Finalaizadas las obras de drenaje en Pl Mariners
  • El consistori té en marxa diversos projectes encaminats a minimitzar els efectes de les inundacions que pateix la ciutat amb cada episodi de fortes pluges

 L'Ajuntament de Borriana ha finalitzat les obres d'implantació de la xarxa de drenatge per a la millora contra les inundacions en la plaça dels Mariners. Es tracta, segons ha indicat el regidor de la zona marítima i Serveis Públics, Vicent Aparisi, d'una més de les actuacions mampreses pel consistori en la zona marítima per a tractar de mitigar aquesta problemàtica provocada per les fortes pluges.

Amb un pressupost de 34.899 euros, Facsa és l'encarregada de fer els treballs, ha explicat Aparisi, “hem realitzat la millora del sistema de drenatge en aquesta àrea amb el reforç de la xarxa que ha d'evacuar l’aigua de les pluges”, i encara que no es tracta d'una actuació amb una gran inversió econòmica, “sí que és molt important perquè servirà per a alleujar la càrrega que ha de suportar la xarxa en aquesta zona i poder evacuar l’aigua al més ràpid possible per a evitar que s'estanquen”.

Els treballs se centren en l'entorn de la plaça dels Mariners amb la instal·lació de noves boteres i pous de registre en els quals s'han detectat fallades hídriques i la reconducció de diversos embornals al col·lector situat a l'avinguda de la Mediterrània, enfront de l'Escola de Vela, per a tractar d'accelerar el procés de desguàs durant els primers moments de pluges torrencials.

Concretament, les obres que s'han realitzat a la plaça dels Mariners, en la confluència amb els carrers Illes Columbretes i Rosa dels Vents, han consistit en la redirecció d'un total de 4 embornals que estan en el punt baix de la zona i la col·locació d'una reixeta transversal cap a un col·lector de diàmetre 630 mm d'aigües pluvials que descarrega en el «peine».

A més s'ha modificat al carrer de les Illes Columbretes un tram d'una antiga séquia de dimensions 1000x800 que estava a contrapendent. Paral·lelament, s'ha realitzat una connexió en sobreeixidor que funcionarà únicament en episodis de pluja intensa, des d'un pou de registre situat a la plaça dels Mariners cap al col·lector de diàmetre 630 mm.

Al carrer Juan Sebastián Elkano, en la confluència amb els carrers Illes Columbretes i l'Alguer, s'han connectat els embornals existents en aquesta zona al col·lector de diàmetre 500 mm d'aigües pluvials, col·lector que també descàrrega en el «peine». Al carrer de les Illes Columbretes també se substituiran algunes boteres que tenen poca capacitat, per embornals tipus bústia que tenen una capacitat de desguàs molt superior.

El responsable municipal ha precisat que encara que aquestes actuacions “reduiran sensiblement la inundabilitat de la zona per les fortes pluges”, per si només “no solucionaran el problema”, ja que van emparellades a altres treballs en altres zones.

Per això, ha assegurat, el consistori té en marxa diversos projectes encaminats a minimitzar les inundacions que pateix la ciutat amb cada episodi de fortes pluges, i ha citat el pla de construcció d’un “col·lector en l'avinguda Tarancon i Jaume I, amb l'objectiu de reduir les crescudes que també pateix el nucli urbà, especialment la plaça de la Generalitat i l’Escorredor, que serà mamprès pròximament”.

Altres actuacions

D'altra banda, ha recordat que les autoritzacions necessàries d'altres administracions estan frenant la materialització de reformes tan importants com el pont del Clot de la Mare de Déu o la instal·lació dels caragols d'Arquimedes a la Serratella.

En aquesta línia ha manifestat que, en l'actualitat, l'Ajuntament està a l'espera de l'autorització de la sol·licitud de concessió administrativa d'ocupació de domini públic maritimoterrestre per a la construcció d'un sistema de drenatge d'aigües pluvials amb la instal·lació de dos caragols d'Arquimedes en la zona de la Serratella, amb la finalitat d'evitar inundacions en els habitatges amb l'evacuació d'aigües pluvials a la mar en períodes de fortes pluges.

Amb els dos caragols d'Arquimedes, s'augmentarà considerablement la velocitat d'evacuació a la mar de les aigües de pluja, en una zona amb una capa freàtica molt pròxima a la superfície que necessita un drenatge ràpid i, d'aquesta manera, s'evitarà els efectes de les inundacions amb les quals han de bregar els veïns i les veïnes d'aquesta zona del litoral borrianenc.

Passarel·la del Clot

A més a més, en aquests moments, el consistori ha rebut l'autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a les obres de construcció d'una passarel·la fixa de formigó que evitaria haver de reparar-la cada vegada que hi ha un episodi de fortes pluges o un temporal marítim, però encara falta l'autorització de Costes.

La passarel·la del Clot, a la desembocadura del riu Anna, dona accés a la zona de les Terrasses i amb els temporals de pluja i o marítims sol quedar inutilitzada. L'Ajuntament, cada volta que passa això, ha de realitzar els treballs de reparació dels danys ocasionats, quan les condicions ho permeten i el nivell de l'aigua descendeix.