- A nivell de seguretat s'ha registrat una disminució d'intervencions operatives policials respecte a 2022


L'alcaldessa de Borriana i regidora de Seguretat, Maria Josep Safont, ha fet un balanç “molt positiu” d'aquestes Falles 2023, perquè a pesar de la multitudinària participació en tots els actes, s'ha registrat una disminució d'incidents en matèria de seguretat i en les intervencions operatives respecte a les falles de 2022, segons es desprèn de l'informe estadístic de les actuacions de la Policia Local durant els 5 dies de festes, del 15 al 19 de març.

Des del dimarts d’inici de la setmana fallera fins al final de les festes, la Policia Local va registrar un total de 368 trucades telefòniques informatives i de requeriment de serveis a la Sala de Comunicacions, mentre que en el mateix període de l'any 2022 de març es van rebre un total de 574 trucades telefòniques, és a dir, enguany s'han rebut 206 trucades menys, la qual cosa representa un notable descens del 35,8%.

De les 368 crides rebudes enguany, 168 han requerit intervenció policial, que representa un 45,7% del total de telefonades, mentre que 200, un 54,3%, han sigut de tipus informatiu.

 

Molèsties de casals

Durant les festes d'enguany, no s'ha clausurat cap casal faller, ja que totes les comissions han complit amb els requeriments efectuats per la Policia Local. Tampoc s'ha produït cap denúncia per incomplir l'horari de tancament autoritzat.

No obstant això, es van registrar un total de 18 avisos relacionats amb molèsties procedents de casals fallers que han requerit intervenció policial, el mateix nombre que en 2022.

En referència a una altre tipus de denúncies, se n'han efectuat dos per incompliment d'ordenances municipals, concretament d'actes vandàlics que han causat danys en un vehicle i a la porta d'un immoble i 3 per infracció de la Llei 4/2015 sobre Protecció de la Seguretat Ciutadana.

 

Accidents de circulació

Durant les passades festes es van registrar 2 accidents de trànsit en vies de competència municipal, dels quals un va requerir la instrucció d'atestat policial, en tractar-se d'un accident entre vehicle-patinet, i en l'altre no va ser necessària la instrucció per tractar-se d'un accident sense ferits.

 

Denúncies

En el transcurs de les festes es van formular un total de 44 butlletins de denúncia per infraccions en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària. De les quals, una per conduir superant la taxa administrativa d'alcoholèmia sense arribar a constituir delicte contra la seguretat viària, una altra per conduir superant la taxa administrativa d'alcoholèmia arribant a constituir delicte contra la seguretat viària, quatre per conduir sense assegurança reglamentària i una per falta de la inspecció tècnica del vehicle en vigor.

Mentre que l'any 2022, el nombre total de butlletins de denúncia formulats en va ser de 29, en comparació als 44 d'enguany, cosa que suposa un augment de butlletins per infraccions de trànsit que representa un increment del 51,7%.

 

Uns altres

També es van cursar 39 butlletins per mal estacionament, i el servei de grua municipal ha realitzat un total de 89 intervencions, per 116 de 2022, la qual cosa representa un descens per intervencions que en termes percentuals representa el 23,2% respecte a 2022.

Així mateix, es van retirar 77 vehicles pels voltants com a conseqüència de diferents actes sense taxa per als titulars dels vehicles, i 12 al depòsit municipal amb taxa.

Quant al nombre d'intervencions relacionades amb assistències sanitàries a persones n’ha sigut d’11, per 6 en 2022, la qual cosa representa un augment del 45 per cent.

En definitiva, per a l'alcaldessa han sigut unes festes “excepcionals” quant a la participació massiva en la majoria d'activitats festives i, encara que enguany han sigut multitudinàries, “s'han registrat menys incidències totals que les últimes falles celebrades amb normalitat”, ha recalcat. Malgrat l'absència d'incidents greus i de posar en valor el comportament de convivència i civisme de la ciutadania, ha indicat que s'han de millorar qüestions relacionades amb les molèsties al veïnat i tendir a reduir-les.

- Per a cobrir 7.000 quilòmetres solidaris en què s'uneixen policies de tota Espanya per una bona causa

- Amb la finalitat de donar a conèixer la malaltia rara de la Síndrome d'Inversió del Cromosoma 15Q i posar-la en el punt de mira de l'activitat investigadora


Agents de la Policia Local de Borriana han participat en el #Reto15Q, una activitat esportiva solidària per a visibilitzar i recaptar fons per a la Fundació Inversió Duplicació del Cromosoma 15Q, una entitat dedicada a promoure la investigació per a la cura de la síndrome del mateix nom i la millora de la qualitat de vida dels pacients.

