- Categoria: Pesca
- Vist: 2250
- El concurs es realitzarà a la platja de l'Arenal dissabte que ve, 4 de setembre, després d'un any de paralització per la pandèmia
- Les inscripcions, gratuïtes, es faran a l'inici de l'activitat, a les 8 del matí
La platja de l'Arenal de Borriana serà una vegada més l’escenari del concurs de pesca tradicional amb rall el dissabte 4 de setembre, després d'un any de paralització per la pandèmia.
Enguany se celebrarà la tercera edició d'aquest concurs, aprofitant les dates de la Misericòrdia, organitzat,per l'Associació de Pesca amb rall de la Comunitat Valenciana (Aparcova) en col·laboració amb l'Ajuntament.
L'exhibició començarà a les 8 del matí enfront dels xinringuitos i es desenvoluparà durant dos hores, en què els participants disputaran els trofeus tant en la categoria d'adults com en la d’infantil.
El regidor de Pesca, Vicent Aparisi, ha destacat la importància que “aquesta disciplina de pesca mil·lenària i mediterrània es done a conèixer i es promocione perquè no es perda” ja que, com ha assegurat, “és una tradició autòctona que mereix reconeixement pel seu valor històric i cultural”.
En aquest sentit, ha agraït a Aparcova l'organització de l'activitat perquè “es recupere aquesta pràctica pesquera, antigament de subsistència, per part dels veïns i veïnes de Borriana”.
Així, el proper dissabte dia 4, les persones que s'acosten fins a la platja de l'Arenal podran conèixer aquesta tècnica tradicional i concursar en l'activitat, on es repartiran copes per als guanyadors i medalles a la participació als xiquets i xiquetes.
El concurs és gratuït i les inscripcions es faran en la mateixa platja a les 8 del matí, per ser un espai obert on es poden controlar fàcilment les distàncies de seguretat i mesures antiCovid.
La pesca al rall és comuna en la costa mediterrània i en el litoral valencià es practica ja des de fa segles amb l’ús del rall, una xarxa circular amb ploms als extrems per a pescar a poca fondària.
Els pescadors usaven aquest ormeig per la facilitat en el maneig a la vora de la mar, i es pot practicar tant des d’embarcació com a peu, en ser una tècnica que s'utilitza en paratges que tenen poca profunditat en l'aigua, ja que el pescador necessita vore els peixos en el llit de la mar.
- Categoria: Pesca
- Vist: 1846
-
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el regidor de Pesca, Vicent Aparisi, i el president de la Confraria de Pescadors de Borriana, Rafa Mesado, han participat en l'acte reivindicatiu en el port de Castelló
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el regidor de Pesca, Vicent Aparisi, i el president de la Confraria de Pescadors de Borriana, Rafa Mesado, s'han sumat aquest divendres a l'acte convocat a Castelló per la Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana, COINCOPESCA, en protesta pel Pla de Demersals que està aplicant la Unió Europea i que consideren que perjudicarà seriosament el futur de la pesca de proximitat en la Comunitat Valenciana.
En la concentració en el port pesquer de Castelló s'han fet sentir les protestes de mariners, patrons i treballadors de les confraries de la província i dels alcaldes i alcaldesses dels municipis amb port, davant un pla que qualifiquen d’“insostenible”, perquè “arruïnarà al sector, dificultarà la viabilitat de les confraries i destruirà nombrosos llocs de treball”.
Maria Josep Safont ha defensat la pesca artesanal d'arts menors, “molt present en el litoral mediterrani de la Comunitat Valenciana”, i ha manifestat que el Pla de demersals de la UE a Borriana pot suposar “la ruïna del sector a curt termini, per les parades forçoses anunciades per a la flota d'arrossegament que deixaran les llotges desabastides de peix durant molts dies i, per tant, de subhastes i de compradors”.
Per a l'alcaldessa, les modalitats de pesca artesanal a Borriana, tresmall i palangre, “són els principals interessats en la sostenibilitat i són respectuoses amb el medi marí sense causar-li cap perjudici, ja que ells són els primers interessats en la seua conservació amb un impacte nul sobre les prades fanerògames”.
A més, ha assegurat que el pla europeu suposaria “la puntilla per a acabar amb la pesca d'arrossegament en la localitat, una modalitat que ja ha patit el seu calvari amb el pas d'una flota de 35 vaixells a 7 en l'actualitat”, al que Vicent Aparisi ha afegit, els perjudicis socioeconòmics del pla europeu que suposarà “la ruïna i desaparició de la flota d'arts menors de Borriana, de la qual depenen directament prop de 30 famílies”.
