Actividades entorno al 8M 2022 en burriana
  • Les activitats de la campanya “Cultura en Femení” es prolonguen durant tot el mes de març

Les activitats de la campanya “Cultura en Femení” preparada per l'Ajuntament de Borriana a l’entorn del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, ha tingut les referents femenines com a protagonistes durant la primera part de la programació.

Els tallers, que les han tingudes les dones artistes com a eix de referència, han sigut el més destacat, a més del paiporta organitzat per l’associació de veïns del Port de Borriana que va comptar amb una nombrosa participació i l'assistència a la manifestació d'un nodrit grup de borrianenques, algunes gràcies al bus organitzat per l'Ajuntament i unes altres que van assistir pel seu compte.

Dissabte passat de matí va tindre lloc una trobada entre diverses artistes del municipi de diferents disciplines, com ara la música, literatura, pintura, il·lustració, manualitats o fotografia. L'activitat, que va tindre lloc en el Cercle fruiter com a símbol d'un espai de creixement professional, va comptar amb l'assistència de més de vint dones.

Sobre aquest tema, la regidora d'Igualtat, Maria Romero, ha assegurat que l'objectiu era facilitar un espai de trobada per a fomentar la creació de xarxes entre elles, així com escoltar les seues propostes de millora, i encara que reconeixia que “no esteu totes les que sou perquè lamentablement no hem pogut contactar amb totes”, resulta innegable “el gran potencial femení que existeix a la nostra ciutat”.

També va aprofitar per a posar en valor els espais com aquest que puguen ampliar l'oferta cultural de la ciutat, tot sumant-se al treball de l'Ajuntament. A més de la trobada entre les professionals, la Doctora en l'àrea d'estètica i teoria de les arts de l'UJI i membre del grup d'investigació de l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere Purificació Escribano, Juncal Caballero, va oferir a les presents un repàs pel treball individual i col·lectiu de diferents artistes.

De la trobada va sorgir, entre altres propostes, l'envit de crear un catàleg d'artistes locals que puga compartir-se entre elles i fer-ne ús des dels diferents departaments municipals. A més, la regidora va traslladar el compromís municipal per “equilibrar la presència de dones en les programacions culturals com arreplega el Pla d'Igualtat Municipal aprovat l’estiu passat”.

El diumenge a l'Auditori Juan Varea, amb una participació de més d'una trentena de persones, es va celebrar l'espai obert a les famílies en el taller didàctic oferit per La Cultura Crítica sobre Yayoy Kusama, l'artista femenina visca més famosa dels últims temps. El taller, que va comptar amb una valoració molt positiva per part dels i les assistents, va resultar ser eminentment pràctic. Així a través d'un conte i de diferents activitats les persones participants van poder conèixer l'obra i el pensament de l'artista.

El dilluns 14 a través de l'obra @Rita_trobador, els participants del JOOP, del programa TAPIS, persones usuàries del Centre Ocupacional, així com alumnat de l'IES Jaume I, CEE Pla d’Hortolans, CC Illes Columbretes i IES Llombai van poder gaudir d'una peça teatral que recorre en diferents escenes el treball de tres artistes femenines.

L'obra d'Esclafit Teatre, que no va deixar indiferent a ningú, oferia a més a les entitats i centres educatius material de treball previ i posterior per a preparar de forma didàctica les reflexions que es plantejaven en escena. També va tenir lloc un diàleg amb els actors en què des del públic l'alumnat i participants van poder plantejar els dubtes que l'obra els havia suggerit.

Les pròximes activitats tindran lloc la setmana després de Falles i seran el Club de Lectura Femenista, el dimarts 22, els homenatges a dones, primer amb la instal·lació artística de Miss Maloya “#PerElles”, i l'homenatge Premi Dia de la Dona 2022 previst per al dissabte 26 de març. De vesprada tindrà lloc el concert “música en femení” i el diumenge el segon taller familiar de La Cultura Crítica, en aquesta ocasió sobre l'artista Sonia Delaunay.

Totes les activitats són obertes al públic i gratuïtes. Per a més informació es pot consultar amb <igualtat@burriana.es> o bé 691 67 42 29.