Amb aquesta iniciativa es pretén donar a conèixer aquesta malaltia rara i posar-la en el punt de mira de l'activitat investigadora, alhora que es promou la solidaritat i el treball en equip.

El repte esportiu consisteix a superar el rècord de carrera de relleus més llarga del món, i la primera volta a Espanya running per relleus Non-Stop. Per a la qual cosa, els participants hauran de cobrir més de 7.000 km en conjunt, de forma contínua, en un recorregut que discorre pertot el territori nacional.

Borriana ha estat un dels punts en què els agents han cedit el testimoni, concretament, els agents de la Policia Local de Borriana José Antonio Garcia, Mayra Badia, René Martínez, Óscar Rodríguez i Miquel Escrivà, van ser els encarregats ahir de vesprada de cobrir les postes que uneixen els termes entre les localitats veïnes de Nules i Almassora, i algun altre tram més per a col·laborar amb companys d'altres municipis.

L'activitat està promoguda i organitzada per l'Associació Star Spain Intercanvi Policial Internacional, formada per membres de totes les forces i cossos de seguretat, forces armades, sanitaris i personal d'emergències com ara bombers, voluntaris de protecció civil, vigilants de seguretat i policies portuaris.

Tot un ampli col·lectiu que entre els dies 4 de març i fins al 2 d'abril tractaran de cobrir per relleus els 7.000 km que uneixen els confins del territori nacional, des de Madrid fins a Múrcia, Terol, tota la costa Mediterrània fins a Girona, País Basc, Galícia, Castella Lleó i Extremadura, Sevilla, Cadis, Almeria, Castella-la Manxa i, novament, Madrid.

- La Policia Local de Borriana reforçarà els torns de treball per a atendre cada acte amb personal específic, amb prop de 230 serveis operatius entre el 15 i el 19 de març

- En el dispositiu especial de seguretat per a les Falles 2023 participaran la Policia Local, Guàrdia Civil, Policia de la Generalitat, bombers del Consorci Provincial, Via Pública i l'Agrupació Provincial de Voluntaris i Voluntàries de Protecció Civil


La Junta Local de Seguretat celebrada a l'Ajuntament de Borriana i presidida per l'alcaldessa i edil de Seguretat, Maria Josep Safont, i per la subdelegada del Govern a Castelló, Soledad Ten, ha posat sobre la taula els operatius especials per a garantir la seguretat en totes i cadascuna de les activitats falleres programades del 15 al 19 de març, així com la de les persones que visiten la ciutat i les que hi participen.

En la reunió també han participat la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local fallera, Sara Molina, i la regidora d'Igualtat, Maria Romero, amb els principals comandaments de la Policia Local, la Guàrdia Civil i la Policia de la Generalitat (unitat adscrita de la Policia Nacional en la Comunitat Valenciana), així com la Prefectura d'Operacions del Consorci Provincial de Bombers de Castelló.

L'objectiu d'aquest dispositiu és que la ciutadania gaudisca i participe d'aquestes festes, en les quals es preveu una gran afluència de visitants", ha exposat l'alcaldessa, que ha assegurat que els diferents cossos de seguretat "treballaran amb la màxima coordinació per a garantir unes festes segures".

Entre les qüestions plantejades en la reunió s'ha confirmat que la Policia Local de Borriana reforçarà els torns de treball per a atendre cada acte amb personal específic, que suposaran al voltant de 230 els serveis operatius que es duran a terme entre el 15 i el 19 de març.

A més, comptarà amb el suport de la Unitat Adscrita de la Policia Nacional en la Comunitat Valenciana, que realitzarà operatius de suport en el municipi. Per part seua, la Guàrdia Civil realitzarà un reforç dels seus operatius per a garantir la seguretat tant en la població com en el terme municipal.

El desplegament en les festes de falles –ha assegurat l’alcaldessa– suposa un reforç de quasi el 100% dels efectius que normalment es destinen en cada torn, ja que cal tindre en compte que no es deixa d'atendre altres zones de la població a més de tot el que és el circuit fester”.

La Policia Local se centrarà especialment en les mascletaes, la macrodespertà, la Nit del Foc i el dia 19 en l'ofrena i la Nit de la Cremà, actes en què també realitzarà un important desplegament d'efectius el Consorci Provincial de Bombers i l'Agrupació Provincial de Voluntàries i Voluntaris de Protecció Civil, així com el departament de Via Pública municipal, per a garantir uns espectacles pirotècnics segurs i amb totes les mesures preventives necessàries.