Tant el sector pesquer de Borriana com el consistori han reclamat “un nou pla de gestió viable i aplicable que no pose en perill ni el sector, ni les confraries, ni un sistema de pesca tradicional que s'ha sabut autoregular al llarg del temps” perquè, segons han defensat, “la modalitat de pesca d'arrossegament és sostenible i ho ha sigut des de fa segles en el litoral valencià”.
En l'acte de protesta, el president de la Coincopesca, Sergio Albiol, ha sigut l'encarregat de llegir el manifest conjunt en una jornada d'atur en la qual participen 600 pescadors d'arrossegament, entre mariners i patrons de 180 embarcacions d'aquesta modalitat de la Comunitat Valenciana. Les protestes s'han visibilitzat també en els ports pesquers de Cullera i la Vila Joiosa.
- Categoria: Pesca
- Vist: 2169
- A l’esborrany de l'ordre del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic perquè no es prohibisca la pesca amb arts de tresmall i palangre de fons en la zona protegida
- L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Pesca, Vicent Aparisi, expressen clarament el suport de l’Ajuntament al sector pesquer de la ciutat
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Pesca, Vicent Aparisi, han exposat que l'Ajuntament ha presentat al·legacions davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic perquè no es prohibisca la pesca amb arts de tresmall i palangre de fons en la zona protegida, la qual cosa suposaria una possible amenaça d'extinció de la pesca artesanal que afectaria considerablement el sector pesquer de la ciutat.
Segons ha manifestat Maria Josep Safont, en l'esborrany de l'ordre ministerial per la qual es declaren deu zones d’especial conservació, s'aproven les seues mesures de conservació i les de set zones d'especial protecció per a les aus i es proposa la modificació dels límits geogràfics de dotze d'aquests espais de la Xarxa Natura 2000 Marina, “no s'han tingut en compte els perjudicis socioeconòmics que la prohibició de la pesca artesanal a l'interior de la zona protegida, on existisquen fanerògames marines, suposarà per al 100% de la flota d'arts menors de Borriana, de la qual depenen directament 27 famílies”.
Pel que sembla, ha previngut, el que avui és un esborrany “porta camí de convertir-se en una llei que vol prohibir tota la pesca que toque el fons de la mar Mediterrània i això significaria l'extinció de la pesca artesanal”. Per això, davant la preocupació que ha generat en el sector pesquer de la localitat les determinacions de l'esborrany de la citada ordre, l'alcaldessa ha mostrat el suport de l'equip de govern a les seues reivindicacions i ha decidit presentar les al·legacions oportunes.
Sobre aquest tema Aparisi ha precisat que la flota treballa anualment més del cinquanta per cent dels dies en aquesta zona, cosa que pot suposar “la ruïna del sector a curt termini”. Per al regidor, les modalitats de pesca artesanal a Borriana, tresmall i palangre, “són respectuoses amb el medi marí” i comporten “un impacte nul sobre els prats fanerògams i va unida a les característiques dels fons, ja que pesca en fons de roques, alga i zones d'arena, normalment a menys de 50 metres de profunditat”.
Quant a les zones de pesca del port de Borriana, el regidor ha assegurat que són “escasses en profunditat, ja que no tenim zones de roques en el nostre entorn”, a excepció de la zona de Castelló, on a més de compartir, la flota de Borriana, la pesca amb les embarcacions d'aquest port, també està limitada per ancoratges de vaixells petroliers, ancoratges de vaixells mercants, canal d'entrada al port, plataforma petrolífera, camp de boies, i el mateix port de Castelló que s'ha ampliat en diverses ocasions.
Amb tot això, ha precisat Vicent Aparisi, el calador natural de la flota de Borriana és des de la zona Sud del port de Borriana fins a la zona Nord de Sagunt. “Aquest és el calador en el qual la flota de Borriana ha pescat des que existeix constància de pescadors a Borriana, avis, pares i fills, sense causar-li cap perjudici, ja que ells són els primers interessats en la seua conservació”.
Tant el sector pesquer de Borriana com el consistori insisteixen que les arts tradicionals dels mariners no afecten els boscos de posidònia i que a tots els interessa preservar-los i actuar sempre amb el màxim respecte perquè ”som els primers que estem a favor de la sostenibilitat”. Als prats de posidònia no els mata la pesca artesanal, els mata la regeneració que provoca arrossegaments d'arena, els abocaments i la contaminació.
Aquestes arts de pesca han estat permeses a la Mediterrània per la UE i el Govern, però ara la nova normativa afecta a tot el litoral valencià, des de les Columbretes fins a Santa Pola. Avui finalitza el període d'informació pública per a la presentació d'al·legacions del citat esborrany.
