Campaña contra agresiones sexistas en las fiestas de la Misericòrdia 2022
  • - La campanya de l'Ajuntament inclourà un compromís responsable i una declaració amb l'objectiu de contribuir a “unes festes més segures i lliures d'agressions sexistes”


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, a través del ban municipal de les festes de la Misericòrdia 2022, ha fet una crida a totes les penyes, locals, grups d'amics i amigues i a la ciutadania en general perquè se sumen i col·laboren en la campanya contra els abusos i les agressions sexistes durant les pròximes festes patronals, organitzada per la Unitat d'Igualtat dirigida per la regidora de l'àrea, Maria Romero.

La col·laboració, ha explicat Maria Josep Safont, consistirà a declarar el local de reunió com a espai lliure de violència sexista, “vetlant perquè al seu interior es guarde el respecte adequat a totes les dones que hi concórreguen, evitant els gestos, conductes i converses denigrants, així com comportaments susceptibles de ser considerats delictius”.

Per a la qual cosa, se sol·licita a les penyes que vulguen col·laborar que signen un compromís responsable i una declaració l'objectiu de la qual, ha manifestat Safont, és el de “contribuir a aconseguir unes festes més segures i lliures d'agressions sexistes”.

La campanya impulsada per la Unitat d'Igualtat, amb la col·laboració de la Regidoria de Festes, compta amb el suport del Consell Local de la Joventut que proposa anar més enllà i crear una campanya marc amb el lema #FestesResponsables. Dins d'aquesta campanya, està previst sumar a la campanya de prevenció d'agressions sexistes, i de manera coordinada, accions LGTBI, de defensa del medi ambient, oci saludable i prevenció de l'abús de substàncies nocives, així com el respecte al veïnat.

Quant a l'apartat específic d'Igualtat, la campanya que ja s'inclou en el ban municipal segons explicava Romero “busca que tinguem present la necessitat que els espais d'oci siguen compartits en igualtat de condicions i respecte perquè tots i totes els puguem gaudir en llibertat”.

Entre altres qüestions incorpora el compromís d'exhibir en el local la cartelleria al·lusiva a la campanya i tots els materials informatius o de difusió que s'elaboren des de l'Ajuntament, i s'exposaran en llocs visibles. A més, en cas de tindre una pàgina d'internet o algun compte en xarxes socials, s'anima que compartisquen la campanya.

Segons indica el ban municipal, les agrupacions festives hauran de designar una persona com a encarregada d'informar i de servir d'enllaç entre les persones que demanden ajuda o informació i els cossos i forces de seguretat.

La seua funció, ha aclarit l'alcaldessa, serà la de derivar els casos als serveis existents i competents en la matèria, així com als recursos d'atenció a dones, “una missió merament informativa però molt important, i la seua responsabilitat contra les agressions que es puguen produir en el local de la seua penya no serà superior a la de qualsevol altre ciutadà”.

La tasca se centra en la prevenció, a través de la difusió de la campanya, i informar i derivar els casos, la resta de membres del grup li remetran les possibles demandes i, en cas d’absència, seguiran les indicacions expressades en la cartelleria.

Per a la qual cosa, les persones designades com a encarregades rebran, per per part de la Unitat d'Igualtat, una formació que s'impartirà el dimarts 30 d'agost que inclourà nocions sobre la forma en què es manifesta la violència sexista en ambients d'oci i sobre consentiment i, a més, inclourà indicacions sobre com derivar les queixes o demandes. Una formació que estarà oberta a totes les persones que vulguen col·laborar en el treball de difusió.

La campanya #FestesResponsables, segons Maria Romero, “forma part de les mesures arreplegades en el Pla d'Igualtat Municipal (PIOM) que vam aprovar fa un any i que anem executant, així com la proposta de resolució que es va aprovar en ple el mes de març passat que executem complint amb els acords”.

Es tracta de la mesura 18 del PIOM, així com l'acord 7 de la proposada resolució aprovada el mes de març passat sobre la igualtat entre dones i homes, que comprometia l’Ajuntament a fer campanyes específiques en festes i especialment amb la població juvenil, amb la promoció d’entorns d'oci sans i en igualtat i relacions afectivosexuals saludables.