Reunión Ayuntamientode Burriana y vecinos de la Serratella por los tornillos de Arquímedes
  • - La redacció del projecte estarà acabada el pròxim mes de desembre i al maig el consistori preveu el començament de les obres

  • - Suposarà un sistema contra inundacions en la zona urbana de la Serratella a través de canalitzacions i l’elevació de l’aigua amb caragols d'Arquimedes


L'equip de govern de l'Ajuntament de Borriana ha exposat als veïns de la Serratella les característiques, els terminis i els beneficis del projecte d'obres per a la instal·lació dels dos caragols d'Arquimedes en la zona, la redacció del qual estarà finalitzada el proper mes de desembre.

En la reunió han participat nombrosos veïns i, per part de l'Ajuntament, han estat presents l'alcaldessa Maria Josep Safont, l'enginyer municipal i els regidors Vicent Aparisi, Bruno Arnandis i Cristina Rius, els quals a més d'exposar les particularitats del projecte han atès i resolt les qüestions plantejades en la trobada.

Segons ha explicat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, s'instal·laran dos caragols d'Arquimedes en un solar al carrer de les Alqueries, en la zona del jardí al costat del camí Serratella, en la zona més baixa, per a “la recuperació del sistema de drenatge natural a la mar entre el camí Ballester i el camí la Coixa i un sistema contra inundacions en la zona urbana de la Serratella, a través de canalitzacions i elevació”.

Un projecte, ha puntualitzat, que per a la redacció ja es va contractar l'empresa Ingenio, Gestión i Técnica SL, per un import de 26.620 euros, i que estarà finalitzat amb tota probabilitat el proper mes de desembre”. Quant al començament de les obres d'instal·lació, ha indicat que l'Ajuntament calcula que després de la redacció del projecte i posterior redacció i licitació del plec de condicions per a la contractació de les obres, podrien començar a l'abril o al maig.

Safont ha recordat el pelegrinatge administratiu per a aconseguir tots els permisos pertinents i la concessió administrativa d'ocupació de domini públic maritimoterrestre. Però, ha precisat, “en uns mesos comptarem amb el sistema adequat de drenatge en la zona”, amb la qual cosa l'executiu municipal “espera minimitzar i evitar les inundacions dels habitatges existents en la Serratella amb l'evacuació d'aigües de pluja a la mar immediatament, en períodes de fortes pluges, que també ajudaran a la resta de la zona marítima”.

Amb els dos caragols, ha concretat, “s'augmentarà considerablement la velocitat d'evacuació de les aigües pluvials a la mar, en una zona amb una capa freàtica molt pròxima a la superfície que necessita un ràpid drenatge” i, d'aquesta manera, ha continuat, “es minimitzaran els efectes de les inundacions amb què han de bregar els veïns i les veïnes d'aquesta zona del litoral borrianenc”.

Sobre aquest tema, la primera edila ha precisat que cada caragol d'Arquimedes de diàmetre 1.900 mm és capaç d'evacuar “fins a 1.000 litres per segon”, és a dir, ha matisat, “tres vegades més de capacitat de desguàs que la bomba de 70 CV de potència que l'Ajuntament ha utilitzat per a drenar la séquia del Rajolí en l’eixida a la mar en altres ocasions quan ha sigut necessari”.

Es tracta, ha assegurat, d'un mecanisme hidràulic “de gran ajuda per a l'extracció de grans cabals d'aigua en cas d'inundacions o de grans temporals de pluja”, i suposarà una inversió entorn als 720.000 euros, ha assenyalat Safont.

Així mateix, ha avançat la possibilitat de, a més d'aquests dos caragols, instal·lar si fora necessari dos caragols més per al Rajolí en la zona on està el motor del sindicat de Regs.

Per a dur endavant aquesta “importantíssima” instal·lació hidràulica, prèviament els tècnics municipals han realitzat un estudi per a determinar la ubicació òptima i el millor aprofitament del sistema de drenatge, que ha hagut també de suportar un llarg pelegrinatge de permisos administratius.