- Categoria: Pesca
- Vist: 2503
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Pesca, Vicent Aparisi, han expressat la seua satisfacció i agraïment per l'ajuda directa de 20.510 euros que rebrà la Confraria de Pescadors de Borriana de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per mantindre la llotja oberta en l'actual situació de crisi i amb l'objectiu de mitigar els efectes de la Covid-19
Segons ha explicat l'alcaldessa, el director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Rogelio Llanes, els ha comunicat que el seu departament està elaborant un decret perquè les confraries de pescadors de la Comunitat Valenciana puguen sufragar les despeses que ha suposat tindre les llotges obertes de la Comunitat. En el cas de Borriana, ha indicat, la confraria de pescadors rebrà 20.510 euros.
Es tracta, ha celebrat Maria Josep Safont, d'ajudes directes per a col·laborar a pal·liar l'actual situació de crisi a les entitats gestores de llotges pesqueres que han tingut dificultats en l'activitat pesquera i la comercialització dels productes de la pesca en els mesos de març i abril pel confinament. A més, es tracta de garantir el funcionament bàsic de les entitats associatives que sustenten els serveis d'aquesta activitat.
L'alcaldessa de Borriana i el regidor de Pesca han celebrat que l'ajuda contribuirà a "compensar les caigudes de facturació i les pèrdues" per la pandèmia i s'han mostrat conscients “del perjudici que les limitacions de l'estat d'alarma estan causant al sector de la pesca artesanal”.
Aquesta mesura, s'emmarca en les ajudes directes de la Generalitat als sectors que s'han vist afectats per la crisi del coronavirus, perquè puguen afrontar les despeses de manteniment de l'activitat i, sens dubte, ha assenyalat Safont, contribueix a “implementar i millorar la situació econòmica en la gestió de la llotja del peix de Borriana per la caiguda de la venda pel confinament”.
- Categoria: Pesca
- Vist: 2481
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont ha valorat “molt positivament” que la Generalitat ratifique la reivindicació del sector pesquer, amb el suport de l'Ajuntament de Borriana, d'acceptar les sol·licituds d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) dels armadors de vaixells de pesca, per raons de seguretat, davant el COVID 19.
Safont ha celebrat que les Conselleries d'Agricultura i Economia avalen els ERTO en el sector pesquer i consideren prioritàries les raons de seguretat, donada la dificultat que poden presentar alguns vaixells i barques per a garantir-la i evitar el risc de contagi del personal d’a bord.
L'alcaldessa ha reiterat la necessitat de “garantir l'activitat pesquera de manera segura” i, en cas contrari, “poder oferir-los alternatives que minimitzen l'impacte econòmic i la pèrdua de llocs de treball amb la seguretat dels treballadors i de les treballadores”.
La possibilitat que els armadors pesquers puguen sol·licitar la tramitació d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació suposa la unificació de criteris sobre la tipologia mesures de flexibilització dels mecanismes d'ajust temporal d'activitat per a evitar acomiadaments per força major o per causes econòmiques, organitzatives o de producció.
A més, ha precisat Safont, “dotarà les empreses de seguretat financera” i per als pescadors suposarà “augmentar les garanties de conservar l'ocupació”. Per a evitar aquesta situació de risc de contagi, ha incidit l'alcaldessa de Borriana, “s'ha de facilitar la parada i aplicar les mesures publicades en el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19”.
L'alcaldessa ha tornat a sol·licitar a l'Administració autonòmica i a l'estatal que articulen ajudes directes per als armadors per la "minoració de l'activitat comercial en l'àmbit maritimopesquer derivada dels efectes que la pandèmia originada pel COVID 19 ha produït en el sector”.
- Categoria: Pesca
- Vist: 2459
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha mostrat el suport de l'Ajuntament a les reivindicacions del sector de la pesca del municipi i la província i sol·licita al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació que permeta als armadors dels vaixells de pesca la possibilitat de sol·licitar la tramitació d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).
Safont ha explicat que aquesta demanda respon al fonament que moltes barques de pesca de la província adscrites al cens del calador no poden complir els protocols de seguretat, amb les mesures eficaces, immediates i imprescindibles per a fer front a la situació de contagi del COVID 19.
“En molts vaixells -ha assegurat- és impossible aplicar la mesura de mantindre la distància social d'1,5 metres o més, donada la dimensió del vaixell i el nombre imprescindible de tripulants a bord per a operar amb seguretat, la qual cosa fa que els tripulants coincidisquen en la zona reduïda del parc de pesca o zona de treball i és inevitable el contacte entre si”.
Per a evitar aquesta situació de risc de contagi, ha incidit l'alcaldessa de Borriana, “s'ha de facilitar la parada i aplicar les mesures publicades en el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19”.
Aquesta mesura, ha precisat Safont, dotaria a més les empreses de “seguretat financera” i per als pescadors suposaria “l'augment de les garanties de manteniment de l'ocupació”. Per això, “sol·licitem la unificació de criteris sobre la tipologia mesures de flexibilització dels mecanismes d'ajust temporal d'activitat per a evitar acomiadaments per força major o per causes econòmiques, organitzatives o de producció”.
