Balance Fallas 2022
  • L'alcaldessa i la regidora de Falles han fet un balanç “positiu” de les falles de la “recuperació”

  • Pel que fa a la seguretat s'ha registrat un repunt d'intervencions operatives policials respecte a 2021, entre altres coses per la incidència del temporal, però inferior a les últimes falles d'abans de la pandèmia en 2019


L'alcaldessa de Borriana i regidora de Seguretat, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, han fet un balanç “molt positiu” d'aquestes Falles 2022, perquè a pesar dels persistents i intermitents episodis de pluja, que no han deslluït l'activitat, “hi ha hagut una gran participació i s'han pogut celebrar quasi la totalitat dels actes previstos, encara que alguns han hagut de canviar l’horari, però amb la certesa que les comissions i el món faller han quedat molt satisfets”.

Després de la dura suspensió de 2020 per l'arribada de la pandèmia, i la celebració de 2021 fora del seu mes habitual i amb nombroses adaptacions i limitacions, segons han valorat Safont i Molina, “hi havia moltes ganes de poder gaudir d'unes falles que s'han viscut amb normalitat, encara que en alguns moments amb paraigües i impermeables i mascaretes en els actes de major aglomeració”.

Referent a actes organitzats com ara mascletaes, Nit del Foc, Ofrena i cremà, Safont i Molina han coincidit que creuen que s'ha demostrat que tant des de l'Ajuntament, com la Junta Local Fallera i la Federació de Falles, “hem sigut capaces d'organitzar i fins i tot gestionar canvis d'actes multitudinaris amb desenes de centenars de fallers”.

Totes les comissions falleres han sabut estar a l'altura de les circumstàncies, han entès la responsabilitat que tenien en el compliment de totes les normes i de les propostes preventives”, han assegurat l'alcaldessa i la regidora.

Enguany, han manifestat, les falles s'han viscut amb “passió alegria i entusiasme, encara que passades per aigua i s'hi ha hagut d'anar adaptant els horaris en funció del temps, però s'han gaudit i s'ha notat les ganes i la il·lusió de tornar a gaudir les festes amb tota la seua activitat, energia i normalitat”.

En aquest sentit, han indicat que “la participació ha sigut del 100% de les comissions, com en qualsevol any normal, i s'han realitzat tots els actes, excepte una mascletà, que es realitzarà en una altra ocasió”. Per la qual cosa consideren que han sigut unes festes “de la recuperació i molt especials” en l’aspecte simbòlic i en el cultural, al mateix temps que han destacat la seua tranquil·litat en matèria de seguretat, ja que no s'han produït grans disturbis de la convivència.

Seguretat

En aquest sentit, Safont ha explicat que de l'informe estadístic de la Policia Local, de les seues actuacions durant els 5 dies de festes, del 15 al 19 de març, destaca un repunt en les intervencions operatives, entre altres coses per la qüestió del temporal. I en general registra un repunt en tots els indicadors respecte a les Falles celebrades al mes d'octubre de l'any passat però millors que els de les últimes Falles "normals", és a dir, les de l'any 2019, les dades de les quals també hi figuren.

Així, s'han rebut un total de 574 trucades telefòniques a la sala de comunicacions, un 19,4% més que en les anteriors falles, les de 2019, la qual cosa representa un increment de l’11,2% respecte a les celebrades a l'octubre de 2021, en què es van rebre un total de 516 trucades telefòniques. Mentre que l'any 2019 es van rebre 432 trucades, això és un 32,9% menys que en aquesta edició.

De les 574 trucades rebudes en 2022, un total de 161 han requerit intervenció policial, això és, un 71,9% de les trucades (413) han sigut de tipus informatiu. En 2021 el nombre d'intervencions com a conseqüència de requeriments ciutadans en van ser 109, per la qual cosa hi ha hagut un increment d'intervencions a requeriment de la ciutadania del 47,7%, i l'any 2019 el nombre total d'intervencions va ser de 134.

Molèsties de casals

Durant les festes d'enguany, no s'ha clausurat cap casal faller, ja que han complit totes les comissions amb els requeriments efectuats per la Policia Local.

No obstant això, es van registrar un total de 18 avisos relacionats amb molèsties procedents de casals fallers que han requerit intervenció policial, per les 8 intervencions realitzades sobre aquest tema durant les festes de 2021, un augment en nombres globals de 10 avisos. No obstant això, respecte a les últimes falles abans de la pandèmia, això és en 2019, s'ha produït un descens del 43,75% de les intervencions per molèsties (32 intervencions en 2019, per 18 en 2022).

Pel que fa al nombre de denúncies a casals fallers, se n'ha denunciat un per incomplir l'horari de tancament autoritzat, un per incompliment d'ordenances municipals i un altre per infracció a la Llei 4/2015 sobre Protecció de la Seguretat Ciutadana, en comparació a les 3 de l'any 2021.

Accidents de circulació

S'han registrat, durant aquests 5 dies de festes, tres accidents de trànsit en vies de competència municipal, els mateixos que en l'edició de Falles de 2021 celebrades a l'octubre i un menys que en 2019. Dels 3 accidents, un d'ells ha requerit la instrucció d'Atestat policial, per tractar-se d'accident amb un vianant ferit lleu, i en els altres dos no ha sigut necessària tal instrucció en tractar-se d'accidents sense ferits.

Denúncies trànsit

Quant a infraccions de trànsit, durant les festes s'han formulat un total de 29 butlletins de denúncia per infraccions en matèria de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària. D'aquestes, dos ho han sigut per conduir superant la taxa administrativa d'alcoholèmia, sense arribar a constituir delicte contra la seguretat viària i una altra denúncia per conduir sense assegurança reglamentària. S'ha denunciat per alcoholèmia positiva a la conductora d'un patinet elèctric.

L'any 2021 el nombre total de butlletins de denúncia formulats en van ser 14, la qual cosa suposa un augment de butlletins per infraccions de trànsit que representa el 107,1%. En relació a les Falles de 2019, les últimes de la normalitat, hi ha hagut un descens quant als butlletins de denúncia de trànsit del 36,9%, perquè en aquell any es van denunciar 46 vehicles enfront dels 29 d'enguany 2022.

Altres

El servei de grua municipal ha realitzat un total de 116 intervencions, per 89 de 2021. No obstant això, en relació a la celebració de les Falles de 2019, les últimes celebrades abans de la pandèmia, hi ha hagut un descens del 17,1% quant a intervencions totals del servei de grua.

Respecte a atestats, se n'ha instruït un, igual que en 2021 i en 2019, per motius d'accident amb ferits. Quant al nombre d'intervencions relacionades amb assistències sanitàries a persones se n'han produït 6, per 5 en 2021, la qual cosa representa un augment del 20%, i un descens del 71,4% (21 assistències en 2019 per 6 enguany), respecte a les realitzades en 2019.