#Perelles, proyecto artístico 8m Burriana 2022
Poryecto artístico Dia Dona  #Perelles 2022
  • Un treball de quasi dos anys coordinat per la creadora del projecte, Maite Hernández

  • L'obra instal·lada en el CMC la Mercè consisteix en un cor de 4 metres quadrats que conté un total de 57 fotografies de dones entrellaçades amb peces de punt de ganxo

 

L'Ajuntament de Borriana ha retut homenatge a les dones amb el projecte artístic de Miss Maloya Art Projects, un treball de quasi dos anys coordinat per la creadora del projecte, Maite Hernández, amb la col·laboració de l'àrea municipal de Cultura. El projecte ha vist finalment la llum dissabte passat de matí al CMC la Mercè, dins dels actes programats en la capital de la Plana Baixa en el marc del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

Segons ha explicat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, el centre cultural la Mercè acull així un cor de 4 metres quadrats que conté un total de 57 fotografies de dones entrellaçades amb peces de ganxet, que representa “la totalitat de dones que han sostingut la vida al llarg dels temps i que, d'una manera discreta i humil, han permès que la vida gire en les famílies deixant en un segon pla les seues possibles aspiracions personals”.

L'acte homenatge que va tindre lloc per a inaugurar la instal·lació del projecte artístic va comptar amb la participació de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, així com de la regidora d'Igualtat, Maria Romero, de la regidora d'Hisenda, Cristina Rius, i el regidor d'Educació, J Ramon Monferrer, entre altres representants municipals.

En les seues intervencions, tant l'alcaldessa com la regidora van destacar les aportacions d'aquestes dones i l'enorme valor del projecte realitzat per l'artista local, així com el paper social que compleix l'art i la cultura per a “retre'ls homenatge i fer un acte de memòria social perquè les coses més importants de la vida, les aportacions d'aquestes dones, no queden en l'oblit”.

Dones que, a causa del seu context social o econòmic, “van centrar els seus esforços en la imprescindible tasca de la cura transmetent els seus valors i ensenyaments de forma indirecta i fins i tot sense ser-ne conscients”, van manifestar Safont i Romero.

Per part seua, la creadora, Maite Hernández, va explicar que “són dones que per la seua trajectòria vital no solen aparèixer en els llibres d'història ni en els homenatges més destacats, però que les seues aportacions a la vida de tots i totes són tan importants que sense elles el transcurs de la vida no s'hauria donat de la mateixa forma”.

El cor artístic va quedar instal·lat, va destacar Hernández, “com una metàfora més de les xarxes invisibles que creen aquestes dones, va ser teixit amb la tècnica del crochet o punt de ganxo per totes les persones que col·laboren d'una manera o d’un altra amb l'artista en els seus projectes, però simbolitzen a la totalitat de les dones”.

Després de les intervencions de les dos responsables municipals, l'artista Maite Hernández va mostrar el seu agraïment nomenant a totes les dones que apareixen en la creació artística i, també, en el catàleg que acompanya l'obra, en el qual familiars i persones pròximes de totes elles els han dedicat unes paraules.

Els 100 exemplars editats per l'Ajuntament de Borriana es van quedar curts per a atendre les peticions de les famílies i de la ciutadania que coneixent el projecte van voler quedar-se’n un, el consistori va anunciar que tornaran a editar-ne més.

L'obra pot visitar-se, excepte imprevistos derivats del fet de tractar-se d'una obra efímera, fins a aquest pròxim estiu en el CMC la Mercè.