Burriana participa en la campaña de reciclaje de Ecoembes 2023
Burriana participa en el Reto de reciclaje 2023
  • - Dotze municipis de Castelló i València competiran per a guanyar el Repte del Reciclatge d'Ecoembes

  • - La iniciativa, presentada avui a Borriana, premiarà al municipi que aconseguisca reciclar més i millor els seus envasos de plàstic, llandes i briks en el contenidor groc, i el paper i cartó en el blau

  • - Compta amb la participació de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i els Consorcis C1, C2 i C3-V1


Dotze municipis de Castelló i València competiran per a guanyar el Repte del Reciclatge 2023 d'Ecoembes. Una iniciativa presentada avui a Borriana que premiarà el municipi que aconseguisca reciclar més i millor els seus envasos de plàstic, llandes i briks en el contenidor groc, i el paper i cartó en el blau, que demostrarà així un major compromís amb el reciclatge i la cura del medi ambient entre els seus veïns.

La campanya el Repte del Reciclatge 2023 ha començat i s'ha presentat avui a Borriana en un acte en què han participat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont Melchor; el vicepresident 1r del Consorci C2 i alcalde de Vila-real, José Benlloch; el president del Consorci C1; la gerent del Consorcio C3/V1, Silvia López; el subdirector general de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, José Vicente Miró, i la gerent de Màrqueting d'Ecoembes, Susana Revuelta.

En la presentació Maria Josep Safont ha posat l'accent en la necessitat que la ciutadania es consciencie de la “importància del reciclatge en origen”, i ha advertit que “ja no és només una opció”, perquè si no se separa en origen, “la despesa mediambiental el pagaran els nostres fills i filles, i la despesa econòmica tots nosaltres”.

Per això, ha animat a la ciutadania a participar en aquest repte del reciclatge, i separar en origen als contenidors groc, blau i verd, perquè “com més gran siga, menor serà el cost de tractament, i si el cost és menor per a l'Ajuntament, també serà menor la taxa per als veïns i les veïnes”.

A més de la presentació de la campanya, Borriana ha rebut també aquest matí l'equip del Repte del Reciclatge, instal·lat en el mercat setmanal en la plaça Martí Viciana, des d'on han interactuat amb la població, a fi de resoldre dubtes sobre com reciclar correctament els envasos.

Una part de l'equip del repte ha recorregut els principals carrers i comerços de la localitat per a informar-los sobre la campanya mateixa que tornarà a la ciutat els dies 21 i 28 de març i es prolongarà fins al 4 d'abril de 2023, quan finalitze a la Vall d'Uixó.

Comptarà amb un vehicle identificatiu, la “Furgoneta del Reciclatge”, que visitarà cadascun dels 12 municipis seleccionats de la zona de gestió dels consorcis participants de Castelló i València: Almassora, Benicarló, Borriana, Sogorb, la Vall d'Uixó, l'Alcora, Nules, Onda, Orpesa, Sagunt, Vila-real i Vinaròs.

D'altra banda, es realitzaran xarrades informatives repartides entre els IES Jaume I i Llombai i el col·legi Salesians, en les quals participaran prop de 300 alumnes amb l'objectiu que aprenguen a reciclar correctament i coneguen els beneficis que per al medi ambient té aquest gest.

S'ha establit un premi de 6.000 euros que, en el cas que la localitat de Borriana resulte guanyadora del repte es destinaran a la Fundació Le Cadó contra el càncer de mama d'aquesta localitat.

La campanya

El Repte del Reciclatge té com a objectiu desmitificar les afirmacions falses al voltant del reciclatge i sensibilitzar-ne la població de la importància per a la cura del medi ambient i del planeta. Així, un equip d'animació i formació s'aproximarà als ciutadans per a compartir amb ells el compromís de separar i reciclar correctament les llandes, briks i envasos de plàstic en el contenidor groc, així com el paper i el cartó en el contenidor blau.

Ho faran a través d'accions d'entreteniment i educació ambiental, així com de xarrades informatives i de sensibilització en centres educatius per a diversos col·lectius veïnals, seleccionats prèviament.

L'acció es planteja com una competició entre municipis dels Consorcis C1, C2 i C3-V1 Província de Castelló i València per a incrementar l'ús del contenidor groc en almenys un 10% de mitjana durant els dos mesos posteriors al període de campanya, en comparació amb les dades del mateix període de l'any 2022. El premi serà una dotació en metàl·lic per a una ONG de caràcter social seleccionada prèviament pel municipi.

La campanya persegueix la interacció amb el ciutadà i totes les accions es dirigeixen a les organitzacions, tradicions i cultura de l'àmbit geogràfic sobre el qual s'actua. Es tracta que les pròpies institucions, organitzacions, clubs socials i esportius, associacions i centres d'ensenyament de cada localitat, siguen partícips i impulsores de la iniciativa. Les seues accions in situ permetran arribar al major nombre possible de veïns i llars amb la finalitat de multiplicar els resultats de la campanya.

Una iniciativa en la qual també participen la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i els Consorcis C1, C2 i C3-V1 Província de Castelló i València i que premiarà el municipi que aconseguisca reciclar més i millor els seus envasos de plàstic, llandes i briks en el contenidor groc i el paper i cartó en el blau.

Calendari de la campanya

  • Borriana 21 de febrer i 21 i 28 de març

  • Orpesa 15 de març

  • l’Alcora 22 de febrer

  • Benicarló 22 i 29 de març i 5 d'abril

  • Vila-real 23 i 25 de febrer i 2 març

  • Vinaròs 23 i 30 de març i 6 d'abril

  • Almassora 7 i 31 de març

  • la Vall d'Uixó 24 de febrer, 3 de març i 4 d'abril

  • Onda 9 i 16 de març

  • Nules 8 de març

  • Sogorb 10 de març

  • Sagunt 13, 14 i 17 de març