Així mateix, s'ha fet referència a la campanya impulsada per la Unitat d'Igualtat amb la col·laboració de la Regidoria de Falles que comptarà amb un Punt Violeta al Pla amb el propòsit que siguen unes festes respectuoses, inclusives i sense delictes d'odi ni violència de gènere, d'oci saludable, així com de respecte al veïnat.

Igualment, Safont ha posat l'accent en el respecte als horaris de la zona de carpes, i ha tornat a apel·lar al "civisme i respecte" perquè, combinats amb la "prudència i la responsabilitat", Borriana aconseguisca tindre unes festes falleres "segures i amb les mínimes incidències i molèsties".

Finalment, ha agraït el treball que realitzen “de forma totalment coordinada” les forces de seguretat, que juntament amb el treball de Via Pública i de la mateixa Junta Local “fan possible aquest complet dispositiu i que la prevenció continue sent la nostra millor basa a l'hora de viure intensament les falles però d'una forma cívica i respectuosa”.

Pruebas  selectivas Policía Local de Burriana 2023
  • - Aquesta setmana s'ha iniciat el procés selectiu per a cobrir bona part de les places vacants en la plantilla del servei municipal


Al voltant de 200 persones s'han presentat aquesta setmana a les proves selectives per a la provisió en propietat, inicialment, de set places d'agent del cos de Policia Local de Borriana, 4 pel torn lliure i 3 pel torn de mobilitat. Tal com ha valorat l'alcaldessa i regidora de Seguretat Ciutadana, Maria Josep Safont, “es pretén cobrir bona part de les places vacants en la plantilla del servei municipal i, amb això, millorar-ne el desenvolupament del treball”.

Per a l’alcaldessa, es tracta d’una aposta del govern municipal per “continuar dotant el cos de la Policia Local de les places necessàries per al bon funcionament del servei, així com de tots els mitjans materials que siguen necessaris per a la realització eficaç de les funcions que té encomanades”.

Amb aquesta important incorporació d'agents, oficials i inspectors, es pretén estabilitzar la plantilla per a dotar la ciutat d'una major seguretat, que enguany afronta nous reptes com ara les etapes de la Volta a la Comunitat, tant masculina com femenina, la Vuelta ciclista a Espanya, en què Borriana acull un final d'etapa, i una vegada més l’edició de l'Arenal Sound, que enguany arribarà amb una plantilla notablement reforçada.

Segons ha explicat el cap de la Policia Local, Raúl Amat, l'inici del procés s'ha demorat per diferents vicissituds administratives que han complicat la tramitació en els últims mesos. Entre les quals ha citat “la necessitat de recaptar informes dels òrgans autonòmics competents i diferents canvis en la normativa de coordinació de policies locals”.

No obstant això, ha indicat, “una camí superats els diferents tràmits, nomenat el tribunal i comprovada la documentació aportada pels més de dos-cents aspirants, les proves s'han pogut iniciar aquesta setmana”, concretament dimarts passat dia 7 de febrer.

La jornada de dimecres, dedicada a la realització de les proves físiques, va haver de ser suspesa pel tribunal abans del seu inici a causa de les inclemències del temps i han estat posposades per a avui divendres. Ahir dijous es va realitzar en la Piscina Municipal la prova de natació, i continuaran amb altres proves com la psicotècnica, el test sobre el temari, la resolució d'un supòsit pràctic i la prova de coneixements de valencià.

Per a l'alcaldessa, a través d’aquests processos d'ocupació pública, l'Ajuntament pretén “cobrir les vacants dels agents de la plantilla de Policia Local que recentment s'han acollit al règim de jubilació anticipada previst per la normativa de la Seguretat Social”. Una reivindicació molt antiga que ha permès la jubilació dels agents als 59 anys.

Sobre aquest tema, Safont ha precisat que més d'una vintena d'agents de la plantilla de Borriana, la totalitat dels quals han complit l'edat, s'han acollit sense excepció a aquest benefici, la qual cosa a judici seu, “lògicament, ha generat una reducció temporal d'efectius, que fins ara es cobria amb la realització d'hores extraordinàries i ara es vorà pal·liada amb la incorporació dels nous agents”.

