés d'inserció continue cap endavant. En aquest sentit s’ha donat especial importància a la derivació i coordinació amb el departament de Serveis Socials i d’Ocupació perquè l'impuls que s’ha pres seguisca el seu camí.

Premi Qubo a la solidaritat i l'acció social 2021

El programa ha sigut guardonat amb el premi Qubo a la solidaritat i l'acció social 2021 i, aquesta setmana, la coordinadora del projecte, Irene Isach, acompanyada per la psicòloga van assistir en representació de l'Ajuntament a un acte a la Bohèmia Castelló.

L'acte, organitzat per Quadern en Blanc de TV4 així com per la Bohèmia, busca reconèixer cada edició a personatges rellevants del món de la cultura. Així l’Il·lusiona’t 2021 de l'Ajuntament de Borriana, va compartir guardó amb la resta de premiats entre els quals destacaven la borrianenca Loles García, pel seu programa La Panderola de Meditv, el famós grup Trobadorets, Ripollés, Yolanda Quiralte, Miguel Ángel Mulet, el Festival de Flamenc de Benicàssim, Fede Verdoy, Ivonne Baques o Vicente Pastor.

Cal destacar que la nominació al premi d’Il·lusiona’t 2021 respon al fet que es tracta d'un projecte no només centrat en l’apartat laboral sinó que pretén donar suport emocional i, treballant en xarxa amb els diferents agents municipals, tracta de donar resposta social en favor de la inclusió social de les persones participants.

Ilusiona't 2021

- El projecte Il·lusiona’t està dirigit a persones beneficiàries de la Renda Valenciana d'Inclusió i centrat, principalment, en dones i en el barri la Bosca

- Està cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu


El projecte Il·lusiona’t de Borriana, d'Itineraris d'Inserció sociolaboral, que es va reobrir en aquesta nova edició el mes d'octubre passat es troba ja en ple rendiment. Durant aquests dies, a més de dissenyar i posar a punt tota la part burocràtica, l'equip d'atenció que està conformat per 8 persones a les quals se sumaran 2 orientadores la setmana que ve ha atès ja més de 50 persones.

Cal recordar que es tracta de persones derivades per la unitat de treball social de Serveis Socials entre aquelles que compleixen els criteris assenyalats, ja que està dirigit a persones beneficiàries de la Renda Valenciana d'Inclusió i centrat, principalment, en dones i en el barri la Bosca, seguint el que recull el Pla d'Acció per a la Regeneració Social del Barri, per a afavorir l'accés al mercat de treball de persones en situació de risc d'exclusió social.

En aquestes 52 intervencions preliminars s'ha pogut atendre inicialment les persones participants per a conèixer la seua situació i les seues necessitats, i buscar d’establir un pla d'acció o itinerari al costat de cada persona per a millorar la seua situació d'ocupabilitat i d'inserció social.

La regidora d'Inclusió Social, Maria Romero, ha donat la benvinguda al nou equip i els ha demanat “implicació i il·lusió” en aquest projecte “d'innovació social orientat al desenvolupament de les habilitats, millora de l'ocupabilitat i la inserció laboral de les persones en situació de vulnerabilitat”, gestionat des de la Regidoria d'Inclusió amb els departaments de Serveis Socials i de Polítiques Actives d'Ocupació.

Per a la coordinadora del projecte, Irene Isach, “l'acolliment inicial ha sigut molt positiu, tant de la rebuda del projecte que han mostrat les participants com en el treball per part de l'equip”.

Un camí superat aquesta primera fase de detecció de necessitats i redacció dels itineraris individualitzats segons les necessitats de cadascuna de les persones ateses, des de l'equip d'atenció que formen treballadores socials, psicòleg i administració, han establert un calendari d'accions formatives per a donar resposta a les necessitats de formació.

També s’iniciarà l'atenció psicològica que resulta clau dins d'aquest programa, atès que hi ha persones a qui la situació de vulnerabilitat que estan patint pot arribar a afectar-los psicològicament i, així, poder millorar. Aquest punt serà clau per al seu benestar i per a plantejar-se objectius d'ocupabilitat i d’inserció social.

Cal recordar que el projecte respon a la convocatòria d'itineraris integrats d'inserció sociolaboral de la Generalitat i està subvencionat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i cofinançat al 50% a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) de la Comunitat Valenciana.