- El consistori presenta al comerç el pla per a la construcció d’una Xarxa de col·lectors pluvials amb un gran col·lector a l'avinguda Tarancón que minimitzarà els efectes de les crescudes en la zona urbana

- Un sistema urbà de drenatge sostenible en les zones de l'avinguda Jaume I, avinguda Jaime Chicharro i avinguda cardenal Tarancón per a fer front a episodis de fortes precipitacions


L'equip de govern de l'Ajuntament de Borriana ha convocat el comerç de la localitat afectat per l’últim episodi de fortes pluges de l'11 i 12 de novembre, per a conèixer les dificultats i problemes que han pogut derivar-se de les intenses pluges, i proposar solucions en relació a la problemàtica de les inundacions que es produeixen de manera habitual quan plou més fort del que seria normal.

En la reunió han participat l'alcaldessa, Maria Josep Safont, l'enginyer municipal i els regidors Sara Molina i Vicent Aparisi, la presidenta de la Federació de Comerç, Susana Ibáñez, i altres representants del comerç local, als quals se’ls ha traslladat la situació tan complicada que es genera durant els episodis de pluja en els comerços de la zona de l'Escorredor i el carrer Sant Vicent, i tot el que s'ha de fer perquè el comerç torne novament a la normalitat.

L'executiu municipal ha mostrat el seu suport i col·laboració i s'ha compromès a contribuir a solucionar els problemes. Així mateix, s'ha compromès a continuar comprovant que els embornals d'aquestes zones i de la resta de la ciutat estiguen sempre nets i en perfectes condicions.

A més, des de l'Ajuntament els han traslladat i mostrat el pla de Xarxa de Pluvials presentat al novembre de 2021 a la Generalitat per a l’aprovació i que continua la tramitació. El tècnic i els representants del govern han explicat que el projecte consta de la construcció d'un gran col·lector d'aigües pluvials, perquè la xarxa unitària no se sature, amb un pressupost de més de 2,7 milions d'euros.

Es tracta, ha assegurat Safont, d’un projecte “complex i costós”, la realització del qual costarà uns anys però que, en acabant, “els resultats seran els que desitgem, que l'aigua fluïsca, reduir les crescudes i que no es produïsquen més inundacions en el nucli urbà, especialment de la plaça Generalitat, l'Escorredor, carrer Sant Vicent, entre d’altres”.

El projecte preveu la construcció d’un gran col·lector a l'avinguda Tarancon i estracta d’un sistema urbà de drenatge sostenible (SUDS) en les zones de l'avinguda Jaume I, avinguda Jaime Chicharro i avinguda cardenal Tarancón, i una estació per a desbastar i fer front a episodis de fortes precipitacions en la zona urbana.

Els SUDS filtraran l'aigua al subsol i transportaran l'excés de cabal que no puga ser filtrat fins a un depòsit que se situarà en la parcel·la municipal dels horts d'oci, aquesta aigua de pluja s’usarà per al reg dels horts d'oci i zones verdes.

Previ a l'arribada del col·lector principal al riu Anna, es disposarà una estació per a desbastar, per a evitar l'aportació de restes sòlides al llit del riu. L'estació de es completarà amb la instal·lació d'un equip de detecció, mesurament i registre d'alleujaments.

Segons ha expressat l'alcaldessa, aquesta posada en comú entre l'Ajuntament i diferents representants del comerç local s'emmarca dins de la ronda de contactes que s'estan mantenint amb representants de diferents sectors per a avaluar les conseqüències de les passades pluges i poder fer front i donar-hi resposta.