- Prop de 500 escolars plantaran durant un mes un centenar d'arbres en la zona de l'Arenal de Borriana i altres punts

- En la campanya del Mes de l'Arbre participen xiquets i xiquetes de 9 centres educatius d'Infantil, Primària i Secundària


Un centenar d'alumnes dels centres d'Educació Especial Pla d'Hortolans de Borriana i del CEIP Cardenal Tarancon van participar en la celebració del Dia de l'Arbre, a la vora de la nova llacuna artificial que s'ha creat al costat del riu Millars, en el terme municipal de Borriana, plantant espècies pròpies per a millorar l'ecosistema de la nova llacuna.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, que acompanyada del regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, no han volgut perdre's aquesta jornada especial de treball i protecció del Medi Ambient, ha animat a tots i totes a col·laborar en la plantació i a saber que el riu Millars és un espai natural a conservar i que pertany a tots i a totes, per això hem de respectar-lo tant, com cuidar-lo i gaudir-lo”.

En la llacuna s'han plantat àlbers blancs (Populus alba), gatells (Salix atrocinerea), saulics (Salix purpurea) i tamarius (Tamarix africana). Una jornada en què, per a Safont, el medi ambient i la plantació d'espècies autòctones han estat “protagonistes” i a través de la qual es pretén tant “conscienciar sobre la importància de respectar i conservar els nostres espais naturals, com fer el treball directe de plantació d'arbres per a anar recuperant zones que puguen haver patit pèrdues d'exemplars en els últims anys.

A la plantació en la llacuna ahir, li va seguir una nova acció de neteja i plantació en la zona de l'Arenal per part de l'alumnat d'Hortolans i del Cardenal Trancon, segons ha explicat Bruno Arnandis. Un total de 97 xiquets i xiquetes dels dos centres educatius han sigut els primers protagonistes d'una sèrie de jornades de plantació que durant un mes es desenvoluparà en la zona marítima i en l'entorn de Carabona.

Aquesta iniciativa s'emmarca dins del pla anual del consistori de plantacions i reforestacions en la zona de la platja de l'Arenal, que la Regidoria de Sostenibilitat Mediambiental durà a terme durant la campanya de febrer, Mes de l'Arbre.

En la campanya participaran prop de 500 xiquets i xiquetes de 9 centres educatius del municipi. Sobre aquest tema, Bruno Arnandis ha destacat que a més del treball de reforestació, la iniciativa comporta la implicació dels escolars i del professorat dels centres educatius, la qual cosa suposa un “sistema estratègic per a la difusió de la consciència ambiental, el coneixement ecològic i les actituds i valors compromesos amb el medi ambient”.

Arnandis ha subratllat que serveix perquè els ciutadans i ciutadanes del futur “prenguen molta més consciència sobre la importància de la conservació d'espais naturals i sobre aquelles espècies invasores que poden suposar un gran problema, i que precisament per això plantem les especies autòctones”.

Així mateix ha assegurat que en els últims quatre anys, i només a través d'aquesta campanya del Dia o el Mes de l'Arbre, s'han arribat a plantar en les diferents zones sobre les quals s'ha actuat “més de 2.000 exemplars de les diferents espècies autòctones que creiem que millor poden créixer i sobreviure en els espais naturals de Borriana, la meitat de les quals ha sigut a l'Arenal”.

També ha valorat “positivament” l'elevada taxa de supervivència dels exemplars plantats en anteriors ocasions i que a pesar de les dures condicions dels terrenys de l'arenal, molt pedregosos i amb alta salinitat, ha superat totes les expectatives.

Sobre aquest tema, ha manifestat la labor dels centres educatius i de col·laboradors com la Fundació Limne, que està servint “tant per a recuperar i millorar els nostres espais naturals, com per a aconseguir que siguen ells i elles mateixos els que en el futur personifiquen la defensa d'aquests espais i la importància de la conservació”.

A més, Arnandis ha recordat que altres col·lectius com l'Agrupament Escorta de Borriana o associacions de veïns com les del Port o del Grau també han participat en diferents campanyes. Per tot això, considera que aquesta conscienciació “és cada vegada major i que la col·laboració d'institucions públiques com el Ministeri de Medi Ambient o la Generalitat han fet que també llocs com el Clot o la platja de l'Arenal siguen cada vegada més verds i estiguen més recuperats”.

En la campanya del Mes de l'Arbre participen xiquets i xiquetes de 9 centres educatius d'Infantil, Primària i Secundària del municipi, concretament, el CEE Hortolans, els CEIP Pare Vilallonga, Novenes de Calatrava, Roca i Alcaide, Josep Iturbi, Cardenal Tarancon, el col·legi Salesians, i els IES Llombai i Jaume I.