- El govern municipal pretén oferir una nova imatge més compacta i homogènia de Mercat

- El pla inclou reagrupar les parades d’alimentació i els gastrobars per a potenciar-ne l’activitat comercial i dinamitzar els espais

- L'executiu municipal preveu una inversió de més de 500.000 euros i optar a la convocatòria de fons europeus Next Generation per al cofinançament juntament amb fons municipals


El govern municipal de l'Ajuntament de Borriana projecta un pla de reorganització i reagrupament de les parades de venda del Mercat Municipal que suposarà la modernització i una important reordenació de l’espai, segons ha avançat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

Ahir mateix, l'alcaldessa i la regidora de Comerç i Mercats, Sara Molina, van mantindre dos reunions, una amb els grups polítics municipals i una altra amb els concessionaris del mercat per a explicar-los el projecte inicial i arreplegar les seues aportacions, en els dos casos s'han compromès a valorar la proposta i contribuir a l'elaboració del projecte definitiu.

Safont i Molina han manifestat que l'objectiu de la iniciativa és “potenciar l'activitat comercial del mercat, així com millorar la distribució d'espais per a facilitar l'activitat comercial per a mantenir actiu el mercat durant tots els dies, promocionar-lo, i oferir un mercat de qualitat”.

Per a l'alcaldessa i Molina, el pla de reorganització i reagrupament de les parades oferirà “una nova imatge més compacta i homogènia del Mercat de Borriana” i, al mateix temps, “donarem valor afegit a un dels punts comercials més importants de la nostra ciutat enclavat en aquest magnífic edifici que conjumina els millors valors del racionalisme i expressionisme arquitectònic amb la tradició modernista dels mercats valencians.

Molina ha destacat que des de l'executiu es millorarà la funcionalitat i la imatge, perquè “volem convertir-lo en el mercat més elitista de la província, i que comprar en el mercat es convertisca en tota una experiència dels sentits i no sols en una necessitat”.

Apostem pel mercat tradicional amb un nou enfocament per a transformar-lo i convertir-lo en un model de mercat sostenible, funcional, modern, bonic i amb estil propi”, ha indicat.

Per això, es pretén reubicar totes les parades, i situar totes les parades d’aliments juntes i els gastrobars en una plaça central amb taules i cadires, que serà un espai comú que podrà a més ser utilitzat també per a activitats diverses com a centre de reunions i trobades, presentacions de llibres i altres usos socials.

Per a la consecució del projecte, l'executiu municipal preveu una inversió de més de 500.000 euros i també optar a la convocatòria de fons europeus Next Generation, per al cofinançament juntament amb fons municipals.

En l'actualitat en el mercat municipal es combinen les parades de venda tradicional de productes de proximitat d'alimentació, verdures i fruites amb el gaudi dels espais de gastrobars, sense una estructura funcional, cosa que origina alguns conflictes derivats de la barreja del comerç d’alimentació amb el de gastrobars.

Amb la reestructuració, es preveu incloure elements de separació amb els llocs de venda, i així minimitzar les molèsties i els conflictes. Al mateix temps, l'Ajuntament també està preparant una nova ordenança municipal per a regular, millorar i actualitzar la normativa, les condicions de tots els concessionaris, i adequar-la a la reordenació i al model de Mercat que projecta crear.

La concessió actual de les parades del mercat s’acaba a l'agost de 2023. Cal recordar que els concessionaris abonen al consistori un poc més de 40 euros al mes per cada parada, mentre que les despeses de llum, aigua, aire condicionat, etc., les assumeix l'Ajuntament.

 

Nou model de mercat sostenible

Sara Molina ha recordat que al gener l'Ajuntament ja va executar unes obres per a la millora de l'entorn del Mercat Municipal, concretament reformes en la façana, en les entrades i en l'accessibilitat, amb una inversió de 57.267 euros.

Per a la millora de la conservació de l'edifici del Mercat i amb el propòsit de millorar-ne la façana, es va eliminar l'estructura metàl·lica que tapava els contenidors de fem i l'illa de tres contenidors soterrats que estava enfront de la façana del Mercat en la plaça de la Mercè.

Aquesta iniciativa s'uneix a la recent millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions del Mercat realitzades per l'Ajuntament amb la rehabilitació de la coberta de l'edifici i la reforma de les instal·lacions de climatització i il·luminació per a la millora de la qualificació energètica, que s'ha completat recentment.

Una iniciativa emmarcada en l'estratègia Edusi, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020. Unes actuacions que ha recordat la responsable de Comerç i Mercats que “comporten un important estalvi energètic i econòmic, una major durabilitat dels equips i, alhora, un augment en la sensació de confort dels treballadors i usuaris de les instal·lacions del mercat”.