Reunión en València de la alcaldesa de Borriana y el concejal delegado de la zona marítima con la directora general de Puertos, Aeropuertos y Costas
  • L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor delegat de la zona marítima i Serveis Públics, Vicent Aparisi, s'han reunit a València amb la directora general de Ports, Aeroports i Costes, Maria Luisa Martínez
  • En la reunió s'ha avançat sobre els projectes pendents i els que seran abordats en els pròxims exercicis

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat invertirà més de 4,4 milions d'euros en el port de Borriana en els pròxims tres anys. Així ho ha confirmat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, després de la reunió de treball mantinguda a València amb la directora general de Ports, Aeroports i Costes, Maria Luisa Martínez, a la qual ha assistit també el regidor delegat de la zona marítima i Serveis Públics, Vicent Aparisi.

En la reunió s'ha avançat sobre els projectes pendents i els que seran abordats en els pròxims exercicis. L'alcaldessa ha mostrat la seua satisfacció per la inclusió en el projecte de pressupostos de la Generalitat Valenciana d'alguna de les demandes prioritàries del municipi sobre la remodelació integral del port, quant a infraestructures públiques portuàries, administració de costes, i gestió i explotació de ports de competència autonòmica.

Les inversions per al port de Borriana que apareixen plasmades en el projecte dels comptes autonòmics per a 2022 inclouen, segons Safont, algunes de les demandes qualificades pel municipi com a “prioritàries i reivindicades des de fa molt de temps”.

Així, per a l'any que ve està reflectida una inversió de 25.000 euros per a la redacció de l'estudi de millora dels dics d'abric, i 2,2 milions d'euros per a l'execució de les obres de reforma i adequació dels dics de contenció del Moll de Llevant, i 800.000 euros més per al següent exercici 2023 per a la finalització.

Aparisi ha posat en valor aquesta actuació que servirà, “per fi, per a donar-li una solució, ja que es troba en un estat de degradació lamentable, amb deficiències acumulades de fa més de 20 anys”.

Tant l'equip de govern municipal com els usuaris del port, ha assegurat el regidor, “mantenim des de fa anys la reivindicació que el Moll de Llevant necessita la redacció del projecte i la inversió precisa per a la reparació i manteniment del dic de contenció d'arena, que corregisca les deficiències i repare els danys registrats en aquesta infraestructura”.

El regidor ha destacat també que el pressupost de la Generalitat contempla un apartat de 960.000 euros per al trasllat de les casetes de proveïments per a pescadors i la instal·lació d'un espai cobert, un magatzem per a estendre les xarxes que “permetrà que els mariners no estiguen al sol i que es millore la imatge de la zona”. Projecte que començarà a executar-se en 2022 amb una inversió per part de la Generalitat de 300.000 euros i continuarà en 2023 amb 660.980 euros pressupostats.

Igualment, els comptes autonòmics per al pròxim exercici inclouen el projecte de reordenació d'accessos i aparcament en el port amb un cost total estimat de 460.000 euros, per a realitzar en tres anualitats, en 2022 10.000 euros per al projecte i la licitació i, per a l'execució de les obres en dos anualitats, 100.000 euros en 2023 i 350.000 euros en 2024.

Vicent Aparisi ha recordat que la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat enguany ha invertit 824.601 euros en obres d'emergència per a reparar els danys causats pels últims temporals en el port de Borriana, amb un nou dragatge. Amb un volum aproximat de 82.000m³, el dragatge va abastar una àrea total de 102.295m² per a millorar els calats de la bocana, canal d'accés al port i part exterior de la dàrsena. Així mateix, es va reintegrar el material extret a la dinàmica sedimentària, per a l’ús en la recuperació i manteniment de platges.

Cessió d'edifici i parc infantil

Entre altres temes tractats en la reunió d’interès municipal, també han abordat la situació de la sol·licitud de l'Ajuntament d'autorització per a la remodelació del parc infantil de l'avinguda Mediterrània en terreny de domini públic portuari, que en aquests moment està informada favorablement i pendent de la resolució que serà remesa en breu.