Burriana recupera la pesca a 'rall'

La platja de l'Arenal de Borriana serà l'escenari del II concurs i exhibició de pesca tradicional amb Rall que organitza l'Associació de Pesca amb Rall de la Comunitat Valenciana (Aparcova) i la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Borriana.

El pròxim dissabte 7 de setembre, i dins del programa de les festes de la Misericòrdia, se celebrarà a primera hora del matí a la platja de l'Arenal, enfront de l'antiga zona del càmping un concurs d'aquesta modalitat de pesca mil·lenària i mediterrània.

El regidor d'Esports, Vicent Aparisi, ha destacat que aquesta disciplina tradicional “continua sent una desconeguda”, i considera que és el moment de donar-la a conèixer i que no es perda.

Per això ha agraït a Aparcova la insistència per a organitzar un concurs que puga recuperar aquesta modalitat i que siga practicada pels veïns i les veïnes, ja que mostra «el treball i l'activitat pesquera d'antany a la nostra platja”.

El concurs arrancarà a les vuit del matí, i durant dues hores es podrà conèixer la tècnica de llançament de rall i les seues característiques per a totes aquelles persones que es vulguen acostar.

Per a Aparisi, es tracta “d’una manera de recuperar un art tradicional que en poques poblacions es promociona”, i també una forma de visibilitzar i difondre un “costum valencià amb un alt valor històric i cultural”, i perquè els més xicotets i les més xicotetes el descobrisquen i la gent més major puga recordar-lo.

La pesca amb rall és comuna en molts paratges i en les costes del Mediterrani, que es practica des de fa segles en el litoral de la Comunitat Valenciana.

Els pescadors l’usaven per la facilitat en el seu maneig a la vora de l'aigua, ja que es pot usar a peu o bé amb embarcació, però sempre en paratges que regularment no excedeixen de tres, quatre o com a màxim de cinc pams d'aigua, només es pot usar quan el pescador veu els peixos al fons, per la qual cosa es considera una pesca de subsistència.