No obstant això, ha puntualitzat l'alcaldessa, el procés selectiu estableix la possibilitat d'addicionar-se, a les set places convocades, les vacants que es produïsquen fins que concloga el procés, amb la inclusió prèvia de les vacants en la corresponent Oferta d'Ocupació Pública. Cosa que suposaria “un important recolzament per al cos policial, que es voria reforçat en les seues seccions operatives com ara atestats, Grup de Seguretat i Resposta a les Emergències i Prevenpol o policia preventiva de proximitat, amb la consegüent millora en la capacitat d'organització i resposta”.

A més, Aquesta convocatòria de places coincideix en el temps amb un altre procés de promoció interna d'ascens a la categoria d'oficial, amb la finalitat de reforçar l'escala de comandament, que recentment s'havia vist completada amb la incorporació a través d’un procés de millora d'ocupació, de dos inspectors, en què s’ha complit la fita històrica de la incorporació de la primera dona de la història a la categoria d'inspectora de la Policia Local de Borriana.

Identificado el presunto autor de quema de papeleras en Burriana
  • - Ahir cap a les set del matí, el sospitós va ser detectat i identificat pels voltants de la ronda Poeta Calçada


Agents de la Policia Local de Borriana han procedit a la identificació de la persona sospitosa de la producció dels incendis que s'han anat produint els últims dies i que han tingut com a resultat la crema de nombroses papereres en diferents vies per tot el nucli urbà.

Es tractaria d'un home de 64 anys i veí de la localitat. La identificació del sospitós no ha estat exempta de dificultat, per la rapidesa i senzillesa d'aquest tipus de fets, que propicien en la major part dels casos la impunitat de la persona responsable de la malifeta.

Però, des de fa dies, els agents tractaven d'establir un patró de comportament d'aquesta persona per a establir l'operatiu que en permetera la identificació i, finalment, s'ha fet de forma reeixida.

Els fets s'han precipitat quan els agents vigilaven amb l'ús de vehicles camuflats la zona on recentment s'havien produït aquest tipus de fets. Els primers esbrinaments indicaven que la persona responsable seguia una sèrie de pautes, que els agents no han volgut revelar.

D'aquesta manera, cap a les set del matí d’ahir, el sospitós ha sigut detectat i identificat pels voltants de la ronda Poeta Calçada. Sobre aquests fets i el resultat de les gestions, els agents han donat trasllat a la Guàrdia Civil de Borriana, cos competent en la investigació de delictes, per a la indagació d'altres fets similars que s'hagueren pogut produir i donar compte a l'Autoritat Judicial per a depurar la responsabilitat dels quantiosos danys.

Els danys ascendeixen a més d'una vintena de papereres del mobiliari urbà de Borriana, l'import del qual podria rondar els tres mil euros. Aquests fets constituirien, cas de confirmar-se, un delicte de danys amb la circumstància agreujada d'afectar el domini públic municipal.

L'Ajuntament de Borriana, gradualment, ha reposat i ha instal·lat noves papereres en substitució de les incendiades en les diferents vies urbanes de la localitat i, en aquests moments, la majoria ja han estat restaurades.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, lamenta els problemes que aquest tipus d'actes “incívics i vandàlics” han causat a la ciutadania, i ha assenyalat que “aquests actes no són meres gamberrades, si no que produeixen un grandíssim mal econòmic al nostre poble i una sensació d'inseguretat i també d'impotència i de frustració entre el personal d'aquest Ajuntament, que s'esforça cada dia per donar el millor de si, per i per als borrianencs”.

Sobre aquest tema ha fet un crida a la reflexió dels veïns i veïnes perquè resulta “molt difícil cuidar, mantenir i netejar el que altres persones embruten i trenquen de manera voluntària, purament per plaer o amb altres finalitats menys clares", i ha matisat que ni la Policia Local, ni la Guàrdia Civil poden evitar actes vandàlics, per molt que vigilen els nostres carrers".

- La Policia destaca, una volta més, la importància de la col·laboració ciutadana en el manteniment de la seguretat al municipi

- La ràpida actuació coordinada dels efectius de la Guàrdia Civil juntament amb la Policia Local van frustrar el robatori

 

Agents de la Policia Local de Borriana, juntament amb efectius de la Guàrdia Civil, van detindre la passada matinada un individu de 27 anys (P.A.G.) com a presumpte responsable d'un robatori amb força, després de ser alertats per uns veïns del municipi.