L'alcaldessa també ha instat l'administració autonòmica i l'estatal que articulen ajudes directes per als armadors per la "minoració d'activitat comercial en l'àmbit maritimopesquer derivada dels efectes que la pandèmia originada pel COVID 19 ha produït en el sector”.
D'altra banda, la primera edil ha volgut fer un reconeixement a les persones que treballen en el sector primari de la Pesca, ja que considera que són uns serveis essencials al nostre país i “la seua prioritat és garantir el proveïment alimentari de peixos als ciutadans”.
Un sector que manté, juntament amb uns altres sectors, una activitat productiva fonamental, i les administracions han d'intensificar els esforços per a “garantir i exigir que ho facen en condicions òptimes de seguretat que preserven la seua salut”, per la qual cosa ha demanat que també arriben a les barques “màscares, guants i gel hidroalcohólic.
- Categoria: Pesca
- Vist: 2608
El primer tinent d'alcalde i regidor de Pesca, Vicent Aparisi, ha avançat que la Llotja de Borriana comptarà amb nou paviment consistent en una resina especial per a sòls industrials, antilliscant i d’acord a les normes higienicosanitàries, amb una inversió de 43.134,56 euros en aquestes obres.
Aparisi ha explicat que la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ja ha remés la resolució signada pel director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Rogelio Llanes, d'autorització de la contractació dels treballs de pavimentació i l'adjudicació del contracte a l'empresa LIQÜES SA, amb càrrec a l'aplicació pressupostària de la Conselleria.
Aquesta actuació serà cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) en un percentatge del 75%, i segons ha explicat el regidor de Pesca, aquestes inversions formen part del pla del Consell per a recuperar i millorar el port de Borriana.
Per a Rogelio Llanes aquesta inversió permet “un ús òptim dels fons europeus en instal·lacions adequades per al desenvolupament de les activitats pròpies de les confraries i pescadors en els molls i ports de la Generalitat".
Les obres de pavimentació de la Llotja de Borriana tindran una duració de nou mesos, i en els pròxims anys el port de Borriana “percebrà noves inversions per a executar la reparació del dic de llevant, a més de la definició del projecte Port-Ciutat”, ha subratllat Aparisi.
Aquesta actuació, ha valorat el regidor, servirà per a “donar-li la importància i el valor que suposa la Llotja a la ciutat” i gràcies a aquestes actuacions “els pescadors disposaran d'unes millors condicions per al desenvolupament dels seus treballs”.
Per part seua, l'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha mostrat la seua satisfacció perquè aquesta iniciativa demostra "l'aposta del Consell i del Consistori pel sector pesquer i de millorar les condicions de treball i de seguretat dels pescadors del municipi".
- Categoria: Pesca
- Vist: 2503
La platja de l'Arenal de Borriana serà l'escenari del II concurs i exhibició de pesca tradicional amb Rall que organitza l'Associació de Pesca amb Rall de la Comunitat Valenciana (Aparcova) i la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Borriana.
El pròxim dissabte 7 de setembre, i dins del programa de les festes de la Misericòrdia, se celebrarà a primera hora del matí a la platja de l'Arenal, enfront de l'antiga zona del càmping un concurs d'aquesta modalitat de pesca mil·lenària i mediterrània.
El regidor d'Esports, Vicent Aparisi, ha destacat que aquesta disciplina tradicional “continua sent una desconeguda”, i considera que és el moment de donar-la a conèixer i que no es perda.
Per això ha agraït a Aparcova la insistència per a organitzar un concurs que puga recuperar aquesta modalitat i que siga practicada pels veïns i les veïnes, ja que mostra «el treball i l'activitat pesquera d'antany a la nostra platja”.
El concurs arrancarà a les vuit del matí, i durant dues hores es podrà conèixer la tècnica de llançament de rall i les seues característiques per a totes aquelles persones que es vulguen acostar.
Per a Aparisi, es tracta “d’una manera de recuperar un art tradicional que en poques poblacions es promociona”, i també una forma de visibilitzar i difondre un “costum valencià amb un alt valor històric i cultural”, i perquè els més xicotets i les més xicotetes el descobrisquen i la gent més major puga recordar-lo.
La pesca amb rall és comuna en molts paratges i en les costes del Mediterrani, que es practica des de fa segles en el litoral de la Comunitat Valenciana.
Els pescadors l’usaven per la facilitat en el seu maneig a la vora de l'aigua, ja que es pot usar a peu o bé amb embarcació, però sempre en paratges que regularment no excedeixen de tres, quatre o com a màxim de cinc pams d'aigua, només es pot usar quan el pescador veu els peixos al fons, per la qual cosa es considera una pesca de subsistència.
Pàgina 1 de 2