La Tenendia de Alcaldia del Port de Burriana cambiará de ubicación
  • - El local, una volta reformat, comptarà amb una àrea per a l'associació de Veïns del Port

El govern municipal de Borriana ha aprovat la memòria valorada de les obres d'adequació de l'antic consultori per a albergar la nova Tinència d'Alcaldia del Port, redactada per l'arquitecte tècnic municipal, amb un pressupost base de licitació de 26.745 euros, segons ha anunciat el tinent d'alcalde i regidor de la zona marítima, Vicent Aparisi.

El local on es desenvoluparan les obres es troba a l’avinguda de la Mediterrània, 33 en una construcció que data segons la informació del cadastre de l'any 2001, data en què es van dur a terme les obres de condicionament del local per a ús com a consultori auxiliar.

Aquesta iniciativa, ha manifestat Aparisi, suposarà la no renovació del contracte d'arrendament del local planta baixa situat a l’avinguda de la Mediterrània, 35, cantonada amb el carrer de l’Alguer, on se situa actualment la Tinència d’Alcaldia, amb el consegüent estalvi per al consistori i, alhora, donar ús a un immoble municipal que tot i que no és adequat com a consultori mèdic, sí que reuneix les condicions per a les dependències municipals de la Tinència d'Alcaldia.

A més d'albergar les instal·lacions municipals, el regidor ha explicat que en el projecte està previst reservar una àrea per a poder ser utilitzat també per l'associació de Veïns del Port, o per qualsevol entitat veïnal que ho sol·licite.

Els treballs d'adequació del local consistiran bàsicament en l'adaptació dels diferents espais del local existent per a albergar les dependències de la Tinència d'Alcaldia del Port. S'executarà un nou arxiu en la zona d'accés; es demoliran els llavamans i el xapat de les zones de reconeixement; es demolirà el vestuari de personal, i s'adequaran els acabats i les instal·lacions dels espais resultants per a entitats veïnals.

Nou consultori en el Port

En unes setmanes, ha assenyalat Aparisi, es licitaran les obres i també es donarà a conèixer la ubicació del solar en què se situaran les noves instal·lacions sanitàries al Port, en un solar pròxim a l'anterior consultori mèdic, per a alçar la nova infraestructura sanitària. De fet, ha recordat, “el pla funcional ja està redactat per l'Hospital la Plana i contempla tres consultes de medicina familiar i àrees de pediatria, extraccions, urgències i administració”.

Sobre aquest tema el primer tinent d’alcalde ha recordat que el consultori de l'avinguda de la Mediterrània, actualment tancat, no presta servei des de 2020 perquè no compleix la normativa ni les condicions bàsiques per a oferir una atenció de qualitat i perquè infringeix els protocols de protecció anticovid.

De fet, presenta evidents defectes estructurals i d'equipament que el fan inadequat com a instal·lacions sanitàries, uns defectes que van motivar que, amb la irrupció de la pandèmia i l'activació dels protocols de protecció ciutadana, es procedira per part de Conselleria de Sanitat al tancament del Centre de Salut Auxiliar i que, provisionalment, es traslladara a l'edifici municipal multifuncional del Grau”.

Així mateix, ha mostrat el seu convenciment que l'antic consultori “proporciona una gran comoditat als veïns i veïnes del Port per la proximitat, però, primer de tot, hem de vetlar per la salut pública”. Per això, ha afirmat, Aparisi, el govern local ha encaminat el seu esforç al “projecte per a la construcció d'un nou edifici del qual l'Ajuntament ja ha iniciat la redacció amb una inversió de 150.000 euros, per a allotjar el nou consultori mèdic amb la vista posada a dotar al Port d'una infraestructura sanitària a l'altura de les necessitats dels habitants de la zona”.

Des del principi, ha explicat, s'han barallat tres opcions d'ubicació i “estem a l'espera de la cessió d'un solar per part de la Generalitat per a confirmar en unes setmanes la ubicació definitiva”. Un nou servei que, a més, ja apareix en els pressupostos de la Generalitat Valenciana amb una partida de 800.000 euros perquè, en diverses anualitats, puga dur-se a terme el centre auxiliar de la zona marítima de Borriana.