L'Ajuntament de Borriana entrega els premis ‘Dia de la Dona’ 2022

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, i la regidora d'Igualtat, Maria Romero, han destacat la importància de “visibilitzar trajectòries vitals femenines que siguen exemple per al conjunt de la societat”

 

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, i la regidora d'Igualtat, Maria Romero, han lliurat a migdia d'avui els premis ‘Dia de la Dona’ de 2022 a les tres dones guardonades enguany, en què s'han visibilitzat les seues trajectòries exemplars en un acte a la sala de plens de l'Ajuntament.

D’aquesta manera, han lliurat els premis a Bibiana Collado, que va ser proposada per l'Associació Feminista Zenobia Camprubí, a Chelo Felip proposada per l'AMPA Novenes de Calatrava i a Milagros Hernández, a proposta de les religioses de la Consolació.

En un acte molt emotiu que ha comptat amb l'actuació de la poeta i vocalista local Iris Almenara, i amb la presència d’entitats locals, dones premiades d’altres convocatòries i una representació de la corporació, Policia Local i Guàrdia Civil; una per una ha tingut ocasió de ser homenatjades. Les tres han rebut de mans de l'alcaldessa i de la regidora d'Igualtat les distincions i l'obsequi amb què es distingeix cada any a aquestes dones, a qui se li reconeix la trajectòria per a visibilitzar el treball femení.

En aquest sentit, Maria Josep Safont ha volgut felicitar les premiades, al mateix temps que ha destacat la importància de “reconèixer la labor i la trajectòria vital d'aquestes dones”, i en què, segons ha precisat, “es distingeix a dones del municipi no solament per brillants recorreguts acadèmics o èxits professionals, sinó també per les seues trajectòries vitals especialment destacades i marcades per altres qualitats com l'enteresa, el valor, la implicació ciutadana, l'esforç, la constància o la dignitat”. ”

Segons ha apreciat Safont, “desgraciadament és habitual que les biografies femenines patisquen la invisibilització social”. Per això, ha ressaltat la funció d'aquests premis com a “manera de compensar aquesta falta de reconeixement públic”, i perquè “arribe el seu exemple al conjunt de la societat borrianenca”.

Per part seua, la regidora de l'àrea, Maria Romero, que ha presentat les premiades, ha explicat les seues trajectòries, biografies i experiències personals i professionals, que s’han tingut en compte pel jurat a l'hora de prendre la seua decisió.

L'acte d’enguany ha pogut ser novament el reconeixement multitudinari que havia sigut durant els últims anys, i ha estat un homenatge emotiu de distinció a les persones presents, que la ciutadania ha pogut seguir a més per streaming a través dels canals de Facebook i Youtube de l'Ajuntament.

Les premiades

Bibiana Collado és escriptora, professora, investigadora i poeta nascuda a Borriana en 1985. Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de València, on també va realitzar el Màster d'Estudis Hispànics Avançats i va defensar la seua tesi doctoral sobre la poesia cubana contemporània escrita per dones.

Actualment combina l'escriptura creativa amb la docència, és professora de llengua i literatura en secundària i batxillerat i ha impartit classes en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. A més, ha sigut la responsable del taller de poesia d'aquesta universitat durant dos anys. Ha publicat nombrosos llibres que han sigut guardonats amb diferents premis. El seu últim poemari publicat és Violència (La Bella Varsòvia, 2020).

Chelo Felip, nascuda en 1941, va començar la seua trajectòria professional estudiant barreteria a València i treballant amb els millors modistes amb la confecció de lligadures per als cabells per a espectacles de l'època. Com a bona emprenedora va obrir al carrer Major de Borriana una botiga de vestits de nóvia i altres cerimònies, confeccionant ella tots lligadures per al cap. Posteriorment, es va dedicar a la venda, impartint cursos de formació per a altres persones venedores. Després d’uns anys va ser la primera dona que va obrir una botiga de disfresses a Borriana, tant confeccionades a mida com per a lloguer i per a grups.

També ha col·laborat amb la companyia Xarxa Teatre amb la confecció del vestuari per a molts dels seus espectacles. Avui en dia continua col·laborant amb diferents entitats municipals que acudeixen a ella buscant el suport per a portar endavant els seus projectes. Es tracta, a més, d'una dona que ha realitzat una ciutadania activa implicant-se en diferents lluites socials i polítiques fins que s'ha vist obligada a reduir el seu ritme de vida notablement per una malaltia contra la qual continua lluitant.

Milagros Hernández és una dona de 86 anys, nascuda al Madrid de la postguerra, que va arribar a Borriana després d'haver recorregut molts quilòmetres amb carro amb la seua família per no tindre un domicili fix, ací ha tingut un total de 13 fills. Víctima resilient de violència de gènere ha aconseguit refer la seua vida amb molt d'esforç i treball. Després de superar dos embarassos que no van arribar a bon terme va ser capaç de fer front a la criança i cura d'11 fills i filles i compaginar-ho amb el treball remunerat amb una enteresa i capacitat digna de ser referent per a les dones de la nostra ciutat.

En la seua difícil trajectòria vital ha exercit treballs d'assistenta, collidora de taronja i raïm, cuinera, segadora i birbant arròs al delta de l'Ebre. Finalment, es va refugiar amb les monges de la Consolació, on durant 25 anys ha estat treballant per a elles com a netejadora i cuinera al mateix temps que treia endavant els seus fills sola però amb enteresa, constància, esforç i dignitat.

Els premis

L'Ajuntament de Borriana convoca anualment els premis ‘Dia de la Dona’ amb la finalitat de reconèixer i homenatjar públicament dones rellevants del municipi, dels àmbits social, científic, personal, laboral, esportiu i cultural, que han destacat per la seua trajectòria vital o per la seua labor en benefici de la igualtat entre dones i homes.

El nombre de premis establert que es concedeixen anualment és de tres, sense distinció de rang, i consisteixen en el lliurament d'una placa acreditativa i el reconeixement públic.