JUna SEguridad Fallas 2022
  • La Policia Local de Borriana reforçarà els torns de treball per a atendre cada acte amb personal específic, amb un total de 226 serveis operatius entre el 15 i el 19 de març

  • En el dispositiu especial de seguretat per a les Falles 2022 participaran la Policia Local de Borriana, Guàrdia Civil, Policia de la Generalitat, bombers del Consorci Provincial, Via Pública i l'Agrupació Provincial de Voluntaris i Voluntàries de Protecció Civil


La Junta Local de Seguretat celebrada a l'Ajuntament de Borriana i presidida per l'alcaldessa i regidora de Seguretat, Maria Josep Safont, i per la subdelegada del Govern a Castelló, Soledad Ten, ha posat sobre la taula els operatius especials per a garantir la seguretat en totes i cadascuna de les activitats falleres programades del 15 al 19 de març, així com la de les persones que visiten la ciutat i les que participen en la festa.

En la reunió també han participat la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local fallera, Sara Molina, i els principals comandaments de la Policia Local, la Guàrdia Civil i la Policia de la Generalitat (unitat adscrita de la Policia Nacional en la Comunitat Valenciana), així com la Prefectura d'Operacions del Consorci Provincial de Bombers de Castelló.

Entre les qüestions plantejades en la reunió, s'ha confirmat que la Policia Local reforçarà els torns de treball per a atendre cada acte amb personal específic, amb un total de 226 serveis operatius que es duran a terme entre el 15 i el 19 de març, 46 més que els operatius establerts en les falles celebrades el mes d'octubre passat.

A més, comptarà amb suport de la Unitat Adscrita de la Policia Nacional a la Comunitat Valenciana, que realitzarà operatius de suport en el municipi. Per part seua, la Guàrdia Civil realitzarà un reforç dels seus operatius per a garantir la seguretat tant en la població com en el terme municipal.

La Policia Local se centrarà especialment en les mascletaes, la Nit del Foc i el dia 19 en l'ofrena i la Nit de la Cremà, actes en els quals també realitzarà un important desplegament d'efectius el Consorci Provincial de Bombers i l'Agrupació Provincial de Voluntàries i Voluntaris de Protecció Civil, així com el departament de Via Pública municipal, per a garantir uns espectacles pirotècnics segurs i amb totes les mesures preventives necessàries.

També es vetlarà pel compliment de les mesures de prevenció contra la covid-19 vigents i aquelles establertes en el decret específic d'alcaldia per a falles, com l'ús obligatori de mascareta en actes multitudinaris i allà on no siga possible respectar la distància mínima de seguretat.

L'alcaldessa ha tornat a apel·lar al "civisme i al respecte" perquè, combinats amb la "prudència i la responsabilitat", Borriana aconseguisca tindre unes festes falleres "segures i amb les mínimes incidències i molèsties".

Així mateix, ha agraït el treball que realitzen “de forma totalment coordinada” les forces de seguretat, que sumat al treball de Via Pública i de la mateixa Junta Local “fan possible aquest complet dispositiu i que la prevenció continue sent la nostra millor basa a l'hora de viure intensament les Falles però d'una forma cívica i respectuosa”.

Dades sobre delictes

En la Junta Local de Seguretat també s'ha fet balanç dels delictes en el municipi i s'ha evidenciat una tornada als índexs de l'etapa prepandèmica. Quant a nous casos de violència de gènere, en l'actualitat hi ha registrades un total de 174 dones amb algun tipus de protecció, en cap cas de risc extrem. La Policia Local de Borriana en gestiona 54, d'aquests casos.

Per part seua, la Policia Local ha fet balanç de la memòria d'actuacions de l'any 2021, i ha destacat un increment de la sinistralitat viària del 2% respecte al 2020, any en què es va produir el confinament de la població com a conseqüència de la covid-19. La instrucció d'atestats per delictes contra la seguretat viària en vies de titularitat municipal també es va incrementar l'any 2021 un 14.3% respecte a 2020, circumstància atribuïda igualment a una major mobilitat respecte a 2020 pels motius exposats.

En general, amb la "tornada a la normalitat", les diligències instruïdes per la Policia Local l'any 2021 es van incrementar en un 1,13% respecte a 2020.

Finalment, la Policia Local també ha posat de manifest que el nombre de cridades que va rebre en la seua Sala de Comunicacions va ser un 18,2% inferior en 2021 a les registrades en 2020 (21.776 enfront de les 26.622 en 2020), tornant a xifres similars a l'etapa prepandèmia. L'any 2021 van descendir les cridades de tipus informatiu de manera significativa, un 25,8%, que van patir un important augment durant les primeres dates de la pandèmia. De les 21.776 trucades efectuades en 2021, un total de 8.662 van requerir intervenció operativa per part de la Policia Local, una xifra molt similar a la de 2020, amb 8.949 intervencions després de requeriment.