Els fets van passar al voltant de les 2h de la matinada, quan uns veïns del carrer Mare de Déu de Montserrat van alertar sobre una persona que havia accedit a un domicili per una finestra. Els agents locals es van dirigir fins al lloc, i immediatament van sol·licitar el suport a la Guàrdia Civil per a poder perimetrar millor l’illa de cases, ja que s'havia detectat el sospitós en un terrat, des d’on disposava de diverses vies per a fugir.

D’aquesta manera, es va desencadenar una persecució precipitada per teulades i terrats. El sospitós, en la fugida, va entrar en diverses propietats, i va arribar a irrompre en un habitatge per a després eixir per una finestra i saltar al balcó d'un altre habitatge pròxim, despenjant-se pels cables de la façana en una fugida desesperada, però els agents ja li havien tancat l’eixida.

Finalment, els agents van poder interceptar-ho i reduir-ho, ja que el sospitós es trobava molt excitat i va oferir molta resistència a la detenció. D'aquesta manera, la ràpida i coordinada actuació dels efectius de la Guàrdia Civil juntament amb la Policia Local van frustrar el robatori.

El detingut va ser conduït per la Guàrdia Civil a la caserna de Borriana, en què es prosseguiran les indagacions per a posar a disposició judicial el presumpte delinqüent que podria enfrontar-se a diversos delictes, com ara el robatori amb força en les coses per escalament i atemptat o resistència als agents de l'autoritat, ja que algun d'ells va requerir assistència sanitària a causa de la violència utilitzada pel sospitós durant la seua detenció.

Novament, la Policia Local de Borriana ha posat en valor la “importància de la col·laboració ciutadana, que una vegada més ha resultat decisiva, juntament amb la perícia dels agents, per a poder posar a la disposició de la Justícia un presumpte delinqüent, l'activitat del qual genera sensació d'inseguretat en les persones i pertorba el sentiment de tranquil·litat veïnal”, i ha afegit que “només des de la implicació de tota la ciutadania i els serveis públics és possible crear un entorn segur”.

 

- Per a atendre la concentració de persones en les diverses activitats i, com a mesura preventiva, per a millorar la seguretat ciutadana i la previndre delictes i actes incívics


La Policia Local de Borriana ha iniciat un Pla Especial de Vigilància amb reforç de patrulles a peu amb motiu de la celebració de les festes de Nadal, segons ha anunciat l'alcaldessa i regidora de Seguretat Ciutadana, Maria Josep Safont, que ha manifestat que es tracta de prestar el millor servei a les persones durant aquestes dates en què canvia el pols de la ciutat.

La Policia Local de Borriana, ha assegurat Safont, s'adapta als esdeveniments per a “reafirmar el compromís dels agents amb la ciutadania, i procurar que durant aquests dies el protagonisme recaiga en els retrobaments de sers estimats i festivitats, com ha de ser en aquestes dates tan assenyalades”.

Així, la Policia Local reforça les patrulles a peu formades per parelles d'agents en torns de matí i vesprada. Des de dilluns passat, els agents recorren els principals carrers i avingudes amb especial atenció a les zones comercials on es concentra un major volum de ciutadans i visitants que durant aquests dies realitzen les seues compres nadalenques.

Aquest servei policial de caràcter estrictament presencial, també s'intensifica per a atendre la concentració de persones en les diverses activitats i, com a mesura preventiva, per a millorar la seguretat ciutadana i la previndre delictes i actes incívics.

Per a Safont és convenient que la policia patrulle a peu perquè “permet estar més en contacte amb el ciutadà i guanyar en seguretat”. Aquest servei presencial als carrers “no sols evita possibles incidències en la via pública, sinó que atén personalment la ciutadania en les activitats nadalenques i sobre qüestions de caràcter informatiu, i ofereix una policia més pròxima i visible”.

Enguany, a més dels tradicionals esdeveniments com les activitats del Burisplay o els operatius de Cap d'Any i cavalcada de Reis, també es compta amb la novetat de la visita a casa del Pare Noel, que descansa aquests dies amb el seu equip molt prop de l'Ajuntament a l'espera que arriben els més menuts. A això cal sumar la frenètica activitat de pares, mares i avis fent les compres en establiments locals de regals i altres productes que es consumiran en aquests dies.

D’aquesta manera, la Policia Local reforça el servei amb patrulles a peu de les zones de màxima concentració de persones per a garantir-ne la seguretat i que el servei resulte més pròxim. Una campanya nadalenca que es va iniciar amb la tradicional felicitació als comerços duta a terme pels agents de proximitat Prevenpol, en què es va lliurar la felicitació nadalenca guanyadora del concurs recentment celebrat i en la qual s'arrepleguen els principals telèfons d'emergència.

L'alcaldessa ha valorat “molt positivament” aquest servei que reforça “un dels períodes de major afluència ciutadana al nostre municipi amb motiu del Nadal”, un dispositiu especial que mantindrà la coordinació amb la resta de patrulles motoritzades, i intensificarà la presència en altres zones d'afluència com ara parcs infantils.

Durant aquestes dates, la Policia Local realitza una campanya especial per a intensificar els controls d'alcohol i drogues amb motiu de les celebracions nadalenques. Aquesta campanya té com a finalitat conscienciar sobre el risc que suposa el consum de substàncies psicoactives i la conducció, que causen quasi un terç dels accidents mortals.

La campanya especial de la Policia Local de Borriana finalitzarà amb l'operatiu de la cavalcada de Reis i tradicional acompanyament a Ses Majestats perquè puguen arribar a totes les llars a portar els regals.

.

- Després de finalitzar la campanya de control d'alcohol i drogues al volant que va organitzar dies enrere la Direcció General de Trànsit i a la qual es va adherir la Policia Local de Borriana


Amb motiu de les tradicionals menjades prenadalenques, la Policia Local de Borriana ja té programats més controls preventius per a contribuir al fet que aquests pròxims dies els protagonistes siguen els regals i els retrobaments amb familiars i persones estimades i no els accidents de trànsit amb les conseqüències negatives que comporten.

Durant els dies previs a Nadal són habituals els dinars i sopars d'empresa que es realitzen en un ambient festiu. Per aquest motiu, la Policia Local de Borriana apel·la a la responsabilitat dels conductors i les conductores perquè s'organitzen en el transport durant aquests dinars i sopars o bé que utilitzen el transport públic amb la finalitat d'evitar accidents i sancions.

Des de la Policia Local es recorda, a més, que no sols els conductors de vehicles de motor i ciclomotors poden ser objecte de controls d'alcohol/drogues, sinó que aquestes normes també afecten ciclistes i conductors de vehicles de mobilitat personal (VMPs).

Per aquest motiu es recomana l'ús del transport públic en les diferents modalitats o bé la designació d'un conductor, en els grups d'amics que isquen a divertir-se, perquè s'abstinga de consumir alcohol i així es garantisca un retorn segur, mesura que no per antiga deixa de ser efectiva.

I és que l’arribada de les festes i les celebracions del mes de desembre arriben acompanyades, com cada any en el calendari, de les campanyes de prevenció del consum d'alcohol i drogues en els conductors. De fet, ha finalitzat la campanya de control d'alcohol i drogues al volant que va organitzar dies arrere la Direcció General de Trànsit, a la qual es va adherir la Policia Local de Borriana

En aquesta campanya s'han realitzat un total de 249 proves d'alcoholèmia, amb un resultat negatiu en la gran majoria de casos, excepte en cinc casos en què va donar resultats positius en detectar en els conductors una taxa d'alcohol superior a la reglamentària. En un dels casos, un dels conductors va ser sotmès a la prova salival de detecció de drogues en l'organisme, amb el resultat que aquest conductor havia consumit derivats del cànnabis (THC).

Cal ressenyar sobre aquest tema que el consum d'alcohol es mesura amb la quantitat d'alcohol en la sang, a través de la verificació de l'aire espirat, i només és sancionable el conductor que excedisca de la taxa reglamentària (0'25 mil·ligrams d'alcohol per litre d'aire espirat, o bé 0'15 mil·ligrams en el cas de conductors novells, durant els dos primers anys de conducció, o en el cas dels conductors professionals (servei públic, mercaderies).

Pel que fa a les drogues, la mera presència d’aquests productes a l'organisme, ja determina la imposició d'una multa de 1.000 euros i la pèrdua de 6 punts del permís de conduir. A aquest fet, cal afegir que aquests comportaments poden ser constitutius de delicte, si la intoxicació per alcohol o drogues influïra en la conducció, la qual cosa podria donar lloc a una condemna penal de conseqüències més greus.

No podem oblidar que la competència sobre la vigilància del trànsit en les vies urbanes correspon a les policies locals i les interurbanes a l'agrupació de trànsit de la Guàrdia Civil, i qualsevol conductor pot ser requerit en qualsevol moment pels agents per a sotmetre'l a proves d'alcohol/drogues, bé siga en el marc d'un control preventiu, per estar implicat en un accident, per haver comès una infracció al Reglament de Circulació o bé per conduir amb símptomes d'haver consumit aquestes substàncies.